Köszönöm mindenkinek az infókat!
"Igen, ezek a paraboloidszerû tükör vetítésû lámpák úgy mûködnek, hogy
a led chipbõl középrõl elindulnak kb. 90 fokban köralakban, minden irányba a fénysugarak.
A led fényének az a része
ami eléri a tükör falát, az onnan a foncsor görbülete által
meghatározott irányba törik meg és arra halad tovább irányítottan.
Ez adja a távoli koncentráltabb megvilágítást, (középen a kicsi erõsebb kört).
A kilépõ fény, a jókora középsõ területen a tükör érintése nélkül szóródik vakítóan elõre.
Az a fény felelõs a szélsõ, távolra kisebb fényerejû megvilágításért.
A felsõ elnyelõ lappal annak tudod egy részét vissza tartani..."
Kitapasztaltam, tényleg úgy van, ahogy írod. Függõlegesen felfelé tartottam a lápát, egy pénzérmét az üveglapjára helyeztem, annak is a közepére, és a plafonra világítottam: a szélsõ vastag fénykör nagyon elhalványult, a középsõ fénykör csak egy picit.
De sajnos legszélen egy nagy, fényes, vékony körgyûrû képzõdött. Ez pont zavarná a szembejövõt. Nem tudom, pontosan milyen takarás lenne a legjobb a közútra.
Én csak egy mûanyag sárvédõnek egy 7-8 centis darabját használtam, ráragasztva aluminiumfóliát, hátha tükrözne valamit, bár gondolom hogy nem igy mûködik, nem is vártam tõle semmit. Szóval mintha egy simlédere lenne,szigszalaggal körberagasztottam és kész is. Csak annyi célt szolgál, hogyha beállitom egy optimális szintre, akkor nem vakitja a szembejövõt, de eléggé látok vele.
Az a "simléder" úgy áll rajta, mint vasúti jelzõfényeken a takarólap, ami a napfény zavaró hatását szûri ki? És hogyan lehet állítani?
Én most megcsináltam, hogy egy vékony kartonlapból körcikket kivágtam, egyik oldalára alufóliát ragasztottam, hogy egy kicsit se legyen átlátszó. És a lámpa üveglapjára erõsítettem (rácsavaroztam a karimát).
Kipróbáltam élesben: a felsõ szórt fény jelentõsen gyengült, így szembejövõ forgalomnak kevésbé zavaró. De sajnos a teljes fénye is gyengébb lett (mindenhol), beleértve a középsõ, amúgy erõsen világító fénykört. A másik probléma, hogy a kartonlapot menet közben problémás le-föl rakosgatni+tárolni.
Csak Tûzvédelem van benne elvileg! Szóval nem ég el, ha rövidrezárod, csak gyorsan tönkremegy...
(Egy igen nagy áramú multifuse szerû van a tokban elvileg, aminek bizonyos áram/hõfok fölött megnõ az ellenállása, így korlátozza a zárlati áramot/cellahõfokot az öngyulladáspont alá.)
Szóval ez csak arra biztonságos, hogyha van egy cellacsoportod, és mondjuk több parallell cella közül az eggyik valamiért bezárlatosodik, akkor nem ég le/robban föl se õ, se a többi (LiPo cellánál esélyesebb a tûz), logfeljebb a körülötte levõ mûanyagokat kissé összeolvsztja...
Én még csak 3 régi parallel 18650-es cella + 10cm 0,5 kvadrátos drót esetét tapasztaltam: kb. 5 másodperc alatt leolvadt a drót szigetelése... Szerencsére szerelés közben történt a rövidzár, idõben észrevettem, gyorsan letéptem a drótot... de jól leizzadtam! :mad:
Köszi szépen a megnyugtatást. A tûzvédelem nekem éppen elég.
De minden notebook akksiban van tûzvédelem?
Ezekben a típusokban biztosan van vajon?
CGR18650AF
ICR18650-24E
SF US18650GR
Már éppen arra gondoltam, hogy a szabadban csinálok egy rövidzár tesztet, de akkor inkább kihagynám.