Fenyõ!
Nézd meg a korábbi tesztfotókat.
http://forum.termina...p=934394#934394A végén (de nem utolsó sorban) ott van dhpage fényének fotója is 60 Wattal.
Jahh láttam

, Cree XR LED-ekkel.
Egyébként csináltam olyant, hogy egy MC-E -t fel tettem egy bordára elöl csak úgy magában. Közel és szélesen nagy a fényerõ, viszont távolabb már jelentõsen gyengül. Most fent volt a versenyen "zip" bringás kollegánál, Õ tudna elfogulatlan véleményt mondani.
Sz'tem az arra jó, hogy teljes sötétben közvilágítás élményed legyen.
Pontosan ez lenne a lényeg! Ilyen legyen. Mint a 189 LED-es lámpád.
Nem értem, minek? (Hacsak nem terem világításra)
Arra! Közvilágítás élmény kell, olyan mint Balu 189 LEDes-e. (újkorában)
(Egy világítástechnikai értelemben 20 fokban szóró optika - az enyém ilyen - már szélesnek számít. Ez a 20 fok egy FWHM érték = Full Width Half Maximum, azaz az irányfüggõ fényerõ +/-10 fokban éri el a központi intenzitás felét.)
Amit a képeken láttam a lámpád fényérõl, az pedig kinéz vagy 120 fokos szórásnak, és ahogy elnéztem kb ilyen szögben szinte közel ugyanannyi fényerõ jut mindenhova.
A szükséges ledek számát csökkentheti, ha olyan optikát találsz, ami kicsit asszimetrikus fényt ad, széltében pl. 80 fok, függõlegesen pedig csak 10.
Erre lesz a tetejére az alu ellenzõ, olyasmi mint a Balu 189 LED-es lámpájának a teteje.
Itt van az MC-E feszültség/áram görbéje, a Cree honlapján lévõ PDF-bõl szedtem ki, kiegészítve néhány függõleges vonallal a könnyebb leolvashatóság miatt:

Namost én 600 mA -t szeretnék megcélozni, ami azt jelenti, hogy 3,375V -tal kell megtáplálni hozzá, ez leolvasható errõ a grafikonról. Ez azt is jelenti, hogy ezen a terhelésen 5,625 Ohm -os.
Mivel az aksiban is kettesével vannak szervezve a cellák (ezért 8,4V-os telitöltve) így én is kettesével szervezném a fogyasztókat.
3 DB MC-E, bennük fejenként 4 "modul", azaz összesen 12 "modul"-om lesz.
Tehát kettesével szervezném õket, így kapok 6 "sort", amikben ugye 600mA-t szeretnék fejenként átvezetni, azaz összesen 3,6A-t akarok az egész áramkörben.
Mivel 3,6A-t akarok az egész áramkörbe, s mivel 8,4V az áramforrásom, ebbõl azonnal adódik, hogy az egész áramkörnek 7/3-ad Ohm(kb 2,33 ohm) KELL, hogy legyen az ellenállása!
Mivel 1 "modul" 600mA-en 5,625 Ohm -os, így az egésznek(vagyis a 3db MC-E-nek) az eredõ ellenállása 1,875 Ohm.
Így a kettõ különbsége 0,458333... Ohm. Azaz pontosan ekkora ellenállást kell bekötnöm az MC-E LED-ek elé ahhoz, hogy 600mA menjen át minden "modul"-on.
Egy fogyasztó teljesítménye az ugye R*I*I, ebbõl mindjárt adódik, hogy a bekötött 0,458333... Ohm-os ellenállásom pontosan 5,94W -ot zabál!
Az egész kör összesen 30,24W, azaz kb 24 watt-ot a LED-ek zabálnak, és majd 6 Watt-ot az ellenállás.
EZ nekem sok!
Ez így pazarlás.
Annyira, hogy ha ezt a majd 6 Watt teljsítményt hozzászámolom az egészhez, az jön ki, hogy az egész rendszer 66 lm/W hatásfokú lesz!
És így hiába a jó hatásfokú teljesítményled!
(3db MC-E LED 600mA-eken hajtva összesen 2000 lm fényt ad, 24 Watt-tal ezt elosztva kijön a 83 lm/W, de ha az egész kör 30,24W-jával osztom el, az 66 lm/W)
Rengeteg másik megoldáson is gondolkodtam, de sehogy se lehet megúszni kevesebb veszteséggel, mint ez a 6 watt, akárhogy is kötögetem. (illetve úgy lehetne, ha 5 modul sorbakötve és 6 Lion cella sorbakötve, és akkor elég volna kisebb ellenállás is, nem lenne akkora veszteség, de ezt a verziót nagyon nem szeretném)
A másik lehetõség ugyebár a "fesz-stab" áramkör, ami mindig a nekem megfelelõ fesz-t csinálná. Csak egyrészt nem kapok olyat, ami pont 3,375V kimenetet ad, s ezt pláne nem ilyen 3 meg 6 Amper-eken.
Csinálni(tervezni) meg nem tudok, mert ennyire azért nem értek az elektronikához.
Tanácstalan vagyok, kinek milyen ötlete lenne?
Jah, és
Balu!
Volna valami ötleted, h hogyan lehetne a 3db MC-E hidegfényét melegfényûsíteni?
Má rájöttem, az a baj ezzel az MC-E-vel, hogy túl alacsony feszültséget kíván meg, ezért ez a nagy veszteség az ellenállással.
Amikor még a 189 LED-ben gondolkodtam, ott valami 2-3 Watt jött csak ki az ellenállásra, ami tûrhetõ, és pontosan abból adódik, hogy a huzallábas a 20mA-jét valami 3.6 vagy 3.7V -on veszi fel, azaz nem akkora a különbség az aksi feszültsége és a kívánt feszültség között.
Amúgy
Balu!
Ahogy elnézegettem a huzzallábas LED lm/W grafikonját, ebbõl is lehet ilyen 100 lm/W -okat kifacsarni, igaz ehhez ilyen 10mA alatt kell járatni.

Szal végülis az MC-E az nem-igazán jobb hatásfokú mint a régi huzallábas LED-jeid, inkább egyforma vele. (ellenben sajna kisebb fesz-t igényel)