Azért az is igaz, hogy sokszor az autósok nem veszik figyelembe a kerékpárosokat és nyugodtan mennek reflektorral az úton, ha egy gyengébbnek tûnõ fényû kerékpáros megy szemben. Sokszor nem is feltétlen rosszból teszik, csak elbámészkodnak és elfelejtik levenni az országúti fényt.
Ilyenkor tényleg nincs más, le kell kérni. Persze csak nagyon finoman és nem tartósan keményen szembe villogtatva.
Na meg alapként, a bringán is olyan lámpával, ami nem vakít, vagyis nem ilyen tükrös fényszóró, ami minden körülmények között a másik szemébe világít.
Csak annyit lehet rajta átkapcsolni, hogy gyenge vagy erõs fénnyel vakítson.
Az ezzel a gond, hogy ez a kategóriájú sok Wattos tükrös lámpa még takarékon is totál szembe világítja az autóst.
A brutális fényû led chipet mindig látja a szembe jövõ és káprázik tõle a szeme és nem lát tõle rendesen.
Vagyis legyünk tisztában a saját lámpa tulajdonságaival, mielõtt elvárjuk, hogy egy szembe jövõ ne vakítson minket.
A gépjármûvek lámpájának a beállítását vizsgához kötik.
A bringa lámpával is érdemes oda állni (közelebbrõl és távolabbról) egy sötét fal elé és meg kell nézni, hogy mit világít meg.
A szembe jövõ szélvédõ magasságába már nem szabad semmi szórt fénynek sem jutni a lámpa normál használata közben. Pedig tükrösnél jut.
Amikor elkezdtem egyáltalán a ledes világítást (mint olyant) tervezgetni építgetni (2003 körül), akkor elsõként szem elõtt tartottam, hogy ne vakítson a fénye. Vagyis ne világítson egy bizonyos szint fölé, mert az a forgalomban nagyon zavaró.
Azért is tervezgettem a lámpa "távirányított" bowdenes billentésével, mert egy részben így kívántam megoldani ezt a problémát.
A jelenlegi tükrös bringás lámpák viszont egytõl-egyig vakítanak. Ezek erdõben, terepen való használatra lettek kitalálva, bárhova is állítjuk a magasságukat. Sokan nem is gondolják, hogy ez mennyire vakít, még akkor is, ha a fõ csóva nem is jut a szembe jövõ szemébe. A világító led közvetlen látványa is bõven elég ehhez.
A menet közben zenét fülébe bömböltetõ bringás egy külön kategória, aki egyik fontos érzékelõ szervét, a fülét teljesen elfedi, kikapcsolja a forgalom érzékelésébõl. (
Ennél már csak az jobb, ha menet közben videót néz a kormányra erõsített MP4 lejátszóról.)
Ez mindig fõleg akkor jut eszembe, amikor hátulról hallom, hogy valami jókora, hangra széles teherautó jön és kicsivel jobban lehúzódok, hogy biztos ne sodorjon el, ha már én vagyok jóval kisebb és sérülékenyebb karosszériájú.
Vagy bringa úton hátulról utána szólnak, hogy "figyu, balról elõzök".
Aki a hallását elfedi, az kizárja önmagát a ilyen módon való tájékozódásból.
Sok írott és íratlan szabály van amit fontos lenne szem (és fül) elõtt tartani, de sokaknál csak akkor válik ez világossá, ha már meg van a baj.
Itt most ez elõjött, de tényleg nem azt akarom ezzel letorkollni aki itt most felhozta.
Itt inkább csak finoman megpróbálom ecsetelni és tudom, hogy át fogják gondolni (remélem többen is).
Itt az egyik kérdésben is benne volt nagyon tisztességesen, hogy..:
Nos, vettem az ebay-en egy ilyen lámpát, elsõsorban túrázáshoz:
2013 Cree XM L XML T6 LED MAX 1800 LM Headlamp Rechargeable Headlight Charger | eBay
(Biciklin még nem is használtam.)
Ez a lámpa inkább fejre való, mert ott le lehet annyira billenteni, hogy ne nagyon vakítson, még a széle se világítson szembe, csak magad elé.
...de kimondottan fejlámpából nem találtam ilyen erõs leddel rendelkezõt.
...
A szembe jövõket nem zavarta az erõs fény?
...
Azért kérdezem, mert a bicómra külön is vennék lámpát, csak még nem döntöttem el, milyen legyen.
Ez tiszteletre méltó hozzá állás!
Egyébként fejre még jobban használható mert azt teljesen magad elé tudod billenteni, ha van szembe jövõ forgalom.
Amikor meg trepen valamit látni kell, akkor oda világítasz vele, ahova kell.
Az viszont sajnos igaz, hogy kormányra szerelve nem forgalomba való.