Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

Sziasztok! Olyan lámpát keresek, ami megfelel ezeknek a feltételeknek:

- 100%-os fényerõnél 1200 lumen vagy attól nagyobb valódi (output) fényerõ
- 100%-os fényerõvel minimum 3 óráig bírja az akku
- szórt fényt ad, mint az MJ-872 (nem fókuszált)
- állítható fényerõ, minimum 3 mód legyen
- vízálló
- az ára 25 000 forint alatt van

Például ez a lámpa: Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)
Esetleg pluszban ez az akkupakk (a hosszabb üzemidõ miatt): Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)
És megúsztad az egészet 15e alatt ;)
Persze ezeknek a lámpáknak az összeszerelési minõsége elmarad a Magicshine prémium kínai lámpáktól, de meglepõen jók amúgy és ár/érték arányban meg verhetetlenek. Ja és simán lehet tartalék cuccokat beszerezni hozzájuk ;)
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Sziasztok! Olyan lámpát keresek, ami megfelel ezeknek a feltételeknek:

- 100%-os fényerõnél 1200 lumen vagy attól nagyobb valódi (output) fényerõ
- 100%-os fényerõvel minimum 3 óráig bírja az akku
- szórt fényt ad, mint az MJ-872 (nem fókuszált)
- állítható fényerõ, minimum 3 mód legyen
- vízálló
- az ára 25 000 forint alatt van

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Úgy, hogy lejjebb billented a lámpa fejet a sík tükör lapostól terelõstõl (a képen),
de akár a terelõ tükör lapot is meg lehet külön próbálni szorosan a ledek tükör paraboloidja fölé billenteni és onnan feljebb emelni, amikor nincs szembe jövõ forgalom. A gyakorlat megmondja a jobb változatot. Ha elég hosszan ki áll a terelõ, alatta a sík tükörrel, akkor lesz hatékony. Viszont egy esésnél lezúzódik a simlédere, ha nincs a kormány vízszintes csövén rászerelhetõ szarv ami védi a felszerelt dolgokat esésnél. Nálam ezért van felszerelve ilyen, lámpa és km óra meg fotós és videó kamera védelemre és nem azért, hogy azt fogjam. :)

Feltöltött kép

Az szerintem nyilvánvaló de azért leírom, hogy csak a felsõ kettõ világíthat ahhoz, hogy a terelõ mûködjön. Akkor az alsót le kell kapcsolni.
Fixen be lehet állítani, hogy a felsõ kettõ led fõ fénye ne világítson szem magasságba, akkor a tükör le vetíti a felfelé szóródó fényt elénk a földre.
Amikor jön szembe valaki, akkor le kell kapcsolni az alsót.

Most egy nagyon kicsi, 5 forintos méretû foncsorú lámpával próbáltam. Azzal jónak látszik de a sík tükör elég nagy volt a lámpa tükör átmérõhöz képest.
Ki kell próbálni nagyobb átmérõjû lámpával is. Ha túl rövid a tükör akkor alig lehet hatása. Ez maradjon házi feladatnak (ha már úgyis is kezdõdött a suli). :)

Tükörként nem kell üveget használni, hanem érdemes venni a Panton : Papíripari és Dekorációs Üzletlánc Budapest -nél vastagabb öntapadós tükör fóliát.
Annak a tükrözõ felületén is van egy vékony védõ réteg amit a sík masszív tartó lapra történõ felragasztás után le kell húzni róla.
Az alján az öntapadó réteggel lehet felragasztani.

Éppen nézek egy ilyen tükör fólia darabot. A tökrözõ réteget védõ fólián van egy felirat amin az olvasható "MIRROR-EFFEKT FOIL".
Eladnak belõle 10 centi széles csíkot is! kerestem az oldalon, de nem tudom milyen néven tartják nyilván.
Amikor jó minõségû vastagabb öntapadó tükrözõ fóliát kértem, akkor ott tudták melyik az és elsõre csak gyengébb minõségû vékony lett volna a boltban de várták a jobb minõségût is. Próbának vettem is a gyengébbõl de az nem vált be. Késõbb már volt nekik a másikból is. A jobb minõségû vastagabb alu. tükör fólia tényleg olyan mint a jó tükör. Amire ragasztjuk, annak az ívét felveszi, ill. az egyenes felületre simul.

Köszönöm az észrevételeket! ;)
Elsõ blikkre ezt volt a legegyszerübb megvalósitani, de mint mindenrõl kiderül, ez is fejleszthetõ ;)
Egyébként a kapcsolási sorrendje a lámpának: 1 led(alsó), 2 led(elsõ kettõ), összes led, villodó, kikapcs.
Tehát nem gond, hogyha 2 leddel kell használni, eddigis úgy csináltam, mert csak úgy ért valamit az árnyékolás.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Köszönöm mindenkinek az infókat! :)
Nem tudom, pontosan milyen takarás lenne a legjobb a közútra.

Az a "simléder" úgy áll rajta, mint vasúti jelzõfényeken a takarólap, ami a napfény zavaró hatását szûri ki? És hogyan lehet állítani?

Úgy, hogy lejjebb billented a lámpa fejet a sík tükör lapostól terelõstõl (a képen),
de akár a terelõ tükör lapot is meg lehet külön próbálni szorosan a ledek tükör paraboloidja fölé billenteni és onnan feljebb emelni, amikor nincs szembe jövõ forgalom. A gyakorlat megmondja a jobb változatot. Ha elég hosszan ki áll a terelõ, alatta a sík tükörrel, akkor lesz hatékony. Viszont egy esésnél lezúzódik a simlédere, ha nincs a kormány vízszintes csövén rászerelhetõ szarv ami védi a felszerelt dolgokat esésnél. Nálam ezért van felszerelve ilyen, lámpa és km óra meg fotós és videó kamera védelemre és nem azért, hogy azt fogjam. :)

Feltöltött kép

Az szerintem nyilvánvaló de azért leírom, hogy csak a felsõ kettõ világíthat ahhoz, hogy a terelõ mûködjön. Akkor az alsót le kell kapcsolni.
Fixen be lehet állítani, hogy a felsõ kettõ led fõ fénye ne világítson szem magasságba, akkor a tükör le vetíti a felfelé szóródó fényt elénk a földre.
Amikor jön szembe valaki, akkor le kell kapcsolni az alsót.

Most egy nagyon kicsi, 5 forintos méretû foncsorú lámpával próbáltam. Azzal jónak látszik de a sík tükör elég nagy volt a lámpa tükör átmérõhöz képest.
Ki kell próbálni nagyobb átmérõjû lámpával is. Ha túl rövid a tükör akkor alig lehet hatása. Ez maradjon házi feladatnak (ha már úgyis is kezdõdött a suli). :)

Tükörként nem kell üveget használni, hanem érdemes venni a Panton : Papíripari és Dekorációs Üzletlánc Budapest -nél vastagabb öntapadós tükör fóliát.
Annak a tükrözõ felületén is van egy vékony védõ réteg amit a sík masszív tartó lapra történõ felragasztás után le kell húzni róla.
Az alján az öntapadó réteggel lehet felragasztani.

Éppen nézek egy ilyen tükör fólia darabot. A tökrözõ réteget védõ fólián van egy felirat amin az olvasható "MIRROR-EFFEKT FOIL".
Eladnak belõle 10 centi széles csíkot is! kerestem az oldalon, de nem tudom milyen néven tartják nyilván.
Amikor jó minõségû vastagabb öntapadó tükrözõ fóliát kértem, akkor ott tudták melyik az és elsõre csak gyengébb minõségû vékony lett volna a boltban de várták a jobb minõségût is. Próbának vettem is a gyengébbõl de az nem vált be. Késõbb már volt nekik a másikból is. A jobb minõségû vastagabb alu. tükör fólia tényleg olyan mint a jó tükör. Amire ragasztjuk, annak az ívét felveszi, ill. az egyenes felületre simul.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts
Az egyik kínai lámpában az akksi védõáramköre elfüstölt:
Feltöltött kép
A trehányul beforrasztott kábelvégbõl kibomlott 1-1 ér, aztán már meg is volt a dolog ;)

De rendeltem gyorsan másik hasonló áramkört, aztán ha megjön összerakom rendesen...
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

"Szerintem túlbonyolitod...ez csak egy sárvédõnek egy darabja szigszalaggal felragasztva...fényt nem tompit, igaz a ráesõ fénysugarakat nem irányitja magam ela a földre, hogy ott mégnagyobb legyen a fényerõ, de a szembejövõket megóvja a vakulástól, nekem ennyi éppen elég. De inkább csak úgy mûködik ha a 2 felsõ ledet használom.
Amatõr megoldás, de mûködik...ha nem jól áll, max kézzel utánaállitok picit és kész...."

Köszi szépen a képeket. Nagyon ötletesen megoldottad. Lehet, én is megcsinálom olyanra. Csak próbálok valami jó kis megoldást ellesni, hogy ne kelljen kísérletezgetnem.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Az a "simléder" úgy áll rajta, mint vasúti jelzõfényeken a takarólap, ami a napfény zavaró hatását szûri ki? És hogyan lehet állítani?

Én most megcsináltam, hogy egy vékony kartonlapból körcikket kivágtam, egyik oldalára alufóliát ragasztottam, hogy egy kicsit se legyen átlátszó. És a lámpa üveglapjára erõsítettem (rácsavaroztam a karimát).
Kipróbáltam élesben: a felsõ szórt fény jelentõsen gyengült, így szembejövõ forgalomnak kevésbé zavaró. De sajnos a teljes fénye is gyengébb lett (mindenhol), beleértve a középsõ, amúgy erõsen világító fénykört. A másik probléma, hogy a kartonlapot menet közben problémás le-föl rakosgatni+tárolni.

Szerintem túlbonyolitod...ez csak egy sárvédõnek egy darabja szigszalaggal felragasztva...fényt nem tompit, igaz a ráesõ fénysugarakat nem irányitja magam ela a földre, hogy ott mégnagyobb legyen a fényerõ, de a szembejövõket megóvja a vakulástól, nekem ennyi éppen elég. De inkább csak úgy mûködik ha a 2 felsõ ledet használom.
Amatõr megoldás, de mûködik...ha nem jól áll, max kézzel utánaállitok picit és kész.

[IMG][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/130904/DSC_0387_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img] A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül[/IMG]

[IMG][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/130904/DSC_0388_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img] A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül[/IMG]

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Tudnátok olyan elsõ lámpát ajánlani, ami
- gyorsan leszerelhetõ a bringáról (bepattintós gyorszáras)
- AA vagy AAA elemekkel /akkukkal mûködik
- elég fényt ad a városi kerékpárút kátyúinak idõben történõ kikerüléséhez (20-25km/h sebesség mellett)
- országúton nem vakítja el a szembejövõ forgalmat
- jó ár/érték aránya van

Nekem pont ennyire, nem többre lenne szükségem, de 2.000-20.000 Ft közötti áron találtam közel azonos jellegû lámpákat, és abban reménykedem, hogy ti, konkrét tapasztalattal többet tudtok segíteni, mint holmi vásárlói tájékoztató...

A sigma lighster nagyon jó, erõs es jól terített fénye van, de szerintem a trelock 750 minden tekintetben jobb és jobban használható lámpa. Amennyivel többe kerül, annyival jobb is, csak figyelni kell, hogy ne a német piacosat vegyes, mert az nem tud villogni.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

"Igen, ezek a paraboloidszerû tükör vetítésû lámpák úgy mûködnek, hogy
a led chipbõl középrõl elindulnak kb. 90 fokban köralakban, minden irányba a fénysugarak.

A led fényének az a része
ami eléri a tükör falát, az onnan a foncsor görbülete által
meghatározott irányba törik meg és arra halad tovább irányítottan.
Ez adja a távoli koncentráltabb megvilágítást, (középen a kicsi erõsebb kört).

A kilépõ fény, a jókora középsõ területen a tükör érintése nélkül szóródik vakítóan elõre.
Az a fény felelõs a szélsõ, távolra kisebb fényerejû megvilágításért.
A felsõ elnyelõ lappal annak tudod egy részét vissza tartani..."

Kitapasztaltam, tényleg úgy van, ahogy írod. Függõlegesen felfelé tartottam a lápát, egy pénzérmét az üveglapjára helyeztem, annak is a közepére, és a plafonra világítottam: a szélsõ vastag fénykör nagyon elhalványult, a középsõ fénykör csak egy picit.
De sajnos legszélen egy nagy, fényes, vékony körgyûrû képzõdött. Ez pont zavarná a szembejövõt. Nem tudom, pontosan milyen takarás lenne a legjobb a közútra.

Én csak egy mûanyag sárvédõnek egy 7-8 centis darabját használtam, ráragasztva aluminiumfóliát, hátha tükrözne valamit, bár gondolom hogy nem igy mûködik, nem is vártam tõle semmit. Szóval mintha egy simlédere lenne,szigszalaggal körberagasztottam és kész is. Csak annyi célt szolgál, hogyha beállitom egy optimális szintre, akkor nem vakitja a szembejövõt, de eléggé látok vele.

Én most megcsináltam, hogy egy vékony kartonlapból körcikket kivágtam, egyik oldalára alufóliát ragasztottam, hogy egy kicsit se legyen átlátszó. És a lámpa üveglapjára erõsítettem (rácsavaroztam a karimát).
Kipróbáltam élesben: a felsõ szórt fény jelentõsen gyengült, így szembejövõ forgalomnak kevésbé zavaró. De sajnos a teljes fénye is gyengébb lett (mindenhol), beleértve a középsõ, amúgy erõsen világító fénykört. A másik probléma, hogy a kartonlapot menet közben problémás le-föl rakosgatni+tárolni.

Csak Tûzvédelem van benne elvileg! Szóval nem ég el, ha rövidrezárod, csak gyorsan tönkremegy...
(Egy igen nagy áramú multifuse szerû van a tokban elvileg, aminek bizonyos áram/hõfok fölött megnõ az ellenállása, így korlátozza a zárlati áramot/cellahõfokot az öngyulladáspont alá.)
Szóval ez csak arra biztonságos, hogyha van egy cellacsoportod, és mondjuk több parallell cella közül az eggyik valamiért bezárlatosodik, akkor nem ég le/robban föl se õ, se a többi (LiPo cellánál esélyesebb a tûz), logfeljebb a körülötte levõ mûanyagokat kissé összeolvsztja...;)

Én még csak 3 régi parallel 18650-es cella + 10cm 0,5 kvadrátos drót esetét tapasztaltam: kb. 5 másodperc alatt leolvadt a drót szigetelése... Szerencsére szerelés közben történt a rövidzár, idõben észrevettem, gyorsan letéptem a drótot... de jól leizzadtam! :mad:

Köszi szépen a megnyugtatást. A tûzvédelem nekem éppen elég.
De minden notebook akksiban van tûzvédelem?
Ezekben a típusokban biztosan van vajon?
CGR18650AF
ICR18650-24E
SF US18650GR

Már éppen arra gondoltam, hogy a szabadban csinálok egy rövidzár tesztet, de akkor inkább kihagynám. :)

masta_dry

masta_dry

vendég

• fórumtag
  • 27 posts

Sigma Lightster pl. nekem is ilyen van. Pontosan ezt tudja amit leírtál.

Köszi, pont azzal szemezgettem. Csábítanak a távol-keleti, e-bay-rõl beszerezhetõ pilácsok is. Sógorom most vett egyet és nagyon meg van elégedve vele, viszont a le-felszerelése bajos.

@Dög:
Jesszusom, brutál fénye van. Kb, mint amit ma mutatott a kollégám: blacburn super flea.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Tudnátok olyan elsõ lámpát ajánlani, ami
- gyorsan leszerelhetõ a bringáról (bepattintós gyorszáras)
- AA vagy AAA elemekkel /akkukkal mûködik
- elég fényt ad a városi kerékpárút kátyúinak idõben történõ kikerüléséhez (20-25km/h sebesség mellett)
- országúton nem vakítja el a szembejövõ forgalmat
- jó ár/érték aránya van

Nekem pont ennyire, nem többre lenne szükségem, de 2.000-20.000 Ft közötti áron találtam közel azonos jellegû lámpákat, és abban reménykedem, hogy ti, konkrét tapasztalattal többet tudtok segíteni, mint holmi vásárlói tájékoztató...

Trelock 700-as szériát is érdemes megnézni... :)

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

A lítium ion akku cella feszültségének nem szabad 4.2 V fölé emelkedni. Ezt kell elsõként szem elõtt tartani.

Ha a töltõ elég sok alkalommal, rendszeresen bele kényszerítette amit mértél, akkor bizony eléggé meggyengülhettek a cellák.
Majd mérd meg az egyik és a másik akku csoportot is. Szerintem azonos lesz a feszültsége.
Próbálj majd egy következõ méréshez rákapcsolni egy terhelést és úgy nézd meg, hogy mennyire esik le a feszültsége.

Terhelésként, amikor még nem szedted szét a kötéseket, akkor kapcsold rá a lámpát és mérd meg cella csoportonként terheléssel és anélkül a feszültséget. Ebbõl látszik majd, hogy nagy-e a belsõ ellenállása a celláknak, eltérõek-e terhelés közben a cella csoportok és utána terheletlenül mennyire megy fel megint a cellák feszültsége, és ha kicsit rajta hagyod akkor mennyire gyorsan esik közben.

Rendben, köszönöm szépen a segitséget ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A lítium ion akku cella feszültségének nem szabad 4.2 V fölé emelkedni. Ezt kell elsõként szem elõtt tartani.

Ha a töltõ elég sok alkalommal, rendszeresen bele kényszerítette amit mértél, akkor bizony eléggé meggyengülhettek a cellák.
Majd mérd meg az egyik és a másik akku csoportot is. Szerintem azonos lesz a feszültsége.
Próbálj majd egy következõ méréshez rákapcsolni egy terhelést és úgy nézd meg, hogy mennyire esik le a feszültsége.

Terhelésként, amikor még nem szedted szét a kötéseket, akkor kapcsold rá a lámpát és mérd meg cella csoportonként terheléssel és anélkül a feszültséget. Ebbõl látszik majd, hogy nagy-e a belsõ ellenállása a celláknak, eltérõek-e terhelés közben a cella csoportok és utána terheletlenül mennyire megy fel megint a cellák feszültsége, és ha kicsit rajta hagyod akkor mennyire gyorsan esik közben.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Elvileg a pakkban kell lennie valami áramkörnek, ami kiegyenlíti a feszültséget töltésnél a cellák között.
Így arányosan kellett megkapnia a túltöltést az összes cellának. Ezek nem azonnal az elsõ kicsi túltöltésnél mennek tönkre, hanem minden többlet rátöltéskor kicsit károsodik mindegyik cella, ha arányosan jut rá a feszültség.

Sõt ha nem arányosan jutna a pakk tagjaira a feszültség, akkor normál össz. feszültségû töltésnél is lehetne akkora eltolódás, hogy egyik cella csoport nem töltõdik fel a megengedett legnagyobb feszültségre, viszont a másik csoport már túltöltõdhetne, az eltolódás miatt, mert amennyivel kevesebbet kap az egyik, annál több jutna a másikra ha eltér a belsõ ellenállása vagy a kimerültségi állapota az egyre inkább eltérõ cellák miatt. Ezért kell a "balansz" áramkör több cellás akku pakk töltésekor, de ez sem véd meg ha a töltõ nagyobb feszültséget ad le a megengedettnél.

Most egyelõre csak annyira szedtem szét az akkupakkot, hogy leszedtem a zsugorfóliát. Áramkör ottvan.
Ezekszerint akkor az összes cella szétment már?
Mondjuk mindegy, mert úgyis teljesen újat csinálok, tehá ebbõl a szempontból lényegtelen.
Holnap szétszedem egyenként is a cellákat, és rámérek, hogy mi maradt bennük....de ezekszerint kuka mind.
Töltõben egyébként ebben az esetben pont 8.4V-os kell? Mert haver megcsinálja ha kell, csak hogy milyet csináljon.....

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Elvileg a pakkban kell lennie valami áramkörnek, ami kiegyenlíti a feszültséget töltésnél a cellák között.
Így arányosan kellett megkapnia a túltöltést az összes cellának. Ezek nem azonnal az elsõ kicsi túltöltésnél mennek tönkre, hanem minden többlet rátöltéskor kicsit károsodik mindegyik cella, ha arányosan jut rá a feszültség.

Sõt ha nem arányosan jutna a pakk tagjaira a feszültség, akkor normál össz. feszültségû töltésnél is lehetne akkora eltolódás, hogy egyik cella csoport nem töltõdik fel a megengedett legnagyobb feszültségre, viszont a másik csoport már túltöltõdhetne, az eltolódás miatt, mert amennyivel kevesebbet kap az egyik, annál több jutna a másikra ha eltér a belsõ ellenállása vagy a kimerültségi állapota az egyre inkább eltérõ cellák miatt. Ezért kell a "balansz" áramkör több cellás akku pakk töltésekor, de ez sem véd meg ha a töltõ nagyobb feszültséget ad le a megengedettnél.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Ez sajna sok már egy lítium ion cellának. Ettõl már károsodik valamennyire minden végig befejezett töltés alkalmával.

A lítium ion akku kapacitása túltöltésnél, minden töltés alkalmával csökken kicsivel és megnövekszik valamivel a belsõ ellenállása, vagyis a terhelhetõsége.

Nekem is van olyan kínai töltõm, amit nem merek használni, mert bõven 4.2V fölé töltené a lítium ion cellámat. Ha lesz türelmem akkor majd bele nézek. Viszont van olyan is ami pontosan annyira tölt, ami rendben van és inkább azt használom minden ilyen akkuhoz.

Azt a feszültséget fogja a töltés utolsó idején elérni a cella, ami a töltõ végfeszültsége és ha az több mint cellánként 4.2 Volt, ettõl károsodik. Azzal lehet ezen legkönnyebben segíteni ha a vége felé méred az elért értéket és idõben (vagy kicsivel elõtte) lekapcsolod.

De mivel én az akkupakk feszültségét mértem, amiben 2 cella sorosan, és utána a párok párhuzamosan vannak kötve, igy 8.4V-nál kellene megállnia a töltésnek, nem?
Tehát az lehetséges, hogy mivel 8.6V-ot tölt a töltõ, és annyival is töltött végig, ezért már 2 cella meghalt az akkupakkban, és csak feleakkora(4.25V) feszültségnél lekapcsol, mert úgy érzékeli, hogy feltöltötte az akkut?
Bocs, ha esetleg hülyeséget irok, nagyon nem vagyok benne az elektronikában....

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Az akksicella feszültsége pedig 4.25V volt, mikor lekapcsolt a töltõ vagy a cella elektronikája.
Valami vélemény igy látatlanban?

Ez sajna sok már egy lítium ion cellának. Ettõl már károsodik valamennyire minden végig befejezett töltés alkalmával.

A lítium ion akku kapacitása túltöltésnél, minden töltés alkalmával csökken kicsivel és megnövekszik valamivel a belsõ ellenállása, vagyis a terhelhetõsége.

Nekem is van olyan kínai töltõm, amit nem merek használni, mert bõven 4.2V fölé töltené a lítium ion cellámat. Ha lesz türelmem akkor majd bele nézek. Viszont van olyan is ami pontosan annyira tölt, ami rendben van és inkább azt használom minden ilyen akkuhoz.

Azt a feszültséget fogja a töltés utolsó idején elérni a cella, ami a töltõ végfeszültsége és ha az több mint cellánként 4.2 Volt, ettõl károsodik. Azzal lehet ezen legkönnyebben segíteni ha a vége felé méred az elért értéket és idõben (vagy kicsivel elõtte) lekapcsolod.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts
Na megmértem a töltõmet....úgy, hogy be volt dugva a hálózatba, de az akksival nemvolt összekötve, úgy 8.6V volt a feszültsége....ez normális?
Az akksicella feszültsége pedig 4.25V volt, mikor lekapcsolt a töltõ vagy a cella elektronikája.
Valami vélemény igy látatlanban?

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

Ha hozzám szólt a kérdés, akkor a válasz, hogy eléggé melegszik ;)
2 leddel használom, de ha megállok mondjuk lámpánál, inkább lekapcsolom.....menet közben nincs gond, hûti a menetszél.

hozzád , igen. Mert én már végig tekertem az õszt a telet és a tavaszt egy ilyen (1 ledes) lámpával. És az a tapasztalat, hogy bicóra jó mert a menetszél hûti. De ha áll az ember vagy gyalog akkor gázos lehet. Persze ezt minden nagy teljesítményû lámpánál figyelni kell. A teljesítmény az egyúttal hõ is. Nem is kicsi.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

és mennyire melegszik ez a 3x-or ledes lámpa? nekem 1-es van és azért a nagy teljesítményen igen jól melegszik a lámpatest.

Ha hozzám szólt a kérdés, akkor a válasz, hogy eléggé melegszik ;)
2 leddel használom, de ha megállok mondjuk lámpánál, inkább lekapcsolom.....menet közben nincs gond, hûti a menetszél.