Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Ezt továbbra sem értem, de örülök a kedvezőbb árnak mert hibátlan az AXS rendszer:

ngcb8

https://bikerumor.co...actual-weights/

Szóval ugyan az mint az XX1 és X01 csak kicsit nehezebb, de sokkal kedvezőbb árban van. Nem féltem a SRAM-ot de jóval kevesebben vesznek majd X féle rendszert.  

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
A gyerekbringa témába: a lányaimnak 20 collos Kellys bringája van 6-os Shimano markolatváltóval. Az első néhány héten nekik is nehezen ment a könnyebb fokozatra váltás, de gyorsan megtanulták a helyes mozdulatot. 7 évesek most. Szerintem várj még a tuninggal. A hátsó váltóból pedig felesleges a drága, mert nem tudnak rá vigyázni. A fos lemez tourney is jó lezúzni.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Csak nem jön valami kicsi 2 gombos kar a Sram AXS rendszerhez, viszont érkezett új kar melynek a kezelőszerv része külön is megvásárolható és a régire felszerelhető (ha jól értem). Tudom, nem sok embert érint smile.png smile.png .

ecaxscontrollerrrockermmxcfronts.png?w=1

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Lehet a váltókar ellenállása ekkora és a pici kéznek mindig nehéz lesz. Én egyébként nem szoktam javasolni 6 éves korban a váltót mint edző, ráér később is megtanulni kezelni, ebben a korban még nincs meg hozzá a koordináció, az első hátsó fék megfelelő használata is nagy kihívás ilyenkor.

Igen, lehet, hogy a SRAM váltókar az ennyire ropogós.
Már direkt a futó bringát is és az utana6levo614 és 16-ost is kézi fékkel kapta, hogy szokja és tanulja a fékezést, ezzel szerencsére nincs is gond.
En5sem akartam még valtósat neki, de végül azért kellett mert így tényleg gondot okozott pár emelkedő a környékünkön,.meg sok helyen van mélyebb homok, oda is kell.
Na meg motiválja, most sokkal több kedve van bringázni, mint eddig.

stellaz módosította - 2020. július 07. - 07:10

• sisqo kedveli ezt

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Fiamnak vettem 20-as bringát (Btwin), 6-os Sunrace váltóval, SRAM markolatváltóval. Felfelé kicsit nagy erő kell a váltáshoz, így ez elég probléma egy 6 évesnek.

Szerintetek az segítene valamennyit, ha vennék normális bovdenezést?

Shimanónak van elfogadhatü áron teflonos bovden háza + vagy shimano rozsdamentes vagy jagwire rozsdamentes köszörült vagy valamelyik teflonos bovdent venném. Ezek közül melyik lenne jó, már ha érdemes egyáltalán ezzel foglalkozni?

Vagy esetleg váltót érdemes lenne cserélni? Ha igen, akkor mire? (menetes 6-os sunrace sor van rajta).

A cél, hogy könnyen tudja használni a rendszert, mert akkor van értelme a váltónak.

Egyébként ezen is olyan hülyén van a váltó bovdenje, hogy a jobbos kar vázon lévő bovden akasztója is jobb oldalon van, így sokkal nagyobbat hajlik, mint kellene. Érthetetlen, és itthon az asszony scottján is így van.

Lehet a váltókar ellenállása ekkora és a pici kéznek mindig nehéz lesz. Én egyébként nem szoktam javasolni 6 éves korban a váltót mint edző, ráér később is megtanulni kezelni, ebben a korban még nincs meg hozzá a koordináció, az első hátsó fék megfelelő használata is nagy kihívás ilyenkor.

• sisqo és stellaz kedveli ezt

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Sziasztok!

Beletúrtam a ládámba és a kezembe akadt egy újszerű shimano rd-m587 hátsó váltó. A google nem dobja, hogy 6 sebességeshez is használható lenne, de ettől függetlenül van rá esély hogy jól működne vele?

Annyi, hogy ez hosszú kanalas és 20-as kisbringára lenne.

Köszi

stellaz módosította - 2020. július 06. - 22:02

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Első körben a sufni-tuning: Hátul válts fel a nagyi fokozatba! Utána álló helyzetben visszatekered a váltókart kónuszra (a legkisebb fogaskerékre) de a hajtókart nem tekered meg. Így fellazul a teljes bovdenezés. El tudod húzni a váltókartól a bovdenházat és tudsz benyomni egy szép adag WD40-et a bovdenházba. (ne sajnáld!!) Hátul is tedd ezt meg a váltó előtti bovdenháznál.
Második körben: vegyél vmi rendes bovdenházat és köszörült rozsdamentes bovdent. De nem kell vmi csúcs-highend.
Teflonos nem jó, leválik róla a teflonréteg kb azonnal. (Haverék most vettek DuraAce bovdenezést, azt mondta már felszereléskor elkezdett róla foszlani a bevonat és a német Bike Magazin is említett ilyet)

Kösd ki a bovdeneket, és cseréld fel őket, a csapágy házon már ugyan úgy legyen, így az alsó vázcső alatt keresztezni fogják egymást a bowdenek.

Köszönöm. Az olajzáson túl vagyok,, a bovden akasztóból meg csak egy van, dedikáltan egytányéros bringa :)
Egy normális.bovden szetre azért beruházók.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Sziasztok!

Fiamnak vettem 20-as bringát (Btwin), 6-os Sunrace váltóval, SRAM markolatváltóval. Felfelé kicsit nagy erő kell a váltáshoz, így ez elég probléma egy 6 évesnek.

Shimanónak van elfogadhatü áron teflonos bovden háza + vagy shimano rozsdamentes vagy jagwire rozsdamentes köszörült vagy valamelyik teflonos bovdent venném. Ezek közül melyik lenne jó, már ha érdemes egyáltalán ezzel foglalkozni?

Vagy esetleg váltót érdemes lenne cserélni? Ha igen, akkor mire? (menetes 6-os sunrace sor van rajta).

A cél, hogy könnyen tudja használni a rendszert, mert akkor van értelme a váltónak.

Egyébként ezen is olyan hülyén van a váltó bovdenje, hogy a jobbos kar vázon lévő bovden akasztója is jobb oldalon van, így sokkal nagyobbat hajlik, mint kellene. Érthetetlen, és itthon az asszony scottján is így van.

Kösd ki a bovdeneket, és cseréld fel őket, a csapágy házon már ugyan úgy legyen, így az alsó vázcső alatt keresztezni fogják egymást a bowdenek.

• stellaz kedveli ezt

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

Első körben a sufni-tuning: Hátul válts fel a nagyi fokozatba! Utána álló helyzetben visszatekered a váltókart kónuszra (a legkisebb fogaskerékre) de a hajtókart nem tekered meg. Így fellazul a teljes bovdenezés. El tudod húzni a váltókartól a bovdenházat és tudsz benyomni egy szép adag WD40-et a bovdenházba. (ne sajnáld!!) Hátul is tedd ezt meg a váltó előtti bovdenháznál.

Második körben: vegyél vmi rendes bovdenházat és köszörült rozsdamentes bovdent. De nem kell vmi csúcs-highend.

Teflonos nem jó, leválik róla a teflonréteg kb azonnal. (Haverék most vettek DuraAce bovdenezést, azt mondta már felszereléskor elkezdett róla foszlani a bevonat és a német Bike Magazin is említett ilyet)

• stellaz kedveli ezt

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Sziasztok!

stellaz módosította - 2020. július 04. - 23:32

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Így igaz, egy cég!

• Rabbit kedveli ezt

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

Tudtommal is valami ilyesmi a helyzet, Tektro Racing Products a betűszó, ha igaz.

Én háttal ülök e témában a monitornak, de eddig azt hittem, hogy a TRP a Tektronak a "drágább" alkatrészcsaládja. A Tektro meg meg már megvan az eloxált lila fékmerevítők kora óta.

• Rabbit kedveli ezt

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Érdekes modell szerint működhetnek, talán nem tarolni akarnak. 

A DH/Enduro vonalas DH7 rendszerrel biztosan bejött a számításuk (Aaron Gwin nevével), ezzel a 12-es rendszerrel most olyan terepre tévedtek ami nem a hiánypótlásról szól. Eddig magam is csak olyan esetekben találtam rájuk amikor viszonylag egyedi dolgot kerestem: mini V-fék, TRP Hylex egysebis-olajos és országúti fékrendszer, hidrós féktest amit madzaggal húzol blink.png , stb. 

Lehet azon is meglepődnénk, hogy mekkora apparátussal jutottak el szépen lassan idáig. 

A Shimano sem a régi (vagy bitang drága), a Sram meg soha nem lesz Shimano szinten biggrin.png, hacsak ki nem talál újdonságokat (AXS).   

Én háttal ülök e témában a monitornak, de eddig azt hittem, hogy a TRP a Tektronak a "drágább" alkatrészcsaládja. A Tektro meg meg már megvan az eloxált lila fékmerevítők kora óta.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Érdekes modell szerint működhetnek, talán nem tarolni akarnak. 

A DH/Enduro vonalas DH7 rendszerrel biztosan bejött a számításuk (Aaron Gwin nevével), ezzel a 12-es rendszerrel most olyan terepre tévedtek ami nem a hiánypótlásról szól. Eddig magam is csak olyan esetekben találtam rájuk amikor viszonylag egyedi dolgot kerestem: mini V-fék, TRP Hylex egysebis-olajos és országúti fékrendszer, hidrós féktest amit madzaggal húzol blink.png , stb. 

Lehet azon is meglepődnénk, hogy mekkora apparátussal jutottak el szépen lassan idáig. 

A Shimano sem a régi (vagy bitang drága), a Sram meg soha nem lesz Shimano szinten biggrin.png, hacsak ki nem talál újdonságokat (AXS).   

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Sorry a kései válaszért. 

Nem írtam, hogy jobb, de jó alternatíva lehet smile.png

igy nehez lesz piacot szerezni

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Sorry a kései válaszért. 

Nem írtam, hogy jobb, de jó alternatíva lehet smile.png

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

TRP TR12: 299 € az induló ára. Én csípem a márkát. Igaz váltókhoz nem volt szerencsém de olajos fékem is volt (TRP Hylex) és mini v-fékem is a cégtől. Mindkettő tip-top volt (pofákat leszámítva, de Shimano kompatibilitás az van).    

https://www.mtb-news...bikestage-2020/

hasonlo (csucskategorias) arban, zero korabbi tapasztalattal... miben jobb, mint a tobbi?

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

TRP TR12: 299 € az induló ára. Én csípem a márkát. Igaz váltókhoz nem volt szerencsém de olajos fékem is volt (TRP Hylex) és mini v-fékem is a cégtől. Mindkettő tip-top volt (pofákat leszámítva, de Shimano kompatibilitás az van).    

aHR0cHM6Ly9mc3RhdGljMS5tdGItbmV3cy5kZS92

https://www.mtb-news...bikestage-2020/

• Rabbit kedveli ezt

SkyZetor

SkyZetor

fórumtag

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
  • LocationBudapest

Érdekes párosítás:

https://bolha.testbi...tercross-367741

Jól látom, 1x9-es? Itt még lehetett keverni az országútit a montival? Milyen kilences sor megy 42-ig? Sunrace, vagy valami egyéb okosság?

Valami kínai csoda lehet, mert Sunrace 40 fogig, Sram 34 fogig van 9s-ben, ha jól látom.

https://www.ebay.com...iCoAHQ3gubSGMeg

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Érdekes párosítás:

https://bolha.testbi...tercross-367741

Jól látom, 1x9-es? Itt még lehetett keverni az országútit a montival? Milyen kilences sor megy 42-ig? Sunrace, vagy valami egyéb okosság?

Igen, a 9-es rendszerek keverhetők, sőt még a 10-es országúti is lefelé kompatibilis mindennel.

• Rabbit kedveli ezt

A sebesség mindent megold.