Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Topiktársaknak szíves felhasználásra, ingyen:

...

Bár gondolom az olvasók értik, remélem az írónak is eljut az agyáig, melyik országban, milyen nyelven beszélünk.

Értjük. Értem. Sokat keresek külföldi fórumon (is), néha véletlen úgy írom. Majd jobban odafigyelek.

• mgy kedveli ezt

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Topiktársaknak szíves felhasználásra, ingyen:

Crankset - hajtómű,

Triple - háromtányéros

Double - kéttányéros

Mech - váltó.

Bár gondolom az olvasók értik, remélem az írónak is eljut az agyáig, melyik országban, milyen nyelven beszélünk.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

nem tudom most hol állsz összegben, de akkor nem lenne olcsóbb komplett szettben venni (ok akkor nem kmc lesz a lánc) ?

slx 300e körül van, xt 400.

Most kereken 300 EUR-nál (SLX hajtó/kazetta, XT váltókar/első/hátsó váltó, KMC lánc).

Bike-discount honlapján nem látok jelenleg XT groupsetet, csak SRAM-t. De biztosan 300 fölött lenne. Többet nem tudok rászánni.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

nem tudom most hol állsz összegben, de akkor nem lenne olcsóbb komplett szettben venni (ok akkor nem kmc lesz a lánc) ?

slx 300e körül van, xt 400.

apró -bár működést nem feltétlen befolyásoló tényező - .... az slx kar messziről jobban mutat mint az xt, azért a lánctányérok megmunkálása egy ipari műremek az xt-n az slx-hez képest.

az xt soron meg pont ugyanannyi alu lánckerék van mint az xt-n. csak az xt-n 6 kerék van "tartóbakon" az slx-n 3.

Bikertigger módosította - 2014. március 05. - 10:14

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Ezt megcserélném, így árban gyakorlatilag ugyanott vagy, az XT hátsó váltó viszont egy egész picit finomabban vált, az SLX kazetta pedig valamivel tovább tart (úgy tudom egy tányérral több rajta az acél, alu helyett). Aztán a kazetta úgyis elkopik és kell cserélni, ami olcsóbb ha maradsz az SLX-nél. Ha mégsem akkor késöbb szintén olcsóbb kazettát váltani mint a váltót mert azt úgy is kell, a váltó viszont gyakorlatilag nem kopik (hosszú távon esetleg a görgők, ami nem nagy tétel).

Az SLX crankset/XT váltókarok jó kombináció ár/értékarányban (főleg az XT váltókar érezhetően jobb az SLX-nél). Viszont első váltóra az SLX szerintem teljesen megfelel.

Esetleg érdemes a kazetta/lánc kombókat is megnézni a bike-discounton, ott is lehet spórolni.

Megfogadom! Tegnap este elkezdett pörögni az agyam, hogy ha már előre XT váltó kerül, hisz annyi, mint az SLX és a váltókarok is XT-k, akkor hátsó váltó is legyen (lehetne) az. Viszont a pénzállomány limitált és nem tudok kicsúszni a keretből. Nagyon jó ötlet! Ha valamiért nem felel meg, később vehetek XT-t, hiszen ahogy mondod, kopó alkatrész, tehát majd ha cserélni kell, olyanra cserélem, amilyet venni akarok vagy épp a pénztárcám engedni fog, viszont a váltó "örökös".

Váltókar mindenképpen XT lesz az SLX-el szemben, ez volt az első biztos pontom. Külföldi fórumokon nagyon azon az állásponton vannak, hogy inkább XT váltó SLX mechanikával, mint fordítva. Cranksetből már drága az XT, azon nem is gondolkoztam. Ráadásul számom az SLX szexibb. B)

Láncbból nincsenek jó szettek és abból mindenképp KMC-t akartam, ha csak nem beszélt volna le valaki, de erre nem is számítottam. A 10.93-ast nagyon jó árértékarányúnak és strapabírónak mondják.

XT hátsó váltóból melyik?

XT Rear Derailleur 10-speed RD-M781 SGS Shadow (56 EUR)

XT Rear Derailleur 10-speed RD-M786 SGS Shadow (55 EUR)

Mi lehet a különbség? Ha mindegy, akkor nekem a 781-es jobban tetszik. :)

Azt már kigugliztam, hogy nekem SGS kell, mert elől triple crankset van/lesz és a keresztbe váltást lánc ledobással abszolválja a GS. Tehát ha jól tudom az GS-t elől double crankset esetén ajánlott.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Ezt megcserélném, így árban gyakorlatilag ugyanott vagy, az XT hátsó váltó viszont egy egész picit finomabban vált, az SLX kazetta pedig valamivel tovább tart (úgy tudom egy tányérral több rajta az acél, alu helyett). Aztán a kazetta úgyis elkopik és kell cserélni, ami olcsóbb ha maradsz az SLX-nél. Ha mégsem akkor késöbb szintén olcsóbb kazettát váltani mint a váltót mert azt úgy is kell, a váltó viszont gyakorlatilag nem kopik (hosszú távon esetleg a görgők, ami nem nagy tétel).

Az SLX crankset/XT váltókarok jó kombináció ár/értékarányban (főleg az XT váltókar érezhetően jobb az SLX-nél). Viszont első váltóra az SLX szerintem teljesen megfelel.

Esetleg érdemes a kazetta/lánc kombókat is megnézni a bike-discounton, ott is lehet spórolni.

Valamiről lemaradtam, már alumínium fogaskerekek vannak a sorokon...? :o

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

SLX 10-speed Rear Derailleur RD-M675 SGS Shadow Plus

XT Cassette 10-speed CS-M771 11-32

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Köszönöm. ^_^

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Igen!

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

amit linkeltem slx-et az megfelelő, vagy ugyan azokkal a paraméterekkel xt ha az jobban tetszik

Majdnem mondtam, hogy arra semmi szükség. De centre annyiba fáj, mint az SLX. :mellow:

Ez az XT jó lesz? http://www.bike-disc...85887/wg_id-381

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Tehát emlékszel rám. :) Trek 4300-as. Közben csináltam egy képet is, akkor már feltöltöm hátha bármi hasznát veszed.

amit linkeltem slx-et az megfelelő, vagy ugyan azokkal a paraméterekkel xt ha az jobban tetszik

Kánya módosította - 2014. március 04. - 21:13

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Elég ha megmondod milyen vázad van! Ha jól emlékszek trek 6300 ?

Tehát emlékszel rám. :) Trek 4300-as. Közben csináltam egy képet is, akkor már feltöltöm hátha bármi hasznát veszed.

IMG_4625_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Ha csinálok róla képet, akkor meg tudod mondani biztosra? Egyébként lemértem 35 mm alatt van egy nagyon picivel a váz azon része ahova rögzítve van a jelenlegi első váltóm. Egyébként a méret akkor ha jól gondolom a 34.9 mm-es lesz. Nem szeretnék adapterezni. Ha mindegy melyiket veszem, akkor olyat vennék, ami tökéletes.

Elég ha megmondod milyen vázad van! Ha jól emlékszek trek 6300 ?

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Ez attól függ milyen vázad van és mekkora váltót fogad. Ha nem direktmount akkor az alsó bilincses javallott 34.9-es topswing amit adapterezhetsz lefelé 31.8-ra

felsőbilincses nekem jobban tetszik, de többség fully vázon nem lehet használni mert bezavar a forgáspont, volt merevvázamnál meg pont a kulacstartó szemre esett

Ha csinálok róla képet, akkor meg tudod mondani biztosra? Egyébként lemértem 35 mm alatt van egy nagyon picivel a váz azon része ahova rögzítve van a jelenlegi első váltóm. Egyébként a méret akkor ha jól gondolom a 34.9 mm-es lesz. Nem szeretnék adapterezni. Ha mindegy melyiket veszem, akkor olyat vennék, ami tökéletes.

Nem fullym van, nem is lesz. :)

IAmSpecialized módosította - 2014. március 04. - 20:35

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Innen melyiket kell vennem?

http://www.bike-disc...rs-4170/o-preis

Ez attól függ milyen vázad van és mekkora váltót fogad. Ha nem direktmount akkor az alsó bilincses javallott 34.9-es topswing amit adapterezhetsz lefelé 31.8-ra

felsőbilincses nekem jobban tetszik, de többség fully vázon nem lehet használni mert bezavar a forgáspont, volt merevvázamnál meg pont a kulacstartó szemre esett

Pl. ez http://www.bike-disc...1503/wg_id-4170

Kánya módosította - 2014. március 04. - 20:23

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Komplett váltórendszert szeretnék cserélni. Mindent kiválaszottam, de a legegyszerűbb eszközök, az első váltók között elvesztem.

SLX Crankset 10-speed FC-M670 42/32/24 175mm

XT Gear Shifters Set Rapidfire Plus SL-M780-B I-Spec 2/3x10-speed

SLX 10-speed Rear Derailleur RD-M675 SGS Shadow Plus

XT Cassette 10-speed CS-M771 11-32

KMC X10-93 Chain 10-speed

Innen melyiket kell vennem?

http://www.bike-disc...rs-4170/o-preis

Már amennyiben jól válogattam össze mindent.

Batkamano

Batkamano

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás

A lánc okés. Egy picit rövid is, olyan 1-2 szemmel. Én is a rugóra gyanakodtam...
Szerintem belsőből csinálok valami ütközőt, de gondoltam hátha tudtok valami okosabbat :-) 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Lánc hossza rendben van? Egyébként meg nem sokat.... hosszú a kanál, gyenge a rugó.... a megoldás egy láncvilla védő....szerintem

Batkamano

Batkamano

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás

Sziasztok kérnék egy kis segítséget. Van egy Deore hátsó váltóm (http://www.ecobike.h...re_rdm511l_.jpg)

és vált rendesen, de nagyobb döccenőknél iszonyat beleverődik a hátsó tánvillába (felkoppan). Hátul a távtartó csavar (váltófülnél) tökig be van tekerve, és így is. Elég zavaró. Lehet vele valamit kezdeni?

ádámxx

ádámxx

vendég

• felfüggesztett
  • 41 hozzászólás

mutasd mit veszel.