Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Ez több mint hízelgõ sok emberre nézve és elég degradáló a szerelõkre. Elég sok itt a hülye szerelõs történet, de volt már itt olyan történet aminél ott voltam és köze nem volt a leírtakhoz maradjunk a költõi túlzásnál és némi színezésnél.

OK. Maradjunk abban, hogy szerencsere nalunk keves atlagos es sok jo szerelo van :-)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Mielott vegkeppen feladod nezd meg ezt a videot, mindenfele technikai ismeretek nelkul utana lehet csinalni, lehet, hogy megoldja a problemadat:
Kerékpár karbantartás - 3. rész, Váltórendszer mûszaki ellen - YouTube
Es miutan megbaratkoztal a gondolattal, hogy a bico nem ordongos szerkezet, akkor nezd meg a ParkTools honlapot.

A tobbieknek szolo komment: Oke en is tudom, hogy nem jo ez a video, megerteni vegkeppen nem lehet belole. De ha valaki csak ezeket megcsinalja a szerviz latogatasainak szama harmadara csokken. En is sokszor hasznalom a ParkTools honlapot, remek jo, de nem kezdoknek valo, aki azt sem tudja, hogy az egyes alkatreszeknek mi a neve. Es azt se feledjetek, hogy az itt irogatok tobbsege lenyegesen jobban szereli a sajat bicojat, mint egy atlagos szervizes.

Ez több mint hízelgõ sok emberre nézve és elég degradáló a szerelõkre. Elég sok itt a hülye szerelõs történet, de volt már itt olyan történet aminél ott voltam és köze nem volt a leírtakhoz maradjunk a költõi túlzásnál és némi színezésnél.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás
Mielott vegkeppen feladod nezd meg ezt a videot, mindenfele technikai ismeretek nelkul utana lehet csinalni, lehet, hogy megoldja a problemadat:
Kerékpár karbantartás - 3. rész, Váltórendszer mûszaki ellen - YouTube
Es miutan megbaratkoztal a gondolattal, hogy a bico nem ordongos szerkezet, akkor nezd meg a ParkTools honlapot.

A tobbieknek szolo komment: Oke en is tudom, hogy nem jo ez a video, megerteni vegkeppen nem lehet belole. De ha valaki csak ezeket megcsinalja a szerviz latogatasainak szama harmadara csokken. En is sokszor hasznalom a ParkTools honlapot, remek jo, de nem kezdoknek valo, aki azt sem tudja, hogy az egyes alkatreszeknek mi a neve. Es azt se feledjetek, hogy az itt irogatok tobbsege lenyegesen jobban szereli a sajat bicojat, mint egy atlagos szervizes.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ha sokat bringazol egyre inkabb ra fogsz jonni, hogy jobb, ha magad szereled :) a vegen amugy nem is szivesen fogod kiadni a kezeid kozul. a bringa nem egy bonyolult szerkezet, inkabb csak tapasztalat kell hozza.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

most ki fogsz röhögni, de ez nekem nem bugyuta, hanem inkább magas :D de iszonyú sokat segítettetek, mert átolvastam a park-tools írást is, és így legalább teljesen egyértelmûvé vált, hogy ez nekem nem fog menni... szóval megkíméltetek egy fölösleges bosszúságtól. majd beviszem Egerben valhova...

Mi lesz akkor, ha a túra közepén a hegyen egy felcsapódó faág elhajlítja egy kicsit a váltófüledet vagy ha elesel és megpördül a kormányod úgy, hogy lazul hátul vagy elöl a bovden? Ezt azért mondom, mert a montizás elengedhetetlen része a váltóállítás is (ugyanúgy, mint a kormány, stucni, nyereg vagy a fékbeállítás). Outizni lehet technikai ismeretek nélkül, de montin sokkal több technikai probléma jön elõ használat közben.

A sebesség mindent megold.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Nem kell ennyire félni tõle. Azt kell megérteni, hogy a váltó maga egy "buta" szerkezet, annyit mozdul, amennyit a váltókar mond neki. A két limit csavar meg azt mondja meg, hogy hol kezdje, meg hol fejezze be, errõl viszont a váltókar nem tud, õ csak az egyes fogaskerekek közti ugrásért felel. tehát neked elõszõr nagyon precízen be kell állítani a két végét és a Park Tool-os írás ezt írja le nagyon jól, mert közben nem foglalkozik a váltókarral. Ezután jön az indexelés beállítása, amit a bovden feszességével szabályozol. Bocs, ha nagyon bugyutának tûnik, de én is így értettem meg.

most ki fogsz röhögni, de ez nekem nem bugyuta, hanem inkább magas :D de iszonyú sokat segítettetek, mert átolvastam a park-tools írást is, és így legalább teljesen egyértelmûvé vált, hogy ez nekem nem fog menni... szóval megkíméltetek egy fölösleges bosszúságtól. majd beviszem Egerben valhova...

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

csak szar érzés lenne felmenni szegedrõl tekerni a Bükkbe 250km-t, aztán szembesülni a ténnyel, hogy nem tudom megcsinálni :(

Nem kell ennyire félni tõle. Azt kell megérteni, hogy a váltó maga egy "buta" szerkezet, annyit mozdul, amennyit a váltókar mond neki. A két limit csavar meg azt mondja meg, hogy hol kezdje, meg hol fejezze be, errõl viszont a váltókar nem tud, õ csak az egyes fogaskerekek közti ugrásért felel. tehát neked elõszõr nagyon precízen be kell állítani a két végét és a Park Tool-os írás ezt írja le nagyon jól, mert közben nem foglalkozik a váltókarral. Ezután jön az indexelés beállítása, amit a bovden feszességével szabályozol. Bocs, ha nagyon bugyutának tûnik, de én is így értettem meg.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Majd belejossz :)

csak szar érzés lenne felmenni szegedrõl tekerni a Bükkbe 250km-t, aztán szembesülni a ténnyel, hogy nem tudom megcsinálni :(

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Majd belejossz :)

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Nem igazán jól magyaráz. Én jobban szeretem a szöveges útmutatókat, mert ha egyszer megérted, hogy mit, miért csinálsz,akkor már többé nem okoz gondot.

Park Tool Co. » ParkTool Blog

Shimano

ezeken mindent megtalalsz :)

köszönöm mindkettõtöknek! nézem, bár jelentõsen idétlen vagyok mûszakilag :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Shimano

ezeken mindent megtalalsz :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

kis segítséget szeretnék kérni. valószínûleg szállításkor elállítódott mindkét váltóm a montin, az elsõ váltó (deore) nem akarja letenni a láncot a legkisebb tárcsára, a hátsó (slx) meg váltás után véletlenszerûen váltogat le-föl. egész héten ezzel szívtam 400 kilométeren keresztül és kurvára nem értek hozzá. hogyan tudnám megcsinálni?

EZ használható? mondjuk nem tudom mennyire merném ezt én így állítgatni. nagyon el lehet cseszni?

Nem igazán jól magyaráz. Én jobban szeretem a szöveges útmutatókat, mert ha egyszer megérted, hogy mit, miért csinálsz,akkor már többé nem okoz gondot.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás
kis segítséget szeretnék kérni. valószínûleg szállításkor elállítódott mindkét váltóm a montin, az elsõ váltó (deore) nem akarja letenni a láncot a legkisebb tárcsára, a hátsó (slx) meg váltás után véletlenszerûen váltogat le-föl. egész héten ezzel szívtam 400 kilométeren keresztül és kurvára nem értek hozzá. hogyan tudnám megcsinálni?

EZ használható? mondjuk nem tudom mennyire merném ezt én így állítgatni. nagyon el lehet cseszni?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Mi az akadalya annak, hogy egy X.0 markolatvaltokar, egy Shimano 770-es elso valto, es egy kettanyeros hajtomu kombo mukodjon?

Semmi. Ha a váltókar microindexes akkor még tökéletesen hangtalanné is lehet tenni a rendszert.

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
Mi az akadalya annak, hogy egy X.0 markolatvaltokar, egy Shimano 770-es elso valto, es egy kettanyeros hajtomu kombo mukodjon?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Ok, köszi szépen.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a hátsó váltónak más a húzási aránya.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hello srácok

Ha 3x9-es rendszerhez 10-es Dyna Sys váltókat veszek az para?

Nem fog mûködni.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Hello srácok

Ha 3x9-es rendszerhez 10-es Dyna Sys váltókat veszek az para?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

valtobovden-cserenel erdemes a bovdenhazba surubb olajat csepegtetni? vagy ez csak a koszt vonzza, es maradjon szaraz?

Hidegben még jobban besûrûsödik, nem kell azt kenni.