Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Hány km-ként szokás csinálni a "láncos vetésforgót"? Kb 1000 kilcsi van a hajtásomban (minden eleme egykorú) és az új lánc már kéznél van, cseréljem most vagy várjak még? Próbálom sártól kímélni a gépezetet, de azért néha kap rendesen... Illetve hány láncal szokás csinálni a mûveletet? (3?)

ha ezrenként, akkor hárommal szokták

Hm... ami azt illeti, az átdobóval nem is vagyok megelégedve, kicsit sem. Lassú, kerepel, már több alkalommal leszedte a láncot a hajtásról... (Ami azt illeti, jó eséllyel az nem is Tiagra, hanem valami okkult típusszámon nyilvántartott shimano. Egy 2009-es Merida Speeder T2 gyári felszerelésérõl van szó, ha valaki így vágja.)
A Deore átdobó nagy szentségtörés egy országúti profilú hajtásláncba? Vagy simán mehet? Mondjuk a Speeder eleve kicsit MTB beütéses. :)

attól függ milyen hajtókarod van
a deore csak 48 fogat visz el elöl, és triplához van tervezve
ha dupla országúti áttételed van nem jó semmilyen deore elsõ váltó

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

A hátsó jó, az átdobó nem, mert eltérõ mennyiségû bowdent húz.

Hm... ami azt illeti, az átdobóval nem is vagyok megelégedve, kicsit sem. Lassú, kerepel, már több alkalommal leszedte a láncot a hajtásról... (Ami azt illeti, jó eséllyel az nem is Tiagra, hanem valami okkult típusszámon nyilvántartott shimano. Egy 2009-es Merida Speeder T2 gyári felszerelésérõl van szó, ha valaki így vágja.)
A Deore átdobó nagy szentségtörés egy országúti profilú hajtásláncba? Vagy simán mehet? Mondjuk a Speeder eleve kicsit MTB beütéses. :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az xt váltógörgõim közeledve a 20ekm-hez. :)
A felsõ még hibátlan, nem látom a határait, az alsó már kicsit necces, a csapágy már eléggé kotyog és néhányszor már beázott, de forog.
http://imagerz.com/Q...0tvAwMEVlNEFAVR

A sebesség mindent megold.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Helló!

Van valakinek tapasztalata V-fékes fékváltókarokkal? Szerintetek megéri dual control fékváltókart feltenni egyenes kormányra? (Azért kérdezem, mert nem tûnik túl elterjedtnek ez a megoldás.)

Illetve, ha már itt tartunk, egy Deore fékváltókar-pár Tiagra váltóhoz oké? Most hátul nyolcsebességes koszorú van, de azt kicserélném kilencesre.

A hátsó jó, az átdobó nem, mert eltérõ mennyiségû bowdent húz.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Helló!

Van valakinek tapasztalata V-fékes fékváltókarokkal? Szerintetek megéri dual control fékváltókart feltenni egyenes kormányra? (Azért kérdezem, mert nem tûnik túl elterjedtnek ez a megoldás.)

Illetve, ha már itt tartunk, egy Deore fékváltókar-pár Tiagra váltóhoz oké? Most hátul nyolcsebességes koszorú van, de azt kicserélném kilencesre.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Lehetõségektõl és felhasználástól függõ, minél sûrûbben cserélgetsz minél több láncot, annál jobb. Én 500 km-enként cserélgetek 2 láncot a gépeken, és amíg a sorukra várnak, a váltások egy benzinnel töltött befõttesüvegben áznak tisztára.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás
Hány km-ként szokás csinálni a "láncos vetésforgót"? Kb 1000 kilcsi van a hajtásomban (minden eleme egykorú) és az új lánc már kéznél van, cseréljem most vagy várjak még? Próbálom sártól kímélni a gépezetet, de azért néha kap rendesen... Illetve hány láncal szokás csinálni a mûveletet? (3?)

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

nálam 42-28as áttételen tökéletesen mûködik az mtb elsõ váltó is

Milyen hajtókart használsz? És milyen fogszámú sort?

atom86

atom86

új vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás

Valami baja van a Deore-nak? Mert ha jó állapotú, akkor nem hiszem hogy sok különbséget észre veszel, mégha XTR-re cseréled akkor sem.

Hát szerintem a deore 9 rendszerrel használhatatlan csak szívás van vele. Nem elég erõs és pontatlan is. Volt alivio-tól xt-ig mindenem és egy sram 7.0 Ez nagyon régi volt és tök jól mûködött. szerintem már az lx is nagyon jó sárban is. Nekem nem volt vele problémám pedig elég nagy sárban is használtam. Viszont nem volt olyan merev mint az xt, és a sram 7.0 (eléggé ugrált). Tehát elég nagy különbségeket lehet észrevenni.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Valami egyenes kormányos cuccra gondoltam... bár cuki lenne az AMS egy koskormánnyal is. :D

jah, vágesz.
szerintem felesleges. csináld, ahogy McGywer mondta. váltókar közép tányérra pozícionál és kész...

anno csinált ilyet Zerge, hogy az egyenes kormányhoz való duraace 10-es hátsóváltókart feltette montira egy duraace sorral és hipp-hopp lett 30 sebességes montija, amikor másnak még senkinek :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

országúti váltókar nem szükségszerû - nem is értem, hogy akarod feltenni

Valami egyenes kormányos cuccra gondoltam... bár cuki lenne az AMS egy koskormánnyal is. :D

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
országúti váltókar nem szükségszerû - nem is értem, hogy akarod feltenni, viszont országúti elsõ váltót láttam már több bringán - gyanítom a súly miatt kerültek fel.
nálam 42-28as áttételen tökéletesen mûködik az mtb elsõ váltó is

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Kéttányéros montis hajtómûhöz országúti átdobókat és váltókarokat szokás használni a gyári megoldások alternatívájaként? Vagy? Csak játszom a gondolattal... :)

Jó az monti elsõváltóval és váltókarral is, az elsõváltót leszabályozod a középtányérra, így véletlenül sem tudsz továbbváltani.

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Kéttányéros montis hajtómûhöz országúti átdobókat és váltókarokat szokás használni a gyári megoldások alternatívájaként? Vagy? Csak játszom a gondolattal... :)

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Ez egész biztos? Sort nem cserélnék, abban is bõ 1000km van csak. Eladó azt mondta, nem lehet kompabilitási probléma. Hátsó váltó állításával nem lehet segíteni rajta?

Nem lehet, hogy csak össze kell kopniuk?

Pedig ez lesz a megoldás. A sor hozzákopott a kinyúlt lánchoz ezért az új lánc ugrál a kopott soron. A régi láncal mûködik hibátlanul de akkor elkoptatja még a lánctányérokat is. Korábban kellett volna láncot cserélned kb. 500 km-nél. Veszel 3db láncot és azokat 500-anként cserélgeted és akkor sokat elmegy egy sor.

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 hozzászólás

Vissza a régi lánc, vagy új fogsor fel.

Ez egész biztos? Sort nem cserélnék, abban is bõ 1000km van csak. Eladó azt mondta, nem lehet kompabilitási probléma. Hátsó váltó állításával nem lehet segíteni rajta?

Nem lehet, hogy csak össze kell kopniuk?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Sziasztok!

XT Shadow hátsóváltó és CS-HG61-9 11-34 fogaskoszorúval használtam 1300km-en át a HG53-as gyári láncot, hiba nélkül. Kímélvén a koszorút, és a fejlõdés jegyében vettem egy HG73-as láncot. Amikor a kettõt egymás mellé tettem, azonos szemszám mellett a régi lánc mintegy 7mm-el hosszabb volt. Gondolom ennyit nyúlt a használat alatt. Az új lánc gyönyörûen fut, hibátlanul vált, ámde: terhelés alatt össze-vissza ugrál a fogaskoszorún. Olyan, mintha nem érezné jól magát a helyén. Mindig igyekszik a kónusz felé elmászni, a váltó pedig igyekszik visszaterelni a helyére. Így csökkent a kerékpározás élvezeti faktora :)
Ismert jelenség? Hogyan tudom orvosolni?
Köszi a válaszokat,

Peti

Vissza a régi lánc, vagy új fogsor fel.

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
Sziasztok!

XT Shadow hátsóváltó és CS-HG61-9 11-34 fogaskoszorúval használtam 1300km-en át a HG53-as gyári láncot, hiba nélkül. Kímélvén a koszorút, és a fejlõdés jegyében vettem egy HG73-as láncot. Amikor a kettõt egymás mellé tettem, azonos szemszám mellett a régi lánc mintegy 7mm-el hosszabb volt. Gondolom ennyit nyúlt a használat alatt. Az új lánc gyönyörûen fut, hibátlanul vált, ámde: terhelés alatt össze-vissza ugrál a fogaskoszorún. Olyan, mintha nem érezné jól magát a helyén. Mindig igyekszik a kónusz felé elmászni, a váltó pedig igyekszik visszaterelni a helyére. Így csökkent a kerékpározás élvezeti faktora :)
Ismert jelenség? Hogyan tudom orvosolni?
Köszi a válaszokat,

Peti

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Nekem szintén tökéletes.Én is XT sorral és lánccal használom.
"Ride today, heal tomorrow"

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Nálam pl. kifogástalanul mûködik az XT Shadow XT sorral XT váltókarral és HG93-as lánccal.