Hello,
azt szeretném kérdezni, hogy mekkora eltérés van a gyakorlatban egy xx-11 és egy xx-14 fogú fogaskoszorú között? Most a bringámon hátul a legkisebb fogaskerék 14 fogas, de látom kapható olyan, aminek csak 11 fogú a legkisebb fogaskereke. Ugyanis most már egy enyhe lejtõn is széttekerhetem az agyamat, akkor se megyek sokkal gyorsabban, hiányzik egy gyorsabb áttétel... Mennyire macerás cserélni? 7 sebességem van hátul, és továbbra is 7-es fogaskoszorút szeretnék. Jelentõsen gyorsulnék, vagy pénzkidobás? Kell még mást is cserélni (lánc jó-e hozzá a régi, stb.) Esetleg érdemesebb a hajtómûvet cserélni egy olyanra, amin nagyobb a nagylánckerék? (ezt nem tudom mekkora van most, nem vagyok bringaközelben).
Összegezve: hogy tudom gyorsabb áttételre átvariálni a montimat a legegyszerûbben / olcsóbban. Ha túl hosszú lenne a magyarázat, és egy cikket tudtok ajánlani, akkor az is jöhet, de én nem találtam semmi jót...
kössz! 
zsoltee
használd legközelebb az "Ezt módosítom" gombot....valamennyivel gyorsulnál, de nem olyan jelentõsen, sztem egy kisebb gördülési ellenállású vagy vékonyabb gumi (esetleg egy könyebb kerék) többet gyorsítana. persze egy magasabb fogszámú lánctányér-kisebb fogszámú fogaskerék kombó is gyorsítana (számold ki, mennyi a két fogszám aránya, és az a lényeg h az elsõ:hátsó minél magasabb arányú legyen, pl. a 42:14 az 3:1, de mondjuk a 46:11 az már 4.18:1). ezek közül a legolcsóbb talán egy új pár (pl. semislick, ha nem mész annyit terepen) gumi, aztán jön a csak a fogassor és aztán a lánctányér+fogassor csere....
ha veszel egy új 7-es fogaskoszorút, és a mostani is 7es, akkor gond nélkül le fogod tudni cserélni, ehhez egy láncoskulcs meg egy fogaskoszorúleszedõ kell, vagy pedig elvinni a szervízbe...a lánc is maradhat, hacsak nincs nagyon összekopva a fogassoral, mert akkor ugrálni fog a lánc...