[quote name='tamaska']
lehetne hogy osszeszeded a mondandodat es nem irsz egymasutan 5 hozzaszolast? csak az attekinthetoseg kedveert. koszi[/QUOTE]
Bocs. Én azt hittem úgy áttekinthetõbb. (nekem legalábbis úgy tûnt)
PinyoAmit számoltam, azt 600mA-rel számoltam telitöltött 8,4V-os aksival. Tisztában vagyok vele, hogy hõmérséklet meg egyebek miatt elmászkálna a dolog (inkább csak lefelé), pont ez volt a lényeg - a Balu féle elv - hogy ahogy merül, úgy kornyad a fénye, így látom a merülés szintjét.
[quote name='Pinyo'](a specifikáció áram-fesz görbéje csak egy tájékoztató ábra, a gyári szórás simán lehet pár tized Volt)[/QUOTE]
Ezt természetesen kimérném és igazítanám.
[quote name='Pinyo']Vehetsz eleve neutral vagy melegfehéret, bár ha már megvan az MC-E... Bár ezekbõl is kismillió árnyalat van, persze a chipcad-nál nincs ezeken belül választék.[/QUOTE]
Dehogynincs! S tényleg, mi volna ha vennék egy szines MC-E-t? "MC-E color leds 3 155 Ft(nettó)" 3943 Ft bruttó, chipcad árlistájában.
Szal lenne 3 db hidegfehér MC-E, mindegyik 600mA-eken, és lenne egy ilyen szines MC-E, ebbõl viszont csak a piros és a zöld része bekötve, s azok szintén 600mA-en.
Mit gondoltok, ez a felállás megfelelõen "melegfényûsítené" ?
Ja egyébként éppen ma jelent meg a
Chipcad fõoldalán a legújabb technika,
Cree MX6 LEDek!!És egész jók!
Az MC-E 1 db "modulja" (vagy chip-je vagymije) 350mA-en olyan 96 lm/W hatásfokú,
kiszámoltam az MX6-ost is, ez pedig olyan 101 lm/W körül van! Tehát jobb!
Sõt!!! Olcsóbb is! 450+FA azaz bruttó 563 Ft!
Ebbõl 20 db 350mA-n az kb megfelel 3db MC-E-nek 600mA-n (sõt picit még több fényt is ad),
viszont az MC-E darabja bruttó 5488 Ft, azaz 3x5488=16463 Ft, 20 db MX6 az pedig 11250 Ft.
Azaz még olcsóbban ki is jövök MX6-tal. Ja, és ráadásul a termelt hõ jobban eloszlik, nem olyan koncentráltan jön létre mint 3 db MC-E-vel. Csak ugye egy hátrány:
3 helyett 20 LED-et kell beszerelni, és ha optikát akarok akkor 20 LED-et nehezebben fogok össze mint 3-4-et.

Ti melyik verziót választanátok és miért?
[quote name='DonMatteo']Ha ilyen nagy árammal akarod megkergetni a LiIon cellákat akkor azért nézdd át alaposan az adatlapjukat, nehogy sok legyen nekik. A max áram 70%-a fölé szerintem ne menj -pláne ne tartósan-[/QUOTE]
Hát ha volna neki! De nincs!!

Én legalábbis nem találtam semmit.
EZ lenne egyébként, ha esetleg valaki meg tudná mondani nekem, hogy mennyi árammal lehet ezt maximum terhelni, vagy találni adatlapot róla, azt megköszönném.
Olyat találtam csak, hogy ezt az akkut töltõ töltõ 12V-on 1A árammal tölti. Azaz olyan 12Watt teljesítményt azért el kéne bírnia neki, mármint EGY ilyen akkunak. (Ez persze nekem kevés)
De vajon legföljebb mennyivel terhelhetem folyamatosan?
[quote name='hozé']Diódák esetében, és a - LED is az-[/QUOTE]
Igen, tisztában vagyok vele.

Light Emitting Diode.
[quote name='hozé']soha nem a feszültséget kell stabilizálni, hanem az áramot.
Ha ránézel saját diagrammodra, ez látszik rajta.
(viszonylag kis feszültségváltozás hatására, nagy az áramváltozás)[/QUOTE]
Igen ez jogos, valóban adódik, nem gondoltam végig teljesen.
[quote name='DöG']Ha egyenletes megvilágítást akarsz egy felületen, azt
NEM egyenletes szórású fényforrással lehet elérni, hanem olyannal, aminek a fénysûrûsége egyre NÕ, a távolabbi területek megvilágításának irányában (azt hiszem exponenciálisan:wtf:! )
Ezért jó az olyan lámpa, aminek közelre aránylag kevés a szórt fénye, távolodva, meg egyre nõ a fényereje;[/QUOTE]
Ja, ez is jogos, mondjuk azért ez attól is függ, mennyire fordítom fel/le a lámpát.

[quote name='DöG']OFF: Egy félvezetõ (led) számolásilag nem helyettesíthetõ egy ellenállással![/QUOTE]
De igen, ha az egy felsõ korlátot céloz meg. Ahogy az én esetemben is.
[quote name='DöG']a led dinamikus ellenállása[/QUOTE]
Pontosan ezért fogalmaztam úgy, hogy
azon a feszültségen annyi.
Mivel R=U/I és a grafikonról le lehet olvasni, h mekkora feszültségen mennyi áramot vesz fel, ebbõl már ki lehet számolni, hogy hol hány Ohm-os.
És ebbõl a görbébõl már lehetne rajzolni egy R és P azaz Ohmos ellenállás grafikont is(a teljesítmény függvényében), hogy mikor hány Ohm-os. Természetesen mindez adott hõmérséklet mellett értendõ, mert ugye az is bejátszik.
[quote name='DöG']A fenti görbérõl én 600mA-on: ~3,07V-os feszültséget /X tengelyt ott metszi az érintõ/; és ~0,5ohm dinamikus (soros) ellenállást olvastam le[/QUOTE]
?!?
Azt hogy csináltad?
Látod a zöld vonalakat az ábrámon? Az egyik pont 600 mA-nél van, ha azt függõlegesen leköveted, lent azt látod, hogy már majdnem 3.4V! (egész pontosan 3.375V)
[quote name='DöG']Áteresztõ üzemben, végig a 0,6A-es ledáramot tartva, cellánkénti - ledenkénti feszekkel:
Vf-3,37V; Uakkumax=4,2V; Uakkunom=3,7V; Uakkumin=3,5V-tal számolva: 80%< hatásfok~91% <96% -ha jól számolom.

full akkunál=80% hatásfok, átlagos hatásfok 90% körüli... (kissebb ledáramokon = kissebb égésfesz, természetesen rosszabb a hatásfok)
Szerintem ez nem rossz...[/QUOTE]
Mihez képest. Amikor még a 189 LED-del terveztem, ott olyan 2-3 Watt veszteség jött ki!
És ahogy mondtam, 66 lm/W-ra romlik az egész rendszer!
[quote name='DöG']Ha ugyanúgy szóró optika van mindegyik elõtt, akkor 3-ból az egyiket kicserélve melegfehérre, mindenütt a megvilágított részen, picit melegebb színhõmérséklete lessz a fénynek, és csak 1/3-addal romlik a hatásfok, a 3 melegfehérhez képest.

[/QUOTE]
És ha bevennék a tervbe még egy 4. MC-E-t, egy szineset, ahogy fent írtam?
Na tessék. Itt egy példa, amikor nem is tudom belenyomni egy hsz-ba a mondandómat, mert: "A következõ hiba történt az üzenet továbbításakor: 11 kép/grimasz van az üzenetben. Összesen maximum 10 darabot használhatsz"