Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy rd-4500-as Tiagra hátsó váltó mûködik e 8-as HG-50-es lánccal? Elfér a kanálban?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Ha valakit komolyabban érdekel itt vannak a lánckerekek közti távolságok. Bicycle Gears: 7-speed, 8-speed, 9-speed, 10-speed?

A sebesség mindent megold.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Ma kaptam egy bringát átnézésre, váltóbeállításra. Valamelyik hátsó fokozat mindig rendetlenkedett. Amikor már sík ideg voltam, akkor tûnt fel, hogy a váltókar 7 fokozatú, de a sor meg csak 6-os (a fene gondolta, hogy egy ilyen tákolmány).
A végállás csavarokkal el tudtam érni, hogy ne legyen túlváltás, de jól gondolom, hogy a váltás soha nem lesz tökéletes?

6-os sornál általában 5,3mm van két lánckerék között, 7-esnél 5mm, tehát nem lesz jó soha.
Failure is always an option.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Ma kaptam egy bringát átnézésre, váltóbeállításra. Valamelyik hátsó fokozat mindig rendetlenkedett. Amikor már sík ideg voltam, akkor tûnt fel, hogy a váltókar 7 fokozatú, de a sor meg csak 6-os (a fene gondolta, hogy egy ilyen tákolmány).
A végállás csavarokkal el tudtam érni, hogy ne legyen túlváltás, de jól gondolom, hogy a váltás soha nem lesz tökéletes?

Attól függ, h mi különbség van a 6-os és a 7-es sor között; ugyanolyan szélesek a fokozatok, és úgy van plusz egy sebesség, hogy maga a sor szélesebb, vagy ugyanolyan széles a két sor, és a 7-esnél sûrûbbben vannak a lánckerekek. Erre sajnos nem tudom a választ, de ha az utóbbi, akkor nem lesz igaza STP-nek, és a váltás tényleg soha nem lesz tökéletes :/

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
X.9-et rá lehet állítani nyolcas sorra?
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
A kopás nagyon minimális, a bovdent is kicseréltem, simán mozog.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
a váltókaron beállítástól függõen alul vagy felül lesz egy holt állás. de szerintem a maradék hatnak hibátlanul kéne mennie. nem kopott a sor pár lánckereke?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 hozzászólás
Azt a csavart ami a sarunál van azt ha befelé tekered akkor távolodnia kell a lánckeréktõl. Esetleg még azt kéne kinyomozni, hogy a váltód milyen tartományt fog át, hogy egyáltalán tudja-e a sorodon lévõ legnagyobb fogaskereket.

Sziasztok!

Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni hátsó váltó beállítását illetõen. A páciens egy õsrégi 2002-es XTR, viszont idõs kora ellenére max. 1500-2000 km van benne szóval elvileg elég jó állapotban kéne lennie. Ma délután nekiálltam beállítani, és azzal szembesültem, hogy hátul a legnagyobb tányéron a pozicionáló csavart csutkáig betekerve is hozzáér a felsõ görgõ a lánctányérhoz. Van ezen a csodás szerkezeten egy negyedik csavar is, ami a rugóhoz kapcsolódik, feltételezem, hogy a rugó erõsségét lehet állítani vele, ezt próbáltam még tekergetni jobbra-balra, de nem változott a helyzet. Szerintetek mit lehet ezzel kezdeni? Illetve hol lehet esetleg dokumentációt találni a váltóhoz, próbáltam a Shimano oldalán meg a Google-ben is, de nem jártam szerencsével.

Elõre is köszi!

bsh

bsh

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
sziasztok!
én is segítséget kérnék! 2004-es/2005-ös deore váltókarok (ilyenek) beállításához. 9 sebességes, xt váltóval, ezek beállításával nincsen semmi gond, gyönyörûen vált minden. a gond az, hogy a váltókaron a visszajelzõ mutatója el van csúszva 1-2 sebességet. mikor pl. hátul legkisebb keréken van, akkor a mutató a jobb oldali mezõ közepét mutatja. a másik oldalon meg már olyan 8. sebesség körül teljesen a bal szélen áll a mutató és nem mozdul tovább.
szétszedtem, belül nincsen semmi eltörve, elhajolva.
hogyan lehet ezen állítani?

Em-Tee

Em-Tee

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 hozzászólás
Sziasztok!

Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni hátsó váltó beállítását illetõen. A páciens egy õsrégi 2002-es XTR, viszont idõs kora ellenére max. 1500-2000 km van benne szóval elvileg elég jó állapotban kéne lennie. Ma délután nekiálltam beállítani, és azzal szembesültem, hogy hátul a legnagyobb tányéron a pozicionáló csavart csutkáig betekerve is hozzáér a felsõ görgõ a lánctányérhoz. Van ezen a csodás szerkezeten egy negyedik csavar is, ami a rugóhoz kapcsolódik, feltételezem, hogy a rugó erõsségét lehet állítani vele, ezt próbáltam még tekergetni jobbra-balra, de nem változott a helyzet. Szerintetek mit lehet ezzel kezdeni? Illetve hol lehet esetleg dokumentációt találni a váltóhoz, próbáltam a Shimano oldalán meg a Google-ben is, de nem jártam szerencsével.

Elõre is köszi!
All I need is one bike

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
igazából hivatalosan nem, hiszen vastagabb lánchoz van.
de gyakorlatban szerintem elmegy

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Vorangee

Vorangee

újonc

• fórumtag
  • 15 hozzászólás
  • LocationBudapest
Sziasztok!

Van egy 2007-es Acera hátsóváltóm és egy 9-es Shimano fogaskerék sorom. Szeretném fejleszteni a brinyót és mivel a váltókarok cseréje már régóta esedékes arra gondoltam, hogy cserélem a fogaskerék sort is (mert most hetes van fent).

Igen ám, de nem tudom hogy az Acera kezeli-e a 9-es fogaskerék sort?

Ezt szeretném megtudakolni tõletek hogy ti tudtok-e errõl valamit? A láncot gondolom szintén cserélnem kell.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nem fog menni

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Barnabás_CC

Barnabás_CC

vendég

• fórumtag
  • 211 hozzászólás
Sziasztok!

Szerettem volna összeépíteni egy régi Campagnolo országúti váltót és egy új Alivio váltókart. Nem sikerült, a csavar bármelyik oldalára is kötöm be a váltón a bovdent. Gondolom nem kompatibilis a kettõ, de esetleg valahogy összehangolható a kettõ.

Elõre is köszi.
Üdv. Barnabás

Colors Budapest Hostel

zsoooc

zsoooc

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

Jó beállítás mellett, ha nem váltasz nagyon keresztbe nem szabad hozzáérnie. Pl. középsõ lánkeréken hátul 2-8-ig sem. Ha nem lehet beállítani a váltót vegyél egy másikat, aminél szélesebb a terelõlemezek közti távolság. Nekem is pont ez a gondom a Hervis-es bringámmal. Nincs nyolcas a lánckerekekben, és a hajtómû / tengely sem tûnik túl kolbásznak, de így sem ok. Most rendeltem egy nem TS Altus elsõ váltót. Hátha.

Nem szoktam keresztbe váltani soha, 2-esben megyek vele legtöbbször, hátul meg 5-6 között szoktam válogatni, ha elöl 3-asban van akkor meg 6-7, néha 8. Tehát szerinted hibás lehet a váltóm, ha nem lehet úgy beállítani, hogy ne érjen hozzá a váltóhoz a lánc? Mert még garanciás a bringa. Vagy alapból ilyen ez a típus (én inkább ezt tartom valószínûnek)?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Jó beállítás mellett, ha nem váltasz nagyon keresztbe nem szabad hozzáérnie. Pl. középsõ lánkeréken hátul 2-8-ig sem. Ha nem lehet beállítani a váltót vegyél egy másikat, aminél szélesebb a terelõlemezek közti távolság. Nekem is pont ez a gondom a Hervis-es bringámmal. Nincs nyolcas a lánckerekekben, és a hajtómû / tengely sem tûnik túl kolbásznak, de így sem ok. Most rendeltem egy nem TS Altus elsõ váltót. Hátha.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

zsoooc

zsoooc

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

Olvasd el mégegyszer. Értelmezd is. Ha így sem megy, akkor vidd el szervízbe.

Szerintem is inkább szervízbe viszem, az a biztos. Még egy kérdés: Tehát csak akkor szabad a láncnak hozzáérnie a váltóhoz, ha jobb éppen a jobb odlali pedált taposom? Vagy akkor se?
Egyébként a váltót minden szervízben be tudják állítani? Ebben a nagy meglegben nem akarok a szomszéd városba áttekerni csak emiatt.

ZsZs

ZsZs

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás
itt képeket is találsz:
A v

Köszi a linket! Elolvastam a cikket, de nem lettem sokkal okosabb:( Ugye az L és az R csavarokkal kell játszani? A bilincshez nem akarok nyúlni, gondolom az gyárilag jól be van állítva. Egybként 3-asból 2-esbe elég nehézkes a váltás, tehát kattog kb. 10-15 másodpercig. Az L csavart tekerjem kifelé?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
Olvasd el mégegyszer. Értelmezd is. Ha így sem megy, akkor vidd el szervízbe.