de legalább azzal vigasztalódhatsz, hogy relatíve kevés pénzbõl tudsz majd nagyot gyorsulni, ha elszánod magad az agycserére!
/legalábbis lejtõn lefele/
menetes (itt meg ha jóltom az utolsó fogaskereket kell rátekerned az agytestre, az megfogja a többit):
RAUH-Welt
B E G R I F F
akkor valószínüleg az lesz, hogy megvárom míg elkopik, és utána megfelelõt választok. Egyébként milyen hamar kopik el egy ilyen (asszem shimano, de tipust nem tudok, 40-50ezres bringára gondolj), mert ha 5000 km, akkor lehet, hogy nem várom meg
ja és az mit takar, hogy kazettás, vagy menetes? hogy lehet felismerni?

RAUH-Welt
B E G R I F F

Valószínûleg 42-es a nagytányérod, mert a 7-es rendszerrel szerelt bringákon általában nincsenek combos áttételek. Persze van kivétel amikor 46-ost raknak fel 8-12 éves gyerekeknek (tiszta agyrém!). Ha menetes a fogaskoszorúd akkor kicsit bajban vagy mert ahhoz nem kapsz 11-28-as sort. Ha kazettás akkor szerencséd van. Egyelõre ne cserélj sort, várd meg amíg elkopik, utána vehetsz egy 7-es vagy 8-as sort, utóbbinál a tempódnak megfelelõen hagyd ki a legkisebb (11-12) vagy a legnagyobb (30-32) fogaskereket. A hajtómû csere minimum 6e Ft. A Meluxnak vannak olcsó és jó darabjai. A lánccal és a váltórendszerrel nem lesz gond.Hú, köszi szépen, azt hiszem mindent leírtál, amit csak kellett
Gumit épp a héten vettem (keskenyebb is: 1,75"), már fel van szerelve, de még nem volt alkalmam kipróbálni... mondjuk ezzel szerintem "csak" a haladás lesz könnyebb, azt a problémát nem oldja meg, hogy ha 40-nél gyorsabban megyek 21-es fokozatban, akkor már nem sok értelme van tekerni, olyan gyorsan pörög már a lábam. Bár nem 40 az átlagsebességem
szóval viszonylag ritkán érint a probléma, de majd számolgatok, hogy megéri-e a 3000 ft-ot a fogassor csere
na meg valószínüleg + egy kis szervízköltség, mert ilyen szerszámaim nincsenek...
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Hello,
azt szeretném kérdezni, hogy mekkora eltérés van a gyakorlatban egy xx-11 és egy xx-14 fogú fogaskoszorú között? Most a bringámon hátul a legkisebb fogaskerék 14 fogas, de látom kapható olyan, aminek csak 11 fogú a legkisebb fogaskereke. Ugyanis most már egy enyhe lejtõn is széttekerhetem az agyamat, akkor se megyek sokkal gyorsabban, hiányzik egy gyorsabb áttétel... Mennyire macerás cserélni? 7 sebességem van hátul, és továbbra is 7-es fogaskoszorút szeretnék. Jelentõsen gyorsulnék, vagy pénzkidobás? Kell még mást is cserélni (lánc jó-e hozzá a régi, stb.) Esetleg érdemesebb a hajtómûvet cserélni egy olyanra, amin nagyobb a nagylánckerék? (ezt nem tudom mekkora van most, nem vagyok bringaközelben).
Összegezve: hogy tudom gyorsabb áttételre átvariálni a montimat a legegyszerûbben / olcsóbban. Ha túl hosszú lenne a magyarázat, és egy cikket tudtok ajánlani, akkor az is jöhet, de én nem találtam semmi jót...
kössz!
zsoltee
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
RAUH-Welt
B E G R I F F
Könnyebb lesz, hiszen ha belegondolsz, a rugó segít a nehezebb (nagyobb erõt igénylõ) felfele váltásban. Lefele meg szinte megától megy a lánc.