Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7451 hozzászólás a témában

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Ja, lenne még valami, elöl pedig X-7 es váltókar van öszeboronálva egy deore elsõ váltóval. A közepesrõl a nagy fogaskerékre eléggé erõltetni kell a kart, kicsirõl középre tök lazán megy. Náha emiatt a feszítéstõl lefele kettõt is ugrik a váltó, elvileg a jól be van állítva a végállás is, meg a feszesség is (vált rendesen, nem ér hozzá)

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Visszadobták a nagykerbõl, hogy az úgy jól vagyon... (bevitték bringástól)
ILyenkor van valami teendõ, kérhetem pket, hogy hozzanak má egy vatta másikat megnézni, az vajon ugyanígy áll-é?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
A nagykerrõl inkább nem nyilatkoznék. Olyan szép egyenesen kell annak a váltónak állni, mint a mellékelt "service guide-ban."
http://www.sram.com/...5_4_3__7_04.PDF

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Azon már rég túl vagyunk, a szervízbõl vitték vissza nagykerbe és ott mondták nekik az okosságot...
Az a durva, hogy leszedtük bent, ráraktak egy alivio váltót és az jóval egyenesebben állt (szinte tökéletesen)
Szóval nem a füllel van gond, hanem ferdén megy bele az x-9 csavarja

Szerintem egyszerû a képlet.

Te ne foglalkozz azzal, hogy egyenes e vagy sem, te csak kérd meg õket, hogy állítsák be rendesen. Ha ez nem sikerül, akkor csere. A többi rizsát meg se halgasd, Ha mûkszik jó, ha nem akkor ne hagyd magad, és a nagyker véleményére meg végképpen ne adj, gondolom nem ott vetted, semmi közöd hozzájuk.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
valami el van cseszve nagyon...váltócsere?

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Azon már rég túl vagyunk, a szervízbõl vitték vissza nagykerbe és ott mondták nekik az okosságot...
Az a durva, hogy leszedtük bent, ráraktak egy alivio váltót és az jóval egyenesebben állt (szinte tökéletesen)
Szóval nem a füllel van gond, hanem ferdén megy bele az x-9 csavarja

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Én a helyedben visszavinném a szervízbe, és megkérném, hogy a megfelelõ eszközzel ellenõrizzék le a váltótartó fül párhuzamosságát, majd pedig állítsák be a váltót. Így hogy lehet kiadni egy munkát?:chin:

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Sziasztok,

Egy magellan polarisra rakattam X-9 es hátsó váltót, a szervízbõl hazaérve sajan azt vettem észre, hogy függõleges tengelyen kb 5 fokkal ki van "csavarodva" a kanál, tehát befele csámpázik a jószág. Már a felfogatásnál is kicsit gikszeres a dolog, mert mintha az az eltérés a váltótartó fülre a felfogató csavar nem lenne teljesen merõleges.
Apró szõrözés, de kicsit felbasztam magam mikor a nagykerbõl is azt válaszolták, hogy ez teljesen normális SRAM-nál...
Nem értek annyira hozzá, de fél óra alatt se tudtam ugy beállítani, hogy fel is és le is pöccre váltson. Szóval szerintem az a kis difi lehet a ludas.
Aki hozzáértõ mondjon rá valamit légyszi.
Köszi: Ákos

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Igen,v.húzás a Shimanok-nál.
www.sintesibikes.com

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás
már a kar tolásakor

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Az új Shimano XT-XTR váltókaroknál ha meg nyomod bármely kart már nyomásnál vált,a Sramoknél is így van v. azok csak akkor váltanak mikor visszaengedted a kart?
www.sintesibikes.com

gyzsolt

gyzsolt

vendég

• fórumtag
  • 18 hozzászólás

Sziasztok!

Ki szeretném cserélni a hátsó váltót valami komolyabbra, mert egy sz.r TX-31 m van. Addig eljutottam, hogy felcsavarozom. De utána mit kell tenni? Hogy állítsam be a bovden feszességét?

attól is függ, hogy milyen váltód van.
normál váltóknál a beállítás:
- két kis csavar van rajta, a túlváltás elkerülésére, nagyjából állítsd be úgy õket, hogy a váltót a legnagyobb és a legkisebb fogaskerekek között lehessen pontosan mozgatni.
- a váltókart tedd a legkisebb fogaskerékhez tartozó fokozatba (vagy fordított mechanika esetén a legnagyobbra) - azaz amelyik alatt a váltó nyugalmi állapotban bovden nélkül megáll
- utána bovdent feszesen tartva csavarozd be, és akkor próbáld ki, hogy hogy vált. ha felfelé nehezebben vált, mint lefelé, akkor feszíts még a bovdenen, ha meg lefelé, akkor lazíts rajta... vagy fordított mechanikánál fordítva (normális váltóknál a bovden ház belépési pontjánál van finombeállító csavar)
- aztán ha minden okés, akkor még egyszer nézd meg a túlváltás védõ csavarokat, hogy tényleg ne váltson túl, de könnyen menjen ki a lánc a szélsõ kerekekre is.

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Sziasztok!

Ki szeretném cserélni a hátsó váltót valami komolyabbra, mert egy sz.r TX-31 m van. Addig eljutottam, hogy felcsavarozom. De utána mit kell tenni? Hogy állítsam be a bovden feszességét?

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Szerintem a váltóvédõ csak arra jó, hogy beleakad abba az ágba is, amit nélküle össze sem szedne...

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
sztem sem kell az a váltóvédõ....nekem is xt váltó van, esett párszor váltóra, nekem a váltópapucs sem hajlott még el

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

Kéretik válaszolni :)

A váltótartó fül hivatott az ilyen eseteket kezelni. Ugyanis jól elhajlik/eltörik és elvileg a váltó csak "lehorzsolódik".
Ez a 'terv', de természetesen le lehet törni egy váltót, még váltóvédõvel is (bár így ügyesnek kell lenni), gyakran a sártól beállt váltók kezdenek külön életet élni. A mai montikra nem is lehet szerelni ilyesmit, csak olyan van, amit a gyorszár végére lehet felapplikálni. De vajmi keveset véd (szerintem).

A saját váltómra (X.9) már 3-szor esett a bicikli, aszfalton is, de semmi baja nincs, csak a váltótartó fül hajlott el, ami meg cserélhetõ.

u.i.: Személyesen nem is ismerek olyan montist, akinek lenne váltóvédõje.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest
Kéretik válaszolni :)

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest
Szevasztok!

3 Napja vettem egy bicajt. XC MTB (Genesis Impact) erdõben, földes bicikliutakon tervezem használni. Tehát elõreláthatóan esni is fogok vele :)

Kérdés:
Érdemes hátra a váltóhoz rakni egy váltóvádõ vasat, hogy egy esetleges esés ne tegye tönkre a hátsó váltómat? (Shimano XT)

vagy bízhatok abban, hogy a váltó kibírja az ilyesmit és csak fölösleges súlyt cipelnék magammal?

üdv
J.

Jenessanyi

Jenessanyi

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Valakinek otthon régi outiról nincs megmaradva, vagy valahol elfekvõben 6-os vagy 7-es országúti frikciós váltókara? Minél jobb minõségû annál jobb, elnyûhetetlen edzõgéphez kellene. Vagy esetleg ötlet hogy hol találhatnék ilyet?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Két évet? Ha egy felet kibír már tutkó jó cucc :D

Nekem tetszett a Sram is az Author tesztgépen, de azért az XTR rapidfire plusnál nincs jobb, kár hogy most csak XT-m van, ez kicsit rosszabb mint az X.9 Trigger.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala