Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

stephanus

stephanus

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

Sehonnan. A shimano szerint nem szétszedhető a kar.

MJani01! Köszi szépen a választ. Hát, valahol sejtettem, hogy nem lesz hozzá publikus doksi. Marad az agyalás, hogy mi hol is volt a váltókarban. :wacko:

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.680 hozzászólás

A váltókar fél állása pont azért van, hogy amikor már eléggé keresztben fut a lánc, akkor az első váltót elmozdítja kicsit, hogy ne érjen bele a lánc a kanálba.

Marci

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Adott egy fitness gép (Courier DT) ami Claris váltással jön. FD2400 van elől, papíron 2×8as rendszerhez van.

Gyakorlatilag 2-2,5 fogat nem tudok hátul használni (beállítás függvénye hogy melyiket szeretném épp mellőzni) mert beleér a lánc az átdobóba.

Ugyan kicsit kint van a hajtómű, de két szaki is azt mondta nem, vagy nem sokat segít a kisebb monoblokk (plusz a lábam így is elég közel a láncvillához már) - illetve úgy látom hogy nagytányér az alsó 3, kistányér meg kb mind a 8 fogaskerékhez kellene hogy használható legyen (van egy fél állása az első váltónak amikor az alsó két fogaskerékre rakjuk, ami számomra újdonság volt) - ezt jól látom? Montin ezt erősen keresztbeváltásnak mondanám, de mi a fenének lenne egy fél fokozat még az elsőváltnál? Illetve ha kicsit ferde is a láncvonal, akkor sem tudom a két tányérral sehogysem használni hátul az összes fogat.

Arra jutottunk első körben, hogy meg kéne próbálni a 63-66°os váltók helyett egy 61-66°ost, merthogy a hármas hajtóműhöz való kanál belül szélesebb (majd egy milivel ahogy a Sprinten lévő FD2300-at megmértem).

Egyéb ötlet esetleg? Vagy van amit megmérjek, megnézzek mi lehet a gebasz?

Köszönöm a segítségeteket, remélem nem a dev 0-ba megy ez a hsz!

Bármi segítségért hálás lennék hogy min induljak el...  Annyit láttam közben hogy ez is 61°tól indul ami rajta van...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Kérdéssel fordulok hozzátok. Országúti bringámon Shimano Dura Ace ST-7800 Flight Deck-es, 10 sebességes fékváltókar van (2006-os évjárat). A gyári kenőanyag eddig bírta. A váltás csak többszöri próbálkozásra sikerült. A neten olvasgattam erről a hibáról. Sok hozzászólásban a WD 40-et javasolják. Én sosem voltam a busnyázás híve. Ideig-óráig biztos megoldaná a problémát. A váltókart szétszedtem és a gyári , idővel ragadóssá vált kenőanyagot eltávolítottam. Zsírmentes az egész. A problémám az, hogy mivel nem szerelek ilyet minden nap, szükségem lenne az összeszereléshez egy robbantott ábrára. A neten csak a kopó és cserealkatrészekről van lista a Shimano oldalán, ami letölthető. Honnan lehet letölteni service manualt? Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a doksik nem publikusak? A segítséget előre is köszönöm. 

Üdv!  

Sehonnan. A shimano szerint nem szétszedhető a kar.

A sebesség mindent megold.

stephanus

stephanus

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok!

Kérdéssel fordulok hozzátok. Országúti bringámon Shimano Dura Ace ST-7800 Flight Deck-es, 10 sebességes fékváltókar van (2006-os évjárat). A gyári kenőanyag eddig bírta. A váltás csak többszöri próbálkozásra sikerült. A neten olvasgattam erről a hibáról. Sok hozzászólásban a WD 40-et javasolják. Én sosem voltam a busnyázás híve. Ideig-óráig biztos megoldaná a problémát. A váltókart szétszedtem és a gyári , idővel ragadóssá vált kenőanyagot eltávolítottam. Zsírmentes az egész. A problémám az, hogy mivel nem szerelek ilyet minden nap, szükségem lenne az összeszereléshez egy robbantott ábrára. A neten csak a kopó és cserealkatrészekről van lista a Shimano oldalán, ami letölthető. Honnan lehet letölteni service manualt? Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a doksik nem publikusak? A segítséget előre is köszönöm. 

Üdv!  

stephanus módosította - 2014. július 06. - 20:52

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Adott egy fitness gép (Courier DT) ami Claris váltással jön. FD2400 van elől, papíron 2×8as rendszerhez van.

Gyakorlatilag 2-2,5 fogat nem tudok hátul használni (beállítás függvénye hogy melyiket szeretném épp mellőzni) mert beleér a lánc az átdobóba.

Ugyan kicsit kint van a hajtómű, de két szaki is azt mondta nem, vagy nem sokat segít a kisebb monoblokk (plusz a lábam így is elég közel a láncvillához már) - illetve úgy látom hogy nagytányér az alsó 3, kistányér meg kb mind a 8 fogaskerékhez kellene hogy használható legyen (van egy fél állása az első váltónak amikor az alsó két fogaskerékre rakjuk, ami számomra újdonság volt) - ezt jól látom? Montin ezt erősen keresztbeváltásnak mondanám, de mi a fenének lenne egy fél fokozat még az elsőváltnál? Illetve ha kicsit ferde is a láncvonal, akkor sem tudom a két tányérral sehogysem használni hátul az összes fogat.

Arra jutottunk első körben, hogy meg kéne próbálni a 63-66°os váltók helyett egy 61-66°ost, merthogy a hármas hajtóműhöz való kanál belül szélesebb (majd egy milivel ahogy a Sprinten lévő FD2300-at megmértem).

Egyéb ötlet esetleg? Vagy van amit megmérjek, megnézzek mi lehet a gebasz?

Köszönöm a segítségeteket, remélem nem a dev 0-ba megy ez a hsz!

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

lehet faszság, de én inkább a fékhez választanám

mert lehet egy aranyozott avid fr5 kurva jól mutat melette, de nem biztos hogy felhőtlen öröm vele mongy 50nel egy kanti féket tépni.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Ezt mi sem.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

macskajajj

macskajajj

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás

Sziasztok tudnátok segiteni vettem egy Sunrace m50 váltókart párban és nem tudom milyen fékkart vegyek hozzá

porpi007

porpi007

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

Sziasztok!

Sram X7 3x10 sebességes váltókarom van, most álltam át 2 tányéros rendszerre, a hajtóművet és első váltót cseréltem. Az első váltó egy SLX lett (FDM676X6). A problémám a következő: az első váltókar kb 2x annyi bovdent húz, mint amennyit kéne. Ha váltok a nagytányérra már a váltás felénél beletolja a nagytányérba a kanalat nem is tud bekattanni a fokozat. Ha engedek a bovdenen, hogy jó legyen, akkor meg kistányéron "lobog" a bovden, olyan laza. Eddig úgy tudtam, hogy a 3-as karral lehet 2-es első váltót is működtetni. Ez nem így van? Vagy én vagyok a béna?

Köszi előre is!

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

10-es markolatváltó kizárólag Sram felsőkategória klétezik?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

A Microshift-Sunrace cuccok Sh kompatibilisek. Bár az országúti fékváltókarjukat nem használnám, dekatlonban próbálgattam, s nem jött be.

De a thumbie annyira romantikus... És szép.. És egyszerű.. És kéne...

köszi!

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.680 hozzászólás

Én 1995 óta ilyen fölső váltókarokkal járok. (Suntour, Shimano) Imádom ! Nagyon javaslom őket.

• Vejne kedveli ezt
Marci

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Ez a váltókar működhet 9-es shimano váltóval és sorral?

http://www.sunrace.c...l/m90?sku=SLM96

A Microshift-Sunrace cuccok Sh kompatibilisek. Bár az országúti fékváltókarjukat nem használnám, dekatlonban próbálgattam, s nem jött be.

De a thumbie annyira romantikus... És szép.. És egyszerű.. És kéne...

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.357 hozzászólás

jó kis váltókar. :) ezt biztos nem lehet tönkre tenni.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

• donciccio és Vejne kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Vedd már ki, ne találgass.

Dehogy veszem, ma többször is ráijesztettem valakire (más biciklis) amikor eltekertem mellettük, olyan csöndes és finoman gurul :) Csak érdekesség képp kérdezem, mert feltünt. If it ain't broken, don't fix it..

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Vedd már ki, ne találgass.

• simon23 kedveli ezt

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Lehet hogy simán berohadt a görgő csapágya.

Nem úgy tűnik mert a másik irányba teljesen akadálymentesen forog.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

És erre van ötlet?

Lehet hogy simán berohadt a görgő csapágya.