Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Írta 2011. október 19. - 00:35
Írta 2011. október 19. - 00:17
Troy elrettentõ képei jöhettek innen, pontos körülményeket nem találtam: Weight Weenies • View topic - ASIAN CHINARELLO'S.Hol írnak ezekrõl a balesetekrõl? [...]
Ennek kapcsán itt egy régebbi, de érdekes cikk a szénszálas kompozit vázakról (angolul) - remélem, nem volt még: Black Magic (azaz Fekete mágia), Joe Lindsey írta, az alcím az sejteti, hogy „nincs még egy anyag, mely annyit ígérne, mint a szénszál, hogy lehet, hogy oly keveset tudunk róla?”.
Mivel többen nem olvasnak angolul, pár gondolatot kiragadnék:
Az alapanyag PAN, polyacrylonitril, azaz közönséges akril (mint a ruhákban), ezt égetik (pirolízis) hosszú szénszálakká. További hõkezeléssel befolyásolni lehet a tulajdonságait, így hajlító- és nyíróerõkkel szembeni ellenállóképességének mértéket.
A hajlékonyságnál alkalmazott higher modulus (azaz „merevebb”) szakszó nem föltétlenül jelent „jobb” anyagot; merevebb, de ez lehet túl merev is, azaz rázós lesz a bicikli - minden az alkalmazás módjától függ. Alap PAN lapokat csak kevesen gyártanak.
A legtöbb bicikligyártó kiadja a vázgyártást, fóleg ázsiai vázgyártó alvállalkozóknak, csak a Time és a Giant gyártja maga az alaplapot is.
Egyetlen öntõforma több százezer dollárba is kerülhet, ezért egyes gyártók csak matricázzák a vázakat, de a legtöbben saját maguk terveznek és azt gyártatják alvállalkozókkal.
A szénszáltudomány még messze nem tart ott, mint a fémtudomány. Modellek vannak, ezeket egyrészt makroszkópikus tesztekkel (hajlítás, törés, ütés) másrészt szétcincálással ellenõrzik. Az egyik (szénszálmodellezésre) alkalmazott végeselem-módszer elvileg helytelen (izotróp anyagot modelleznek, mint pl. alumínium v. acél, a szénszál nem olyan), de használják, mert az anizotróp megfelelõját csak nagy gyártók engedhetik meg maguknak. Mivel egyelõre nem is tudnak még eleget az anyag (ráadásul kompozit, azaz összetett: mûgyantában szénszálak) elvi viselkedésérõl, emellett a gyártás szinte kizárólag kézimunkával történik, a minõségellenõrzés nagyon fontos. Ez erõsen munkaigényes, így árnövelõ hatású.
A felhasználók keveset tudnak a szénszálas anyag tulajdonságairól, így a balesetek jórészének felhasználói hiba az oka (pl. csavar túlhúzása).
Nincs egységes terminológia, így a reklámok elárasztanak pl. OCLV Red vagy FACT 10m megnevezésekkel - kevesen tudják, mik ezek, még kevesebben, hogy összehasonlíthatóak-e (és hogyan), hisz egyik gyártó másról beszél, mint a másik (marketing...).
Mi várható? A technológiában további javulás csak apró lépésekben (így pl. grammokban) várható. Lehet, hogy „kevesebb” szénszál lesz a jövõben (a csúcsbicikliken).
A szénszálas alapanyagok gyártása energia stb. igényes, ha a világ lelassul, elképzelhetõ (várható?) valamilyen mértékû hiány. A bicikliipar messze nem a legnagyobb használó, „... a Trek teljes évi szükséglete kevesebb, mint egyetlen szélturbináé...”.
Persze az igazi az eredeti cikk (vagy újabb ugyanerrõl).
Írta 2011. október 18. - 23:17
a kéepeket nézegetve azért nem kell elhinni hogy ezek a kínai krbon vázak szarok de az igazi pinarello az bezzeg nem .mivel arrafelé készül a pinarello is.
Más én találkoztam itthon elvileg 'igazi' pinarello vázzal amit egy hazai Pinarelllo forgalmazó ( nem mondok nevet) adott el és ugyanez történt ( villanyak törés)
Ugyanakkor azt sem tudhatjuk mi történt ( amígy beszámolókat lusták vagyunk keresni) lehet bármilyen váz vagy villa legyen bármilyen neves is íígy járt volna.
Az erdekesseg abban a beszamoloban rejlik amit egy Hong-Kongban elo uriember irt aki ezeket a sufnigyarakat latogatta, es a gyartasi procedurarol szemelyesen ertesult...ez az amit mindenkeppen elo fogok keresni, oltari megoldasok.....tenyleg az ujsagpapirtol elkezdve mindenre lehet gondolni.
Írta 2011. október 18. - 22:41
szét is szedném, de akkor már másik vázba építeném át. de ez mostanában nem fenyeget, meg egyébként is teljesen megfelel nekem a bicajom ezzel a vázzal.
de amúgy is legfeljebb konyhamérlegen tudnám megmérni....
Írta 2011. október 18. - 22:27
Írta 2011. október 18. - 22:24
Más én találkoztam itthon elvileg 'igazi' pinarello vázzal amit egy hazai Pinarelllo forgalmazó ( nem mondok nevet) adott el és ugyanez történt ( villanyak törés)
Ugyanakkor azt sem tudhatjuk mi történt ( amígy beszámolókat lusták vagyunk keresni) lehet bármilyen váz vagy villa legyen bármilyen neves is íígy járt volna.
Írta 2011. október 18. - 22:18
Lusta voltam a beszàmolòkat elõkeresni, itt van pàr kèp..
basszus, ez durva.....
Írta 2011. október 18. - 21:32
Hol írnak ezekrõl a balesetekrõl?

Lusta voltam a beszàmolòkat elõkeresni, itt van pàr kèp..
Írta 2011. október 18. - 21:09
Amikre mèg csak vèletlenül sem ülnèk fel..èrdemes utànanèzni milyen baleseteket szenvednek Chinarellokkal pl, pedig azok mèg vmivel dràgàbbak is. Ilyesmivel èn nem szòrakoznèk.
Hol írnak ezekrõl a balesetekrõl?
Szóval a 200$-os vázakról van szó.Kínában
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. október 18. - 20:57
Helyesbítek: A komplett bringákat is akciózzák mindenhol.Kishazánkban a kifutó 2011-es kellys fullkarbonvázakat 200 e ft alatt meg lehet venni. A komplett bringákat is. Rá vagyok kattanra a dologra.
Írta 2011. október 18. - 20:55
Kishazánkban a kifutó 2011-es kellys fullkarbonvázakat 200 e ft alatt meg lehet venni. A komplett bringákat is. Rá vagyok kattanra a dologra.Hol?
Írta 2011. október 18. - 20:53
140 euróért már egész pöpec új karbonvázak vannak. Érdekelne miért nem inkább azt vettél?
Amikre mèg csak vèletlenül sem ülnèk fel..èrdemes utànanèzni milyen baleseteket szenvednek Chinarellokkal pl, pedig azok mèg vmivel dràgàbbak is. Ilyesmivel èn nem szòrakoznèk.
Írta 2011. október 18. - 20:51
Igazán szétszedhetnéd a kedvemért! Ez csak poén volt. Most nézem a 2011-es teljes bicó pedál nélkül 8.08 kg. 105-össel ez nem is olyan rossz. Sokan ennél gyengébb gépekkel versenyeznek. Úgy saccolok az én ultegra szettemmel kb 7.5 kilós lesz.jogos, ezt benéztem....
nem tudom, külön a vázat nem mértem.
Írta 2011. október 18. - 20:49
Írta 2011. október 18. - 20:37
140 euróért már egész pöpec új karbonvázak vannak. Érdekelne miért nem inkább azt vettél?
Hol?
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. október 18. - 20:36
140 euróért már egész pöpec új karbonvázak vannak. Érdekelne miért nem inkább azt vettél?(aki jó kis aluvázat keres olcsón, az outi vázam ára 99Eur-ra esett a bike24-en, én még 140-ért vettem....)
Bike24 - Drssiger R-SL 10.0 Rennrad-Rahmen
Írta 2011. október 18. - 19:41
Sziasztok.
Az idén vettem az elsõ országutimat, s mavic kerekére gyakorlatilag alig lehet feltenni a continental force és attack külsõket. Olyan szinten durva, hogy csak latex belsõvel megy, mert a simát az erölködés közben kiszakítom.
A conti gumik ilyen passzentosak vagy a mavic kerék? ezt nem tudom eldönteni valaki már találkozott ezzel a problémával?
Új gumit most azért nem vennék emiatt.
Sziasztok.
Leginkább is-is. Nekem van olyan gumi-kerék kombinációm, amire szinte egy újjal felteszem, de van olyan is, amit szerszámmal kell. Viszont a gumi kiszakításért te vagy a felelõs.
Írta 2011. október 18. - 19:18
Az idén vettem az elsõ országutimat, s mavic kerekére gyakorlatilag alig lehet feltenni a continental force és attack külsõket. Olyan szinten durva, hogy csak latex belsõvel megy, mert a simát az erölködés közben kiszakítom.
A conti gumik ilyen passzentosak vagy a mavic kerék? ezt nem tudom eldönteni valaki már találkozott ezzel a problémával?
Új gumit most azért nem vennék emiatt.
Sziasztok.
Írta 2011. október 18. - 18:04
Írta 2011. október 18. - 17:43

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére