Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Beac maxi 110 - 2005 szept 3-4

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
312 hozzászólás a témában

#81
hozé

hozé

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Lens!
Szombaton voltam fenn megnézni az utat én is.
Tapasztalatok: Fagyoskatonánál az új sárga jelzés az aszfalt melletti keskeny út. Mellette megy a szélesebb út a régi sárga. Többször keresztezik egymást, lehet menni a régin nyugodtan. A Tölgyikrek után sok az útra dõlt fa, meg elég vacak az út is, de nincs benne sok szint, és tekerhetõ.
Lajosforrás után is hasonló a helyzet, a forrás mellett indul fel a piros négyzet, ami egy keskenyebb út, de mellette megy egy szélesebb, jobban járható út, és késõbb összefutnak. Amikor az ember végre már lefelé megy, Z+, Znégyzet, ott is többször keresztez egy szélesebb murvás utat, amin az erdészek(?) közlekednek. Ha sötét lesz, vagy nem ismered az utat, érdemes inkább azon menni, mert a zöldek elég veszélyesek ismeretlenül vagy sötétben.
(Járhatóak, nappal élvezetesek is, de könnyû elnézni egy sziklát, vagy gyökeret :) ).

Holnap bejárom a börzsönyi felét.

Az útvonal választásról meg azt gondolom amit tavaly is mondtam, valóban van sportértéke a kerékpár cipelésének is, és elismerem, hogy nem kis kihívás végigszenvedni a gyalogosok útján.
Én azonban elsõsorban biciklizni szeretnék, és az út választásban a kerékpárbarát verziót fogom követni.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."


#82
vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Nem innen, hanem levlistás keresgélés, de itt van egy régebbi leírás.

#83
vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
"Dobogókõn zsíroskenyet majszolva és szörpöket iszogatva megcsodálhattuk a kiállítást. Innentõl a hírhedt elkavarós sárgán szinte vágtáztunk. Lajosforrásnál tûz mellett melegedett a pontõr, társai hálózsákban feküdtek a tûz körûl. Nagyon hideg volt az éjszaka. Micsoda szívtelenség, hogy nem engedték be õket a turistaházba! Innen 4-féle jelzésen kellett menni Csikóváraljáig (P négyzet, P+, Z+, Z négyzet), majd az országúton Csobánka felé. Errõl letér a P sáv, aminek megtalálása megint csak nem a mi érdemünk volt... Lassan világosodott, és egy hosszabb emelkedõ után Kevély-nyeregbe érkeztünk. "

#84
vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Egya gyalogos tavalyi beszámolója:

"Hegyes-tetõre mumusként emlékeztem. Most nem volt az. Megmásztuk a rohadtmeredek emelkedõt. A kilátásra viszont nem emlékeztem. Csak lestem, és fotóztam. Lefotóztam a pontõröket is, akik jóízûen lecsót ettek. Lebuktak. :) A dinnyébõl két szeletet is ettünk, nagyon jól esett. Kicsit elszüttyögtük az idõt. Én indultam elõször lefele, óvatosan kocogtam. Montisok szenvedtek felfele. Az elsõvel lefolytattam egy rövid, érdekes párbeszédet:
- Messze van még a teteje?
- Úgy másfél perce futok lefele.
- B… meg! Akkor nekem legalább még negyed óra!
Találkoztam a tandemes párral is. A férfi tolta felfele a biciklit. Jééézus… "

Szereplõk magukra ismernek, ugye? Dante ment elöl?

#85
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Charon, köszi mindent! Ez most sokat segített. Azt hiszem a jövõ héten megnézem a helyet, mert ebben én se vagyok túl biztos.

Egyébként honnan van ez az idézet? Ha elolvasnám az egészet, lehet, nem untatnálak titeket a továbbiakban egyéb kérdésekkel!
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#86
vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

Van olyan TT is, ahol csak a pontokra kell elérni, de hogy azt hogy csinálod, az már mindegy.

Visszatérve a mi fair és mi nem-hez: valaki 4 kilónyi lámpát cipel, más leadja

ha egy ilyen ember úgy gondolja, hogy "nem tolom föl a cangám ezen a benõtt szakadékon", hanem inkább körbemegyek, az nem biztos, hogy elítélendõ. Fõleg hogy távolságban még többet is megy, sõt szintben is mászhat többet.


Mindenkinek szíve joga, hogy eldöntse merre megy. Nem verseny, nem gyõzöl le senkit, csak magadat és a hegyeket. Az ellenõrzõpontokon ellenõrzik, hogy arra mész-e, ha ezek megvannak, akkor a végén sikeresnek ítélik meg a teljesítést.
Ha más útvonalon mész fel oda, az már a Te dolgod.

A négy kilónyi lámpa szállítása eleve benne van a kiírásban, tehát az legális és "könnyítés".

Távra és szintre is nagyot megy az ember, ha néha eltér a jelzéstõl mivel bringás és tekerni akar, nem tolni. Nincs benne ésszerûség, mint Hozé is mondta: ennyi erõvel lehetne vaskályhát cipelõknek is kiírni a TT-t.
Fõleg elsõ teljesítéskor érdemes néhány alternatív útvonalat használni, és ha tetszett, és bírja az ember, legközelebb többet menni a jelzésen.
Így is, úgy is nagy sportértékû. Így is úgy is teljesíted. Nyugodtan aludhatsz mindkét esetben.

Megértem azokat, akik úgy gondolják, hogy a gyalogosoknak fenntartott útvonalon kell menni, de akkor nyûg a bringa. Ez az útvonal NEM BRINGÁS TT!!! A profibb futók közel azonos idõ alatt mennek végig a távon, mint a kis könnyítésekkel haladó bringások.

#87
vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
"Fényeket látva, megkönnyebbülve jegyzem meg, hogy ott van a Lajos-forrás. Leereszkedünk. A sövény mögött takaros kis tábortûz, barátságos pontõrökkel beszélgetünk, ücsörgünk, eszegetünk, pihengetünk. A turistaház bezárt, mert nem volt érdemes nyitva tartania, senki sem ment be fogyasztani.
Szedelõzködünk, nehezen hagyjuk ott a tûz melegét, indulunk, hallgatjuk a mindig jéghideg vizû forrás halk csobogását. Baktatunk a piros négyszögön fel, piros kereszten le, zöld kereszten még lejjebb, murvás utat keresztezünk, keresztezünk, lányok botorkálnak hûtõtáskával, eltévedtek, utat mutatunk, utat keresztezünk, forrás romba döntve, jobbra zöld négyszög.
Lámpák, Csikóváraljai turistaház, kutya ugat, csahol, medence, nem fürdünk, bent lódarazsak dongnak, repkednek, nagyujj nagyságúak, rémisztõ. Kérdem – Hát ezek? – Nem bántanak – felelik. – Kávé van? – Van. Iszom egyet. Pecsét a helyére, indulunk tovább.
Kint tanácstalan társaság. Kérdik – Tudjuk-e, merre kell menni? – Erre egyenesen. – mondom. – Arra biztos, hogy nem! – kiállt fel a kérdezõ. – Rendben – felelem –, akkor te menj arra, amerre akarsz, mi mindenesetre erre megyünk, és már indulunk is. Átgondolva a dolgot, õ is velünk tart, és jól teszi."

Tény, hogy anno Rással itt elég tanácstalanok voltunk minden elágnál... EZT a szakaszt nagyon kell ismerni, mint a tenyeredet. Pontosabban a Dobogókõ-Lajosforrás-Csikóváralja-Csobánka részt. Addig világos van, innen valahol már sötét valószínûleg. Csobánkától meg sztem mindenki vaktában is.

#88
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Miután ilyen klasszul eltársalgok itt magamban, a stafétabotot immár annak szeretném adni, aki felvilágosít engem néhány helyszínnel kapcsolatosan.

Nagyon érdekelne, hogy Lajos-forrástól hogyan KELL eljutni Csikóváraljáig, mert errõl nem nagyon találtam semmit.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#89
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Meg találtam ilyet:

Valóban a BEAC-ot a gyalogosoknak találták ki, aztán volt rá igény hogy bringával is lehessen menni és megengedték. Az útvonal nem változott (miért is változott volna?). A TT-ken az útvonal betartása inkább becsületbeli kérdés, és az alternatív útvonalak szabálytalanok. Ha aznap reggel felkelsz és elindulsz ezen a túrán akkor ez a túra azon az útvonalon megy amit megadnak az itinerben. Más úton végigjárva az nem ez a túra. Az útvonal egész évben nyitott (már amennyire ugye a törvény meg minden de ezt inkább hagyjuk...) azaz bármikor a kedved szerint végigkerekezhetsz rajta.

Szóval ha aznap nekivágsz és nevezel akkor ott kell végigmenni ahol a többiek. Ennyi.

.....

Arra gondoltam, hogy nem fair, mert ha a hátadon viszed fel a bringát a Kálvárián, vagy kihagyod a Moli-pihenõt (micsoda hülye név:), mindig itt döglök meg a legjobban) talán jobban megrogyaszt, mintha körbetekernél. Ezért több erõd marad a teljesítésre.
Egyébként perszehogy nem verseny, ezért is szeretem:)

Szerintem azért mindenki érzi ezt a dolgot szabályok ide vagy oda.


Még gondolkodom ezeken is, hogy mi fair, és mi nem fair, de nem vagyok benne biztos.
Ez jó vitatéma.

Szal, egy maratonon természetesen nem mászom át a szalag alatt, mert akkor kizárnak. Viszont egy TT jóval lazább, és nem verseny. Itt mindenki maga állítja fel magának a mércét. Már sok TT-n voltam, és bizony voltak olyan helyek, ahol maguk a szervezõk bizonygatták, hogy inkább arra menjünk, mert arra sokkal könnyebb.
Van olyan TT is, ahol csak a pontokra kell elérni, de hogy azt hogy csinálod, az már mindegy. Ha jól emlékszem, akkor a Vietnámon is úgy volt, hogy a pontokat kellett megtalálni. (bár ott igy is csak a Gerecséig jutottunk).

Visszatérve a mi fair és mi nem-hez: valaki 4 kilónyi lámpát cipel, más leadja és a szervezõk odaadják neki Nagymarosnál, hogy ne kelljen a Börzsönyben azzal szenvednie a Beacon. Ezt persze szabad, viszont egy embert teljesítményét igencsak lecsökkentheti a cipelt súlyfölösleg. Épp ezért ha egy ilyen ember úgy gondolja, hogy "nem tolom föl a cangám ezen a benõtt szakadékon", hanem inkább körbemegyek, az nem biztos, hogy elítélendõ. Fõleg hogy távolságban még többet is megy, sõt szintben is mászhat többet.

Lehet, hogy ezzel most egy jó nagy vitát indítok el, vagy kapok a fejemre, de szerintem nem minden olyan nyilvánvaló, mint az elsõre a szabályzatból kiolvasódik, nagyon sokminden alakul a jelenkori körülmények hatására.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#90
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Dante, te tettél ilyen ígéreteket a múltban:

Én ha túlélem a hetet (egyetem tombol) akkor bescannelem (elõbb megkeresem...) és felteszem a részleteset...türelem...:)


Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#91
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás

Szóval most más kerekesek is azt mondják, hogy a kiírás szerint érdemes menni, mert pont ez a durva a Maxiban. Éppen ezért már a felkészülés során is beiktatnak futóedzéseket és tólós szakaszokat, hogy hozzászokjanak az ilyen típusú terheléshez.

Larzen, aki mind gyalogosan, mind kerekesen végigmat az eredeti útvonalon azt mondta, hogy kerékpárral azt nehezebb végigcsinálni, viszont aklternatív útvonalat választva már könnyebb kétkeréken.

Az biztos, hogy legalább 2 órát lehet nyerni a kerülésekkel hanem többet, gondolom ez az adott kerekes fizikumától és edzetségétõl is függ.


Visszanéztem a topik elejére, ahol arról van még szó, hogy "mit ér és mit nem ér" csinálni. Szerintem ezek a dolgok is csak relatívak. Pl.én irtó gyenge vagyok tolásban - van aki háromszoros sebességgel megy el mellettem. Nekem addig a jó, amig tudok tekerni, de aztán már kezd értelmetlenné válni számomra a dolog. Persze egy bizonyos ideig jó, de hogy egy egész órán át toljam valahol, annak már nem sok értelme van, legalábbis ha van alternatív útvonal is, ami a közelben megy.
A Beac 110 pontos útvonala elõszöris gyalogosoknak készült, másodszorra pedig mindenki magának rakja fel a mércét. Az én mércém biztosan alacsonyabb mint mondjuk Larzené, mivel a múltban olyan alsó lábszár sélüléseim voltak, amik miatt nem vagyok képes sokat gyalogolni sérülés nélkül. Épp ezért én biztos, hogy néhány szakaszt ki fogok hagyni, és inkább a szerpentint választom.
A másik, hogy én a bringámat is csak rövid ideig bírom el, és ha ilyen cipelõs szakasz van, akkor inkább magam után vonszolom. Ez senkinek sem tesz jót.

Éppen ezért, szerintem igaz az "ésszel" és "mértékkel" dolog, mindenki magához mérje a megpróbáltatásokat.

Na, nekem csak ennyi jutott most eszembe a régi dolgokat olvasgatva.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#92
Hurka

Hurka

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 279 hozzászólás
Igen, még erre lettem volna kíváncsi, hogy mennyire gáz maga a terep. A tolás/cipelés belefér, fán/sziklán/kerítésen átemelés. Ez tök természetes. De pl tavaly a zemplénben a rákóczi TTn nagyon szenvedtem az embermagasságú írtásokon, amik gyakorlatilag eldugították a túristautakat. Azon nem volt piskóta bringával áthámozni magam.

#93
Dante

Dante

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Jóhogy lenyomható. Csak tekerni kell.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

#94
hozé

hozé

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Meglátjuk.
Holnap felmegyek, megnézem. Tavaly nem volt rossz.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."


#95
McGywer

McGywer

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Ha fél 8kor el lehetne indulni, akkor van fél nap sötétedésig. 12óra alatt csak le lehet nyomni 130km-t. Vagy annyira brutál a terep a Börzsönyben, hogy nem???

#96
Hurka

Hurka

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 279 hozzászólás
Szuper! Köszi Hozé mester!

#97
hozé

hozé

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

Sziasztok!

ja igen, lehet már 8kor is indulni biciklivel? a tavalyi 9:15 az húzós...
Hurka bácsi


A 9.15 szerintem az indulás vége. Azt gondolom, hogy 6, fél 7-töl vannak fenn, de rögtön megérdeklõdöm.
Na. Az illetékes azt mondta, hogy kerékpárral már 7 és 8 óra körül el lehet indulni.
Elõfordulhat, hogy még az elsõ elleneõrzõ ponton nem lesz akkor ember, de elhiszik, hogy ott jártál.
Ha vonattal mész fel, akkor az kb. 7.30-as, vagy 8.30-as indulást jelent.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."


#98
vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Mondom, ha elég ember van, akkor nem tartják a menetrendet, hanem mennek, ahogy lehet. Ergo érdemes nem dinnyézni odafent túl sokáig, hanem menni kell.

#99
Hurka

Hurka

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 279 hozzászólás
Sziasztok!
Köszönöm a gyors és hasznos hozzászólásokat! Ha az idõ engedi, most szombaton ránézek a börzsönyi részre. Vasárnap meg esetleg a pilis/visegrádira. De még képlékeny.
Kicsit féltem az óránkénti indulástól, ez be is igazolódott. Jó lenne elcsípni, mert 1óra ácsorgás az sok.
Láttam az itinert (jelzéseket) arra gondoltam, hogy van esetleg egy kifejtõsebb változat is. pl figyeljünk a tisztáson átmenve, mert ott sunyi módon balra kell fordulni... ilyesmire gondoltam.
ja igen, lehet már 8kor is indulni biciklivel? a tavalyi 9:15 az húzós...
közben megnéztem a kiírást ott, 9:15 szerepel. kár. jobb lenne a 7-8óra. hülye kérdés de, lehet egyezkedni a stratoltatókkal?
Hurka bácsi

#100
hozé

hozé

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
A komp kb. minden óra 40-és 45 között indul át Nagymarosról.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."