Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Én azt tapasztaltam, hogy nagyobb erõ kell a váltáshoz, nem túl halk és elég túlépített az xgen. Cserébe teljesen megbízható. Shimanok finomabbak, biztos könnyebbek is, használni c050-tõl kb. Deore színvonalig használtam õket.

xgen sem olcsó sajnos. :(

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Miben? (nem szívózok, komolyan kérdem)

picit tán gyorsabb és pontosabb. de tényleg csak egy hangyaboka . és sram karral mûködik a legjobban....:)
hozzáteszem , most nem tudom árban hogy állnak egymáshoz.
volt xtr-m is az pölõ nem volt olyan jó (nem volt épp xt, azért vettem egyszer)

szal nálam pl az ideális hajtásláncból csak a hajtómû és az átdobó nem sram.

viszont igazából teljesen jól elvagyok egy full aliviós rendszerrel is.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás

sztem az xt egy hangyabokával jobb (pedig amúgy én is a sramot preferálom)

Miben? (nem szívózok, komolyan kérdem)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

Sziasztok!

Shimano Deore XT Shadow hátsó váltókról mi a véleményetek, tapasztalatotok?
Illetve szerintetek RD-M772 vagy RD-M773 a jobb választás? Esetleg más Shadow?

XT hátsó váltót szeretnék Deore helyére. XTR nekem most túl drága.
Melyiket válasszam?

Köszönöm!!!

Én személy szerint nagy reményekkel tettem fel még tavaly az XT Shadow hátsó váltómat, amit szakszervizben be is állítottak. De aztán kínlódtam vele egész évben. Nem váltott csak sokadik kattintásra, vagy közé váltott a hátsó sor lánckerekeinek, pedig XT sorral és SRAM PC-991-es lánccal használtam. Azt hittem, hogy csak kifogtam valami selejtes darabot, így túl is adtam rajta. Most kedvesem gépén ugyanilyen Shadow XT van, de az is ugyanilyen hulladék. Van amikor vált, van amikor közé dobja a láncot, van amikor semmit nem hajlandó csinálni. Hiába állítom, vagy állíttatom be, mindig sz*r marad. Ellenben egy régi XTR volt a kedvesem elõzõ gépén, azzal sose volt gond. Minden idõjárási körülmények közt feszesen tette a dolgát.
Én egy életre megfogadtam, hogy XT-t hátra többet nem. Könnyen lehet, hogy csak nekünk van pech szériánk, de vagy SRAM (X-9, X-0), vagy akkor kicsit késõbb, de XTR-t.

Vicces, de más ismerõsnek meg mûködik szépen, pedig ugyanott szereltetjük a bringákat. Ki érti ezt? Mindenesetre, nekem nincsenek jó tapasztalataim.

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Perfekt.

sztem az xt egy hangyabokával jobb (pedig amúgy én is a sramot preferálom)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Perfekt.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
Sram X-Gen elsõ váltóról van-e valakinek tapasztalata?
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Sziasztok!

Shimano Deore XT Shadow hátsó váltókról mi a véleményetek, tapasztalatotok?
Illetve szerintetek RD-M772 vagy RD-M773 a jobb választás? Esetleg más Shadow?

XT hátsó váltót szeretnék Deore helyére. XTR nekem most túl drága.
Melyiket válasszam?

Köszönöm!!!

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 hozzászólás

annyira nem vágom a váltóbeállítást, de nekem ilyenkor általában a váltófül el van görbülve, és azért nem lehet rendesen belõni a cuccost

A váltófül ezen nem cserélhetõ (régi acélváz) de a fülecske még attól lehet görbe. Meg fogom nézni. Köszönöm.

Akkor mindenképpen valamilyen kompatibilitási probléma van, vagy a váltókar húz sok bowdent vagy a sort hézagolták rosszul gyárilag (mondjuk ennek elég kicsi az esélye, de alsókategóriában bármi megtörténhet).

Kompatibiliási problémára gyanakszom én is még, de mikor megnézem a már sokszor linkelt Sheldon Brown féle hátsó sor hézagolási táblázatot, akkor meg azt látom, hogy a Sachs 7speed és a Shimano HG között nem sok eltérés van, ami indokolná az ekkora pontatlanságot.
Szóval tanácstalan vagyok.
Olyan hegyre mentem, aminek nem volt teteje csak vége. Úgy hívták szél.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Igazándiból a végállással jól be tudom lõni a legkisebb és a legnagyobb lánckereket, itt talán nincs is akkora gond, mint a 2-es és a 6os lánckeréken. Ha 2-est beállítom, hogy ne dobálja 1-2 között a láncot akkor 6-osban dobálja, illetve ugrik a lánc nagyobb erõ hatására. 3-4-5 lánckeréken aránylag szépen fut a lánc és nincs is ott gond.

Akkor mindenképpen valamilyen kompatibilitási probléma van, vagy a váltókar húz sok bowdent vagy a sort hézagolták rosszul gyárilag (mondjuk ennek elég kicsi az esélye, de alsókategóriában bármi megtörténhet).

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Igazándiból a végállással jól be tudom lõni a legkisebb és a legnagyobb lánckereket, itt talán nincs is akkora gond, mint a 2-es és a 6os lánckeréken. Ha 2-est beállítom, hogy ne dobálja 1-2 között a láncot akkor 6-osban dobálja, illetve ugrik a lánc nagyobb erõ hatására. 3-4-5 lánckeréken aránylag szépen fut a lánc és nincs is ott gond.

annyira nem vágom a váltóbeállítást, de nekem ilyenkor általában a váltófül el van görbülve, és azért nem lehet rendesen belõni a cuccost

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 hozzászólás

Nem tudom, hogy kompatibilis-e, de szerintem próbáld meg úgy beállítani, hogy a nagy lánckeréken pont jó legyen, a kicsin meg majd utánaállítasz a végállás csavarral, hogy ne váltson túl.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy régi outim és a váltóbeállítással küzdök. Alkatrészek: agy: SH ultegra kazettás 8-9sp kazettatesttel, Váltó: rövidkanalas Tiagra: váltókar: Sachs new success 7sp, sor: 7sp zoggie, lánc SH HG50. A sor kapott egy hézagológyûrût, hogy fel lehessen rakni a kazettatestre.
A problémám a következõ: alul(kis lánckerék) kevés a bowden feszítés, felül (nagy lánckerék) sok. Tudomásom szerint a Sachs 7sp váltókar kompatibilis a 7sp Shimano rendszerrel, mégsem tudom normálisan beállítani a váltást. Mi lehet a gond szerintetek?

Nem tudom, hogy kompatibilis-e, de szerintem próbáld meg úgy beállítani, hogy a nagy lánckeréken pont jó legyen, a kicsin meg majd utánaállítasz a végállás csavarral, hogy ne váltson túl.

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 hozzászólás
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy régi outim és a váltóbeállítással küzdök. Alkatrészek: agy: SH ultegra kazettás 8-9sp kazettatesttel, Váltó: rövidkanalas Tiagra: váltókar: Sachs new success 7sp, sor: 7sp zoggie, lánc SH HG50. A sor kapott egy hézagológyûrût, hogy fel lehessen rakni a kazettatestre.
A problémám a következõ: alul(kis lánckerék) kevés a bowden feszítés, felül (nagy lánckerék) sok. Tudomásom szerint a Sachs 7sp váltókar kompatibilis a 7sp Shimano rendszerrel, mégsem tudom normálisan beállítani a váltást. Mi lehet a gond szerintetek?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy rd-4500-as Tiagra hátsó váltó mûködik e 8-as HG-50-es lánccal? Elfér a kanálban?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Bocs,hogy beleugatok de nekem anno az országútimon Shimano 105-ös pozicionált váltókar volt 7-seb hátul meg shimano 8-as racsni ráadásul mtb a lánc meg ezüst-fekete Sachs volt.A váltó valami Shimano RSX vagy ilyesmi volt.Kókánynak tûnik de ez 95-ben volt.Kisvárosban nem volt kánaán alkatrészbõl...
Úgy állítottam be a váltót,hogy a legfelsõ lánckerékre ne tudja feltenni a láncot az alsó 7-et használtam.Úgy mûködött mint a vaj,pontosan be lehetett állítani nem kellett órákat szarakodni vele és soha nem állítódott el.Visszasírom ezt a tökéletes kombót.....
:(

Mivel csak 0,2mm volt sebességenként a különbség, ezért beállítható volt. Összesen 1mm a különbség a végére, ami egy kis túlváltással kompenzálható, abban az idõben, amilyen váltók voltak itthon akkor, fel sem tûnhetett.

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Jól emlékeztem RSX volt. :)
Feltöltött kép

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Bocs,hogy beleugatok de nekem anno az országútimon Shimano 105-ös pozicionált váltókar volt 7-seb hátul meg shimano 8-as racsni ráadásul mtb a lánc meg ezüst-fekete Sachs volt.A váltó valami Shimano RSX vagy ilyesmi volt.Kókánynak tûnik de ez 95-ben volt.Kisvárosban nem volt kánaán alkatrészbõl...
Úgy állítottam be a váltót,hogy a legfelsõ lánckerékre ne tudja feltenni a láncot az alsó 7-et használtam.Úgy mûködött mint a vaj,pontosan be lehetett állítani nem kellett órákat szarakodni vele és soha nem állítódott el.Visszasírom ezt a tökéletes kombót.....
:(

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Múltkor amikor bent voltam egy helyi bringaboltban, bejött egy ember ezzel, láncot és sort akart cseréltetni, mert elkopott. 6os pozicionált váltókar és 8as sor volt a bringáján, kérdezte az eladó, hogy milyen sort szeretne, mert ez így jelenleg nem az igazi. Természetesen 8ast vett barátunk és mondta, hogy eddig jól mûködött neki minden sebesség. Összenéztünk mosolyogva az eladóval... :) Vannak ilyen emberek is...

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Köszi srácok, megnyugodtam, hogy nem béna vagyok, csak a tudásom hiányos.
A bringa tulaja használtan, de boltban vette és állítása szerint élete eddigi legjobb biciklije. :D
"Boldogok a tudatlanok", de azért szívesen bemennék abba a boltba, hogy letoljam õket (mert végül is átb..ták a vevõt).
...sajnos otthon nem volt se hatos váltókar, se hetes menetes racsni, hogy tudjak rajta segíteni, így most egy fokozat nagyon rossz, a többi még elviselhetõ

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."