Az bizony nagyon hamar meg fog változni miután kipróbálsz egy fejlámpát!Csak EGY lámpát szeretnék, nem kettõt.
Fejlámpát se szeretnék. (egyelõre legalábbis így gondolom, ez még mondjuk változhat)
Amerre nézel ott van világos, amíg a kormányon lévõ lámpával csak elõre látsz.
Hiába mozdul meg valami a bokorban, nem tudod megcsodálni, hogy
róka v. netán bagoly vadászik éppen, mert a kormány lámpa csak elõre világít.
Sok állatot láttam már fejlámpával, szemmel tovább követve.
Na meg az önvédelmi ösztön kielégítése. Akárhogy is nézzük, mégis csak
biológiai lények vagyunk, akiben mûködik az õsi ösztön, mi az ott a sötétben??
Ezért is jó ha nem csak az utat látjuk.
Egyszer fejlámpa nélkül de jó széles kormány lámpával (amit ismersz)
mentem a Janihegyre éjszaka. Bizony nagyon hiányzott legalább egy kicsi fény
ami oda világít ahova nézek, igaz az utat jól láttam.
Egy lámpát szeretnél ami egyesíti a közeli és távoli megvilágítást.
Erre jó pl az a megoldás amit itt korábban mutattam, de az kimondottan fejre.
Az elsõdleges fényt látáshoz mindenképp fejre szerelve javaslom használni.
A másodlagos vagyis közeli szórt fényt a kormányra lehet rögzíteni,
ott viszont feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy forgalomban ne vakítson.
Felülre az alján tükörfóliás terelõvel lehet behatárolni a fény felsõ határát kicsi optikánál.
Fejlámpánál ezzel nincs gond mert ahova fordítod a fejed a fény oda világít.
Viszont ha ragaszkodsz a kormány lámpához akkor meg kell elégedni a
fix fény hiányosságaival, ami csak a városban ad igazán jó láthatóságot,
és fõleg csak haladási irányban biztosítja a látást.
A pontosan ugyanolyan az csak némi kompromisszummal, de ez nem is lehet cél.A kérdés akkor tehát az, hogy ezekbõl a mai fejlett PowerLED-ekbõl lehet-e pontosan ugyanolyan fényt ugyanakkora fényerõvel produkálni, mint amilyen a huzallábas lámpád. Megoldható?
Az csak egy átmeneti megoldás volt, amikor még a led fejlesztés kezdett fel lendülni.
Azt én kényszer megoldásként csináltam úgy.Jaah, de én úgy akartam mint Te, hogy szétcincálni az aksikat, kivenni a cellákat, és azokat használni párhuzamos kötéssel, és akkor nem 7,2V lenne, hanem 3,6V.
A sok huzal kivezetésü led negatív kivezetéseit könnyebb volt egy azonos
pontra kötni ami azonos potenciálon van a közös hûtõ bordával.
Akkor arra is gondoltam, mi lenne ha kettõ de egymástól elszigetelt hûtõfelületre szerelném a ledeket két csoportban, akkor egyben maradhatott volna az akku. Ez a két eltérõ potenciálon lévõ borda ötlete nem tetszett mert zárlat veszélyes lehet, ezért elvetettem.
Ekkor voltam kénytelen szét szedni az akkut cellákra. Ezért volt külön.
Ez csak szükség megoldás volt.
Gondoltam még a kapcsüzemü tápegységre de egyrészt nem bíztam abban, hogy valami hiba esetén nem teszi tönkre az összes ledet.
Akkor még nem volt cél ic hozzá. Másrészt annyira nem akartam ilyenre elaprózni az energiám. Azóta rá jöttem, jól is tettem.
Miért jó ez spéci elektronika nélkül is?
Mindkét megoldásnak meg van az elõnye és hátránya.
Az áramkör nélküli világításnál lassan de folyamatosan csökken a fényerõ.
A csökkenés annyira nem feltünõ, hogy amikor kb. a negyedére csökken a fényerõ akkor vesszük észre, mintha halványabban világítana a lámpa.
Viszont kiküszöböli az emberi tévedést.
Valamennyi hátránya akkor lehet ha tarósan kisebb fényerõt szeretnénk,
de az sem jelentõs.
A kapcsoló üzemü táppal ellátott lámpánál a fényerõt be állíthatod akár végig fullra.
A fényerõ folyamatos marad, de az áramfelvétel az akku merülésének függvényében amíg lehet, a fogyasztást növeli. Ahhoz, hogy kisebb feszültség mellett azonos wattot tudj kivenni, több Amper kell.
Hiszen jóltudjuk: W=V*A . A feszültség csökken akkor az áramnak kell nõnie,
hogy meg legyen az egyensúly azonos kimenõ Watt mellett.
Hagyományos meghajtásnál..
a Lí-ion akku olyan jól illeszkedik a fehér ledhez, hogy csak minimális a veszteség néhány tized, max. 1 Ohmos áramkorlát esetén is. A másik, hogy akár végig mehet full fényerõn jónéhány, /led és akku függõen 6-20 órán keresztül/. Az utolsó órákban be kell kalkulálni, hogy egyre inkább halványulni fog a fénye de még haza találsz vele. Nem kapcsol le hirtelen.
Mivel én így használom, elmondhatom, eddig még nem tapasztaltam szemmel látható fényerõ csökkenést menet közben, legfeljebb eleinte amikor kifejezetten arra mentem rá, hogy lássam mikor merül le az akku. Minden túra után teljesen feltöltöm a két kamera akkut.
Ez a kapcsüzemü tápokra lehet jellemzõ, mert addig tornássza fel az áramot amíg képes rá. Azután elkezdi kicsit követni a csökkenést jobb esetben, utána eléri az akku a túl merüléstõl védõ áramkörének a lekapcsolási határát és "filmszakadás", hirtelen sötét lesz. Akkor bent lehetsz a jicsini kerek erdõ közepén, akkor sincs több fényed, de egy szikrányi sem. Ez egyrészt az akkuban lévõ túlkmerülés ellen védõ áramkör miatt van. Az le kapcsol ha kevés a feszültség.Miféle hirtelen fény lekapcsolás?
Egyébként az az egyszerûbb megoldás esetén is lekapcsol de akkor már
a fényerõbõl úgyis rágóta látod, hogy mindjárt vége.
A másik, azért lehet ezt (ahogy a német mondja= idot zicher) bolondbiztos megoldásnak nevezni, hiába hagyod nagy fényerõn, az akku merülésével nem arányosan de folyamatosan csökken a fényerõ, még ha ezt eleinte észre sem veszed. Amikor már ez látszik akkor ki lehet kalkulálni, még mennyire elég. Ezt az állapotot sohasem szoktam meg várni.
Egy db akkuban (ebben..) 6 cella van és 7,4 VV-ot ad le átlagban.Akkor ezt most 1 db aksira érted?
Mert én konkrétan a benne lévõ cellára értettem, amibõl ugye 6 db van egy aksiban, abban is, amelyiket belinkeltem azzal, hogy 3 olyat akarok venni.
Ha viszont cellára értetted, akkor az azt jelenti, hogy - mivel 18 cellám lesz - folyamatosan 27 A -rel terhelhetem az egész "akkupakkot" amit ebbõl a 18 cellából párhuzamosan kötök. Ez pedig 3,6Volton összesen 97,2 Watt folyamatos teljesítményt jelent, ennyivel terhelhetem max, hogy biztosan ne menjenek tönkre a cellák.
Ez 8,4 és 6 V között változik merüléskor.
Ennek az akkunak az elektronikája 1500 mA-t biztosan ki bír.
..mi ez a 27 Amper? Ez nem világos mire gondolsz..
A 100 Wattos ledes fény teljesítménnyel már valami jó napszemüveget kéne venned hozzá, az akkora fényerõt jelent!
A frissebb kérdésekre még mindíg adós maradtam a válasszal, azt majd..
Ez most így is sok lett.