Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Canyon

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
3138 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

a nerve szvsz elegge hatarvonal, hogy melyikkel hasznalod. mindkettoben van pro es kontra.

a gcnes video kicsit felrevezeto, mert siman lehet olyan helyzetet kitalalni, ahol az spd elonyosebb lesz. pl probalj nagy attetellel feltekerni egy kaptaton az egyikkel es a masikkal - ket lab erosebb, mint egy  :)

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

en annyira nem akarok azert belelendulni, hogy cipot is vegyek :) a varosimon taposopedal van, es szeretem alapvetoen az spdt, de a hatarok feszegetesere nem jo, ha tenyleg egy kevesen mulik, hogy eppen elveszted az egyensulyt, vagy nem. lejtozeses szakagban nem veletlenul nem egyseges a velemeny.

hajtas szempontjabol en ket helyen latom ertelmet: kevesbe pogozol osszteloson, alacsonyabb fordulatoknal nagyobb erot tudsz kifejlteni, ha nem tudod porgetni.

youtubeon vannak osszehasonlito videok a hatekonysagot illetoen.

Ha nem tervezed hosszú távra a taposót akkor felesleges a cipô, ha igen akkor meg ég és föld egy sima sportcipôben tekerni vagy egy 510-ben.

Ja, láttam egy pár összehasonlítást, pl a GCN-ét és ôket is meglepte az eredmény. :)

Amúgy motorról ültem át és kezdtem komolyabban montizni, aztán beleestem a hibába mert mindenki mondta hogy "SPD kell" és két évig használtam. A kezdeti "csoda" után nekem nem jött igazán be és miután olvastam ezt (https://www.bikejame...th-flat-pedals/) váltottam és jött a megváltás. :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

en annyira nem akarok azert belelendulni, hogy cipot is vegyek :) a varosimon taposopedal van, es szeretem alapvetoen az spdt, de a hatarok feszegetesere nem jo, ha tenyleg egy kevesen mulik, hogy eppen elveszted az egyensulyt, vagy nem. lejtozeses szakagban nem veletlenul nem egyseges a velemeny.

hajtas szempontjabol en ket helyen latom ertelmet: kevesbe pogozol osszteloson, alacsonyabb fordulatoknal nagyobb erot tudsz kifejlteni, ha nem tudod porgetni.

youtubeon vannak osszehasonlito videok a hatekonysagot illetoen.

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

Ez tényleg eléggé jól néz ki, ennyiért csak cserélhető tüske nélküli igen egyszerű darabok szoktak csak lenni. Kösz a tippet, szerintem rápróbálok és remélem, nem alattam fog eltörni. :)

950sm07, on 20 Mar 2017 - 10:10, said:

Nekem nagyon bejött, eddig kb 300km-t raktam bele. Szétszedhetô, ami ritka ebben az árkategóriában, nekem az elsô az volt hogy megtömtem zsírral. Belül persely, kívül golyóscsapágy.

Én keretes XT SPD pedált használtam, de sok helyen tudás és magabiztosság hiányában elbizonytalanodtam, nem mertem belemenni. Ugye ha párszor nem sikerül időben levenni a lábadat és becsatolva borulsz meg, az nem tesz jót az önbizalomnak. :)
Úgyhogy most a téli szezon előtt feldobtam rá a legolcsóbb dekás műanyag "monti" pedált próbaképpen. Azóta is az van rajta. Valószínűleg visszatérek majd az SPD-re, de  amióta taposóval tekerek (és az optimálisnál kb. 1,5-2cm-rel alacsonyabb nyeregmagassággal), rengeteget tanultam és sokkal jobban élvezem a tekeréseket terepen. Egyelőre a hatékonyság csökkenés nem zavar, nem az első 3 hely a kérdés, hanem hogy átjutok-e a sáron. :)
Azon is gondolkodtam, hogy veszek egy értelmesebb taposót is, de még nem tudom pontosan milyen is kellene, kivárok vele.

Az SPD hatékonysága szerintem túlértékelt - fôleg ha hobbiból tekersz. Én négy éve tértem vissza taposóra és miután megszoktam egyszerûen nem érzem hogy bármiben visszafogna, és SPDs társaimnál sem vagyok semmivel sem lassabb - illetve ha mégis akkor az nem a pedál miatt. Tavaly a Zselic maratonon elsô negyedben végeztem a kategóriámban az enduróval, SPD-vel sem lettem volna dobogós. :)
A kulcs az szerintem az, hogy jó pedál kell és hozzávaló cipô. Nekem pl a DMR Vault/FiveTen Freerider az abszolút csúcs, hobbistaként az égvilágon semmi elônyét nem látom az SPD-nek ezzel szemben montin. Rengeteget fejlôdtem vele, a technikás helyeken nem kell gondolkodnom hogy legyen elég idôm kilépni, néha pont az a tized másodperc hiányzott hozzá... :)

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

en ezt neztem... 45 eur, 247g

https://r2-bike.com/...id-schwarz-247g

Contec-rapid-flat-pedal.jpg

Nekem ez nem igazán jön be, én preferálom a szélesebbet és azt amelyiknek kívül nincs lecsapva a sarka meg nincs a tengelynél megvastagítva inkább egy kicsit konkáv. Az eddigi legjobb pedálom a DMR Vault de annak húzós az ára.
Az alis mûanyag ledöbbentett mert az asszony trekkingjére akartam de kipróbáltam és nem kapja meg mert annyira jó. :)

Szepy_lc8

Szepy_lc8

fórumtag

• fórumtag
  • 141 posts

Ez tényleg eléggé jól néz ki, ennyiért csak cserélhető tüske nélküli igen egyszerű darabok szoktak csak lenni. Kösz a tippet, szerintem rápróbálok és remélem, nem alattam fog eltörni. :)

950sm07, on 20 Mar 2017 - 10:10, said:

Én mindegyik montimon taposót használok már 4 éve, csak az országúti clipless. A Nerve-en egy Nukeproof Horizont Pro van, a Strive-on meg DMR Vault de nemrég találtam az alin egy mûanyag pedált a Spank Spike helyére a Lokihoz és szuper, soha többet nem veszek drágább pedált! :)
https://www.aliexpre...9999.264.D9bRv3

Canyon Nerve AL 8.9 2014
Canyon Grand Canyon AL SL 6.9 2016
Canyon Endurace CF 8.0 2016

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Én mindegyik montimon taposót használok már 4 éve, csak az országúti clipless. A Nerve-en egy Nukeproof Horizont Pro van, a Strive-on meg DMR Vault de nemrég találtam az alin egy mûanyag pedált a Spank Spike helyére a Lokihoz és szuper, soha többet nem veszek drágább pedált! :)

en ezt neztem... 45 eur, 247g

https://r2-bike.com/...id-schwarz-247g

Contec-rapid-flat-pedal.jpg

Edited by arn, 2017. March 20. - 11:20.

Szepy_lc8

Szepy_lc8

fórumtag

• fórumtag
  • 141 posts

a nervehez milyen pedalt hasznaltok? taposot vagy spdt (clipless)?

gondolkodom, hogy ideiglenesen visszaterek a taposopedalhoz a magas sulypont miatt, amig kiismerem rendesen.

Én keretes XT SPD pedált használtam, de sok helyen tudás és magabiztosság hiányában elbizonytalanodtam, nem mertem belemenni. Ugye ha párszor nem sikerül időben levenni a lábadat és becsatolva borulsz meg, az nem tesz jót az önbizalomnak. :)
Úgyhogy most a téli szezon előtt feldobtam rá a legolcsóbb dekás műanyag "monti" pedált próbaképpen. Azóta is az van rajta. Valószínűleg visszatérek majd az SPD-re, de  amióta taposóval tekerek (és az optimálisnál kb. 1,5-2cm-rel alacsonyabb nyeregmagassággal), rengeteget tanultam és sokkal jobban élvezem a tekeréseket terepen. Egyelőre a hatékonyság csökkenés nem zavar, nem az első 3 hely a kérdés, hanem hogy átjutok-e a sáron. :)
Azon is gondolkodtam, hogy veszek egy értelmesebb taposót is, de még nem tudom pontosan milyen is kellene, kivárok vele.

Canyon Nerve AL 8.9 2014

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

gondolkodom, hogy ideiglenesen visszaterek a taposopedalhoz a magas sulypont miatt, amig kiismerem rendesen.

@bikertigger - en nem zarkozom el sose semmi elol, szivesen kiprobalok barmit, es altalaban meg is teszem. ez a merevbringas-terepes felismeres amugy nekem epp a varosi bringazas felol jott, egyketszer elmentem vele a parkerdobe. utana kezdtem ezt a kozvetlenseget es egyszeruseget hianyolni a montibol, es valtottam folyamatosan lightosabb bringak fele. egyetlen bringanal tuti vmi 29er ht v cx lenne, tereptol fuggoen (gyorbe tuti a cxet bennem, a becsi erdobe talan a 29er lenne a befuto).

• Szepy_lc8 likes this

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

@bikertigger - en nem zarkozom el sose semmi elol, szivesen kiprobalok barmit, es altalaban meg is teszem. ez a merevbringas-terepes felismeres amugy nekem epp a varosi bringazas felol jott, egyketszer elmentem vele a parkerdobe. utana kezdtem ezt a kozvetlenseget es egyszeruseget hianyolni a montibol, es valtottam folyamatosan lightosabb bringak fele. egyetlen bringanal tuti vmi 29er ht v cx lenne, tereptol fuggoen (gyorbe tuti a cxet bennem, a becsi erdobe talan a 29er lenne a befuto).

Edited by arn, 2017. March 20. - 10:03.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Az elmult evekben cx bringaval terepezem, megszoktam, hogy folyamatosan dolgozni kell a lefeleken. A masik elonye, hogy egy parkerdoben is lehet olyan osvenyeket talalni, ami elmeny es technikas egy 35os gumis merev bringaval, nem kell hozza eltekernem bizonyos helyekre. Az ossztelosnal eloszor mindig van nalam egy rozsaszin kod, aztan miutan kiismert terepeken kezdem unni, illetve mar akkora sebessegnel es olyan terepeken ad olyan adrenalinloketet, mint a cx, amit mar veszelyesnek talalok. Nem mintha cx bringaval nem lehetne 20-30al is nagyot perecelni, de 50nel atcsapatni ugyanazon a helyen mar nem az en mufajom, csalad var otthon :) most gyk olyan helyeken probalok menni, ami cxel mar nem volt jarhato, vagy elvezhetetlen. Meg kell talalni a szamomra megfelelo balanszot, felfedezni uj helyeket, nyarra mar okosabb leszek. Jelenleg ugy erzem, hogy a cx iranyaba mozdulnek, ami egy ht 29er lenne. Lejtozosebb bringa nem kene, nalam ez a plafon.

Most szerencsere megtehetem, hogy nem egy bringaval kell lefednem a dolgokat.

hát engem ez nem annyira vonz

sose szeretnék semmit (bringa nyilván) aminek legalább az eleje nem mozog , 2,25-nél keskenyebb gumija van, és 2,5- barnál több kell bele levegőbűl.

magamat ismerve ha lenne fullim kb csak akkor nem azzal mennék ha a gyereket is viszem. ahányszor felülök valami fullira mindig azt érzem hogy na igen ez az, otthon vagyok. :)

Wouternek meg igaza van hogy a maestro kb az egyik legjobb -de a jó vpp-k magasan vernek bármilyen más rendszert-

bocsi off

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

Nekem az a nyomasztó érzésem van, hogy a Nerve-en sem​a bringa a szűk keresztmetszet. :)
Ez a Giant felfüggesztés olyan rendszerű mint ami a Nerve-en is van, ugye?

Apropó, múlt hétvégén vasárnap Dobogókőn összefutottunk két országútis kollégával és az egyikük lelkesen felismerte a Nerve-et - ami mondjuk nem triviális Stealth fényezéssel és pár kg sárral. Mondta, hogy neki is az van - közülünk való volt? :)

Nem, a Giant-nek "Maestro" fantázia nevû felfüggesztése van ami egy merev hátsó háromszög és az alsó fele nem direktbe van a vázhoz kötve hanem van egy "virtual pivot" közdarab, a Canyon pedig "Horst link" rendszerût használ.

• Szepy_lc8 likes this

Szepy_lc8

Szepy_lc8

fórumtag

• fórumtag
  • 141 posts
Nekem az a nyomasztó érzésem van, hogy a Nerve-en sem​a bringa a szűk keresztmetszet. :)
Ez a Giant felfüggesztés olyan rendszerű mint ami a Nerve-en is van, ugye?

Apropó, múlt hétvégén vasárnap Dobogókőn összefutottunk két országútis kollégával és az egyikük lelkesen felismerte a Nerve-et - ami mondjuk nem triviális Stealth fényezéssel és pár kg sárral. Mondta, hogy neki is az van - közülünk való volt? :)

Canyon Nerve AL 8.9 2014

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

Off.

http://www.alpinbike...ringat/65/253/0

On.

azért egy ilyet megpróbálnék. :) Wouter tudom, merre bicajozgat, elképesztő, milyen helyeken megy le ezzel a géppel.

Ez sem rosszabb mint az Anthem, és mától az Absa Cape Epicen. :)
https://www.canyon.com/en-hu/mtb/lux/

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

ezt én is így gondoltam míg ki nem próbáltam egy 29-es SUP-ot. azóta kéne, nagyon is.
bocs a fél offért :)

Az elmult evekben cx bringaval terepezem, megszoktam, hogy folyamatosan dolgozni kell a lefeleken. A masik elonye, hogy egy parkerdoben is lehet olyan osvenyeket talalni, ami elmeny es technikas egy 35os gumis merev bringaval, nem kell hozza eltekernem bizonyos helyekre. Az ossztelosnal eloszor mindig van nalam egy rozsaszin kod, aztan miutan kiismert terepeken kezdem unni, illetve mar akkora sebessegnel es olyan terepeken ad olyan adrenalinloketet, mint a cx, amit mar veszelyesnek talalok. Nem mintha cx bringaval nem lehetne 20-30al is nagyot perecelni, de 50nel atcsapatni ugyanazon a helyen mar nem az en mufajom, csalad var otthon :) most gyk olyan helyeken probalok menni, ami cxel mar nem volt jarhato, vagy elvezhetetlen. Meg kell talalni a szamomra megfelelo balanszot, felfedezni uj helyeket, nyarra mar okosabb leszek. Jelenleg ugy erzem, hogy a cx iranyaba mozdulnek, ami egy ht 29er lenne. Lejtozosebb bringa nem kene, nalam ez a plafon.

Most szerencsere megtehetem, hogy nem egy bringaval kell lefednem a dolgokat.

Edited by arn, 2017. March 19. - 21:20.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Off.

http://www.alpinbike...ringat/65/253/0

On.

azért egy ilyet megpróbálnék. :) Wouter tudom, merre bicajozgat, elképesztő, milyen helyeken megy le ezzel a géppel.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

En 29erbol nem vettem volna ossztelosat az tuti tul sok lett volna nekem - vagy ht 29er, vagy kisebb kereku ossztelos volt tervben.

ezt én is így gondoltam míg ki nem próbáltam egy 29-es SUP-ot. azóta kéne, nagyon is.

bocs a fél offért :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Szepy_lc8

Szepy_lc8

fórumtag

• fórumtag
  • 141 posts

Én az utóbbi hónapokban vettem elő kicsit gyakrabban a Nerve-et (2014-es 8.9) és még bőven van mit állítanom rajta. Most tanulgatom ezt a terepezés dolgot. :)
A telót és a hátsó tagot már szerelni kellett, kb. 500km után. Teló beesett, tagból elfolyt az olaj. Szarul voltak gyárilag összerakva, FOX finoman szólva nem lopta be magát a szívembe. Ehhez képest a HT-t a RockShox Reba örök életűnek tűnik... Azóta ilyen bajom nincsen (kb. 1200km van a gépben összesen), de idénre betervezek még egy szervízt.

93kg körül vagyok, így a 95/270psi körüli nyomásokkal kapok 15%-os sag-et (elöl 1,5cm, hátul kb. 7mm a beülés). Ezt most állítottam be, mert eddig 220psi volt hátul amit kevésnek éreztem - az adott 25%-os beülést. A visszarugózás csillapításával nincs bajom, azt elég jól be tudom állítani, jól lassítja és nem "ugrik" vissza - elöl 10 kattintás, hátul most 12-őn van (asszem 14 a max. de ott nem éreztem nagy különbséget).
A teló CTD-je egészen vállalhatóan működik, az összenyomási ellenállást érezhetően szabályozza (mondjuk Trail és Descent között annyira nagy difi nincsen, de Climb állásban jó mereven tartja), viszont a tag beállításai között szinte semmi különbséget nem érzek. Azt gondoltam a Climb ott is "lockout-közeli", de messze nem - majdnem ugyanúgy mozog, mint Descent állásban.

@Blash: neked miért cserélték vissza a telót?

Canyon Nerve AL 8.9 2014

950sm07

950sm07

törzsvendég

• fórumtag
  • 416 posts

En 29erbol nem vettem volna ossztelosat az tuti tul sok lett volna nekem - vagy ht 29er, vagy kisebb kereku ossztelos volt tervben.

Szerencsére van választék, mindenki megtalálja a megfelelôt. :) Volt mindenem de mostanra merevhátúból csak a plusszos jön szóba, 29-esnél kissebb kerekûbôl meg csak hosszabb rugóutas (150-160). Volt egy idô amikor nem volt 29-esem azt hittem nem fog kelleni de hiányzott a haladóssága, a 27,5 arra nekem nem jött be. Ha egy bicajom lehetne akkor az egy 29-es Jeffsy/Stumpy vagy egy Spectral 29-es - ha egyszer ismét lesz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs