Marci, arról mesélj, mi igaz abból szerinted, hogy a 12es láncok jóval hamarabb csereérettek lesznek, mint egy 10es?
Hát...vallási, hit témákban nincs igazság. Én elmondom nálam mi a helyzet, aztán mindenki maga dönt.
Nekem eddig csak egy bringám volt, ezen 10es XT racsni van, 4 db XT láncot forgatok vetésforgóban kb 5-600 km-enként. (néha elfelejtem, akkor több) Nyúlást nem mérek, nem gyantázok hanem olajozom a láncot és lánccserekor tisztítom csak, 100 v 200 Ft-ot rászánok a magasnyomású mosóban.
Vegyes használatban, napi melóba járás és hétvégén egy hosszabb terep túrával nagyjából fele-fele a város/terep aránya.
Most van a racsniban kb 30ezer km. És pont!!! 2 napja cseréltem láncot, hang nélkül, csöndben, ugrás nélkül megy. Szóval nálam itt a hit kérdése, én hiszek a több lánc forgatásában. Láncnyúlás mérésben nem hiszek, akinek kedve van, tegye! A számaim talán engem igazolnak, mérés nélkül is lehet tartós a rendszer. Csak simán a km órát nézem és 5-600anként csere.
Szerintem a 10es rendszer nagyon tartós, nálam a 8as is pont ilyen volt.
A 12es bringában még csak 300km van. Ez a gép kb csak terepen lesz használva. SLX racsni van rajta. Tartósságról nem tudok még nyilatkozni de ezt is kb 500 km-enként fogom cserélgetni, 3 db Deore láncot.
Szerintem ez is sokáig fogja bírni.