Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Írta 2011. szeptember 27. - 15:59
Viszont ha a megszokott korány-nyereg távolságtól akér csak 1 cm-t is eltérek, azt már borzasztóan kényelmetlennek érzem.
Írta 2011. szeptember 27. - 15:54
"Dr. Matthieu Papin worked jointly with CYFAC and the French National Institute of Sport in Lyon to develop the CYFAC POSTURAL FIT CABINE, a fit study system which produces a frame design and rider fit protocols"
Bike Fitting – The Cyfac Philosophy
Megtaláltam a google segítségével, de még nem jutottam a végére.
Szóval, a saját tapasztalataim alapján furcsa nekem ez. Elmondom, hogy én mit tapasztaltam az elmúlt "pár" ezer km outizás közben (azt azért hozzáteszem, hogy a montin is évrõl évre változik az elfoglalt pozícióm). De elõtte ismertetem a csípõszöges dolgot, hogy mindenki értse. Minél inkább elõre dõlünk adott nyeregbeállítás mellett, annál kisebb erõt tudunk kifejteni, ez pusztán anatómia (pl állj egyenesen és húzd fel a térded, aztán hajolj elõre 90fokban és úgy húzd fel; melyik egyszerûbb?). Saját tapasztaltok, az elsõ ezer km után elkezdtem egyre lejjebb rakni a kormányt, így lett kényelmesebb. Azt vettem észre az elején az idõfutamoknál és a sok alsófogásban bringázás közben, hogy automatikusan elõrébb csúszok a nyeregben és gyakran kellett visszarugdosnom magam, ez meg is felel a csípõszöges dolognak. Aztán ahogy hajlékonyabb lettem (hozzászoktam az outi testtartáshoz) és fokozatosan leraktam a kormányt egyre inkább kezdett eltûnni ez a probléma. Annyit megjegyeznék, hogy elõrébb ülök, mint amit a térdkalács-középtengely formula adna ki, majdnem az uci szabály határán. Amikor májusban átültem a montira, eleinte hátrébb akartam azon ülni, pedig 1centivel hátrébb van azon a nyereg, mint az outin. Érdekes módon az országútin szinte sohasem fogtam a kormányt felül a vízszintes szakaszon, mindig fékváltókar fogást vagy alsófogást használtam, ez meredek emelkedõn jelentett gondot, mert ott a fékváltókar fogás miatt már nagyon terheltem a derekam, de valahogy soha nem volt kényelmes belül fogni a kormányt. Lehet emiatt kezdtem el sokat állva tekerni felfelé, csak gyanítom, hogy ez lehet az oka. Májusban véglegessé vált a kormány magassága, kényelmes volt, nem akartam se lejjebb se feljebb rakni, a stucni hosszát is jónak éreztem és így használtam egészen másfél héttel ezelõttig, amikor szétszedtem a berohadt a stucnit és vágtam belõle. Kb. 1cm-rel került most lejjebb a kormány, nem éreztem túl nagy különbséget az elõzõ beállításhoz képest, ugyanúgy kényelmes volt az alsófogás is, egyedül lejtõn volt kicsit furcsa kanyarodni, mert elõrébb került a súlypontom. Aztán jöttek az emelkedõk versenyen ahol feltûnt, hogy magas intenzitáson nem kényelmes a fékváltókarfogás, nem tudom leadni a max erõt, így vagy állva tekertem vagy belül fogtam a kormányt, most kényelmesebb volt így.
Összefoglalva, nálam nem jött elõ az, hogy sokkal jobban nyújtózkodni akarok a kisebb légellenállás miatt, inkább lejjebb teszem a kormányt, így kényelemesebb (montin is így van nálam), inkább tartom a súlyomat a karomon (nagy tempónál alsó fogásban úgyis a lábaimon van), mint hogy a hátamat terheljem vele. Hátrébb maximum csak hegyen szeretnék ülni, de magasabbra semmikép. Egyébként arra jutottam, hogy kéne egy hegyi és egy sík beállítás is, hegyen magasabb kormány hátrébb tolt nyereg, síkon meg pont az ellenkezõje.
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. szeptember 27. - 15:50
Tapasztalatom szerint azok a betétek a jók amik nem hajlamosak a gyûrõdésre.
De az sem mindegy, hogy hogyan igazgatja el az ember magán a gatyát még tekerés elõtt és benne a dolgokat. Asszem Ossos ajánlja is, hogy még mielõtt felülsz görnyedj be úgy mintha tekernél, akkor feszül fel mindenhova a gatya rendesen.
A gatyára (és nyeregre is) egyébként érdemes költeni mert kényes terület de akár bele is lehet nyúlni a tutiba akár olcsón is (az egyik legkényelmesebb gatyámat 4500-ért vettem)
Ha már nyereg hátranyúlás a téma érdemes ezt a beállítást és méretezést megnézni
Miért megy valaki aki 178 cm magas "Pro" szinten XS-es vázzal úgy, hogy koppra hátra van tolva a nyereg, 130-as a stucni és 3-4 centi hézagoló van alatta???
Simán mehetne 1, de akár 2 mérettel nagyobb vázon? Mindegy, õ tudja....
Gallery: Pro Bike: Jonny Clarke?s Boardman SLR 9.8T Elite - BikeRadar
Ha már nyereg témánál tartunk nekem is lenne egy kis gondom.
100km-en túli tekerés után iszonyatosan kidörzsölõdik a lágyékhajlatom. Gyári Wilier Salle Italia nyergem van amúgy. Van valakinek valami tippje vagy hasonló tapasztalata?
Írta 2011. szeptember 27. - 15:33
Ide nem kell hókusz pókusz, hogy a nyereg jó helyen legyen...
egyébként mi tekinthetõ a kiindulópontnak?
- átlagos hátrnyúlású nyeregcsõ (2,5 cm) kb ennyi Colnago C40 LX10 photo from the Road bike photo Gallery
- egyenes nyeregcsõ ?
(szerintem az elsõ)
Írta 2011. szeptember 27. - 15:22
- átlagos hátrnyúlású nyeregcsõ (2,5 cm) kb ennyi Colnago C40 LX10 photo from the Road bike photo Gallery
- egyenes nyeregcsõ ?
(szerintem az elsõ)
Írta 2011. szeptember 27. - 15:17
...igen, mivel a testsúlyát vállból/hátból/karból tartja a lábizmok csak a tekeréshez szükséges erõt/energiát kell kifejteni. ezért hatékonyabb lesz.hatékonyság=gyorsaság.Jó az neki, hogy a hátára kerül több súly?
egy jó triatlonos sem csak a légellenállás miatt használ könyöklõt(persze ez is fontos). mivel utána futnia is kell ezért egy ilyen beállítással rendelkezõ bringáról leszállva nem lesz annyira fáradt a lába.
Írta 2011. szeptember 27. - 15:09
ebben egyetértünk...Én továbbra is azt mondom, hogy kb. átlagos testalkat mellett, napi használatú kerékpár esetén, ha ilyen durva nyereg beállítás kell, akkor ott valami komoly méret, vagy geometriai probléma van.
Írta 2011. szeptember 27. - 14:54
Írta 2011. szeptember 27. - 14:52
Az erõ vele van.ez te alattad tört így el?
elég durva, valahogy ezekrõl az üregelt hajtõmûvekkel kapcsolatban nem feltételeztem, hogy megtörténhet
Írta 2011. szeptember 27. - 14:45
ez te alattad tört így el?
elég durva, valahogy ezekrõl az üregelt hajtõmûvekkel kapcsolatban nem feltételeztem, hogy megtörténhet
Írta 2011. szeptember 27. - 14:42
Bike Fitting – The Cyfac Philosophy
Írta 2011. szeptember 27. - 14:39
Írta 2011. szeptember 27. - 14:28
Írta 2011. szeptember 27. - 14:12
Itt valamit nem értek. Ha elõrébb nyújtózik akkor nem változik a láb és felsõtest által bezárt szög? Meg mire jó, hogy elõre nyújtózik? Jó az neki, hogy a hátára kerül több súly?
pl.
Healthy professional riders certainly tend to be more fit, have less body mass to impede breathing/body function, and are clear with respect to pathological problems. Consequently, a professional’s position will tend to feature a slighter higher saddle height, greater set-back, longer reach, and greater saddle to bar height measurement than if it were the same rider
Írta 2011. szeptember 27. - 14:07
Olvasd el, hogy mit írtam. A testtartás ugyanaz, nem a kerékpáron elfoglalt helyzet. Pont ez a lényeg.
de te megfeledkezel arról, hogy a kerékpáron elfoglalt helyzeted nagyon fontos, mert ez meghatározza a fix helyen lévõ hajtómûhöz képest a csipõdet, és mivel tekrened is kell, ezért nem mindegy, hogy magad alatt vagy elõtt tekersz, gondolom ennek is van tól-ig optimuma, amit egy jól megtervezett és megfelelõ méretû váz eleve felkínál. Ha ehhez képest hátrateszed a nyerget abnormálisan, akkor lehet, hogy már kikerülsz ebbõl a tartományból.
Írta 2011. szeptember 27. - 14:03

ennél nagyobb nyújtozást nehéz elképzelni, de itt sincsen 5-10 centit hátranyúló nyereg
ellenben van 30 centis kormányszár
Írta 2011. szeptember 27. - 13:59
azért nézd máér meg, hogy a feje hol van a fejcsõhöz képest a két képen.
Totálisan más a kerékpáron elfoglalt helyzet.
Olvasd el, hogy mit írtam. A testtartás ugyanaz, nem a kerékpáron elfoglalt helyzet. Pont ez a lényeg.
Írta 2011. szeptember 27. - 13:54
Illusztrációnak itt van Contador. Szinte semmi különbség nincs a testartásában.
azért nézd máér meg, hogy a feje hol van a fejcsõhöz képest a két képen.
Totálisan más a kerékpáron elfoglalt helyzet.
Írta 2011. szeptember 27. - 13:54
Itt valamit nem értek. Ha elõrébb nyújtózik akkor nem változik a láb és felsõtest által bezárt szög? Meg mire jó, hogy elõre nyújtózik? Jó az neki, hogy a hátára kerül több súly?Lejjebb van a kormány, de nem nyújtoznak elõrébb. Idõfutam bringán azért van elõrébb a nyereg, hogy ne változzon a láb és felsõtest által bezárt szög.
Írta 2011. szeptember 27. - 13:52
Ezt szerintem akkor magyarázd el a profi mezõny 99%-ának is. Egyébként meg ez a "hátratolod a nyerget, akkor nem éred el a kormányt" egy baromság. Próbáld ki: állj fel, majd kezdj el leguggolni. Ahogy egyre jobban tolod hátra a feneked, merre mozdul a kezed? Ugye, hogy elõre? A profiknál pont ezért van a hatalamas hátranyúlás, minél jobban kinyújtózva ülsz a bringán, annál jobban hátrakívánkozik az ülés.
szerintem meg azért van nagy hátranyúlás, mert eleve kissebb vázzal mennek, mint a méretük (ahogy itt olvastam), ill. gondolom meredekebb a nyergvázcsõ is, így rövidebb lehet a láncvilla, ezért a hátranyúlõ nyeregcsõvel adja ki az ideális pozíciót.
A te elméleted szerint ugyanis a profi bringások mindegyik maga elõtt tekerne az ideális hoz képest vagy 10 centivel.
De ha azt gondolod, hogy egy méretedhez passzoló váznál szét kell fûrészelni a nyergcsövet, és az orránál befogni a nyerget, mert az úgy jó, akkor ám legyen.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére