Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútisok Bp-n!

- - - - -

• Please log in to reply
2065 replies to this topic

szume

szume

törzsvendég

• fórumtag
  • 715 posts
En azzal is mentem, de kevesnek tunt. Legfokepp az edzettsegem.

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Igen ellentmondok! :D hegyre felfele a legkisebbel kell menni. Ha már 100 felett vagy, akkor lehet nagyobrra, de ez engem mostanság nem veszélyeztet :D

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Szokott valaki a Budakeszi uton menni?
Ma voltam Torokbalinton es a Budakeszi uton mentem ki, aztan vissza. Ha eleg durva volt visszafele az az emelkedo. Persze lehet, hogy csak en gondolom igy, mert igazabol ez volt az elso igazi edzesnapom, de rohadt faraszto volt. Foleg, hogy 42-25-el jottem felfele. Asszem jobb lenne elore az a 39-es.

Jut eszembe. Írjál edzésnaplót. Mindig. Mennyit, hol, mikor, hogyan esett. Én innen tudom, hogy két (3?)éve még tolnom kellett itt (42-23-mal), most meg majdhogynem nagytányéros emelkedõnek számít. A 39/25-ös kis túlzással az Alpokba való. (Pörgetve tekerõsek majd úgyis ellentmondanak.)

szume

szume

törzsvendég

• fórumtag
  • 715 posts
Szokott valaki a Budakeszi uton menni?
Ma voltam Torokbalinton es a Budakeszi uton mentem ki, aztan vissza. Ha eleg durva volt visszafele az az emelkedo. Persze lehet, hogy csak en gondolom igy, mert igazabol ez volt az elso igazi edzesnapom, de rohadt faraszto volt. Foleg, hogy 42-25-el jottem felfele. Asszem jobb lenne elore az a 39-es.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
Nem a hideg lesz a nehéz, hanem az, ha esik, akár elõzõ napon is. Lefelé ezerrel rohadt veszélyes tud lenni a nyálkás út. Én nagyon parázok tõle, de bátraké a szerencse. Én még bolyozás közben sem merek egy-két méternél közelebb menni az elõttem lévõhöz.

A jövõ évi Pap-rét kör betiltásával kapcsolatban még közrejátszhat az is, hogy valamely erdésznek el lesz rontva a vasárnapja.

Az, hogy utána átadás-átvétel zajlik, azt szerintem teljesen rendjénvaló dolog. Úgy kell átadni a terepet, ahogy volt. Nem tom, melyik idei montis maratonnál, másnap közös levezetõ túra keretében közös szemét és jelzõszalag szedés a program.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
Sniper: azért irtam erdei utakat, mert a többi út is az "erdõgarázdálkodásé", azokat is ugyanúgy lezárhatják. Másrészt nincs több ilyen "kis" kör. (a Sikáros - Rám-szakadék - Ördög-küllõje - Mexikó - Két-bükkfa - Kakas-h. kör helyenként nagyon rossz) Hivatalosan tényleg megtehetik. De szerintem más a tényleges oka, nem az a néhány halvány felfestés, szemét meg nincs verseny után. Inkább mással foglalkoznának. Ennyit a magyarországi környezetvédelemrõl, sporttámogatásról stb.

gabriel8

gabriel8

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Én úgy hallottam, hogy még nem tuti, hogy jövõre ezen az útvonalon nem lehet megrendezni, de sajnos nagy az esélye.
Nem csak a felirat miatt.
Idén pl a verseny végén az erdészettel együtt végigmennek az útvonalon, hogy mincse-e szemét, stb....
Így veszik át.
Nem semmi !

A hideg miatt szeirntem én idén sem veszek részt. E hétvégén sokszor beüt a rossz idõ.

gabriel8

gabriel8

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Üdv !
Eddig 2 v 3-szor voltam a Békás 100-on. Nekem bejön ! Emelkedõk vannak bõven; klassz. Májusban az idõ is jó. A végén a célban kapsz kaját.
a szintidõ asszem 6 óra.

Gabriel

Sniper

Sniper

törzsvendég

• fórumtag
  • 278 posts
pcycle: Sajnos komoly. (Erdei verseny még lehet ,de nem ott ahol most lesz ,mert ott nem engedelyezik !!!) Egy Szerpentines barátom mondta a múlt héten. Az okot nem tudom ,de sejtem. Ugyanis a bvkk honlapja úgy jön be ,hogy kérik: senki ne fessen feliratot a betonra ahol õk rendeznek versenyt. Szvsz többek között a felfestett feliratok miatt nem egyeztek bele az erdõgazdaságiak több versenybe Pap-rétnél. Persze ez baromság, de ez van... ::) >:(

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
Sniper: ez komoly? honnan tudod, hogy nem lesz többet erdei úti verseny? Lehet, hogy azért, hogy ne lásuk mennyire irtják az erdõt? A kerékpárverseny káros lehet, az erdõirtás, teherautók forgolódása nem...

szume

szume

törzsvendég

• fórumtag
  • 715 posts
Volt valaki tavaly a Bekas teljesitmenyturan?
Milyen volt?
Iden megy valaki?

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Szevasz Laci!!

Felébredt a maci téli álmából? :D Üdv ismét a forumon.

Na, és mikor vágunk vissza egymásnak Dobogó-kõnél? vagy mondjuk a Kõfejtõnél, azt úgy is nagyon szereted ;)

Az írásokat holnap elküldöm, addig is biciklizz sokat.

Üdvözlöm a családod!!!! Remélem jól vagytok

Üdv. Remport Balázs

Trek 2300

Trek 2300

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Szia Balázs! Légyszíves küldd már el nekem is az edzésekkel (pulzus, stb) kapcsolatos cikkeket. (De csak akkor, ha nem félsz a Dobogókõi visszavágótól! ;D :P
Már én is elkezdtem a könnyû edzéseket, de az eredményekrõl még jobb nem beszélni!
Üdv
Trek 2300

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Sziasztok!! Na voltam ma reggel a skanzennél. sajnos a versenykört nem tudtam lemenni, mert nem találtam meg azt az utat, ahol fel kell menni paprét felé. Ráadásul ha tudtam volna, akkor se biztos, hoyg felmegyek, mert elszámoltam magam, és nem hoztam magammal kaját, ezért baromi kifáradtam, elfogyott a kraft, már ameddigre odaértem, és akkor még haza is kellett mennem. Szóval eléggé ki voltam ütve, mikorra hazaértem. Jó hosszú volt ez a tél, már azt is elfelejtettem, hogy kaját kell vinni :D Na mindegy.

Tanulság a cangázásnak. Baromira nem vagyok formában, idén még nem mentem ennyit, pedig ez is csak 50km volt, nem sok emelkedõvel. Nem volt kaja, az is betett, ráadásul a pörgetésben elfáradt a lábam (ezt tényleg nem tudja semmi sem pótolni, csak a cangázás) Ugyhogy most már nekem is edzenem kell egy kicsit, bár az áprilist még nem viszem tulzásba, mert a suliba rengeteg dolog van, de májustól nekilendülök a dolognak.

Szerencsére annyi talán segít, hogy mostmár itthon van a cangám, mert megcsináltuk a tároló zárát. Anyám vett a hevederzárba valami 19e-s zárat, plusz még az ajtón belül van egy 0,5cm-es vaslemez, plusz, kiemelés gátló. Remélem ezek után csak nem tudják elvinni, legalább is imádkozom érte.

Sniper

Sniper

törzsvendég

• fórumtag
  • 278 posts
Sziasztok !

MaNKI: Asszem láttalak pap-rétre menet ,te már jöttél visszafelé, jó korán indulhattál. :)
Kár ,hogy nem jössz a jövõhéten.

MA KAPTAM A ROSSZHÍRT: IDÉN UTOLJÁRA LESZ PAP-RÉTEN BÉKÁS KUPA. Az ok: Az erdõgazdaságiak nem engedélyezik. :o >:( No komment. >:(

tpresident

tpresident

törzsvendég

• fórumtag
  • 898 posts
MaNki:

Mondtam, hogy nem lesz esõ! ! !

Az edzés lényege: A el kell találni azt a pontot, amikor nagyon elfáradsz az edzés után ,de nem szakítottad meg magad.
Van többféle edzéstípus:

Állóképesség:
Általában sík úton 140-160közötti pulzussal, hosszú távon(min. 2 óra).
Hegyi v. erõ edzés:
Van több fajtája:
mikor kimész 1 szép emelkedõhöz pl. Dobogókõ, és azon nyomsz 2-4-6-8 kört.
Természetesen elsõre nem kell felmenni a tetejére.
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a közeledben van 10+ km-es emelkedõ, jelölj ki rajta(edzettésgi szinttõl függõen) 2-3-4km-t.
És azt ismételd.
Az 1. menet legyen alacsonyabb áttétellel, de pörgetve(70-90 pedálford.), míg a következõ idõre, nagyobb áttétellel, keményen hajtva, 170-190 pulzussal.
A lényeg, hogy a "gyengébb" kör se legyen 10-15%-al rosszabb a keményebbnél.

Hegyi edzés másik fajtája:
Mikor mész 1 nagy kört(60-150km) hegyek között.
A hosszabb emelkedõket(1km+) idõre kell nyomni(ezt lejegyezheted az edzésnaplódba, és láthatod, hogy 2-3 hét múlva mikor ugyanott jársz, jobb idõt mész).
Ha lesz egy bevált útvonalad, itt is lehet játszani, hogy kissebb, v. nagyobb áttétellel nyomatod.

Intervallumos edzés:
Síkon, v. hegyek között is lehet nyomni, a lényege:
Résztávokat jelölsz ki az edzésen, pl. 2-3-5km-es távok, ahol teljes erõbedobással, maximális erõkifejtéssel mész, mintha verseny lenne, és az utolsó km-ek vannak a célig.
Mikor "beértél", visszaállsz kis áttételre, és pörgetsz, min. 100-120as pedálfordulattal.

4-6-8 ismétlést érdemes csinálni, késõbb nem az ismétlések számát, hanem a távolságot kell növelni.
Pl. egyik héten jól ment a 5*4km, akkor köv. héten meg lehet próbálni 4*6ot, v. 3*8-at.

Más jótanács most nem jut eszembe, ha kérdsed lenne, írd nyugodtan.

Mára mindekinek jó tekerést.
Aki jön a Tatabányai idõfutamra, és nem találkoznánk:
Sok sikert ! ! !

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁá

Még "jobb", most látom, hogy már nem is mondanak esõt vasárnapra, csak felhõket. De mindegy ez se számít :'(, mert anyám bejelentette, hogy most hétvégén, meg szobaösszepakolás lesz a felujítás miatt :'( >:( >:(:'(:'(

Ha ez így halad, én nem is jutok el egy versenyre. Már tavaly a Dobogó-kõi Békás IV-re is azért nem tudtam elmenni, mert akkor is telekre kellett mennem >:( Pedig aztán arra el akartam menni, akkor nagyon ment az emelkedõ

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Sajnos különtéma!!! :'(

Baromi mérges vagyok, anyám most jelentette be, hogy jövõ hétvégén telek, mert utána lakásfelujítás, és nem tudunk menni. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Megörülök.

Próbálok mindent megtenni, akár szombat este hazajövök vonattal, nem érdekel, de én Békás kupára akarok menni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

>:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Idegesen vagyok!!!!

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Szia SzuMe!

Én még mindig azt tudom mondani, hogy semmi különleges. Igazából a km-ek számítanak, sokat kell cangázni.

Most leírom nekem mi jött be, de ez mindenkinél biztos eltérõ:

Én nagyon szeretek emelkedõkre menni, mert igazából az az igazi, ott lehet erõsödni, ill. ezen kivül ha sok idõm van, akkor hosszabb 80-120km-es túrkat csinálok, persze ebben is van rendesen emelkedõ, de nem végig. Amikor elkezdtem cangázni, akkor ugy gondoltam, hogy én nem birok gyorsan pörgetni (mármint a hajtókart), mondom nagyok az izmaim, majd nyomom erõbõl. Hát ez nem tartott sokáig. Így 1-2 év távlatából azt tudom mondani, hogy a pörgetés sokkal hasznosabb, mint az erõbõl nyomom lassan dolog. Sikon olyan 100-120 között van a fordulat/perc, és emelkedõn is figyelek arra, hogy 80 alá ne menjen. Emelkedõn pl azt vettem észre, hogy ha 80 alá megyek, akkor már sokkal fárasztobb az egész, még akkor is ha lassabban megyek (persze ilyenkor jó kis emelkedõrõl beszélek, legkisebb áttételben). Na szóval szerintem a pörgetés jobb, de meg kell tanulni. Hogy most hogy? Hát jó kérdés, gyakorolni kell, inkább kisebb áttételben gyorsan forgass, 100 fölött. És egy idõ után rááll a lábad, viszont eleinte ugy fogod érezni, hogy ez sokkal nehezebb, pedig nem, csak nem szokott hozzá a lábad. Sajnos ebbõl ki lehet esni, ma tapasztaltam :D idén alig tekertem, és ma is csak 30km-t mentem, de éreztem a lábamban, hogy nem megy annyira a pörgetés. (sok futás, ill floorball miatt). Ahoz viszont hogy ezt a fordulatszámot kontrolálni tud, megfelelõ sebmérõre van szükség.

A másik az, hogy meg kell tanulni tekerni. Most ugy mondom, mintha nagy májer lennék pedig nem. Ehez viszont csattoscipõ kell (SPD, SPD-R, LOOK), a klipsz nem kifejezetten jó. Szóval meg kell tanulni úgymond kihasználni azt a cipõt. Állítom, hogy 15-20%-al jobban lehet vele tekerni. Szóval meg kell tanulni, hogy ne csak elõl nyomd azt a nyanvadt pedált hanem hátul is (valamennyire). Gyakorolni kell ezt is nem tudok mást mondani. Nem kell olyan durván, mint elõl, csak épp hogy egy picit (de lehet keményebben is, csak az kemény :D). Szóval próbáld ki keményen, akkor fogod érezni a különbséget. Teljesen más izmokat mozgat meg, mint ha csak elõl nyomod. pár száz méternél tovább nem birsz így tekerni. Szóval azért nem ilyen erõsen kell csinálni, csak figyelj, hogy ahogy tekersz, egy picit mindig hátul is nyomj hozzá. (Egyébként ezt is kontrolálni lehet egy 100e-s Polar órával :D)

A másik amig tudok még ajánlani, hogy ha lesz pénzed vegyél egy Polar pulzusmérõt. Ez gyakorlatilag szerintem az emberi fogyasztás mérõ. Arról tudod leolvasni, hogy éppen "mennyit fogyasztasz", és látod, hogy akkor most lassítanod kéne, vagy gyorsítanod, és igazából pulzushoz kell igazítani az edzéseket. A pulzus sávok mindenkinek eltérõek. Sportkorházban X forintért csinálnak tesztet (én nem csináltam), bemész keróddal, és ugymond bemérik a puzlusod, egy rakad adatot megmondanak, és adnak egy edzéstervet is, hogy mennyit mennyél mennyi pulzussal. Hogy értsd egy kicsit. Mindenkinek van max pulzusa (ez sacc per kb 220-életkor), és ehez képest vannak sávok. Ha jól tudom, három fõ sáv van: van az anareob (max pulzus olyan 50-60-70%-nál aszhem, és utána van még kettõ sáv. Egyik aszhem 60-80%, a másik felette, ez is eltérõ minden embernél, ez fõleg edzettségtõl függ (ezeket is bemérik a Sportkorházban). Ja, és van mindenkinek egy tejsav határa (vagy hogy hívják) Na szóval hihetetlen, de érdekes dolgok vannak ezzel kapcsolatban. Mindegyik sávban más izmodat erõsíted. Az anareob az ilyen standard, de ebben a sávban égeted aszhem a zsírt, és ebben a sávban is kell a legtöbbet edzeni. Mondhatnám még tovább, csak nem tom fejbõl :D A tejsav határ még poénabb, mondjuk ez azt jelenti, ha nekem olyan 170 a tejsavhatárom, az azt jelenti, hogy ha 169-es pulzussal tekerek, akkor rengeteg ideig tudok gond nélkül tekerni, viszont, ha akár már 171-es pulzussal tekerek, akkor nem kapnak az izmaim elég oxigént, és szépen egy idõ után elfáradnak az izmaid.

Pulzus jelentõségével kapcsolatosan rengeteg anyagot tudok küldeni, írj email címet, nem akarom még hosszabra nyujtani a levelet.

És a legfontosabb!!!!!!!!!!!!!!! Emelkedõn tekeréshez, és vizszintesen mondjuk olyan 35-40 fölött az izom csak az egyik (és talán nem is a legfontosabb dolog). Itt lép be a TÛDÕ. Mész, mész fel az emelkedõn, de banyek, hol az oxigénsátor?! :D Szóval ebben kell fejlõdni, és szerintem erre a leghatékonyabb edzésterv a futás. A futás nem hátráltatja a kerozást (Csak fordítva). Szóval futni kell, minden mennyiségben. Az elsõ futásnál derül ki igazán, hogy mennyire nem tud futni az ember. Én jó egy éve kezdtem, akkor is 85-90kg voltam, sajna most is, viszont ma félmaratont le tudom futni, és sprinteket is elég jól türöm. Eleinte csak simán menj le, és fussál normál tempoban, ameddig birsz, lényeg, hogy folyamatosan, ne állj meg. Aztán folyamatosan növeld a távot 3km, 5km, 8km, 10km-ig mondjuk menj el. Aztán jöhetnek a sprintek. 1000m gyorsan, 3000m, és amikor már májernek érzed magad akkor jöhet a durva: 8-szor 400m (én 700-on csináltam 5-ször) keménysprint 2 perces szünetekkel. Igy nem tûnik durvának, de az. Kegyetlen. Nekem a suliban ugy kellett, hogy a 700m-et lefutottad, volt rá 1:45 perc. Ha ennél több volt, akkor az már a 2 perc pihenõdbõl ment el. Ez már nagyhalál dolog, de ez erõsíti igazán a tüdõt. Szóval futás.

Na ez jó hosszúra sikerült, remélem nem hiába.

Üdvözlettel Remport Balázs

Sniper

Sniper

törzsvendég

• fórumtag
  • 278 posts
MaNKi: Én is kimegyek szombaton Pap-rétre ,de én montival megyek. Ha csatlakoznál akkor 9:00-kor legyél az UVH-nál. Ez természetesen bárki másra is vonatkozik. :) (Nem sokat várok ,szóval légy pontos) Felismerhetõségem: polír MTB, Zoom elsõ rugóstag, kék Bell bukó

Sziasztok,
jó edzést.