Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 hozzászólás
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy régi outim és a váltóbeállítással küzdök. Alkatrészek: agy: SH ultegra kazettás 8-9sp kazettatesttel, Váltó: rövidkanalas Tiagra: váltókar: Sachs new success 7sp, sor: 7sp zoggie, lánc SH HG50. A sor kapott egy hézagológyûrût, hogy fel lehessen rakni a kazettatestre.
A problémám a következõ: alul(kis lánckerék) kevés a bowden feszítés, felül (nagy lánckerék) sok. Tudomásom szerint a Sachs 7sp váltókar kompatibilis a 7sp Shimano rendszerrel, mégsem tudom normálisan beállítani a váltást. Mi lehet a gond szerintetek?
Olyan hegyre mentem, aminek nem volt teteje csak vége. Úgy hívták szél.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy rd-4500-as Tiagra hátsó váltó mûködik e 8-as HG-50-es lánccal? Elfér a kanálban?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Bocs,hogy beleugatok de nekem anno az országútimon Shimano 105-ös pozicionált váltókar volt 7-seb hátul meg shimano 8-as racsni ráadásul mtb a lánc meg ezüst-fekete Sachs volt.A váltó valami Shimano RSX vagy ilyesmi volt.Kókánynak tûnik de ez 95-ben volt.Kisvárosban nem volt kánaán alkatrészbõl...
Úgy állítottam be a váltót,hogy a legfelsõ lánckerékre ne tudja feltenni a láncot az alsó 7-et használtam.Úgy mûködött mint a vaj,pontosan be lehetett állítani nem kellett órákat szarakodni vele és soha nem állítódott el.Visszasírom ezt a tökéletes kombót.....
:(

Mivel csak 0,2mm volt sebességenként a különbség, ezért beállítható volt. Összesen 1mm a különbség a végére, ami egy kis túlváltással kompenzálható, abban az idõben, amilyen váltók voltak itthon akkor, fel sem tûnhetett.

A sebesség mindent megold.

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Jól emlékeztem RSX volt. :)
Feltöltött kép

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Bocs,hogy beleugatok de nekem anno az országútimon Shimano 105-ös pozicionált váltókar volt 7-seb hátul meg shimano 8-as racsni ráadásul mtb a lánc meg ezüst-fekete Sachs volt.A váltó valami Shimano RSX vagy ilyesmi volt.Kókánynak tûnik de ez 95-ben volt.Kisvárosban nem volt kánaán alkatrészbõl...
Úgy állítottam be a váltót,hogy a legfelsõ lánckerékre ne tudja feltenni a láncot az alsó 7-et használtam.Úgy mûködött mint a vaj,pontosan be lehetett állítani nem kellett órákat szarakodni vele és soha nem állítódott el.Visszasírom ezt a tökéletes kombót.....
:(

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Múltkor amikor bent voltam egy helyi bringaboltban, bejött egy ember ezzel, láncot és sort akart cseréltetni, mert elkopott. 6os pozicionált váltókar és 8as sor volt a bringáján, kérdezte az eladó, hogy milyen sort szeretne, mert ez így jelenleg nem az igazi. Természetesen 8ast vett barátunk és mondta, hogy eddig jól mûködött neki minden sebesség. Összenéztünk mosolyogva az eladóval... :) Vannak ilyen emberek is...

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Köszi srácok, megnyugodtam, hogy nem béna vagyok, csak a tudásom hiányos.
A bringa tulaja használtan, de boltban vette és állítása szerint élete eddigi legjobb biciklije. :D
"Boldogok a tudatlanok", de azért szívesen bemennék abba a boltba, hogy letoljam õket (mert végül is átb..ták a vevõt).
...sajnos otthon nem volt se hatos váltókar, se hetes menetes racsni, hogy tudjak rajta segíteni, így most egy fokozat nagyon rossz, a többi még elviselhetõ

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy rd-4500-as Tiagra hátsó váltó mûködik e 8-as HG-50-es lánccal? Elfér a kanálban?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Ha valakit komolyabban érdekel itt vannak a lánckerekek közti távolságok. Bicycle Gears: 7-speed, 8-speed, 9-speed, 10-speed?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Ma kaptam egy bringát átnézésre, váltóbeállításra. Valamelyik hátsó fokozat mindig rendetlenkedett. Amikor már sík ideg voltam, akkor tûnt fel, hogy a váltókar 7 fokozatú, de a sor meg csak 6-os (a fene gondolta, hogy egy ilyen tákolmány).
A végállás csavarokkal el tudtam érni, hogy ne legyen túlváltás, de jól gondolom, hogy a váltás soha nem lesz tökéletes?

6-os sornál általában 5,3mm van két lánckerék között, 7-esnél 5mm, tehát nem lesz jó soha.
Failure is always an option.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Ma kaptam egy bringát átnézésre, váltóbeállításra. Valamelyik hátsó fokozat mindig rendetlenkedett. Amikor már sík ideg voltam, akkor tûnt fel, hogy a váltókar 7 fokozatú, de a sor meg csak 6-os (a fene gondolta, hogy egy ilyen tákolmány).
A végállás csavarokkal el tudtam érni, hogy ne legyen túlváltás, de jól gondolom, hogy a váltás soha nem lesz tökéletes?

Attól függ, h mi különbség van a 6-os és a 7-es sor között; ugyanolyan szélesek a fokozatok, és úgy van plusz egy sebesség, hogy maga a sor szélesebb, vagy ugyanolyan széles a két sor, és a 7-esnél sûrûbbben vannak a lánckerekek. Erre sajnos nem tudom a választ, de ha az utóbbi, akkor nem lesz igaza STP-nek, és a váltás tényleg soha nem lesz tökéletes :/

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
X.9-et rá lehet állítani nyolcas sorra?
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
A kopás nagyon minimális, a bovdent is kicseréltem, simán mozog.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
a váltókaron beállítástól függõen alul vagy felül lesz egy holt állás. de szerintem a maradék hatnak hibátlanul kéne mennie. nem kopott a sor pár lánckereke?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Trance

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 hozzászólás
Azt a csavart ami a sarunál van azt ha befelé tekered akkor távolodnia kell a lánckeréktõl. Esetleg még azt kéne kinyomozni, hogy a váltód milyen tartományt fog át, hogy egyáltalán tudja-e a sorodon lévõ legnagyobb fogaskereket.

Sziasztok!

Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni hátsó váltó beállítását illetõen. A páciens egy õsrégi 2002-es XTR, viszont idõs kora ellenére max. 1500-2000 km van benne szóval elvileg elég jó állapotban kéne lennie. Ma délután nekiálltam beállítani, és azzal szembesültem, hogy hátul a legnagyobb tányéron a pozicionáló csavart csutkáig betekerve is hozzáér a felsõ görgõ a lánctányérhoz. Van ezen a csodás szerkezeten egy negyedik csavar is, ami a rugóhoz kapcsolódik, feltételezem, hogy a rugó erõsségét lehet állítani vele, ezt próbáltam még tekergetni jobbra-balra, de nem változott a helyzet. Szerintetek mit lehet ezzel kezdeni? Illetve hol lehet esetleg dokumentációt találni a váltóhoz, próbáltam a Shimano oldalán meg a Google-ben is, de nem jártam szerencsével.

Elõre is köszi!

bsh

bsh

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
sziasztok!
én is segítséget kérnék! 2004-es/2005-ös deore váltókarok (ilyenek) beállításához. 9 sebességes, xt váltóval, ezek beállításával nincsen semmi gond, gyönyörûen vált minden. a gond az, hogy a váltókaron a visszajelzõ mutatója el van csúszva 1-2 sebességet. mikor pl. hátul legkisebb keréken van, akkor a mutató a jobb oldali mezõ közepét mutatja. a másik oldalon meg már olyan 8. sebesség körül teljesen a bal szélen áll a mutató és nem mozdul tovább.
szétszedtem, belül nincsen semmi eltörve, elhajolva.
hogyan lehet ezen állítani?

Em-Tee

Em-Tee

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 hozzászólás
Sziasztok!

Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni hátsó váltó beállítását illetõen. A páciens egy õsrégi 2002-es XTR, viszont idõs kora ellenére max. 1500-2000 km van benne szóval elvileg elég jó állapotban kéne lennie. Ma délután nekiálltam beállítani, és azzal szembesültem, hogy hátul a legnagyobb tányéron a pozicionáló csavart csutkáig betekerve is hozzáér a felsõ görgõ a lánctányérhoz. Van ezen a csodás szerkezeten egy negyedik csavar is, ami a rugóhoz kapcsolódik, feltételezem, hogy a rugó erõsségét lehet állítani vele, ezt próbáltam még tekergetni jobbra-balra, de nem változott a helyzet. Szerintetek mit lehet ezzel kezdeni? Illetve hol lehet esetleg dokumentációt találni a váltóhoz, próbáltam a Shimano oldalán meg a Google-ben is, de nem jártam szerencsével.

Elõre is köszi!
All I need is one bike

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
igazából hivatalosan nem, hiszen vastagabb lánchoz van.
de gyakorlatban szerintem elmegy

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Vorangee

Vorangee

újonc

• fórumtag
  • 15 hozzászólás
  • LocationBudapest
Sziasztok!

Van egy 2007-es Acera hátsóváltóm és egy 9-es Shimano fogaskerék sorom. Szeretném fejleszteni a brinyót és mivel a váltókarok cseréje már régóta esedékes arra gondoltam, hogy cserélem a fogaskerék sort is (mert most hetes van fent).

Igen ám, de nem tudom hogy az Acera kezeli-e a 9-es fogaskerék sort?

Ezt szeretném megtudakolni tõletek hogy ti tudtok-e errõl valamit? A láncot gondolom szintén cserélnem kell.