Nekem egyértelműen a legjobb döntés volt monti terén félretenni az SPD-t. Igaz erősen tanulgatom csak a dolgokat, de pár éve próbálkozom az SPD-vel és ahhoz képest most pár hónap alatt többet tanultam, magabiztosabb lettem, mint előtte 2-3 év alatt.
Nem mondom, hogy nincsenek előnyei, már csak azt is ideszámítva, hogy nem csúszik/rázódik le a lábad a pedálról, szükség esetén váratlan helyzetben a húzással adható kis erőtöbblet is számíthat - de nekem kezdőként sokkal több frusztrációt okozott mint amennyi előnyét tapasztaltam.
Most azon vagyok, hogy flat pedállal tanuljak, szerezzek tapasztalatot és később, jóval magabiztosabban (egyensúlyérzék és a technika fejlődése után) visszatérek, megpróbálom az SPD-t újra, hogy tudom-e már élvezni az előnyeit.
Baráti körben amúgy ezzel teljesen egyedül vagyok, mindenki SPD-fixált. Ami persze nem baj, sokkal rutinosabbak és ha nekik úgy jobb, tekerjenek csak azzal - bár éppen a múlt hétvégén adott elő az egyik kolléga egy eléggé érdekes szabadgyakorlatot, mert nem kattant be a patent időben elindulás után egy lejtőn és lecsúszott a pedálról a lába. Persze ez nem gyakori, nem láttam még ilyet tőle, de érdekes volt, hogy pont akkor vacakolt, amikor engem húztak a dekás taposó pedál miatt.
Szóval én az ügyetlenebb kezdőknek inkább a flat-et javasolnám elsőre, aztán ha úgy érzi, hogy ez a szűk keresztmetszet, váltson csak. A technikákat (bunnyhop, stb.) is érdemesebb flattel megtanulni, mert SPD-vel rángatva a gépet teljesen más mozdulat - és nem a jó megoldás - rögzül. Ha valaki hosszú másodpercekig álldogál magabiztosan bármilyen terepen a pedálokon állva, annak vélhetően nem okoz stresszt az SPD - de őt nem mondanám se kezdőnek, se ügyetlennek.