Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7441 hozzászólás a témában

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Ja meg akkor váltókart is kellene venni.

Lánc meg ugyan müxik, de ha belegondolok az én 8as lánc 9es lánchoz való elsõváltó problémámba...

edit: pl a 24 sebességfokozatból sem használható az összes. 27-bõl pláne. A lényeg, hogy minél több mûködõ, ideális kombináció legyen.

Rohloffé állítólag mind használható. :D

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

na azzal már lehet haladni, gondolom :)
egyébként mi a fenének kell ennyi sebességfokozat? én elvoltam régen 18-cal is, most meg már 30-nál tartanak...
és mennyire kell komolyan venni, hogy az agy 8/9-hez való? akkor 7-es fogaskoszorú már nem is varázsolható rá? vagy keresnem kell valami maradék raktárkészletet / használt agyat hozzá?

Vegyél egy olcsó vagy használt nyolcas/kilences (ugyanaz) agyat (7-est csak nagy szerencsével találsz), 8-as sor 3e Ft, a lánc és a váltó maradhat mert kompatibilis. A szervizben majd elmondják, hogy miért.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Kosina Szilárd

Kosina Szilárd

bentlakó

• fórumtag
  • 7.603 hozzászólás
összes boolt végigjárása, én egy bicajszerelõ barátomtól örököltem, Õ meg valamikor áprilisban vette, szal elég esélyes, h. szereznek neked egyet...
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi...":)

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
és van valami ötleted, hogy hogyan szerezzek be egyet én is? apróhirdetések böngészése, vagy összes bolt végigjárása? :)

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
na azzal már lehet haladni, gondolom :)
egyébként mi a fenének kell ennyi sebességfokozat? én elvoltam régen 18-cal is, most meg már 30-nál tartanak...
és mennyire kell komolyan venni, hogy az agy 8/9-hez való? akkor 7-es fogaskoszorú már nem is varázsolható rá? vagy keresnem kell valami maradék raktárkészletet / használt agyat hozzá?

Kosina Szilárd

Kosina Szilárd

bentlakó

• fórumtag
  • 7.603 hozzászólás

kiszámoltam, hogy a fogaskoszorú cserével arányaiban jobban járok, az 27%-kal nagyobb áttételt biztosít, míg a másik variáció legjobb esetben is csak 14%-ot jelent. Akkor még kutatok 7-sebességes kazettás agy után :)

nekem van kazettás 7es agyam, igaz valami kínai, de van...... nem a legjobb a portûrése, de a célnak megfelel...
ha körbenézel, akkor kell találnod és nem biztos, h. neten kell keresned....
és mentes agy után jött ez a kazettás és sztem elég jelentõs a sebességnövekedés vagyis nehezebb elhajtani a 42:11et, mint a 42:13at, szal nekem bejött a váltás, síkon és lejtõn (fõleg, h. "beleerõsödtem" :P
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi...":)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.702 hozzászólás
én is jobban örülnék, ha nem erõltetnék a 9-10 seb. cuccokat, mert egyre kevesebb dolog van 8-as rendszerhez (ami aztán teljesen bõven elég nekem), úgy nézem így is meg kell játszanom a 8-as kazi, 9-es hajtómû+lánc dolgot :-/

ja, és véleményem szerint 48/11 és 27" kerék rula! :D

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
nem akarok 8/9-re váltani, viszont most webshopokban nem láttam 7-sebességeshez való hátsó kazettás agyat, bár lehet, hogy csak én vagyok vak :) egyébként én jól elvagyok ezzel a 7 sebességgel, nem akarok mindent cserélgetni emiatt. Az egyetlen bajom, hogy nincs igazán nagy áttételem, ezért kéne vagy egy fogaskoszorú, amin 11 fogú kerék is van, vagy elõre egy hajtómû nagyobb fogaskerekekkel...

kiszámoltam, hogy a fogaskoszorú cserével arányaiban jobban járok, az 27%-kal nagyobb áttételt biztosít, míg a másik variáció legjobb esetben is csak 14%-ot jelent. Akkor még kutatok 7-sebességes kazettás agy után :)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
viszont télen jobb cuccokat cserélni, mint tavasszal, mert tavasszal már bringáznál, nem pedig cuccokért rohangálnál meg szerelgetnél..amúgy meg szerintem nem a hajtómûvet kéne lecserélni, ha 8/9esre váltasz, hanem venni egy 8/9-es váltót, meg váltókart...mert a 7-->8/9re váltsánál a szûk keresztmetszet nem a hajtómûé, hanem a váltóé..

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
hát ahogy elnézem, nem is nagyon látok 7-sebességeshez való kazettás agyat, csak 8/9-est, akkor már láncot is kell cserélni, meg még ki tudja mit :( úgyhogy az elsõ gyorsító intézkedés majd valószínüleg a hajtómû lesz, bár nem tudom, hogy mekkora fogak vannak elöl, majd meg kell nézni. De szerintem elnapolom a kérdést tavaszra, télen ugyse jó a nagy menetszél :D

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.702 hozzászólás
többiek jól leírták a technikai részét, én csak a tapasztalatot írnám le: szerintem rendesen érezhetõ a különbség a 14 és 11 fog között, mert volt mindegyik, azonos lánctányérral. mondhatni ég és föld, gondolj bele: 27%.
de legalább azzal vigasztalódhatsz, hogy relatíve kevés pénzbõl tudsz majd nagyot gyorsulni, ha elszánod magad az agycserére! :)
/legalábbis lejtõn lefele/

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
sima anyacsavar. hát akkor ez az "így jártam" esete... használom amíg el nem kopik, utána meg modernizálás...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

menetes (itt meg ha jóltom az utolsó fogaskereket kell rátekerned az agytestre, az megfogja a többit):

nem, egybe tekered fel az egeszet.

zsoltee: amugy ha a hatsoagy a vazba nem gyorszarral, hanem siman csak 15-os anyakkal van fogatva, akkor boritekolhato, hogy az utobbi rendszeru az agy.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
kössz, majd megnézem az enyémet.
na az utóbbi ábrákon már jobban látszik a különbség. Félek, hogy a hervis is ilyen áruházbike-ot sózott rám :) nagyon jó kis bringa, de pl. olyanon spóroltak, hogy külsõ gumi... még soha életben nem volt defektem, az új bringával viszont egy hónap alatt 3x :(

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

akkor valószínüleg az lesz, hogy megvárom míg elkopik, és utána megfelelõt választok. Egyébként milyen hamar kopik el egy ilyen (asszem shimano, de tipust nem tudok, 40-50ezres bringára gondolj), mert ha 5000 km, akkor lehet, hogy nem várom meg :)
ja és az mit takar, hogy kazettás, vagy menetes? hogy lehet felismerni?

a kazettas agy kb igy nez ki

Feltöltött kép

erre teszed fel a fogaskereksort, ami vegulis sima fogaskerekek meg tavtartok valamilyen modon osszerogzitve. ez a jobb, konnyebb, dragabb bringakon levo rendszer.

a regebbi megoldas volt a menetes sor, ami ma mar csak az olcso aruhazi kategorias bringakon van meg, itt az agyon nincs semmilyen racsnimechanika, csak egy nagy menet a szelen, es oda tekered fel a fogaskereksort, amiben benne van maga a szabadonfuto. mivel az bele van epitve, a belso atmeroje eleg nagy, es hogy hozza is lehessen ferni a szerszammal, nem nagyon lehet 14-esnel kisebb fogaskereket tenni ra.

Feltöltött kép

lassulok...
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
a menetest magára az agytestre tekered fel, míg a kazettásnál van egy kazetta az agytesten, és arra csak simán ráhúzod a fogassort, és rögzíted a zárócsavarral. a menetest nehezebb szerelni...
kazettás (az a kis fekete a zárócsavar, a többit csak rá kell húzni a kazettára):

Feltöltött kép

menetes (itt meg ha jóltom az utolsó fogaskereket kell rátekerned az agytestre, az megfogja a többit):

Feltöltött kép

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
akkor valószínüleg az lesz, hogy megvárom míg elkopik, és utána megfelelõt választok. Egyébként milyen hamar kopik el egy ilyen (asszem shimano, de tipust nem tudok, 40-50ezres bringára gondolj), mert ha 5000 km, akkor lehet, hogy nem várom meg :)
ja és az mit takar, hogy kazettás, vagy menetes? hogy lehet felismerni?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

Hú, köszi szépen, azt hiszem mindent leírtál, amit csak kellett :) Gumit épp a héten vettem (keskenyebb is: 1,75"), már fel van szerelve, de még nem volt alkalmam kipróbálni... mondjuk ezzel szerintem "csak" a haladás lesz könnyebb, azt a problémát nem oldja meg, hogy ha 40-nél gyorsabban megyek 21-es fokozatban, akkor már nem sok értelme van tekerni, olyan gyorsan pörög már a lábam. Bár nem 40 az átlagsebességem :D szóval viszonylag ritkán érint a probléma, de majd számolgatok, hogy megéri-e a 3000 ft-ot a fogassor csere :) na meg valószínüleg + egy kis szervízköltség, mert ilyen szerszámaim nincsenek...

Valószínûleg 42-es a nagytányérod, mert a 7-es rendszerrel szerelt bringákon általában nincsenek combos áttételek. Persze van kivétel amikor 46-ost raknak fel 8-12 éves gyerekeknek (tiszta agyrém!). Ha menetes a fogaskoszorúd akkor kicsit bajban vagy mert ahhoz nem kapsz 11-28-as sort. Ha kazettás akkor szerencséd van. Egyelõre ne cserélj sort, várd meg amíg elkopik, utána vehetsz egy 7-es vagy 8-as sort, utóbbinál a tempódnak megfelelõen hagyd ki a legkisebb (11-12) vagy a legnagyobb (30-32) fogaskereket. A hajtómû csere minimum 6e Ft. A Meluxnak vannak olcsó és jó darabjai. A lánccal és a váltórendszerrel nem lesz gond.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Hát bízom benne, hogy nem kopott, mert másfél hónapos és 600 km-t ment az egész bringa, bár hervisbike, és okozott már kellemetlen meglepetéseket.

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Hú, köszi szépen, azt hiszem mindent leírtál, amit csak kellett :) Gumit épp a héten vettem (keskenyebb is: 1,75"), már fel van szerelve, de még nem volt alkalmam kipróbálni... mondjuk ezzel szerintem "csak" a haladás lesz könnyebb, azt a problémát nem oldja meg, hogy ha 40-nél gyorsabban megyek 21-es fokozatban, akkor már nem sok értelme van tekerni, olyan gyorsan pörög már a lábam. Bár nem 40 az átlagsebességem :D szóval viszonylag ritkán érint a probléma, de majd számolgatok, hogy megéri-e a 3000 ft-ot a fogassor csere :) na meg valószínüleg + egy kis szervízköltség, mert ilyen szerszámaim nincsenek...