Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Az uj válókar lesz szvsz.....

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 hozzászólás
valaki help!

kollega letörte a vacos új ezévi x5ös váltókarnak az alsó pöcögtetõjét, lehet e iet kapni külön vagy kompletten a váltókar fáj majd?

jah és jobbos oldali a kar

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 hozzászólás
Nekem dcl karom van 2008-as XT elõtte volt egy 2007-es lx rapidfire karom azelõtt pedig 2006-os xt dcl...
Merem azt állítani,hogy váltás precízitásán nincs különbség,hogy ha be van állítva.fékezés közben nagyon bénának kell lenni,hogy félrevált mivel viszonylag sokat kell lefele tolni vagy felfelé húzni..és behúzva nehezebb is,nálam ilyen nem fordult elõ
A hátsó váltó számít talán,hogy mennyire könnyû beállítani vagy nem..volt fordított rugós dcl karral,aztán fordított rugósan használtam egy ideig a rapidfire-t utána,jelenleg dcl kar+normál rugós hátsóváltó van és vagy a már megszerzett rutintól vagy mástól,de eddig ezt tudtam a legkönnyebben beállítani..
Szvsz kétlem,hogy letudna törni a fékkar mert elég nagy játéka van lefelé és fölfelé is...illetve természetesen a kormány felé..

Viszont tény,hogy ha féket szeretnél cserélni vagy esetleg sramot felrakni akkor cserélni kell mindent és az eléggé költséges.

Üdv,hátszelet
Péter

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Hello!

kérdés_1:
Megfogalmazódott bennem is a sokak által vitatott, és soha el nem döntött kérdés: Shimano vs. Sram
Mutattak egy videot, és komolyan elgondolkoztam a szettváltáson.
Kicsit gyanakvó vagyok. Tényleg ennyivel jobb lenne a Sram a Shimanonál? Vagy ez a video csak parasztvakítás, hogy a laikusok bedõljenek a látszatnak?! Szóval mennyi igaz ebbõl a videóból és mi az amit én nem vettem észre?
Tudom, hogy a shimano halkabb, finomabb, a sram pedig érezhetõ, kattogós (jó értelemben). Engem igazából a tartósság ami érdekel.
XT - X.9 kategóriában melyik masszívabb, erõsebb, sártûrõbb darab?

kérdés_2:
Fékváltókarom is megérett egy cserére.
Nézegettem a Dual-Control karokat. Kinek milyen tapasztalata van róla? Lehet azzal is olyan pontosan váltani, mint egy rapidfire karral? Fékezés közben lehetséges a félreváltás vele?
Vagy jobban járok ha megbontom a fékváltót külön váltó és fékkarra? Ennek gondolom annyi az elõnye, hogy ha az egyik meghibásodik, akkor nem kell vele együtt a másikat is kicserélni (pl.: fékkartörés esetén csak fékkar csere)

Köszi elõre is a segítséget és a tippeket!

1. na megyek csinálok popcornt :)
2. én komolyan és sokat bringázó embert egyet ismerek aki szereti....sokat aki utálja
b, ami még hátrány hogy hidrósnál kötve vagy a gyártóhoz fékben is.

amúgy 1höz. nekem az x9 váltóm, 2005 óta az 5ik vázon van, állítva/takarítva kb akkor volt mikor át lett rakva egyik vázról a másikra (és minden ment min 2K-t)
szal amiket elmonmdtál (csattog vs halk) azon kivúl annyi hogy elég igénytelen az állítgatásra.

ettõl független most deore/slx/alivio mixes bringám lesz, sztem azzal is teljesen jól el leszek
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás
Hello!

kérdés_1:
Megfogalmazódott bennem is a sokak által vitatott, és soha el nem döntött kérdés: Shimano vs. Sram
Mutattak egy videot, és komolyan elgondolkoztam a szettváltáson.
Kicsit gyanakvó vagyok. Tényleg ennyivel jobb lenne a Sram a Shimanonál? Vagy ez a video csak parasztvakítás, hogy a laikusok bedõljenek a látszatnak?! Szóval mennyi igaz ebbõl a videóból és mi az amit én nem vettem észre?
Tudom, hogy a shimano halkabb, finomabb, a sram pedig érezhetõ, kattogós (jó értelemben). Engem igazából a tartósság ami érdekel.
XT - X.9 kategóriában melyik masszívabb, erõsebb, sártûrõbb darab?

kérdés_2:
Fékváltókarom is megérett egy cserére.
Nézegettem a Dual-Control karokat. Kinek milyen tapasztalata van róla? Lehet azzal is olyan pontosan váltani, mint egy rapidfire karral? Fékezés közben lehetséges a félreváltás vele?
Vagy jobban járok ha megbontom a fékváltót külön váltó és fékkarra? Ennek gondolom annyi az elõnye, hogy ha az egyik meghibásodik, akkor nem kell vele együtt a másikat is kicserélni (pl.: fékkartörés esetén csak fékkar csere)

Köszi elõre is a segítséget és a tippeket!
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Köszönöm akkor megnyugodtam.
:)
KROSS Level A2

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Ha hátulról nézve enyhén kifelé áll a váltókanál, akkor semmi baja. Shimano cuccon a KMC lánc enyhén ropoghat 1-200 km-t, majd abbahagyja.

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Elnézést a sok kérdésért,ígérem ebben az évben már nem kérdezek többet. :)
Na az a helyzet,hogy a fül jól áll de a zsír új Acera váltókanala elég ferdén áll.Gyári hibás lenne?
:(
KROSS Level A2

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
KMC Z50-es 7-es rendszerhez való.Minden új a bringán a váz és a tartófül is.Szerintem a lánc lesz a hunyó mert az elsõ lánckeréken is ropogó hangot ad.Ilyennel még nem találkoztam soha....
KROSS Level A2

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Urak!
Adott egy új hátso alap shimano kazettás sor,kmc lánc és egy acera váltó.Minden zsír új a láncvonal is tökéletes és az istenért nem tudom beállítani a váltót.Recseg a lánc akármit csinálok.Vagy ennyire szarok ezek az acera váltók?
Ja 7 sebességes minden.

Annyira nem szarok. Milyen a KMC láncod? Az is 7-es rendszerhez való? Jál áll a váltó, nincs elgörbülve a tartófül?
Failure is always an option.

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
Urak!
Adott egy új hátso alap shimano kazettás sor,kmc lánc és egy acera váltó.Minden zsír új a láncvonal is tökéletes és az istenért nem tudom beállítani a váltót.Recseg a lánc akármit csinálok.Vagy ennyire szarok ezek az acera váltók?
Ja 7 sebességes minden.
KROSS Level A2

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
végre felkerült az X-gen, X.9 kombó X.7 marokváltóval, egy álom de mit is várhatnék egy Acera/Alivio, szett után :)
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

attól függ milyen hajtókarod van
a deore csak 48 fogat visz el elöl, és triplához van tervezve
ha dupla országúti áttételed van nem jó semmilyen deore elsõ váltó[/COLOR][/FONT]

Köszi a választ, akkor nem játszik a Deore... Hm... El kéne döntenem milyen irányba upgrade-elem a gépet, országútisítom koskormánnyal, vagy marad egyenes... XD Erre most rászánok pár hét gondolkodást.

Tényleg, visszaolvasva láttam hogy a hajtókaron nagyon tud múlni az elsõ váltó mûködése... Most FSA Vero van a bringán, ez mennyire számít jónak? (Gondolom egy 105-ösre cserélni nagy ugrás lenne, inkább az érdekel hogy pl. Tiagrára cserélni megéri-e.)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Hány km-ként szokás csinálni a "láncos vetésforgót"? Kb 1000 kilcsi van a hajtásomban (minden eleme egykorú) és az új lánc már kéznél van, cseréljem most vagy várjak még? Próbálom sártól kímélni a gépezetet, de azért néha kap rendesen... Illetve hány láncal szokás csinálni a mûveletet? (3?)

ha ezrenként, akkor hárommal szokták

Hm... ami azt illeti, az átdobóval nem is vagyok megelégedve, kicsit sem. Lassú, kerepel, már több alkalommal leszedte a láncot a hajtásról... (Ami azt illeti, jó eséllyel az nem is Tiagra, hanem valami okkult típusszámon nyilvántartott shimano. Egy 2009-es Merida Speeder T2 gyári felszerelésérõl van szó, ha valaki így vágja.)
A Deore átdobó nagy szentségtörés egy országúti profilú hajtásláncba? Vagy simán mehet? Mondjuk a Speeder eleve kicsit MTB beütéses. :)

attól függ milyen hajtókarod van
a deore csak 48 fogat visz el elöl, és triplához van tervezve
ha dupla országúti áttételed van nem jó semmilyen deore elsõ váltó

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

A hátsó jó, az átdobó nem, mert eltérõ mennyiségû bowdent húz.

Hm... ami azt illeti, az átdobóval nem is vagyok megelégedve, kicsit sem. Lassú, kerepel, már több alkalommal leszedte a láncot a hajtásról... (Ami azt illeti, jó eséllyel az nem is Tiagra, hanem valami okkult típusszámon nyilvántartott shimano. Egy 2009-es Merida Speeder T2 gyári felszerelésérõl van szó, ha valaki így vágja.)
A Deore átdobó nagy szentségtörés egy országúti profilú hajtásláncba? Vagy simán mehet? Mondjuk a Speeder eleve kicsit MTB beütéses. :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az xt váltógörgõim közeledve a 20ekm-hez. :)
A felsõ még hibátlan, nem látom a határait, az alsó már kicsit necces, a csapágy már eléggé kotyog és néhányszor már beázott, de forog.
http://imagerz.com/Q...0tvAwMEVlNEFAVR

A sebesség mindent megold.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Helló!

Van valakinek tapasztalata V-fékes fékváltókarokkal? Szerintetek megéri dual control fékváltókart feltenni egyenes kormányra? (Azért kérdezem, mert nem tûnik túl elterjedtnek ez a megoldás.)

Illetve, ha már itt tartunk, egy Deore fékváltókar-pár Tiagra váltóhoz oké? Most hátul nyolcsebességes koszorú van, de azt kicserélném kilencesre.

A hátsó jó, az átdobó nem, mert eltérõ mennyiségû bowdent húz.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Helló!

Van valakinek tapasztalata V-fékes fékváltókarokkal? Szerintetek megéri dual control fékváltókart feltenni egyenes kormányra? (Azért kérdezem, mert nem tûnik túl elterjedtnek ez a megoldás.)

Illetve, ha már itt tartunk, egy Deore fékváltókar-pár Tiagra váltóhoz oké? Most hátul nyolcsebességes koszorú van, de azt kicserélném kilencesre.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Lehetõségektõl és felhasználástól függõ, minél sûrûbben cserélgetsz minél több láncot, annál jobb. Én 500 km-enként cserélgetek 2 láncot a gépeken, és amíg a sorukra várnak, a váltások egy benzinnel töltött befõttesüvegben áznak tisztára.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás
Hány km-ként szokás csinálni a "láncos vetésforgót"? Kb 1000 kilcsi van a hajtásomban (minden eleme egykorú) és az új lánc már kéznél van, cseréljem most vagy várjak még? Próbálom sártól kímélni a gépezetet, de azért néha kap rendesen... Illetve hány láncal szokás csinálni a mûveletet? (3?)