Igen, keresztben; ez a kis tányér + két alsó fog kombinációnál segít, ez okés.
A nagy tányér+kis fogaskerék illetve a kis tányér+nagy fogaskerék (azaz nem keresztbeváltánáls) ami problémás és extra láncfényesítést generál.
Megoldódott a 2×8-as Claris-os elsőváltós rejtély...
Alap szitu az volt, hogy szűknek tűnt a kanál, valahol mindig beleért a lánc. Rengeteg szenvedés és kisérletezés után kiderült: Túl feszes volt a bowden, és nem tudta az utolsó fél fokozatot váltani az első váltó.
4 pozíciós, nevezzük úgy hogy 1(kistányér) - 1,5 - 2(nagytányér) - 2,5 'fokozatok'.
1 : 8-7-6-5-4-3 fog
1,5: 2-1 fog
2 : 5-4-3 fog
2,5: 2-1 fog
Addig finomhangoltam az első váltó helyzetét, amíg terhelés nélkül már jó volt, 3 pozícióval (1-1,5-2), de terheléssel belerért mindig a lánc; a kanalat próbáltam tágítani, de szinte semennyit nem sikerült. Hármas váltóval, ezer doksi átfutásával, méregetéssel, mindennel próbálkoztam persze az elmúlt napokban közben.
Sokadik próbálkozásnál lazítottam még annyit a bowdenen, hogy a finombeállítót középre állíthassam, és a baromi sok bowdenlazítással derült ki hogy van még egy pozíciója, azon túl hogy felvált nagytényérra. Persze sem a ismerősk, szerelők, boltosok nem tudtak erről, leírva sincs, meg semmilyen visszajelzés a fokozatvisszajelzőn sincs...
MC Pite módosította - 2014. július 17. - 22:51