Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7441 hozzászólás a témában

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Én a körülmények alapján úgy saccolom, hogy tutira kopott lehet a cuccos. Amennyiben ez így van, a lánccsere a minimum, ha még többet volt használva, akkor az elsõ tányéroknak is lõttek.

Ekkor már mindjárt nem olyan egyszerû, hogy csak lecserélem oszt kész.

A mai sorokon általában 11 a legkisebb fogszám.

Ha nagyon kopott a dolog, akkor érdemes lehet fejleszteni mondjuk nyolcasra és azzal sem lesz sokáig bajod.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Hello,

azt szeretném kérdezni, hogy mekkora eltérés van a gyakorlatban egy xx-11 és egy xx-14 fogú fogaskoszorú között? Most a bringámon hátul a legkisebb fogaskerék 14 fogas, de látom kapható olyan, aminek csak 11 fogú a legkisebb fogaskereke. Ugyanis most már egy enyhe lejtõn is széttekerhetem az agyamat, akkor se megyek sokkal gyorsabban, hiányzik egy gyorsabb áttétel... Mennyire macerás cserélni? 7 sebességem van hátul, és továbbra is 7-es fogaskoszorút szeretnék. Jelentõsen gyorsulnék, vagy pénzkidobás? Kell még mást is cserélni (lánc jó-e hozzá a régi, stb.) Esetleg érdemesebb a hajtómûvet cserélni egy olyanra, amin nagyobb a nagylánckerék? (ezt nem tudom mekkora van most, nem vagyok bringaközelben).
Összegezve: hogy tudom gyorsabb áttételre átvariálni a montimat a legegyszerûbben / olcsóbban. Ha túl hosszú lenne a magyarázat, és egy cikket tudtok ajánlani, akkor az is jöhet, de én nem találtam semmi jót...

kössz! ;)

zsoltee

használd legközelebb az "Ezt módosítom" gombot....valamennyivel gyorsulnál, de nem olyan jelentõsen, sztem egy kisebb gördülési ellenállású vagy vékonyabb gumi (esetleg egy könyebb kerék) többet gyorsítana. persze egy magasabb fogszámú lánctányér-kisebb fogszámú fogaskerék kombó is gyorsítana (számold ki, mennyi a két fogszám aránya, és az a lényeg h az elsõ:hátsó minél magasabb arányú legyen, pl. a 42:14 az 3:1, de mondjuk a 46:11 az már 4.18:1). ezek közül a legolcsóbb talán egy új pár (pl. semislick, ha nem mész annyit terepen) gumi, aztán jön a csak a fogassor és aztán a lánctányér+fogassor csere....

ha veszel egy új 7-es fogaskoszorút, és a mostani is 7es, akkor gond nélkül le fogod tudni cserélni, ehhez egy láncoskulcs meg egy fogaskoszorúleszedõ kell, vagy pedig elvinni a szervízbe...a lánc is maradhat, hacsak nincs nagyon összekopva a fogassoral, mert akkor ugrálni fog a lánc...

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
közben látom, lett volna erre jobb topic, bocs, h. ide került :)

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Hello,

azt szeretném kérdezni, hogy mekkora eltérés van a gyakorlatban egy xx-11 és egy xx-14 fogú fogaskoszorú között? Most a bringámon hátul a legkisebb fogaskerék 14 fogas, de látom kapható olyan, aminek csak 11 fogú a legkisebb fogaskereke. Ugyanis most már egy enyhe lejtõn is széttekerhetem az agyamat, akkor se megyek sokkal gyorsabban, hiányzik egy gyorsabb áttétel... Mennyire macerás cserélni? 7 sebességem van hátul, és továbbra is 7-es fogaskoszorút szeretnék. Jelentõsen gyorsulnék, vagy pénzkidobás? Kell még mást is cserélni (lánc jó-e hozzá a régi, stb.) Esetleg érdemesebb a hajtómûvet cserélni egy olyanra, amin nagyobb a nagylánckerék? (ezt nem tudom mekkora van most, nem vagyok bringaközelben).
Összegezve: hogy tudom gyorsabb áttételre átvariálni a montimat a legegyszerûbben / olcsóbban. Ha túl hosszú lenne a magyarázat, és egy cikket tudtok ajánlani, akkor az is jöhet, de én nem találtam semmi jót...

kössz! ;)

zsoltee

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
köszi, én is igy gondolkoztam, majdcsak megszokom valahogy a foridított váltást :)
"Minden hülyeség" by Tomidny

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nekem a dual control és a rapidrise egy idõ után annyira természetes, hogy az amugy is kényelmetlen rapidfire-t mostmár egyáltalán nem tudnám megszokni.
a markolatváltóra könnyen visszaszokom, de a rapidfire ráadásul hagyományos váltóval gáz :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Az a baj a fordított hátsó váltókkal, hogy a felfelé váltás mindig nagyobb erõt igényel mint a lefelé váltás, és a kézi erõnél kissebb erejû rugóra bízták a nehezebb. A felsõbilincses elsõ váltókban baromi erõs a rugó mégsem fordítják meg a mûködést. Ezt csak azért találták ki, hogy logikusabbnak tûnjön a váltás, a gyorsabb haladáshoz csak a hüvelykujjnak kell dolgozni, a valós fizikai folyamat másodlagos lett. Az új Shimano rapidfire váltókarok kioldókarjával a Sram váltókart utánozzák. Próbáltam már Dual Control és markolatváltókat is, de egyik sem volt olyan biztos érzéken mint a rapidfire.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ez igaz. saraztam valamelyik nap egy kicsit, es egybol jol jott, hogy ha nem akart felmaszni a lanc a konnyebb fokozatba, akkor rasegitettem neki egy kicsit a karral, es hopp, felugrott.

de az is igaz, hogy sokkal jobb ha a felfele valtasnal huz a rugo, hiszen oda kell tobb ero, es ha ezt nem a huvelykujjaddal kell megtenni, hanem a rugo teszi meg helyetted, az elvileg kenyelmesebb... de azert furcsa

szal mindket megoldasnak vannak ervei, es ellenervei.

nekem mindigis normal mukodesu shimano valtoim voltak rapidfire valtokarokkal, es ezt szoktam meg.a sram trigger fele rovidebb uton jaro valtas is fura ezek utan. a markolatvaltot meg egyenesen utalom, mindig attol felek, hogy mikor valtok el veletlenul.

azt meg igazan nem ertem, hogy mit akartak most a japanok ezzel a ket iranyba kioldo lx es xt valtokarral. kicsit olyan honaljszagu, hogy csinaljunk mar valamit, mindegy mi az, csak innovacionak tunjon. igazabol semmi haszna. sztem. probaltam, mukodik, nem kenyelmetlen, de folosleges.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

gyurri87

gyurri87

vendég

• fórumtag
  • 239 hozzászólás

Könnyebb lesz, hiszen ha belegondolsz, a rugó segít a nehezebb (nagyobb erõt igénylõ) felfele váltásban. Lefele meg szinte megától megy a lánc.

könnyebb..könynebb..csak ezáltal nem lesz meg az a kis "korrigálási lehetõség felfelé váltásnál mint eddig"..sokkal precízebben kell beállítani...

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Könnyebb lesz, hiszen ha belegondolsz, a rugó segít a nehezebb (nagyobb erõt igénylõ) felfele váltásban. Lefele meg szinte megától megy a lánc.

gyurri87

gyurri87

vendég

• fórumtag
  • 239 hozzászólás

normál váltókart lehet használni forditott állású váltóhoz ?szóval eddig alivio váltókar- deore hátsóváltó volt, most meg ha lehet, akkor alivió váltókar saint váltó
Ha lehet is akkor forditva fog mûködni a váltókar , nem?

a kioldó karral fogsz felfelé váltani..fordítva fog mûködni de amúgy használható

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
normál váltókart lehet használni forditott állású váltóhoz ?szóval eddig alivio váltókar- deore hátsóváltó volt, most meg ha lehet, akkor alivió váltókar saint váltó
Ha lehet is akkor forditva fog mûködni a váltókar , nem?
"Minden hülyeség" by Tomidny

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

MESTER! nem tévedsz! :)

egyébként használtam már rapid fire-t fordított hátsó váltóval, csak szokás kérdése minden.

pl. most még a sram markolatváltója is az õrületbe kerget, hogy ha magam felé tekerem a jobb oldalit, akkor teszi nagyobb fogaskerékre hátul. számomra ez érthetetlen :)

pedig meg lehet szokni hamar.....nekem a dawg-on tekerõs van, a supremen x9trigger, de nem gond a használat....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.702 hozzászólás
Egyébként a shimano fordított mûködésû hátsó váltója tényleg mûködik?? úgy értem, igaz amit marketingolnak róla, hogy finomabb a váltás felfele?
hiszen én pont azt szeretem, hogy a hüvelykujjammal úgy tolom át a láncot, ahogy tetszik - kisebb fogaskerékre meg tökmindegy hogy rakja.
én nem cserélném le, de még nem próbáltam a másikat.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
MESTER! nem tévedsz! :)

egyébként használtam már rapid fire-t fordított hátsó váltóval, csak szokás kérdése minden.

pl. most még a sram markolatváltója is az õrületbe kerget, hogy ha magam felé tekerem a jobb oldalit, akkor teszi nagyobb fogaskerékre hátul. számomra ez érthetetlen :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

mrkoli

mrkoli

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
igazad van!!!
kösz hogy kijavítottál
mégegyszer elnézésedet kérem, ha megsértettem a lelki világod

amugy tényleg kösz!!!

shimanora gondoltam

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

az igaz hogy 2 fajta shimano hátsó váltó létezik? egy dual control karhoz egy pedig csak sima triggerhez, és honnan ismerem fel a dual controlhoz hátsóvaltót?

a válaszokat elõre is kösz!!

mellesleg ha jól csalódom a trigger, a sram pöckölös váltókarjainak beceneve, - amivel shimano váltók nem nagyon szoknak mûxeni - sztem Te a rapid fire-ra gondolsz,,,de javitsatok ki ha tévednék....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

mrkoli

mrkoli

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
kösz a választ!!!

azt tudtam hogy fordított a kezelés triggerrel, csak azt nem tudom hogy dual controllal is fordított lesz -e a kezelés mert az elég hülyén nézne ki, mert dual controlt akarok és ezt csak most olvastam egy újságban hogy tiggerrel összeraktak egy dual controlhoz való hátsó váltót és emiatt fordított lett a kezelés

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

az igaz hogy 2 fajta shimano hátsó váltó létezik? egy dual control karhoz egy pedig csak sima triggerhez, és honnan ismerem fel a dual controlhoz hátsóvaltót?

Ilyen nincs.

De amúgy kétféle váltó van: egy sima rugós (kislánckerék felé húz) és a fordított rugós (nagylánckerék felé húz).

Mindkettõ használható Rapid és DualControl karral is, csak asszem Rapiddal kicsit furcsa a fordított. Remélem nem kevertem össze.

mrkoli

mrkoli

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás