én amit eddig tapasztaltam az az, hogy a fény homogenitása többet számít az effektív fényerõ
a szem hozzászokik a sötéthez, de ahol egyenetlen a fényeloszlás, vagy túl koncentrált az erõs fény, ott kevésbé vagy egyáltalán nem megvilágított részbõl semmit nem látni, mert a szem a legerõsebb fényhez alkalmazkodik
én emiatt terepen inkább a gyengébb fényerõt szoktam használni, mert jobbra-balra jobban látok, erõsebbre akkor kapcsolok, ha nagyon elõre akarom az utat bevilágítani, de akkor is a fák magasságába állítom
mondjuk én maximum könnyû kivilágítatlan terepen szoktam menni éjszaka, dózerút, aszfaltút
Maximálisan egyetértek, ugyanerre jutottam magam is.
Most már a 4. terepezõs telem jön, ebbõl a 3., amit 2 db nagyteljesítményû lámpával tervezek átvészelni. Az egy Magicshine MJ-808 a kormányon és a sisakon is kevés volt, illetve sokszor és sokan írtuk, hogy egy lámpával az a probléma terepen, hogy a tereptárgyak árnyékot vetnek, nem látsz "mögéjük" és ez menet közben nagyon zavaró, bizonytalanná teszi az embert és a szem is próbál jobban fókuszálni, ami fárasztó. A 2 db lámba, azaz 1 db a kormányon és 1 db a sisakon egy új világot nyit meg, a fény 2 szögbõl érkezik, ráadásul a fejen lévõ több magabiztosságot ad azzal, hogy a fej elfordítására mindig oda irányíthatjuk a fényt, ahová nézni szeretnénk. Sokat kísérleteztem ezzel, nekem úgy vált ez be, hogy a fejlámpa inkább szúrt fényt adjon, a kormányon lévõ pedig szórt fényt.
A másik dolog a fényerõ. A magam részérõl azt vettem észre, hogy a ~600 lumenes fejlámpám (MJ-808) és ~950 lumenes (MJ-870) kormányon lévõ lámpám 50%-on menetem, mert úgy jobban látok velük. A magyarázat egyszerû. Egy idõ után, ahogy Stellaz is írja, a szem alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, és ha túl erõsen világít egy lámpa, a fénycsóva fényerejéhez alkalmazkodik és a kevésbé jó szórású lámpák esetén bizony a csóván kívülre nem látni jól, a szem pedig gyorsan elfáradhat. Ebbõl következik az is, hogy 3000+ lumenrõl mi a véleményem, ami amúgy is a legtöbb gyártónál csak egy névleges teljesítmény és azt mutatja, a LED mire képes, jellemzõen a kínai lámpák esetén. A Full Beam, Dinotte, Lupine stb. lámpái más tészta. Az áruk is...
Ha igazán alapos, lumen mérésekkel alátámasztott teszteket szetetnél ovasni, akkor az MTBR.com-os az etalon. 2013 Bike Lights Shootout – 50 LED Lights Measured | Mountain Bike Review | Page 2
Freddyke, amúgy minek neked 3000 lumen, felhõket akarsz oszlatni vele, vagy mi?

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére