Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Hali. A 2007-es xtr fékváltókarrol azt olvastam, hogy az egyik ujitásuk az, hogy ha hosszan nyomjuk a váltókart, akkor kettõ fogaskereket vált. Na, ezt az xt dual controlom tudja. Akkor ez miért "új" dolog? Vagy csak az xtr-nél új?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

x7/x9 között inkább csak a felhasznált anyagokban van különbség, használat közben nem nagyon fogod érezni.

itt a válasz
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.380 hozzászólás
X.7 és X.9 között mi a nagy különbség?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Gondoltam hogy megint ez lessz XT vs. X-9.Ezt a témát már 1000 szer oda vissza kivesézték a topicban, sztem már mindenki eltudja dönteni melyik váltót preferálja jobban.
Azt a technikai kérdés tettem fel hogy miért lenne jobb az 1:1 húzás mint a Sh, mert ezt már legalább 10-en írták a fórumon hogy mennyivel érezhetõen jobban vált, kevésbé érzékeny a bowdenezésre...
Nekem most Deore van, már van benne lassan 10 000 km, meg is látszik rajta de még mûködik viszonylag rendesen csak jól be kell lõni, ezt a szezont még vele nyomom le.
Amikor fel szoktam menni a hegyekbe vele akkor a sok váltástól mindig megnyúlik a bowden úgyhogy sokszor utánna kell csavarni 1-2 fordulattal hogy tökéletesen mûködjön.Ezt már számtalan váltóbowen típusnál tapasztaltam.
A Sh áttétele miatt ez a bowden nyúlás/hiba nagysága csak fele akkorra mértékben jelenik meg a h. váltó váltásában mint az 1:1 nél, hisz 2* annyira kell megnyúlnia egy Shim hátsó váltó bowdennek ahhoz hogy ugyanakkora elmozdulást és pontatlanságot okozzon mint 1 Sram hátsó váltónál. Vélemények?Okos emberek gyûljetek!:)

nos pont ez az hogy az lx/xt nekem soha nem volt tartósan pontos, gyakori állítgatást kért az x9-hez meg még csak annyit volt nyúlva hogy átkerült egyik bicajról a másikra......
mellesleg érdekes hogy elõl ugye xt hmû xt átdobó.....na most ez a kombó a saját xt karjával soha nem volt tökéletes /leginkább a középtányérról nagy tányérra pakolásnál van a szenvedés, ez kb az esetek felében vagy csak q.nehezen vagy sehogy nem sikerül elsõre - kivétel a tempósabb 40+os ált lejtõn haladást/ - na most tök ugyanez a váltó mind a trigger mind a tekerõs sram karral tökéletes, gond nélkül pakol fel mindig...pedig itt még ugyanaz a bovdenhúzás mértéke is....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

rvilike_2

rvilike_2

vendég

• fórumtag
  • 181 hozzászólás
Jah pont azert jobb, mert erzeketlenebb a bowdenezesre, koszra, beallitasra. En szerintem jobb erzes is.

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 hozzászólás
Gondoltam hogy megint ez lessz XT vs. X-9.Ezt a témát már 1000 szer oda vissza kivesézték a topicban, sztem már mindenki eltudja dönteni melyik váltót preferálja jobban.
Azt a technikai kérdés tettem fel hogy miért lenne jobb az 1:1 húzás mint a Sh, mert ezt már legalább 10-en írták a fórumon hogy mennyivel érezhetõen jobban vált, kevésbé érzékeny a bowdenezésre...
Nekem most Deore van, már van benne lassan 10 000 km, meg is látszik rajta de még mûködik viszonylag rendesen csak jól be kell lõni, ezt a szezont még vele nyomom le.
Amikor fel szoktam menni a hegyekbe vele akkor a sok váltástól mindig megnyúlik a bowden úgyhogy sokszor utánna kell csavarni 1-2 fordulattal hogy tökéletesen mûködjön.Ezt már számtalan váltóbowen típusnál tapasztaltam.
A Sh áttétele miatt ez a bowden nyúlás/hiba nagysága csak fele akkorra mértékben jelenik meg a h. váltó váltásában mint az 1:1 nél, hisz 2* annyira kell megnyúlnia egy Shim hátsó váltó bowdennek ahhoz hogy ugyanakkora elmozdulást és pontatlanságot okozzon mint 1 Sram hátsó váltónál. Vélemények?Okos emberek gyûljetek!:)

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás

Tisztelet a kivételnek, de a Sram 9.0SL, 9.0 stb. váltókból azért rohangászott pár darab évekkel ezelõtt. Hova tûntek? Bringákon sem nagyon látom, aprón sincsenek. Szal a szerintem a hosszú távú megbízhatóságban is jobb a Shimano.

Azért ha valaki rendesen gyûri az alkatrészeket, akkor azok kopnak, beleakad egy ág, elkapja egy kõ, stb-stb, esetleg cseréli, mert az új merevebb, jobb, tömítettebb, sárálóbb. Hol vannak a 3-4 éves XT meg LX hátsóváltók? Vagy kuka, vagy edzõgépen, vagy a zasszony bringáján vagy szekrény mélyén. Ugyanott vannak a 9.0-ás váltók is. Ismeretségi körömben 3 darab 9.0 hátsó váltó van, egy MX-XC versenygépen, egy edzõgépen, egy meg egy hobby bringán. Mindhárom köszöni, jól van.

Másrészt lássuk be, a fölsõ kategóriában most arat a dual control, az meg nem megy SRAM váltóval.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás
Én sem akartam ítéletet mondani, csak egy vélemény volt. Valószínûleg mindkét márka jól mûködik, a hosszú távú megbízhatóság már nálam más kérdés….
Sárban különben az XT is teszi a dolgát, még nem hagyott cserben (Én is CC arc vagyok amúgy)

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 hozzászólás

Én a hátvágán voltam egy táborban, és az ottlétvõ 30 bringából 3-on még 9.0 volt hátul.

az kõkemény 10 % . és a többi a 27 ? :D

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás
karakoram,

Én a hátvágán voltam egy táborban, és az ottlétvõ 30 bringából 3-on még 9.0 volt hátul. Mindketten már évek óta használják minden gond nélkül.

A váltás hangosságával úgy vagyok, hogy nagy terhelés alatt az a fontos, hogy a váltó pontosan váltson, nem az hogy némán. Egyéb esetben viszont elvárható. Nekem ezt teljesíti most az X-9 rendszerem, bár még nem sokat nyúztam... vbmenu_register("postmenu_432087", true); vbmenu_register("postmenu_432087", true);

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Igen, de az "átb@ssz@ a láncot egyik fogaskerékrõl a másikra" terheléses váltásnál pozitívum, ami lássuk be, egy XC-snek elég fontos. Én nem bántam meg az X9-et, fõleg, hogy a Shimano egy kicsit drágább.

Szerintem kijelenthetõ, hogy kinek a pap, kinek a pappné. Sram vs Shimano: holtverseny. Legyen így: "Egyik jobb, mint a másik", de nem mondjuk meg az egyiket!
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás
Azt hiszem az én postom is csak egy lesz a Sram-Shimano vélemények között, de leírom:
Volt Sram Attack (Shimano kompatibilis) váltókarom, ami remekül mûködött egy darabig, de valamiért egy rövid idõ után teljesen megváltozott a váltás milyensége. A határozott Sram elkezdett puhán váltani.
Amikor döntenem kellett kb. 2 évvel ezelõtt az X9, XT között, azért is lett XT, mert valami borzasztó a Sram felületkezelése. Akkor még a mûanyag dolgok is sorjásak voltak, ronda volt a festés stb. A haverom most vásárolt X9 hátsó váltójához hozzáért a csavarhúzó, és megkopott a felülete. Az XT-m két éves, és olyan mintha új lenne. Tisztelet a kivételnek, de a Sram 9.0SL, 9.0 stb. váltókból azért rohangászott pár darab évekkel ezelõtt. Hova tûntek? Bringákon sem nagyon látom, aprón sincsenek. Szal a szerintem a hosszú távú megbízhatóságban is jobb a Shimano.
A másik dolog: Az ilyen mûszaki dolgok szerintem akkor jók, ha finoman, észrevétlenül vált pl. egy váltó. Na a Sramról ezt nem lehet elmondani, átb@ssz@ a láncot egyik fogról a másikra….
That’s all…..

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Megtudná magyarázni valamelyik nagy szaki itt a fórumon hogy miért lenne jobb a Sram bowdenhúzása mint a Shimano-é?
Mert mindenki akinek Sram rendszere van azzal jön hogy mennyire jó az az 1:1, de hogy pontosan miért lenne jobb arról nem ír senki.

igazából én leszarom a bovdenhúzás áttetélet tölem lehet 1 a 10 is, a lényeg hogy mindenféle prekoncepció és elfogultság nélkül az x9 pontosabban és jobban mûkõdik nekem mint a bárhogy beállított lx illetve xt.....mindhárom rendszer több vázon lett próbálva......

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 hozzászólás
Megtudná magyarázni valamelyik nagy szaki itt a fórumon hogy miért lenne jobb a Sram bowdenhúzása mint a Shimano-é?
Mert mindenki akinek Sram rendszere van azzal jön hogy mennyire jó az az 1:1, de hogy pontosan miért lenne jobb arról nem ír senki.

sajtosp

sajtosp

vendég

• fórumtag
  • 200 hozzászólás
Kösz.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
rob: nem lakik mindenki múzeumban ;)

sajtosp: igen, az elején elhelyezkedik a bovden meg a ház és illik picit utánaállítani.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
majd ha próbáltatok '98-as forditottmûködésû rollamajig-es rövidkanalas xtr-t, akkor nyilatkozzatok.
váltásban nálam az marad az etalon.
kép
mondjuk sz*rul van bekötve, de az legyen a tulaj baja.
persze xt szinten már nem vennék sh!mano-t, és alatta sem. de az xtr más. és más is marad.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

rvilike_2

rvilike_2

vendég

• fórumtag
  • 181 hozzászólás
Shimano szerintem ket helyen bukja el a dolgot hatso valtas teren. A sramnak az esp 1:1 rendszere merfoldekkel jobb, masik pedig hogy shimano valtok nem feszitik eleg erosen a lancot, plane a hosszukanalasak, es nem eleg merevek. Bar mostmar megnoveltek a forgaspontokat kicsit, de hat ez meg mindig messze van a sramtol. Hm, ez mar harom dolog ha jol szamolom :D
Ja igen, kihagytam hogy a sram bowdenvezetese is jobb.

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás
Én most full X0-át használok és semmi pénzért nem váltanék vissza XTR-re.

rvilike_2

rvilike_2

vendég

• fórumtag
  • 181 hozzászólás
Igazad van rob, tenyleg log a hatso valto, nekem 9.0 sl van es log, ellenben a valtast ezt egyaltalan nem befolyasolja, regebben lx valtom volt lx karral, most 9.0 sl 9.0 karral es eg es fold!! A sram az valtorendszer, a shimano az meg nem mondom mi ehhez kepest...Elol pedig most valtottam sram x-gen elso valtora, szinten lx-rol, es ez is eg es fold. Baromi jo ez a valto, merev, eros rugo, ugy valt fol es le is, ahogy azt kell.En abszolut elkoteleztem magam a sram mellett, mindenkinek csak ajanlom, nekem mindig csak gondom volt a shimanoval. No meg aztan en markolatvalto parti vagyok, mar csak azert is mert nekem igy kenyelmes a fekkar.
Szerintem az lx-et ugy ahogy van meg kene szuntetni, deore es xt pont eleg lenne, lx tenyleg nem eri meg. Es nem is jo. Szvsz.