Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Torpedo

Torpedo

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás
Kobuc: az újabb Cateye modell - amit linkeltél - nagyobb fényû, mint az enyém:
http://www.cateye.co...duct_detail/267
de én a magaméval is elégedett vagyok, már ennek is olyan "jármûves" a hatása, a hangulat-lámpácskákkal ellentétben, így forgalomban is megállja a helyét, kapcsolgatni pedig élvezet.

DöG: kissorozatban készül-e már?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Hátsó villogó...Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva...

Én ilyet "brutál futár" táskavillogót csináltam, vízhatlanításra egy narancsos TIC-TACos doboz szolgál, felerõsítése meg öntapadósan felragasztott tépõzár a doboz hátán, illetve a hátitatyón. A teleptartó a táskában van: :)
Feltöltött kép
4db 1/4W-os (Cree xlamp 4550) powerleddel, 4×AA akksiról megy. optika nélkül, ledenként ~90mA-es impulzusokkal. Nagyon széles szögben szór! Központi fényereje Cateye LD-600-al kb. azonos*, (csak az kb 3° szélességben világít úgy, mint ez 40°-ban :slonko:) Autók pozíciófényénél mindenképpen erõsebb, de egy jobb féklámpáét nem éri el. 10m-en belül mögötte haladni elég rettenet...:D
*125mA-en már több.

Ha nem táskára, vagy sisakra kell, akkor vonal optikával érdemes csinálni; úgy 1 ilyen lednek is picit több fénye lessz, mint így a 4-nek natúrban, és fixen felrakva úgy sincs szükség nagy függõleges széttartásra, és a közvetlen mögötte tekerõt is kevésbé vakítja... :)
Chipcadéktól beszerezhetõ Lediles optikák:
-CXP-O (FA10669) 320 Ft (+/-7°×+/-21°) Ez elvileg az egész felületén világít (kevésbé vakító, pontszerû), szép, egyenletes fénye van az egész szögtartományban, egyenletes lecsengéssel, és még szórt fénye is van szépen... Én inkább ezt ajánlanám! :)
-Flare-C-tape (C10563) 420 Ft (+/-4,5°×+/-45°) Egész keskeny, éles, széles csík, ezért nagyon pontos függõleges beállítást igényel. Nagyobb a központi fényereje picit mint a másiknak, széltében harang alakú fényintenzitása van (~led eredeti sugárzási diagrammja). Nem az egész optikából jön látszólag a fény, ezért belenézve jobban vakít. Szórt fénye szinte alig van, ezért szögtartományon kívûl néhány fokkal már kevéssé lehet látni, közelebbrõl sem. :(

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Forgalomban jó és kell is az erõs hátsó fény. Viszont erdõben,
csoportos túrázás közben tényleg bántó lehet a mögötted haladónak.
Ilyenkor a sötéthez alkalmazkodik a szem és sokkal érzékenyebb a kisebb fényekre is.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva. Szerintem a XXI. században ezeket a nagy teljesítményû ledeket nem csak az elsõ lámpáknál kéne alkalmazni.

Elég nagy hülyeség lenne olyan fényt rakni hátra, ami elvakítja a mögötted haladót ;)
Ha csapatban megyünk éjszaka, egy megszokottnál erõsebb fényû villogó LED is nagyon zavaró tud lenni.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Nád

Nád

vendég

• fórumtag
  • 12 hozzászólás
Sziasztok!
Én Blackburn MARS 3.0 használok
Mindenben elsö osztályú , brutál fény, 7 led: 5 hátra, 2 oldalra

http://www.expotv.co...Bicycle-/2K-kle

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás
Sziasztok!

Milyen hátsó villogót vegyek? Melyik a legláthatóbb mostani modell? Lehetõ legszélesebb szögben és legtávolabbra világítson! Akár egy autó féklámpa.

Ezeket találtam:

SMART RL 307R http://www.neuzer.hu...p?CategoryID=52
Cateye TL-LD610 http://ebike.hu/term...so-lampa/10385/

Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva. Szerintem a XXI. században ezeket a nagy teljesítményû ledeket nem csak az elsõ lámpáknál kéne alkalmazni.

Aki tud segítsen! Üdv mindenkinek!
Kobuc

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Nekem valami ilyesmi láthatóságú optika kéne:
Feltöltött kép
Mármint hogy ez az abszolút fényerõ, azaz 180 fokban mindenhová pontosan ugyan annyi fénymennyiség esik.

Nem értem, minek? (Hacsak nem terem világításra)

Egyébként is, ha ilyen fényprofilt akarsz, akkor legalább 15-20 mce-t kellene felhasználnod, hogy abszolút fényerõ is legyen. Gondolj bele, hogy egy led fényét 10 vagy 20 fokra szórod szét, már az is vagy négyszeres intenzitás csökkenést jelent. Hát még 180 fokra. (Egy világítástechnikai értelemben 20 fokban szóró optika - az enyém ilyen - már szélesnek számít. Ez a 20 fok egy FWHM érték = Full Width Half Maximum, azaz az irányfüggõ fényerõ +/-10 fokban éri el a központi intenzitás felét.)

A szükséges ledek számát csökkentheti, ha olyan optikát találsz, ami kicsit asszimetrikus fényt ad, széltében pl. 80 fok, függõlegesen pedig csak 10. "Elliptikus" optikák vagy vonaloptikák címszó alatt gyárt egy pár cég ilyet, de talán Dög írt ezekrõl. De éles határt ezek sem fognak adni.

A legegyenletesebb fényerõt a megvilágított területen belül az üveglencsés vetítéssel kapod. Gyakorlatilag konstans (ha jól emlékszem 10-20% erejéig) a megvilágított körön belül a fényintenzitás. Azon kívül meg szinte 0-ra csökken.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
nem muszáj kész gyártmányt venni, ha tudsz parabolát rajzolni, azzal meg tudod oldani. Én így csináltam. 3db gyári lencse +2db parabolatükör. így kevesebb helyet is foglal. De a 180°-hoz lehet nem is kell parabola, szerintem megoldható egyenessel is. A tükör ragasztással rögzíthetõ a ledre, persze elõtte krómozni kell. Ha nem tetszik a közbensõ sugáreloszlás, lencsével is kombinálható. Nyár elején kerestem lencséket, egy optikus elvállalta hogy csiszol nekem. 10 diopotria alatt 2-3000 Ft/db polikarbonát/akryll-ból. Ha gondolod segítek neked, cserébe áramkört kérek :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu!

Most akkor egy olyan 6600mAh-s aksi szerinted maximum hány Ampert bír leadni (folyamatosan; a maga 7,4V-ján) anélkül, hogy tönkremenne, vagy leállna vagy egyéb gond nélkül?

Az akku celék elektronika nélkül jóval többet. Pontosan nem tudom mennyit. Azt úgy lehetne kipróbálni, hogy megterheljük valamennyivel és közben figyelni kell a cellák hõmérsékletét. Ha jól tudom, nem szabad 60 Celziusz fõlé mennie. Legjobb tudomásom szerint itt ez a korlát. Egyébként a lítium akku cella elég jól terhelhetõ. Azért nem kell szétszedni teljesen, ha nagyobb áramot akarsz kivenni belõle. Legfeljebb közvetlenül a sorba kötött akku cellákat lehet kivezetni a használathoz. Töltés viszont mehet elektronikán keresztül.
Viszont a saját kivezetésre érdemes zárlat védelemnek egy megfelelõ multifuse biztit tenni, különben zárlat esetén a lítium csúnya dolgokat tud mûvelni. Eddig nekem csak egy nem tölthetõ félig kimerült lítium cella ment zárlatba és ki nyomta a pozitív kivezetést, utána gõzölgött tovább. Mivel a lítium hevesen reagál a vízzel, ezért a lítium tüzet nem is lehet vízzel hatásosan oltani.

Itt egy kísérlet:

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Fenyõ!
Nézd meg a korábbi tesztfotókat.
http://forum.termina...p=934394#934394A végén (de nem utolsó sorban) ott van dhpage fényének fotója is 60 Wattal.

Egyébként csináltam olyant, hogy egy MC-E -t fel tettem egy bordára elöl csak úgy magában. Közel és szélesen nagy a fényerõ, viszont távolabb már jelentõsen gyengül. Most fent volt a versenyen "zip" bringás kollegánál, Õ tudna elfogulatlan véleményt mondani.

Sz'tem az arra jó, hogy teljes sötétben közvilágítás élményed legyen.
Na meg arra is kell gondolni, hogy forgalomban nem jó ha vakít mert "lelõ" a rendõr ..vagy egy elvakított autós. Ettõl függetlenül távolabbra s kell fény.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Tényleg. És mi van akkor, ha nem veszek optikát, hanem egy lapra simán ráerõsítem a 3 db MC-E-t?
Végülis az MC-E-nek a láthatósági szögei egész jók oldalra. (+60 és -60 foknál is még 40% fényerõ)

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Nekem valami ilyesmi láthatóságú optika kéne:
Feltöltött kép
Mármint hogy ez az abszolút fényerõ, azaz 180 fokban mindenhová pontosan ugyan annyi fénymennyiség esik.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Optika, ez szerepel a számlán: Cute-4-M (10447) XR-E medium +/- 9° 90019090
az utolsó számsornak valószínûleg semmi köze a termékhez.

Vazz, ez nekem nem yó, oldalra teljesen "lesötétít":
LINK

Táp: igen kapcsolóüzemû, de nem kell hõfokszabályozás, fényerõ szabályozás jó lenne de nem fontos, annyi funkcióra van szükség hogy ki és be lehessen kapcsolni. Legyen akkor 4db MC-E ledhez 700-800mA-on.

MC-E -t legföljebb 700mA-rel szabad hajtani. (már ha azt akarod, hogy hosszú életû legyen :) )

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Nade az ugyan olyan, mint a Pinyo féle "DealExtreme 4in1 multi optika" ?
Amúgy hol van az árlistájukba? Milyen kóddal?

Milyen elektronikára gondolsz? Kapcsüzemü tápegység?

Ennek csak 60 lm/W a hatásfoka. Az MC-E -nek 83.
4 db MC-E már több fényt csinál, mint ez. :)
Igaz a kocsikba 2 ilyet raknak. (bal+jobb oldali)

edit: Ja, közbe Balu már beelõzött :D

Optika, ez szerepel a számlán: Cute-4-M (10447) XR-E medium +/- 9° 90019090
az utolsó számsornak valószínûleg semmi köze a termékhez.

Táp: igen kapcsolóüzemû, de nem kell hõfokszabályozás, fényerõ szabályozás jó lenne de nem fontos, annyi funkcióra van szükség hogy ki és be lehessen kapcsolni. Legyen akkor 4db MC-E ledhez 700-800mA-on.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Balu!

Most akkor egy olyan 6600mAh-s aksi szerinted maximum hány Ampert bír leadni (folyamatosan; a maga 7,4V-ján) anélkül, hogy tönkremenne, vagy leállna vagy egyéb gond nélkül?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Benéztem chipacad-be ott lehet kapni 4in1-t Cree ledhez adják de jó a lumiledekhez is. 35m a teljes átmérõje, 17mm magas. Nem tudom milyen típus. Vettem egyet, Br. 600 Ft.

Nade az ugyan olyan, mint a Pinyo féle "DealExtreme 4in1 multi optika" ?
Amúgy hol van az árlistájukba? Milyen kóddal?

Lámpaépítõk-höz lenne 1 kérdésem: ki az aki tudna nekem készíteni csak elektronikát? 4db 3W-os led (Luxeon vagy Cree) meghajtásához?

Milyen elektronikára gondolsz? Kapcsüzemü tápegység?

Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.
Ez nem semmi: http://www.ledengin..../LZC-00CW40.pdf

Ennek csak 60 lm/W a hatásfoka. Az MC-E -nek 83.
4 db MC-E már több fényt csinál, mint ez. :)
Igaz a kocsikba 2 ilyet raknak. (bal+jobb oldali)

edit: Ja, közbe Balu már beelõzött :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.

Ez ..csak 60 lumen Wattonként ! Így elég kevés.
Na persze a halogénhez képest közel háromszoros hatásfok, de lehetne 4-5-szörös is amit a led technika lehetõvé tesz, ha nem hajtanák agyon a chipeket, inkább többet használnának azonos teljesítményhez.
Igaz, akkor a leg korszerûbb chip-ekre és legalább háromszor akkora aktív led felületre lenne szükség, ha Wattonként 100 lument akarunk elérni 60 helyett.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Pinyo nem reagál.

Nem tudja véletlenül valaki, h hol lehet szerezni "DealExtreme 4in1 multi optika" -t?

Benéztem chipacad-be ott lehet kapni 4in1-t Cree ledhez adják de jó a lumiledekhez is. 35m a teljes átmérõje, 17mm magas. Nem tudom milyen típus. Vettem egyet, Br. 600 Ft. 5in1-t alibaba.com-on találsz, ingyen küldenek mintát ha hajlandó vagy belemenni hosszú levelezésekbe.

Lámpaépítõk-höz lenne 1 kérdésem: ki az aki tudna nekem készíteni csak elektronikát? 4db 3W-os led (Luxeon vagy Cree) meghajtásához?
Max 1A, ledek sorba kötve, de a ledek nem az elektronikán helyezkednének el.
Én nem szoktam elektronikát építeni, inkább mindent mást, cserébe bármilyen alkatrész gyártását el tudnám intézni. (ésszerû határok között).

?? :o
Én azt hittem, hogy a gépkocsilámpák teljesítményét már rég túlszárnyaltuk. (-tátok)
Elvégre is a halogénes kocsilámpák baromisz*r hatásfokúak.

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Pinyo nem reagál.

Nem tudja véletlenül valaki, h hol lehet szerezni "DealExtreme 4in1 multi optika" -t?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A lehetõ leg szélsõségesebben! :)
Egyik végállásban szinte ki vetíti távolra a chip képét, másikban szélesen vetít, amennyire lehet. Persze közte minden variáció megtalálható.

Montu mechanikában és CAD-es tervezésben és kivitelezésben a prof !