Nekem ez az elsõ tárcsás gépem ('05 Majestic), és megkérdeztem sok mindenkit a vétel elõtt. Volt aki azt mondta, hogy fölösleges és én is erre hajlottam, de egy egy ex elit versenyzõ cimborám javasolta, hogy ha tehetem próbáljam ki a tárcsát, mert nagyságrendi különbség van. Nem csak sárban, (ott is, mert nem csökken a fékhatás, illetve nem gyüjti össze a sarat), de pl lefelé menetben, terepen, amikor marhára számít, hány ujjadat tudot a kormányon tartani, és mennyi erõt kell a fékezésre fordítani és hogy tudod adagolni. Vagyis a Hayes 9 fékem 1 ujjas, bármilyen nehéz a terep (pl a Mátra hosszú, köves lejtõi). Még egy dolog, amire nem gondoltam, hogy nem kopik el a felni. Szóval ha most kéne döntenem, akkor:
1. hidraulikus tárcsa (jó féle)
2. XT, vagy XTR v fék (ezek tudják MAJDNEM azt, mint egy jó tárcsa),
és a mechanikus tárcsa csak ez után.
Ha meg csak könnyû földúton, aszfalton teker az ember, akkor csak dizájn, amire, ha van lé az klassz, de ha nincs, szerintem nem erre kell költeni, megteszi egy akármilyen V fék is.
Ha nem akarsz tárcsára költeni pluszban, a V-féktõl sem kell félni, a Tektro fékek meglepõen jól fognak, kis utánállítással, bármikor blokkolhatóak a kerekek, nem az lesz a szûk keresztmetszet. Ja és én mindig két ujjal fékezek...
mindamellett elismerem, h a tárcsa dokkal jobb, ezt csak arra írom, h nem olyan durva kompromisszum a V-fék sem. Akkor már inkább egy jobb teló... DE AZ AJÁNLOTT!!!
edit: vannak már 2006-os modellek is? merre? kiváncsivá tettetek...