Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

ok, meggyoztetek - ezt az imbuszos modszert kiprobalom, ehhez kell a legkevesebbet tenni. :)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Ó hányszor láttam már ilyet! Imbuszkulcs be a váltó csavarjába, kicsit megfeszegeted felfelé. Szemrevételezed, jobb-e, ha még kell feszíteni rajta, akkor repeat until OK. Ezek 1-2 egyengetést még bírni szoktak.

Egy tartalék váltószemet azért szerezz be.

+1

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Ó hányszor láttam már ilyet! Imbuszkulcs be a váltó csavarjába, kicsit megfeszegeted felfelé. Szemrevételezed, jobb-e, ha még kell feszíteni rajta, akkor repeat until OK. Ezek 1-2 egyengetést még bírni szoktak.

Egy tartalék váltószemet azért szerezz be.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Ok, koszi a tippeket :) a bringa ertekenel fogva inkabb csak vazon kivul probalkozom a hajlitgatassal, gumikalapaccsal, hatha. Tok sik szokott lenni?

Amugy talaltam neten vmi 10 euroert, ekkora osszegnel nem tudom megeri e bohockodni.

Én vennék újat, a régi mellé tenném uveglapon, aztán megprobalnam a régit sikba hozni, ha elment.

Ha van tartalék kéznél, az nem árthat.

Vejne módosította - 2017. február 19. - 21:32

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Ok, koszi a tippeket :) a bringa ertekenel fogva inkabb csak vazon kivul probalkozom a hajlitgatassal, gumikalapaccsal, hatha. Tok sik szokott lenni?

Amugy talaltam neten vmi 10 euroert, ekkora osszegnel nem tudom megeri e bohockodni.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

meg sose kellett valtofulet cserelnem, megerositene vki abban, hogy csak az hajolt el? a multkor a bringazas vegen eldolt a bringa, egy karcolas se lett rajta, csak ma tunt fel a tekeres kozben, hogy vmi nem ok a valtasnal. esetleg van vmi trukk a visszahajlitashoz? ennel a konnyu aluvaznal inkabb nem hajtogatnam felfogatva.

A terelőgörgőnek egy vonalban kéne lennie a váltógörgővel (és nagyjából a választott sorral).

Kézzel szoktam visszagörbíteni, eddig egyszer tört így el :) Viszont montisként van nálam tartalék.

Tekergek módosította - 2017. február 19. - 21:01

• Vejne kedveli ezt

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.357 hozzászólás

meg sose kellett valtofulet cserelnem, megerositene vki abban, hogy csak az hajolt el? a multkor a bringazas vegen eldolt a bringa, egy karcolas se lett rajta, csak ma tunt fel a tekeres kozben, hogy vmi nem ok a valtasnal. esetleg van vmi trukk a visszahajlitashoz? ennel a konnyu aluvaznal inkabb nem hajtogatnam felfogatva.

316sugx.jpg

2i28n6h.jpg

3 opció van a javításra.

1.: váltófül csere.

2.: leveszed a cserélhető fület,és finoman visszakalapálod.

3: váltó levesz,és egy hagyományos,menetes hátsó kerék tengellyel visszahajlítod. a kerék maradjon a vázban.

van az ellenőrzéshez,beállításhoz célszerszám,de gondolom nincs ilyened. 

ez az a szerszám:

16_4128.jpg

így is lehet ellenőrizni,h jó e a váltófül:

44_8135.jpg

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

316sugx.jpg

2i28n6h.jpg

arn módosította - 2017. február 19. - 18:53

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
Ez az XSHIFTER dolog csak nekem új? Kickstarteren fut a termék, vezetéknélküli váltás, de a meglévő váltó bowdenjét húzgálja egy/két kis motor. Fából vaskarika, de nekem tetszik a koncepció.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

próbálta  valaki az sl-m7000 slx váltókart? jobb, mint a 10-es volt, vagy hasonló, műanyag-érzetű?

mondjuk itt azt írják, hogy "Light to the touch but positive and crisp", de hát írni és is tudok bármit...

itt meg, hogy "It feels a little more clunky under your thumb than XT"

Próbáltam, műanyagos, de 8000-es xt is az a régi 770-esemhez képest. Pedig abból kettőt is próbáltam, nem értem, hogy mitől ilyen.

• Kisherceg kedveli ezt

A sebesség mindent megold.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.680 hozzászólás

Nem próbáltam még a 11est, nekem 10es van. De a legtöbb a bowdenezésen múlik, ha az nagyon jól megy akkor jó lehet az SLX is.

Haver bringáján XT váltókar van de borzasztóan rosszul megy, mert a Cube váza belső bowdenezésén valahol szorul a rendszer. Próbáltunk már mindent, fújtunk bele minden anyagot, cseréltük a bowdeneket - ugyan olyan sz@r maradt.

Viszont ha tudnék választani most már biztosan az XT-t venném, mert nekem pl. nagyon hiányzik, hogy kisebb fogaskerékre váltásnál egy nyomásra csak egy fokozatot vált le, az XT meg tud többet is. Ahogy a cikk is írja. (azt hiszem ez a"Dual Release" funkció)

marton módosította - 2016. december 02. - 22:38

• Kisherceg és Vejne kedveli ezt
Marci

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

próbálta  valaki az sl-m7000 slx váltókart? jobb, mint a 10-es volt, vagy hasonló, műanyag-érzetű?

mondjuk itt azt írják, hogy "Light to the touch but positive and crisp", de hát írni és is tudok bármit...

itt meg, hogy "It feels a little more clunky under your thumb than XT"

Kisherceg módosította - 2016. december 02. - 22:17

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

inas

inas

fórumtag

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Két ugyanolyan bilincses első váltónál, a nagyobb átmérőjű bilincsel rendelkező váltó forgáspontja kijjebb esik?
Ugyanazon a vázon, a nagyobbhoz átmérő adapterrel.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy letörött a hátsó váltóm tartófüle, vagy felfüggesztése, pontosan nem tudom mi a szakmegnevezése. Kérdés: Tudok én olyat rá venni külön valahol vagy komplett váltót kell rendeljek hozzá?

http://ebike.hu/term...valtotarto-ful/

Ez kell? Mert akkor vehetsz külön.

deaktomboy

deaktomboy

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy letörött a hátsó váltóm tartófüle, vagy felfüggesztése, pontosan nem tudom mi a szakmegnevezése. Kérdés: Tudok én olyat rá venni külön valahol vagy komplett váltót kell rendeljek hozzá?

deaktomboy módosította - 2016. július 03. - 09:23

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

3x8-as hajtásomat lecseréltem 2x9-re. A hátsó váltó sram x5 lett, működik rendesen a váltókarjával. Az első váltó viszont maradt a régi, 2007 környéki acera talán, vagy még az se, nincs rajta felirat. Összekötöttem a sram 2 sebességes váltókarral, elméletileg az elsőváltókat lehet így cserélgetni. Működik ugyan, de nem az igazi, a váltókar nem húz eleget a szép váltáshoz. Monoblokkról integráltra is lett cserélve a hajtókar, ami miatt kijjebb is kerültek a fogaskereket.

Kérdésem, hogy az első váltót milyenre cseréljem le? Ha találok sram váltót, ami 3 sebességes rendszerhez való, az működhet? Tudtommal a 10 sebességeshez való váltó lehet túl keskeny lenne, és beleérhet a lánc.

kartonfarkas

kartonfarkas

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

En is igy gondoltam, de akkor a ful ferden (elore) befele all. Most nem vagyok bringakozelben, de kuldok kepet, ha esetleg nem jol magyarazok :)

kartonfarkas módosította - 2016. június 06. - 13:55

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Rosszul csinálod. A csavar meg a papucs sugarába passzoló ellendarab csak pozicionál, leginkább a ráhúzott tengely fogja tartani a fület.

Csináltam egy ilyen sablonos ábrát, a jogdíjakat majd később megbeszéljük.
17yHPN9.png

Szerk.: A fül kívül, a menetes ellendarab belül.

stp1 módosította - 2016. június 06. - 13:45

kartonfarkas

kartonfarkas

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

koszi!

ebbol a 3. van is nekem, de a vazon a vagat mogotti lyuk az a sikban kijjebb van (ahova jonne a csavar), szoval nem passzol, vagy en probalom rosszul szerelni?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Első három közül bármelyik: ebike - váltótartó fül
Ilyeneket bármelyik boltban hozzád vágnak ennyiért, rendelni sem érdemes.