Lejjebb van a kormány, de nem nyújtoznak elõrébb. Idõfutam bringán azért van elõrébb a nyereg, hogy ne változzon a láb és felsõtest által bezárt szög.
Illusztrációnak itt van Contador. Szinte semmi különbség nincs a testartásában.
Lejjebb van a kormány, de nem nyújtoznak elõrébb. Idõfutam bringán azért van elõrébb a nyereg, hogy ne változzon a láb és felsõtest által bezárt szög.
És annál kisebb erõt tudsz kifejteni. Idõfutamon miért húzzák elõre a nyerget? Ott még jobban fekszenek, mint mezõnyben.
Ezt szerintem akkor magyarázd el a profi mezõny 99%-ának is. Egyébként meg ez a "hátratolod a nyerget, akkor nem éred el a kormányt" egy baromság. Próbáld ki: állj fel, majd kezdj el leguggolni. Ahogy egyre jobban tolod hátra a feneked, merre mozdul a kezed? Ugye, hogy elõre? A profiknál pont ezért van a hatalamas hátranyúlás, minél jobban kinyújtózva ülsz a bringán, annál jobban hátrakívánkozik az ülés.
A sebesség mindent megold.
A hátranyúlás az az emeléssel is kompenzálható, hiszen nem 90 fokos szöget zát be a hajtómûcsapágyhoz képest, így egységnyi emeléshez valamennyi hátranyúlás is társul. Amúgy meg ha a nyerget hátratolod, akkor a kormányt sem éred el rendesen, ergó abból is kissebbet kell beletenni.
Én továbbra is azt mondom, hogy kb. átlagos testalkat mellett, napi használatú kerékpár esetén, ha ilyen durva nyereg beállítás kell, akkor ott valami komoly méret, vagy geometriai probléma van.
mivel csak a nyereg vízszintes irányú mozgatásával tudod a kérdéses beállítást változtatni (térdkalács-pedáltengely) és ha a nyerget már nem tudod a (gyártó által) meghatározott lehetõségen belül hátratolni akkor jönnek a különbözõ hátranyúlással rendelkezõ nyeregcsövek. a rövid felsõtestért/karokért a kormányszár a "felelõs"... szerintem...
az elöl megfogott nyereg (számomra nem kérdés) tényleg nem rugózik semmit elöl. ellenben egy hátranyúlással rendelkezõ nyeregszár(mert errõl volt szó) már (még ha minimálisan is) valamennyire jobban "hajlik" mint egy hátranyúlás nélküli. már csak az erõkar miatt is.
Ha már nyereg témánál tartunk nekem is lenne egy kis gondom.
100km-en túli tekerés után iszonyatosan kidörzsölõdik a lágyékhajlatom. Gyári Wilier Salle Italia nyergem van amúgy. Van valakinek valami tippje vagy hasonló tapasztalata?
RAUH-Welt
B E G R I F F
mivel csak a nyereg vízszintes irányú mozgatásával tudod a kérdéses beállítást változtatni (térdkalács-pedáltengely) és ha a nyerget már nem tudod a (gyártó által) meghatározott lehetõségen belül hátratolni akkor jönnek a különbözõ hátranyúlással rendelkezõ nyeregcsövek. a rövid felsõtestért/karokért a kormányszár a "felelõs"... szerintem...tehát ha arányaiban hosszú a lábad, ezért arányaiban rövid a felsõtested, akkor a nyereg hátratolás...... ?
mert mondjuk ha azt veszed alapul, hogy egy nyereg beállításánál a térdkalács vonala a pedáltengellyel kell egybeessen és az illetõnek rövidebb vagy hosszabb a combja (az átlagosnál) akkor már meg is van a válasz a kérdésre...
a te felvetésed akkor lenne jogos ha mindenki méretre készíttetné a vázat és a csõhosszok pont úgy lennének kialakítva, hogy az elsõ mondatban vázolt beállítás "alap" legyen.
ja és mondjuk egy hátranyúlós nyeregcsõ egy picit többet tud "tompítani" a rezgésekbõl...
mert mondjuk ha azt veszed alapul, hogy egy nyereg beállításánál a térdkalács vonala a pedáltengellyel kell egybeessen és az illetõnek rövidebb vagy hosszabb a combja (az átlagosnál) akkor már meg is van a válasz a kérdésre...a nyeregtest rugalmassága is elveszhet ennyire a tövénél megfogatva, ill. szerintem el is görbüleht
amúgy egy normális méretû vázon mi szükség lenne egy hátrahajló nyeregcsõre? Szerintem az olyan mintha, telejesen más meredekségû nyeregvázcsõ lenne a bringán, így a pedál is elõrébb kerül a törzshöz képest, mint egy nagyfater bringán. Extrém rövid kialakítású hátsó villával rendelkezõ vázakon kívül nehéz elképzelni, hogy nem valami méretezési vagy tervezési hibát akarnak vele kompenzálni.
Amint látod, a nyeregcsõnek nem sok hátranyúlása van. Vesd össze ezzel
Valami nem stimmelhet ha ennyrie hátra kell tólni a nyerget.
Egy okos megoldás, ha valaki szeretne egy pár milliméter extra hátranyúlást, anélkül, hogy nyeregcsövet kelljen cserélni. Én már le is utánoztam.
és ez mennyire egészséges megoldás élettartam szempontjából?
Ha ennyire hatratolnam a nyerget, a nadragom szanaszet szakadna 1 het alatt. Fizik alol igy kilogna, az biztos. Ezert is tetszik nekem a monolink, ami azonban sajnos nem szabad licenszes, mint pl. a BB30.