Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 posts

Szoktam járni versenyekre, és hát grammániás is vagyok, de a tartósság az egy fõ szempont... Szóval a 10-es rendszer már szezononkénti cserét/ nagyobb karbantartást igényelne?
A 2szer 9-es az még maradhatna tartós, nem? Szerintem az erõnlétemmel annyira nem lehet gond...
Ám ez most azért aktuális, mert nem vált már szépen a 2008-as deore rendszerem... és bizony egy slx váltókar+ egy xt shadow hátsó váltó már biztos szebben énekelne :)

ezek fényében, akkor csa a pénztárcádtól függ, hogy mit akarsz :)
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

Makakk0

Makakk0

vendég

• fórumtag
  • 129 posts
Szoktam járni versenyekre, és hát grammániás is vagyok, de a tartósság az egy fõ szempont... Szóval a 10-es rendszer már szezononkénti cserét/ nagyobb karbantartást igényelne?
A 2szer 9-es az még maradhatna tartós, nem? Szerintem az erõnlétemmel annyira nem lehet gond...
Ám ez most azért aktuális, mert nem vált már szépen a 2008-as deore rendszerem... és bizony egy slx váltókar+ egy xt shadow hátsó váltó már biztos szebben énekelne :)

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Shimano Deore XT '10-es (FD-M771) elsõ váltó használható lesz-e majd a 2011-es elsõ váltókarral, és a kétszer tíz fokoatos rendszerrel? Egyáltalában érdemes-e váltani 2x10-re, vagy maradjak 3x9-nél, vagy akár a 2x9 is elég lenne?

Hi.
Én maradnék a 3szor9-es rendszernél.
Szerintem tartósabb lesz.
2szer10,2szer9 attól függ mit tervezel vele,mennyire vagy erõs.
Szerintem ha nem nyomod versenyszinten és nem vagy gram mániás,felesleges.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Makakk0

Makakk0

vendég

• fórumtag
  • 129 posts
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Shimano Deore XT '10-es (FD-M771) elsõ váltó használható lesz-e majd a 2011-es elsõ váltókarral, és a kétszer tíz fokoatos rendszerrel? Egyáltalában érdemes-e váltani 2x10-re, vagy maradjak 3x9-nél, vagy akár a 2x9 is elég lenne?

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 posts

Tudnátok ajánlani nekem egy könnyû konstrukciót, mely kompatibilis lenne egy 2004-es shimano alivio 8 sebességes váltókar/váltó kombóhoz?

Gyári adat szerint a SRAM PG-990 275 gram
Mivel ez sraméknál majdnem a csúcskategória, ezért nehéz találni nála könnyebbet, de azért akad.
pl.: Sram PG-850 12-23 - ezzel talán csak annyi lehet a gondod, hgoy országúti áttétel
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

Marzoccho

Marzoccho

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Tudnátok ajánlani nekem egy könnyû konstrukciót, mely kompatibilis lenne egy 2004-es shimano alivio 8 sebességes váltókar/váltó kombóhoz?

Marzoccho

Marzoccho

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

Hiába bontod le, nem lesz jó a 8-as váltókarral, mert más a lánckerekek távolsága.

köszönöm a válaszod, én is gondoltam erre, hogy nem fog az menni :( :S

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

Sziasztok!

egy olyan kérdésem lenne, hogy egy SRAM PG-990 kazettát, ami ugye 9 sebeséges, lebontható-e 8 sebességesre? Ha nem bontható, hasonló súlyban kapható-e koszorú (ja és hasonló designnal, eloxált tartóval :I ) ?

köszönöm válaszotok!

Hiába bontod le, nem lesz jó a 8-as váltókarral, mert más a lánckerekek távolsága.

Marzoccho

Marzoccho

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Sziasztok!

egy olyan kérdésem lenne, hogy egy SRAM PG-990 kazettát, ami ugye 9 sebeséges, lebontható-e 8 sebességesre? Ha nem bontható, hasonló súlyban kapható-e koszorú (ja és hasonló designnal, eloxált tartóval :I ) ?

köszönöm válaszotok!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

De egy tiagra már sok esetben jobb egy xt-nél pedig még csak egy kategóriával van feljebb...

hogy mi?

a tiagra fentrol a 4ik szint, az xt meg 2ik. szal nem egy kategoriaval, es nem feljebb. amugy stimmel.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Amúgy az elsõ váltódat csak be kellene állítani.

Volt az már állítva annyit hogy ejha... :) Bár az is lehet hogy a szervízben mindig szarul lõtték be (moab), de én inkább a váltókarra gyanakszom. Némi utánaolvasással kiderült, hogy a Shimano egyeneskormányos váltókarjai valójában monti váltókarok kicsit más dizájnú házban (ezért nem kompatibilis a rendes outi fékváltókarral), és van egy tippem hogy abból sem a csúcsmodellrõl van szó.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
A shimano országúti váltók köszönõviszonyban sincsenek a montis verziókkal -elõbbi elõnyére- úgyhogy az összehasonlítás fölösleges. Pl sora kb-alivio/ szint, és onnan indulnak. De egy tiagra már sok esetben jobb egy xt-nél pedig még csak egy kategóriával van feljebb...
Amúgy az elsõ váltódat csak be kellene állítani.

Zsolesz, ha tényleg kifogtál egy jó állapotú (de nem agyonhasznált) '92(-93-94) -es xt-t akkor egy iszonyat strapabíró, és évekig megbízható váltód lehet.
A '04-es pontosabb lesz pár hónapig de utána egyre rosszabb.

Ride everywhere.

.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Sziasztok!szerintetek 2004 körüli alivio hátsó váltótól vagy 90es évek eleji xt váltótól várhatok pontosabb váltást.?ó állapot mindkettõ.

Hát errõl a két típusról konkrétan nem tudok mit mondani, de az outi világból van példám...

Hajtottam régi, 7 sebességes 105-öst, és friss, 2009-es Tiagrát. (A 105-ös a "jó" termékvonal alja, a Tiagra meg az "olcsó" vonal teteje.) Össze sem lehet hasonlítani a kettõt, olyan hihetetlen, pofátlanul fölényesen nyerte a tapasztalatomban a régi 105-ös az összehasonlítást.

zsolesz777

zsolesz777

vendég

• fórumtag
  • 137 posts
Sziasztok!szerintetek 2004 körüli alivio hátsó váltótól vagy 90es évek eleji xt váltótól várhatok pontosabb váltást.?ó állapot mindkettõ.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Az új shimano shadow-k is pár km után elkezdenek lógni, még az xtr is.
Ez a minimális kotyogás nem sok vizet zavar a váltásban.

A sebesség mindent megold.

BallyVTi

BallyVTi

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
Köszönöm!
Kicsit aggasztott :) SRAM szûz vagyok (voltam) :)

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Normális, mert SRAM;)

BallyVTi

BallyVTi

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
Sziasztok!
Tudom, hogy megint csak kérdezek, de a keresés nem adott választ.
Idáig mindig Shimano váltókkal "dolgoztam".
Most lett egy Sram X5, amit be kéne építenem.
Normális dolog, hogy lánc nélkül, mikor csak felrakom a váltótartó fülre, hogy mondjam, kotyog, nem áll fixen a test?
Azaz feszítés nélkül van szabad mozgása mind elõre/hátra, mind kicsit oldalra (oldalra minimálisan)?
A válaszokat elõre is köszönöm!

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
...hehheeee... némi vad guglizás után találtam olyat, hogy ejha... :D

Ezzel az adapterrel a kormányvégbe való outi váltókarok pillanatok alatt egyeneskormányos váltókarrá konvertálhatóak. Mondjuk ahhoz képest hogy egy adapterrõl van szó, meglepõen túl van árazva a cucc.

Viszont ha ezt a fentit összekombinálom mondjuk EZZEL, akkor mindjárt nem néz ki olyan rosszul a dolog... Gondolom amire ráírják hogy Dura-Ace az nem lehet túl nagy rakás fos... A Tiagra egyeneskormányos karhoz képest csak elõrelépés lehet, fõleg elöl... :)

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Hali! Van egy nagy kérdésem, hátha valamelyik guru tud segíteni. :)

Ahogy nemrég említettem, a bicómon a Shimano SL-441/FD-R441 háromsebis, egyeneskormányos, 3 tányéros outi elsõváltó szett van. Na most ezt egy ideje hihetetlenül rühellem, valahogy nagyon megbízhatatlan érzést kelt, kelepel, nem vált idõben, gyakran van hogy fél pozícióval túl kell húzni a kart hogy váltson, aztán visszapattintani pozícióba...
Ehhez képest komolyan egy sima, pozícionálatlan váltókart is többre tartanék.

Na most hozzájutottam kedvezményesen egy 105-ös hajtáslánchoz, incl. elsõ váltó, ami ugye nem kompatibilis az SL-441-es váltókarral (meg a Shimano egyik egyeneskormányos váltókarjával sem).
Milyen opcióim vannak, ha meg szeretném tartani a bicót egyeneskormányosnak? (Arra, amire használom, szerintem ez több mint kiváló felállás, meg a V-fékbe is beleszerettem kicsit.) Nyilván a mostani elsõ váltót nincs kedvem fenthagyni, fõleg hogy úgyis cserélni fogom a hátsó váltókart 9 vagy 10 sebisre.
Hallottam olyat, hogy a SRAM egyeneskormányos outi elsõ váltókarja kompatibilis a Shimano outi elsõ váltókkal. Ebben három para van, egyrészt hogy pletyka, másrészt nem tudom hogy ez csak a két-, vagy a háromtányérosra is vonatkozik-e (nekem az van), harmadrészt meg a SRAM csak párban árul váltókart.
Esetleg létezik valami jó minõségû pozícionálatlan váltókar egyenes kormányra, amit érdemes lenne megnézni?