Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Kösz, hasonló pakkom van (kazi 11-32, és nincs láncfeszítõ), szóval menni fog. Hurrá. :)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
nálam tökéletesen mûködik, slx lánckerékkel, középkanalas x9-cel, 11-34 kazettával, blackspire láncfeszítõvel.

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Üdv, Sram x9 váltókar+váltó megeszi a 36-22-es elsõ áttételt (gondolok itt a max fogkülöbségre, meg hogy szépen vált-e, ha vált.. :D), vagy felejtõs?

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Akkor oké, szervizben biztos tudják. Egyelõre még semmi sincs meg ezek közül, elõször majd veszek egy hátsó váltót, meg elsõ váltóhoz váltókart, hogy végre külön legyen a fék meg a váltó. Köszi!

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Deore hajtómûvel kompatibilis az alivio váltó? Elõre nem érzem szükségességét egy deore váltónak. Illetve hátul a deore váltó mûködik alivio váltókarral 8 sebességesként használva? Egyelõre a 9 sebesség nekem nem kell, viszont jó lenne egy új váltó, amit késõbb nem kell cserélnem, ha mégis 9 sebességre váltok.

Hátsó váltó jó lesz úgy ahogy írtad, de az elsõ több dologtól is függ, a legfontosabb, hogy olyan fogszámú hajtómûhöz legyen tervezve mint ami neked van. Meg persze a bilincsátmérõ, alsó vagy felsõ huzás.... Ha ezek stimmelnek tök mindegy hogy Alivio vagy XT, kb. ugyanolyan jól mûködik.
Failure is always an option.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Deore hajtómûvel kompatibilis az alivio váltó? Elõre nem érzem szükségességét egy deore váltónak. Illetve hátul a deore váltó mûködik alivio váltókarral 8 sebességesként használva? Egyelõre a 9 sebesség nekem nem kell, viszont jó lenne egy új váltó, amit késõbb nem kell cserélnem, ha mégis 9 sebességre váltok.

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

SLX hátsó váltóhoz milyen kar lenne az ideális? ár/teljesítményben a középkategóriát céloznám meg.

Esetleg SLX?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
SLX hátsó váltóhoz milyen kar lenne az ideális? ár/teljesítményben a középkategóriát céloznám meg.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Hali!

A kérdésem az lenne, hogy olyan váltót lehet egészségesen használni, ami alapból 7sebességre van tervezve, de a bringa hátsója csak 6sebességes? Vagy mindenképp 6sebességes váltót vegyek majd rá? Vagy be lehet úgy lõni precízen hogy úgy mûködjön mint ha 6sebességes lenni, a feszítõ-finombeállító csavarokkal meg lehet csinálni?

igen

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Hali!

A kérdésem az lenne, hogy olyan váltót lehet egészségesen használni, ami alapból 7sebességre van tervezve, de a bringa hátsója csak 6sebességes? Vagy mindenképp 6sebességes váltót vegyek majd rá? Vagy be lehet úgy lõni precízen hogy úgy mûködjön mint ha 6sebességes lenni, a feszítõ-finombeállító csavarokkal meg lehet csinálni?

Igen.

Ðani

Ðani

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Hali!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Köszi gaboca1 kipróbálom.
Azért fontos adat még a láncvillahossz is. Nekem az elõzõ vázam egy magellan volt. Mikor kicseréltem erre a scott ösztelósra, ugyanaz a lánc már rövid volt( hosszabb a láncvilla)

Jogos az észrevétel mindkét részrõl, errõl megfeledkeztem. Szóval 424mm láncvillánál érvényes a 107 szem!Az elv mûködik más hossznál is, de ott ki kell tapasztalni mennyi szem maradhat.:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Azért fontos adat még a láncvillahossz is. Nekem az elõzõ vázam egy magellan volt. Mikor kicseréltem erre a scott ösztelósra, ugyanaz a lánc már rövid volt( hosszabb a láncvilla)

Igen, ezt múltkor én is mondtam neki, hogy nem minden bringán lesz így jó. Egy monti láncvillája 405-430mm, ami 5cm különbség lánchosszban, azaz 4 szem.

A sebesség mindent megold.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

107 szemesre állítsd be a lánc hosszt, nekem ugyan ez a fogkiosztás van és így bírja a 44-32 22-11 fokozatot is és nem rázódik le a lánc lefelében sem.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Nekem 11-32 a fogsorom, 22-32-44 pedig a hajtómûvem. Ehhez jó a rövid kanál ??
Ha a verseny hevében véletlen 44-32 váltok, (ami tudom hogy nagyon nem egészséges;)) jól értem hogy akkor okoz gondot a rövid kanál? Esetleg ide nem vált fel?

107 szemesre állítsd be a lánc hosszt, nekem ugyan ez a fogkiosztás van és így bírja a 44-32 22-11 fokozatot is és nem rázódik le a lánc lefelében sem.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
vagy lehet esszel hasznalni a bringat, es nem kell 44-32es es 22-11es attetelt hasznalni
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Ha a verseny hevében véletlen 44-32 váltok, (ami tudom hogy nagyon nem egészséges;)) jól értem hogy akkor okoz gondot a rövid kanál? Esetleg ide nem vált fel?

Ha olyan hosszu lánccal használod, hogy 44/32-õn jó legyen, akkor 22/11-en laza lesz a lánc, ha olyan röviddel, hogy 22/11-en jó, akkor 44/32-vel letörheted a váltót, jobbik esetben nem tudsz felváltani.
Azért van a hosszukanalas váltó, hogy a 27 sebességes bringa 27 sebességes legyen :)
Cserébe hosszabb lánc kell hozzá, nehezebb, gyengébben feszít és sérülékenyebb.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.673 hozzászólás

Nekem is 32es a sorom és teljesen jó a rövid kanalas. Állítólag a 34eshez már kell a hosszabb kanál, nem tudom. Majd a szakik megmondják.
44-32 meg ne váltsál, lécci ! Ezt szerintem semmilyen váltó nem szeretné.
Marci

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Igen azt már próbáltam, de ott már teljesen kitekertem

Akkor tekerd vissza :)
...és állíts a bowdenen úgy hogy a legkisebbre váltasz, meglazítod a váltónál a bowden rögzítõcsavarját, megfeszíted a bowdent és visszahuzod a csavart.
Ezután a finomállítást az MJani által említett állítókával megteheted.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

kotovics: a hosszabb nagyon fogszámokat tud átölelni....a kissebb valóban kevásbé sérülékeny, merevfarúra bõven elég a közép, sõt ha nem használsz olyan beteg áttételeket mint a 44/34 akkor a rövid kanál is elég lehet