Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Láttam ilyet, ez fadarab.

Szemem láttára szakadt le haverom hátsó váltója. Gurult mellettem, láttam ahogy az első kereke felfordít, kb függőleges helyzetbe állít egy kis fadarabot. Azután már hallottuk is a reccsenést. Nálad is kb ez történ csak 70%-ig, a törés épp lemaradt.

Tegnap a Bükkben egy nagy faág kettétörte a hátsó váltómat. 2017-es Spectral AL 5.0 EX bicajom van, a hátsó váltó 11 sebességes Sram GX volt.

A Sram GX helyett választhatom a Sram NX-et? Az ár miatt lenne az NX.
Sanszos, hogy a váltótartó fül is eltört, ebből lehet venni univerzálisat?

ultio módosította - 2018. augusztus 15. - 13:20

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.680 hozzászólás

mi a fenetol gorbulhet igy el egy valtokanal?

sose estem ezzel a bringaval, lefele volt egy fura csattanas, aztan amikor alacsonyabb fokozatokba valtanek, kerreges (ekkor tunt fel, hogy elferdult). azt hittem, hogy talan vmi kofelverodes, vagy vmi hasonlo, de egy karcolas nincs a valton, a valtoful total egyenes. volt mar vkinek hasonlo?

Láttam ilyet, ez fadarab.

Szemem láttára szakadt le haverom hátsó váltója. Gurult mellettem, láttam ahogy az első kereke felfordít, kb függőleges helyzetbe állít egy kis fadarabot. Azután már hallottuk is a reccsenést. Nálad is kb ez történ csak 70%-ig, a törés épp lemaradt.

Marci

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

sikerult egesz szepen kiegyengetni.

a kuplungot is rendbe tettem, mert az oval teljesen megette a kenest benne, es nem folyamatosan fekezett, hanem egy holtpontig, aztan leoldott. lehet vhol ennek is koze van hozza. erdemes raszanni az idot a kuplung megfelelo kalibraciojara, mert a nagy kerekeknel a hajtason is erezni a kuplung fekezohatasat.

legkozelebb asszem nem lesz oval, mert franko meg minden, de meg nem hasznalom egy eve sem, es sok kilometert se teszek a montiba, de erezhetoen gyilkolja a hatsovaltot.

arn módosította - 2018. augusztus 12. - 19:34

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Szetszedtem, ilyet meg nem lattam... mindket lemez meghajlott es tekeredett a ketket gyengebb pontjanal, mint vmi biliacel lemez. Egyenkent sem olyan konnyu visszahajtogatni, egyben meg plane nehez lenne a valto ideoda tekerese nelkul - en azt csodalom, hogy a valtofulnel nem latok semmi elhajlast, es hogy nem szakadt le. Koves reszen jottem, de nem felutes hangja volt, hanem mint amikor terheles kozben valt az ember, akkor hirtelen nem is tudtam hova tenni a zaj forrasat (csak gurultam). Lehet igazad van es fa volt, vagy esetleg a lanc kapott egy utest alulrol, a gorgo kozeleben, es azert nincs nyoma.

Visszarakom, aztan meglatjuk hogy valt, max veszek egy masik atdobot - pedig remeltem, hogy erre a felresikerult m8000 szeriara nem kell mar koltenem, varom a 12est.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

sose estem ezzel a bringaval, lefele volt egy fura csattanas, aztan amikor alacsonyabb fokozatokba valtanek, kerreges (ekkor tunt fel, hogy elferdult). azt hittem, hogy talan vmi kofelverodes, vagy vmi hasonlo, de egy karcolas nincs a valton, a valtoful total egyenes. volt mar vkinek hasonlo?

erre jart uri geller?

WPdOnLv.jpg

Sanszosan egy faág.

• Vejne kedveli ezt

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

erre jart uri geller?

WPdOnLv.jpg

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

2 éves lesz, nekem is fura mert soha nem volt ilyen gondom. 

Az egész egy nyikorgással kezdődött, akkor vettem észre, hogy a felső görgő egyik foga nem ép (jól van beállítva, nem ér össze-bele semmi semmivel). Az alsó görgő úgy állt be, hogy nem forgott a kezemben semmit. Kimostam, összeraktam, megint nyikorog 200 km után (ebben én is lehetek a ludas) de ugye a felső görgő hibát nem tudom orvosolni.

25 € volt az XTR, belefér....   

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

nekem se volt vele sose gondom - ha esetleg megis akad - vmi nagyon hig teflonos olajjal konnyu fellazitani, es kiporgetni a koszt.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Fura, az összes váltóm 10k+ -t elment gond nélkül, versenyekkel, sárral, mindennel

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

Köszi :)

Megrendelem az 9000-es XTR görgőket hozzá, +10 €, láthatóan nagyobb csapágyakkal, remélem passzol bele. Úgy látom jó lehet. 

Nincs mit. :) Mennyit tekertél bele abba a váltóba, vagy mi történt vele, hogy máris cserélni kell a görgőket?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

Köszi :)

Megrendelem az 9000-es XTR görgőket hozzá, +10 €, láthatóan nagyobb csapágyakkal, remélem passzol bele. Úgy látom jó lehet. 

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

Cserélnem kell a görgőket a váltómban, RD-M8000-es, 11 sebességes. 

Van valami ami jobb a gyárinál vagy nem érdemes vesződni másik gyártóval? 

Köszönöm.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
Igen. Tökéletes kompatibilitas hátul
  • Kisherceg kedveli ezt

lesliee72

lesliee72

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok!

Segítséget kérnék, hogy összepárosítható-e egy Shimano Ultegra RD-6500 GS hátsóváltó, egy Shimano SL-M530 Deore váltókarral?

Mindkettő 9 sebességes, csak nem tudom, hogy ugyanúgy húzná-e a váltókar a hátsó váltót? 

Köszi ;-)

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

ha kattan is, kb 5 percnyi meló kiszedni belőle a golyót, hogy ne kattanjon. :)

Hm. Erre nem is gondoltam! :-) Úgy is szeretek mókolni. Köszi. Akkor ez megoldódott. (bár egyelőre még nem veszem meg, majd egyszer talán...)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

Igen, de másnál is volt már így, hogy fokozatmentes-t írtak, és közben meg kattant. (pl. olcsó első markolatváltó) Csak ezért kérdeztem, mert attól hogy nincsen "valódi" fokozata, némelyik akkor is kattan. (sűrűbben). Persze általban az eső váltókra jellemző ez a dolog.

Köszi amúgy!

ha kattan is, kb 5 percnyi meló kiszedni belőle a golyót, hogy ne kattanjon. :)

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

volt ilyenem, de csak halványan emlékszem rá, mintha sima frikciós lett volna. (a hátsót használtam, az első csak pár alkalom erejéig volt fenn, aztán leszedtem, az 1*9 elég volt.)

edit: itt  és itt azt írja, hogy fokozatmentes a bal, itt meg azt, hogy van 3 seb és fokozatmentes is. :rolleyes:

Igen, de másnál is volt már így, hogy fokozatmentes-t írtak, és közben meg kattant. (pl. olcsó első markolatváltó) Csak ezért kérdeztem, mert attól hogy nincsen "valódi" fokozata, némelyik akkor is kattan. (sűrűbben). Persze általban az eső váltókra jellemző ez a dolog.

Köszi amúgy!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam meg eme információt sehol. Szóval a SunRace SLM96 "fokozatmentes" első váltó tényeg teljesen frikciós vagy mikrokattanásokkal rendelkezik? Hátha valamelyikőtöknek van ilyen és meg tudja mondani. :) Csak mert amikkel (más váltók) én találkoztam eddig, azok kattantak is, hiába nem voltak indexelve.

volt ilyenem, de csak halványan emlékszem rá, mintha sima frikciós lett volna. (a hátsót használtam, az első csak pár alkalom erejéig volt fenn, aztán leszedtem, az 1*9 elég volt.)

edit: itt  és itt azt írja, hogy fokozatmentes a bal, itt meg azt, hogy van 3 seb és fokozatmentes is. :rolleyes:

Kisherceg módosította - 2018. január 11. - 21:12

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam meg eme információt sehol. Szóval a SunRace SLM96 "fokozatmentes" első váltó tényeg teljesen frikciós vagy mikrokattanásokkal rendelkezik? Hátha valamelyikőtöknek van ilyen és meg tudja mondani. :) Csak mert amikkel (más váltók) én találkoztam eddig, azok kattantak is, hiába nem voltak indexelve.

deviantRider módosította - 2018. január 11. - 20:40

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Na, köszi, ez igen biztató! 

Akárhogy nézem, nem találom a fogkiosztását a 11-46-os verziónak. http://www.sunrace.c...TB 10-Speed.pdf

Beírnád légyszíves, ha tudod? 

11-13-15-18-21-24-28-34-40-46

bike-discount.de/en/buy/sunrace-mx3-10-speed-cassette-11-46-646231

jól emlékszem, hogy a 11s váltó + 10s v.kar + 10s sor (minden shimano) működik, ugye? mert akkor ez a sunrace valóban jó ajánlat. 

Elvileg, de van pár mm eltérés a 10-es és 11-es váltokarok bovdenhúzása közt.