Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Sziasztok,

nemrég vettem itt aprón egy Scott bringát, asszem 2007-es évjárat, eléggé belépõ szintû cuccokkal. Elég szépen megy, de egy dolog nagyon zavar benne: szinte mindig fel kell váltanom 3/6-7-be, mert különben egyszerûen nem lehet elég erõt kifejteni a kellõen gyors hajtáshoz és a bringa érezhetõen ugrál elõre-hátra tekerés közben. A hátsó váltó egy Acera, a hajtókar egy alap Shimano SIS. Hallottam olyat, hogy az Acera nagyon gyengén feszíti a láncot, ez lehet-e az oka és érdemes lenne-e mondjuk kivenni egy láncszemet a jobb hajtás érdekében ? Elõre is köszönöm a válaszokat.

Érdekesen írtad le, de valószínûleg el van kopva a hajtásod, azaz a lánc, hajtómû ill fogsor ezek összessége de az is lehet hogy csak az egyik.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

PhoenixSpirit

PhoenixSpirit

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Sziasztok,

nemrég vettem itt aprón egy Scott bringát, asszem 2007-es évjárat, eléggé belépõ szintû cuccokkal. Elég szépen megy, de egy dolog nagyon zavar benne: szinte mindig fel kell váltanom 3/6-7-be, mert különben egyszerûen nem lehet elég erõt kifejteni a kellõen gyors hajtáshoz és a bringa érezhetõen ugrál elõre-hátra tekerés közben. A hátsó váltó egy Acera, a hajtókar egy alap Shimano SIS. Hallottam olyat, hogy az Acera nagyon gyengén feszíti a láncot, ez lehet-e az oka és érdemes lenne-e mondjuk kivenni egy láncszemet a jobb hajtás érdekében ? Elõre is köszönöm a válaszokat.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

simán!
sram markolatváltóval használom a 3 tányérosról 2 tányérosra alakított XT hajtókart (idei XT hajtókar, tehát 10 sebességes)

Gondolom microindexes az elsõ váltókar, az tudásban megegyezik az "õs" hüvelykujjváltókarokkal. Azzal ha nincsenek iszonyatos összeférhetetlenségek az egyes részegységek között, lényegében minden mûködik.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Valakinek van tapasztalata a következõ felálláshoz? 3 fokozatú (9seb rendszerû) elsõ váltókar kezeli valamilyen módon a 2 fokozatú (10seb rendszer) elsõ váltót, 40-28 as 10seb,hajtómûvel.Ha lenne valakinek véleménye a dologról kérem jelezze köszi :cool2:

simán!
sram markolatváltóval használom a 3 tányérosról 2 tányérosra alakított XT hajtókart (idei XT hajtókar, tehát 10 sebességes)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Qpi

Qpi

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás
Valakinek van tapasztalata a következõ felálláshoz? 3 fokozatú (9seb rendszerû) elsõ váltókar kezeli valamilyen módon a 2 fokozatú (10seb rendszer) elsõ váltót, 40-28 as 10seb,hajtómûvel.Ha lenne valakinek véleménye a dologról kérem jelezze köszi :cool2:

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Sajnos a mostani setup hajlamos a jelenségre. Zeezoltanonak igaza van, tuti egy erõsebb rugó elég lehetne, mint megoldás, de akkor nem kereshetné magát hülyére a két nagy gyártó és a marketingesek is megkapják az éves jutalmat, mert tarol az "új" technológia! :) Mindenesetre én bevállalok egy ilyet, nem akarom kockáztatni, hogy komolyan sérül a láncvillám. Majd írok róla, mennyire mûködik.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Használ valaki Shadow Plus hátsó váltót? XTR mellett már kapható egy ideje a 2013-as XT és SLX verzió (webshop), és ha a chain suck jelenség ellen védne valamelyest, az nem lenne rossz. Unom már, hogy felkapódik a lánc néha. (Új lánckerekek, új a sor, új a lánc, új elsõ váltó és mégis, kb. 300-400km-enként elõfordul.)

szerintem ez legalabb annyira mulik a tanyerokon es a vazgeon is. a korabbi 3as kiosztassal nekem is felkapta parszor, sot a 36os trekking tanyerral is. a 36os trailtanyerral viszont egyszer se volt gond az elmult 8 honapban.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Mi lenne ha rúgó gyártónál simán erõsebb rúgót csináltatnál a mostani váltódba az eredmény ugyan az lesz.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Használ valaki Shadow Plus hátsó váltót? XTR mellett már kapható egy ideje a 2013-as XT és SLX verzió (webshop), és ha a chain suck jelenség ellen védne valamelyest, az nem lenne rossz. Unom már, hogy felkapódik a lánc néha. (Új lánckerekek, új a sor, új a lánc, új elsõ váltó és mégis, kb. 300-400km-enként elõfordul.)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
hát akkor használj mást!

TF2 pl.?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

ricochet

ricochet

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
WD40-el már próbáltam, de csak egy darabig mûködött rendesen.

noel2009

noel2009

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Üdv!
Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Ha adott egy Tiagra hajtókar (50-34) 2012 elõtti,ehhez a gyártó 9-es hátsó sort ajánl.A kilences országúti sorhoz viszont milyen hátsó váltót vegyek.A webáruházakat böngészve mindenhol csak 10-es sorral kompatibilis váltót találok.pl. 105,tiagra.
Mûszakilag megfelelõ lenne ez párosítás?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Sziasztok!
Már több shimano váltókarnál is tapasztaltam, hogy eleinte csak hidegben aztán már mindíg a felfele váltó kar, amit elõre fele kell nyomni nem mûködik. Nem akad meg csak elõresiklik. Ezt lehet valahogy orvosolni, vagy a csere az egyetlen megoldás?

Beszáradt a kenõanyag a mechanikába. én féktisztítót fújtam bele megjárattam és fújtam bele kenõanyagot, segített rajta.

ricochet

ricochet

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Sziasztok!
Már több shimano váltókarnál is tapasztaltam, hogy eleinte csak hidegben aztán már mindíg a felfele váltó kar, amit elõre fele kell nyomni nem mûködik. Nem akad meg csak elõresiklik. Ezt lehet valahogy orvosolni, vagy a csere az egyetlen megoldás?

Week

Week

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Hali
Köszönöm a segítséget. Sikerült lefelé váltásnál beállítanom hogy ne legyen üres kattintás. Viszont felfelé váltásnál még mindig van egy olyan fokozat amihez 2öt kell váltanom hogy feljebb tegye. Azt hogy tudom beállítani?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

nekem úgy van megoldva hogy amikor váltok akkor lefelé van olyan a végén hogy üresbe vált (hogy csak a váltókart engedi lejebbi fokozatra de nem történik semmi) vissza felé meg egyik fokozatban többet kell váltanom hogy feljebb tegye (2 vagy 3mat kell váltanom felfelé hogy feljebbtegye eggyel)

Amikor a beállítást csináltátok nem volt a váltókar végig lekattintva, válts le vele végig, a váltónál lazítsd fel a csavart és a laza bowdwnt feszítsd meg, így megszûnik az üres kattanás.

Week

Week

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
nekem úgy van megoldva hogy amikor váltok akkor lefelé van olyan a végén hogy üresbe vált (hogy csak a váltókart engedi lejebbi fokozatra de nem történik semmi) vissza felé meg egyik fokozatban többet kell váltanom hogy feljebb tegye (2 vagy 3mat kell váltanom felfelé hogy feljebbtegye eggyel)

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Egyébként az hogyan lehetséges, hogy 8 sebességes váltókar helyesen mûködik 5ös sorral? az 5ös és a 8as sornak még ugyan akkora távolságra vannak a lánckerekei?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Amennyiben a váltó le van fíxálva vagyis a végpont csavarokkal be állítva, akkor a váltókar nem kattanhat ötnél többet mert a bowdent nem tudod tovább húzni...

attól függ

mikor felteszed a bovdent, akkor lehet úgy is, hogy lentrõl felfelé lépdelsz és akkor valóban nem vált többet

Ha nem helyes a beállítás, akkor fentrõl lelépi az ötöt és utána az alsó 2 vagy hármat már üresben kattanja el

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Olyan problémában szeretnék segítséget kérni hogy van egy 8seb váltókarom de csak 5sebességes a fogaskoszorúm hátul. A váltó levan fixálva hogy az 5 sebességen túl ne menjen túl.
Viszont a váltókarom nemtudom valahogy lefixálni hogy csak 5fokozatot váltson 8helyett? Valakinek van erre valami ötlete ha megoldható egyáltalán? Amúgy egy sima shimano váltókarról lenne szó amibe bele van építve a fékkar is ST R221-hez hasonlít csak sztem régebbi.

Amennyiben a váltó le van fíxálva vagyis a végpont csavarokkal be állítva, akkor a váltókar nem kattanhat ötnél többet mert a bowdent nem tudod tovább húzni...