Most nem akarom mondani, de mégis, hogy ez a megoldás még egyszer régen nekem jutott eszembe, aztán asztalon lemodelleztem és mutattam a másik fórumon, és DöG úr tényleg kiválóan kivitelezte nem sokkal utána. A vastag huzal kivezetésû led domború lencséjének a használata már teljesen az Õ ötlete, úgy mint a mûgyanta lencse lefelé megreszelt fényt szóró oldala is.
Ezután egy évvel már a Chipcad-ben is kezdtek árulni valami hasonló, egy fókusz pontba vetítõ, tükör-lencse kombó optikát, ami ezen az elven mûködött.
A mûködése:Ami fény a paraboloid tükör közepén, a falát nem érintve közvetlenül a ledbõl lép ki az nem érne el semmilyen fókuszáló eszközt és így alap esetben szélesen szóródna és vakítaná a szembe jövõket.
. . . A szélsõ gyengébb terített rész ami leginkább kontrollálatlanul vakíthat.
Itt jön a lencse szerepe. Az egyébként elõre szélesen, fókuszálatlanul kiszóródó fény útjába, a ledhez viszonylag közel helyezzük el egy lencsét úgy felfüggesztve, hogy az távolra fókuszálva kivetítse a ledbõl középen kilépõ fény mennyiséget, és olyan átmérõvel, ami éppen képes befogni a tükröt nem érintõ fény jelentõs részét.
Ettõl erõsen lecsökken (szinte megszûnik) a szélesen kiszóródó fény (ha megfelelõ a lencse átmérõ és a gyújtó távolság aránya) és a lencsén keresztül leginkább távolra, egyetlen szûkebb csóvába, egy középsõ fény foltba jut el minden, kivéve, ahol a lencsén reszeltünk, hogy szórjon lefelé is.
Amivel még kiegészíthetem, hogy az így kapott, viszonylag szûk kör alakú fény csóvát egy függõleges optikai rács-szerû lencse sorhoz hasonló lappal vízszintesen kicsit szét húzzuk, akkor barátibb lesz a fény csóva szélessége.
Ennek a leírása a következõ oldalon és annak környékén olvasható, képeken látható. Errõl ott már írtam.
-->
http://forum.bikemag...tml#post1186558<--
--
http://forum.bikemag...tml#post1186558 --
Egyébként azt bírom DöG úrban, hogy mindig megragadja a klasszikus gyakorlatban nem használatos dolgokat és abból valami új, használhatót fel tud építeni. Kreatív! Az nagyon klassz ha valaki másként használja a fizikát, mint ahogy eddig azt szokták a gyakorlatban és nem ragaszkodik a régi szokásokhoz.
Erre van egy idézetem:"Ne arra menj, amerre az ösvény vezet.
Helyette menj arra merre nincs út, és
hagyj magad mögött egy ösvényt."
Ralph Waldo Emerson, szerzõ, költõ, filozófus
/1803-1882/Jól mondom, DöG úr?