Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2009. szeptember 15. - 23:01

http://www.cateye.co...duct_detail/267
de én a magaméval is elégedett vagyok, már ennek is olyan "jármûves" a hatása, a hangulat-lámpácskákkal ellentétben, így forgalomban is megállja a helyét, kapcsolgatni pedig élvezet.
DöG: kissorozatban készül-e már?
Írta 2009. szeptember 15. - 17:41

Én ilyet "brutál futár" táskavillogót csináltam, vízhatlanításra egy narancsos TIC-TACos doboz szolgál, felerõsítése meg öntapadósan felragasztott tépõzár a doboz hátán, illetve a hátitatyón. A teleptartó a táskában van:Hátsó villogó...Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva...

4db 1/4W-os (Cree xlamp 4550) powerleddel, 4×AA akksiról megy. optika nélkül, ledenként ~90mA-es impulzusokkal. Nagyon széles szögben szór! Központi fényereje Cateye LD-600-al kb. azonos*, (csak az kb 3° szélességben világít úgy, mint ez 40°-ban :slonko:) Autók pozíciófényénél mindenképpen erõsebb, de egy jobb féklámpáét nem éri el. 10m-en belül mögötte haladni elég rettenet...

*125mA-en már több.
Ha nem táskára, vagy sisakra kell, akkor vonal optikával érdemes csinálni; úgy 1 ilyen lednek is picit több fénye lessz, mint így a 4-nek natúrban, és fixen felrakva úgy sincs szükség nagy függõleges széttartásra, és a közvetlen mögötte tekerõt is kevésbé vakítja...

Chipcadéktól beszerezhetõ Lediles optikák:
-CXP-O (FA10669) 320 Ft (+/-7°×+/-21°) Ez elvileg az egész felületén világít (kevésbé vakító, pontszerû), szép, egyenletes fénye van az egész szögtartományban, egyenletes lecsengéssel, és még szórt fénye is van szépen... Én inkább ezt ajánlanám!

-Flare-C-tape (C10563) 420 Ft (+/-4,5°×+/-45°) Egész keskeny, éles, széles csík, ezért nagyon pontos függõleges beállítást igényel. Nagyobb a központi fényereje picit mint a másiknak, széltében harang alakú fényintenzitása van (~led eredeti sugárzási diagrammja). Nem az egész optikából jön látszólag a fény, ezért belenézve jobban vakít. Szórt fénye szinte alig van, ezért szögtartományon kívûl néhány fokkal már kevéssé lehet látni, közelebbrõl sem.

Írta 2009. szeptember 15. - 17:33

csoportos túrázás közben tényleg bántó lehet a mögötted haladónak.
Ilyenkor a sötéthez alkalmazkodik a szem és sokkal érzékenyebb a kisebb fényekre is.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2009. szeptember 15. - 15:00

Elég nagy hülyeség lenne olyan fényt rakni hátra, ami elvakítja a mögötted haladótValami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva. Szerintem a XXI. században ezeket a nagy teljesítményû ledeket nem csak az elsõ lámpáknál kéne alkalmazni.

Ha csapatban megyünk éjszaka, egy megszokottnál erõsebb fényû villogó LED is nagyon zavaró tud lenni.
Írta 2009. szeptember 15. - 14:30

Én Blackburn MARS 3.0 használok
Mindenben elsö osztályú , brutál fény, 7 led: 5 hátra, 2 oldalra
http://www.expotv.co...Bicycle-/2K-kle
Írta 2009. szeptember 15. - 12:13

Milyen hátsó villogót vegyek? Melyik a legláthatóbb mostani modell? Lehetõ legszélesebb szögben és legtávolabbra világítson! Akár egy autó féklámpa.
Ezeket találtam:
SMART RL 307R http://www.neuzer.hu...p?CategoryID=52
Cateye TL-LD610 http://ebike.hu/term...so-lampa/10385/
Valami 1w-os szórt fényû ledesre gondoltam optikával ellátva. Szerintem a XXI. században ezeket a nagy teljesítményû ledeket nem csak az elsõ lámpáknál kéne alkalmazni.
Aki tud segítsen! Üdv mindenkinek!
Kobuc
Írta 2009. szeptember 14. - 10:45

Nem értem, minek? (Hacsak nem terem világításra)Nekem valami ilyesmi láthatóságú optika kéne:
Mármint hogy ez az abszolút fényerõ, azaz 180 fokban mindenhová pontosan ugyan annyi fénymennyiség esik.
Egyébként is, ha ilyen fényprofilt akarsz, akkor legalább 15-20 mce-t kellene felhasználnod, hogy abszolút fényerõ is legyen. Gondolj bele, hogy egy led fényét 10 vagy 20 fokra szórod szét, már az is vagy négyszeres intenzitás csökkenést jelent. Hát még 180 fokra. (Egy világítástechnikai értelemben 20 fokban szóró optika - az enyém ilyen - már szélesnek számít. Ez a 20 fok egy FWHM érték = Full Width Half Maximum, azaz az irányfüggõ fényerõ +/-10 fokban éri el a központi intenzitás felét.)
A szükséges ledek számát csökkentheti, ha olyan optikát találsz, ami kicsit asszimetrikus fényt ad, széltében pl. 80 fok, függõlegesen pedig csak 10. "Elliptikus" optikák vagy vonaloptikák címszó alatt gyárt egy pár cég ilyet, de talán Dög írt ezekrõl. De éles határt ezek sem fognak adni.
A legegyenletesebb fényerõt a megvilágított területen belül az üveglencsés vetítéssel kapod. Gyakorlatilag konstans (ha jól emlékszem 10-20% erejéig) a megvilágított körön belül a fényintenzitás. Azon kívül meg szinte 0-ra csökken.
Írta 2009. szeptember 13. - 20:12

Írta 2009. szeptember 13. - 20:08

Az akku celék elektronika nélkül jóval többet. Pontosan nem tudom mennyit. Azt úgy lehetne kipróbálni, hogy megterheljük valamennyivel és közben figyelni kell a cellák hõmérsékletét. Ha jól tudom, nem szabad 60 Celziusz fõlé mennie. Legjobb tudomásom szerint itt ez a korlát. Egyébként a lítium akku cella elég jól terhelhetõ. Azért nem kell szétszedni teljesen, ha nagyobb áramot akarsz kivenni belõle. Legfeljebb közvetlenül a sorba kötött akku cellákat lehet kivezetni a használathoz. Töltés viszont mehet elektronikán keresztül.Balu!
Most akkor egy olyan 6600mAh-s aksi szerinted maximum hány Ampert bír leadni (folyamatosan; a maga 7,4V-ján) anélkül, hogy tönkremenne, vagy leállna vagy egyéb gond nélkül?
Viszont a saját kivezetésre érdemes zárlat védelemnek egy megfelelõ multifuse biztit tenni, különben zárlat esetén a lítium csúnya dolgokat tud mûvelni. Eddig nekem csak egy nem tölthetõ félig kimerült lítium cella ment zárlatba és ki nyomta a pozitív kivezetést, utána gõzölgött tovább. Mivel a lítium hevesen reagál a vízzel, ezért a lítium tüzet nem is lehet vízzel hatásosan oltani.
Itt egy kísérlet:
Írta 2009. szeptember 13. - 19:42

Nézd meg a korábbi tesztfotókat.
http://forum.termina...p=934394#934394A végén (de nem utolsó sorban) ott van dhpage fényének fotója is 60 Wattal.
Egyébként csináltam olyant, hogy egy MC-E -t fel tettem egy bordára elöl csak úgy magában. Közel és szélesen nagy a fényerõ, viszont távolabb már jelentõsen gyengül. Most fent volt a versenyen "zip" bringás kollegánál, Õ tudna elfogulatlan véleményt mondani.
Sz'tem az arra jó, hogy teljes sötétben közvilágítás élményed legyen.
Na meg arra is kell gondolni, hogy forgalomban nem jó ha vakít mert "lelõ" a rendõr ..vagy egy elvakított autós. Ettõl függetlenül távolabbra s kell fény.
Írta 2009. szeptember 13. - 19:37

Végülis az MC-E-nek a láthatósági szögei egész jók oldalra. (+60 és -60 foknál is még 40% fényerõ)
Írta 2009. szeptember 13. - 19:28

Mármint hogy ez az abszolút fényerõ, azaz 180 fokban mindenhová pontosan ugyan annyi fénymennyiség esik.
Írta 2009. szeptember 13. - 19:13

Vazz, ez nekem nem yó, oldalra teljesen "lesötétít":Optika, ez szerepel a számlán: Cute-4-M (10447) XR-E medium +/- 9° 90019090
az utolsó számsornak valószínûleg semmi köze a termékhez.
LINK
MC-E -t legföljebb 700mA-rel szabad hajtani. (már ha azt akarod, hogy hosszú életû legyenTáp: igen kapcsolóüzemû, de nem kell hõfokszabályozás, fényerõ szabályozás jó lenne de nem fontos, annyi funkcióra van szükség hogy ki és be lehessen kapcsolni. Legyen akkor 4db MC-E ledhez 700-800mA-on.

Írta 2009. szeptember 13. - 18:53

Nade az ugyan olyan, mint a Pinyo féle "DealExtreme 4in1 multi optika" ?
Amúgy hol van az árlistájukba? Milyen kóddal?
Milyen elektronikára gondolsz? Kapcsüzemü tápegység?
Ennek csak 60 lm/W a hatásfoka. Az MC-E -nek 83.
4 db MC-E már több fényt csinál, mint ez.
Igaz a kocsikba 2 ilyet raknak. (bal+jobb oldali)
edit: Ja, közbe Balu már beelõzött
Optika, ez szerepel a számlán: Cute-4-M (10447) XR-E medium +/- 9° 90019090
az utolsó számsornak valószínûleg semmi köze a termékhez.
Táp: igen kapcsolóüzemû, de nem kell hõfokszabályozás, fényerõ szabályozás jó lenne de nem fontos, annyi funkcióra van szükség hogy ki és be lehessen kapcsolni. Legyen akkor 4db MC-E ledhez 700-800mA-on.
Írta 2009. szeptember 13. - 17:55

Most akkor egy olyan 6600mAh-s aksi szerinted maximum hány Ampert bír leadni (folyamatosan; a maga 7,4V-ján) anélkül, hogy tönkremenne, vagy leállna vagy egyéb gond nélkül?
Írta 2009. szeptember 13. - 17:51

Nade az ugyan olyan, mint a Pinyo féle "DealExtreme 4in1 multi optika" ?Benéztem chipacad-be ott lehet kapni 4in1-t Cree ledhez adják de jó a lumiledekhez is. 35m a teljes átmérõje, 17mm magas. Nem tudom milyen típus. Vettem egyet, Br. 600 Ft.
Amúgy hol van az árlistájukba? Milyen kóddal?
Milyen elektronikára gondolsz? Kapcsüzemü tápegység?Lámpaépítõk-höz lenne 1 kérdésem: ki az aki tudna nekem készíteni csak elektronikát? 4db 3W-os led (Luxeon vagy Cree) meghajtásához?
Ennek csak 60 lm/W a hatásfoka. Az MC-E -nek 83.Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.
Ez nem semmi: http://www.ledengin..../LZC-00CW40.pdf
4 db MC-E már több fényt csinál, mint ez.

Igaz a kocsikba 2 ilyet raknak. (bal+jobb oldali)
edit: Ja, közbe Balu már beelõzött

Írta 2009. szeptember 13. - 17:18

Ez ..csak 60 lumen Wattonként ! Így elég kevés.Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.
Na persze a halogénhez képest közel háromszoros hatásfok, de lehetne 4-5-szörös is amit a led technika lehetõvé tesz, ha nem hajtanák agyon a chipeket, inkább többet használnának azonos teljesítményhez.
Igaz, akkor a leg korszerûbb chip-ekre és legalább háromszor akkora aktív led felületre lenne szükség, ha Wattonként 100 lument akarunk elérni 60 helyett.
Írta 2009. szeptember 13. - 15:25

Pinyo nem reagál.
Nem tudja véletlenül valaki, h hol lehet szerezni "DealExtreme 4in1 multi optika" -t?
Benéztem chipacad-be ott lehet kapni 4in1-t Cree ledhez adják de jó a lumiledekhez is. 35m a teljes átmérõje, 17mm magas. Nem tudom milyen típus. Vettem egyet, Br. 600 Ft. 5in1-t alibaba.com-on találsz, ingyen küldenek mintát ha hajlandó vagy belemenni hosszú levelezésekbe.
Lámpaépítõk-höz lenne 1 kérdésem: ki az aki tudna nekem készíteni csak elektronikát? 4db 3W-os led (Luxeon vagy Cree) meghajtásához?
Max 1A, ledek sorba kötve, de a ledek nem az elektronikán helyezkednének el.
Én nem szoktam elektronikát építeni, inkább mindent mást, cserébe bármilyen alkatrész gyártását el tudnám intézni. (ésszerû határok között).
??
Én azt hittem, hogy a gépkocsilámpák teljesítményét már rég túlszárnyaltuk. (-tátok)
Elvégre is a halogénes kocsilámpák baromisz*r hatásfokúak.
Van olyan cég aki autók fényszórójába már ledes megoldást kínál! Így nemigen lehet majd túlszárnyalni azt a teljesítményt.
Írta 2009. szeptember 13. - 10:26

Nem tudja véletlenül valaki, h hol lehet szerezni "DealExtreme 4in1 multi optika" -t?
Írta 2009. szeptember 11. - 14:58

Egyik végállásban szinte ki vetíti távolra a chip képét, másikban szélesen vetít, amennyire lehet. Persze közte minden variáció megtalálható.
Montu mechanikában és CAD-es tervezésben és kivitelezésben a prof !