Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34373 hozzászólás a témában

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

Milyen nagy a váz? Csak nagyobb vázaknál sokan nem is szeretik az SL-t, inkább Cromor, vagy akkor SLX esetleg SP. Egyik sem kályhacsõ, tömegben nagy eltérések nem lesznek..

Bár fogalmam sincs, mennyire számít pl. a muffolás minõsége, esetleg az, mennyit futott már az adott váz. : )

Igen, a váz nagy, 60-as vagy még nagyobb. Régen azért nem volt akkora választék mint manapság. Ezt valaki megrendelte akkoriban, majd nem kellett neki, így került hozzám töredék áron. A Csepel Apollohoz képest egy megváltás volt. :)
Mai fejjel persze sok mindent másképp látok mint 20+ éve. Most már tudom, hogy nekem 56-os váz bõven elég nagy.
A vázban nincs sok, olyan 5000-7000 kilométer lehet.

Akkor valószínûleg tényleg a váz rugalmassága okozza, persze ha rendesen be van állítva a váltó.

A váltó jól van beállítva, mert ez még fokozatmentesen állítható. Normál tekerésnél jó, csak mikor kiállva, vicsorogva tekerek hallom hogy súrlódik. Ilyenkor az ember nem szokott lenyúlkálni a váltóhoz, hogy utána állítson. A legnagyobb bajom az, hogy nem csak a legalsó hátsó fog esetén ér bele, hanem felette kettõvel is. A legerõsebb áttételen, ha jól láttam, az átdobó mind a két oldalához hozzáér a lánc.

lehet hogy elfáradt a váz,ezért vesztett a merevségébõl(persze ehez évekig kell nyüstölni) az a shimano hajtokar azért elég "merev" de lehet hogy csak a tengely van oda.

Egy 105-ös középrész csak erõsebb mint egy mûanyag házas monoblokk. Szerintem 99% hogy a váz gyenge. Már új korában is beleért, akkoriban azt hittem annyira erõs vagyok, hogy el tudom hajlítani a hajtókart. :)

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 hozzászólás

Akkor valószínûleg tényleg a váz rugalmassága okozza, persze ha rendesen be van állítva a váltó.
A 105 hajtómû annyira nem rugalmas, nekem is az volt az egyik bringámon, jobb, mint a 2200. Esetleg még a tengely kapcsolattal lehetne gond, de ez biztos feltûnt volna.

lehet hogy elfáradt a váz,ezért vesztett a merevségébõl(persze ehez évekig kell nyüstölni) az a shimano hajtokar azért elég "merev" de lehet hogy csak a tengely van oda.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nem tudom pontosan, olyan 75 kg körül.

Van egy alu vázas bringám Shimano 2200 hajtómûvel. Ott elfér a lánc az átdobóban, nem szokott beleérni.

A 105 hajtómû annyira nem rugalmas, nekem is az volt az egyik bringámon, jobb, mint a 2200. Esetleg még a tengely kapcsolattal lehetne gond, de ez biztos feltûnt volna.

A sebesség mindent megold.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
Milyen nagy a váz? Csak nagyobb vázaknál sokan nem is szeretik az SL-t, inkább Cromor, vagy akkor SLX esetleg SP. Egyik sem kályhacsõ, tömegben nagy eltérések nem lesznek..

Bár fogalmam sincs, mennyire számít pl. a muffolás minõsége, esetleg az, mennyit futott már az adott váz. : )

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

Karbon váz + integrált hajtómûnél is bele lehet passzírozni a láncot a terelõbe. Hány kg vagy?

Nem tudom pontosan, olyan 75 kg körül.

Van egy alu vázas bringám Shimano 2200 hajtómûvel. Ott elfér a lánc az átdobóban, nem szokott beleérni.

hartyi

hartyi

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

inkább vadássz egy saját méretest

a túl kisméretû váz az nagyon szar, akármit csinálsz vele, sosem lesz jó és csak átkozni fogod a napot, mikor megvetted

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Ha pont megfelelõ vázméretût választok (esetemben akkor 58 vagy 59), akkor teljesen a vázon "ül" majd az ülésem a megfelelõ magasságban? Csak azért kérdezem, mert szeretnék az üléscsõre majd lámpát (esetleg univerzális sárvédõt) rögzíteni, azt meg csak akkor fogom tudni megtenni, ha valamennyire ki van húzva (bocs a profán megfogalmazásokért, de nem teljesen vágom a terminusokat).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Van egy régi acélvázam (20-on éves), ha minden igaz Colombus SL csövekbõl lett építve.
Szerettem volna újra használni, viszont azt vettem észre, hogy a mostani modern vázakhoz képest rettentõen hajlik. Mikor nagytányéron erõbõl tekerek a lánc hozzáér az átdobóhoz.
Létezik olyan acél váz ami merevebb középrésszel rendelkezik?
Milyen vázat/vázanyagot keressek?

Karbon váz + integrált hajtómûnél is bele lehet passzírozni a láncot a terelõbe. Hány kg vagy?

A sebesség mindent megold.

hartyi

hartyi

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

a túl kisméretû váz az nagyon szar, akármit csinálsz vele, sosem lesz jó és csak átkozni fogod a napot, mikor megvetted

Köszi a választ, sejtettem, hogy ezt fogjátok javasolni. :( Így sajnos kiesik agy csomó jelölt, de még marad néhány.

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

ha a hajtókar is 20+ éves és nem vmi top darab, akkor az is okozhatja a kolbász hatást

A hajtókar se mai darab, nem tudom mennyire hajlékony. Egy ilyen 105 Sc van rajta:
Posted Image

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Sziasztok!
Egy SOS kérdésem lenne oúti vázméret kérdésében. Szeretnék vásárolni egy átalakított gépet (városi használatra). Korábban már volt ilyen gépem, amit meglovasítottak. Azóta egy trekkinggel nyomom, de vágyom vissza nagyon. Kicsit zavarban vagyok a vázméret kérdésében. A magasságom 186 cm, ehhez ha jól sejtem akkor 58-59 méret dukálna. Most találtam néhány nagyon ízlésemnek/pénztárcámnak/elképzelésemnek megfelelõ gépet, de ezek között sok az 53-54-55 méretû. Nagyon kényelmetlen lenne ilyen méretût használni? Nem 200km-es távokra kellene, hanem napi 20-40 km városi használatra. Az ülésmagasság nyilván beállítható, de ha jól sejtem akkor a kormány ezeknél a méreteknél már nagyon lent lenne. Mi a tapasztalat ezzel kapcsolatban, mennyit lehet eltérni az ajánlott mérettõl?
Köszönöm!

hartyi

hartyi

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok!
Egy SOS kérdésem lenne oúti vázméret kérdésében. Szeretnék vásárolni egy átalakított gépet (városi használatra). Korábban már volt ilyen gépem, amit meglovasítottak. Azóta egy trekkinggel nyomom, de vágyom vissza nagyon. Kicsit zavarban vagyok a vázméret kérdésében. A magasságom 186 cm, ehhez ha jól sejtem akkor 58-59 méret dukálna. Most találtam néhány nagyon ízlésemnek/pénztárcámnak/elképzelésemnek megfelelõ gépet, de ezek között sok az 53-54-55 méretû. Nagyon kényelmetlen lenne ilyen méretût használni? Nem 200km-es távokra kellene, hanem napi 20-40 km városi használatra. Az ülésmagasság nyilván beállítható, de ha jól sejtem akkor a kormány ezeknél a méreteknél már nagyon lent lenne. Mi a tapasztalat ezzel kapcsolatban, mennyit lehet eltérni az ajánlott mérettõl?
Köszönöm!

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
Na, a 2014-es Fulcrum R5 és R7 nem kicsit módosul. Elöl 18, hátul 20 küllõ, hátul 10:10, azaz vége a 2:1 küllõzésnek, a merevséget hajtásoldalon túlméretes agyperemmel oldják majd' meg.

Természetesen tömegben lefaragtak keményen.. a Hetes 1760 g lett, ami azért jól alávág a korábbinak, és az ötös is versenyképes 1645 gr-al.. természeresen shimano rotorral vagy 30 gr-al nõ a hátsó kerék tömege :) Slusszpoén, hogy az ötös így a négyestõl (quattro) könnyebb lett..

azért az árcédula már sajnos nem mosolyfakasztó, de kit érdekel, úgy sem veszek ilyet : )

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
ha a hajtókar is 20+ éves és nem vmi top darab, akkor az is okozhatja a kolbász hatást

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
Van egy régi acélvázam (20-on éves), ha minden igaz Colombus SL csövekbõl lett építve.
Szerettem volna újra használni, viszont azt vettem észre, hogy a mostani modern vázakhoz képest rettentõen hajlik. Mikor nagytányéron erõbõl tekerek a lánc hozzáér az átdobóhoz.
Létezik olyan acél váz ami merevebb középrésszel rendelkezik?
Milyen vázat/vázanyagot keressek?

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
jaja, inkabb csak felfele hasznalhato, de ugy is rossz.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
ma ide keveredtem, gondoltam pihenek lefelé : Pilismarót és a Két-bükkfa-nyereg közötti erdészeti út
biztos ismeritek többen, nekem még a szar utakhoz szokva is ultraszarnak tûnt :-)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
tudom nem nagyon "helyénvaló", de..

rengeteg öreg keleti túra-országúti gépet látni. Csepel Apolló, Sas, maraton, Favoritokból is sok "túrázós" fazonú, de valahogy keletrõl hiányoznak az igazi versenygépek, a meredek fejcsõvel, rövidebb láncvillával, prémiumabb csövekbõl, komponensekkel. Persze, gondolom, kis manufaktúrákban rengeteg készült errefelé is belõlük, nomeg az egyesületek kaptak szép számmal, de mintha az "átlagember" számára kevéssé lettek volna hozzáférhetõek..

ezért volt kellemes meglepetés számomra a Favorit F1-es "csúcsmodellje".. : )

Racer Favorit F1 - Campagnolo Super Record - Sports and racing bicycles, components - Sports and racing bicycles, components - Sports and racing bicycles, components - ©TÌRBA-BIKE.cz
Favorit F1 Campagnolo, racing bike, The Czech Republic - 1983 - The Gallery - The Gallery - The Gallery - ©TÌRBA-BIKE.cz

gondolom, itthon nem sok rohangált belõle, inkább nyugati exportra mehettek? hm

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

1 jó szaki sztem vissza tudja egyenesbe állítani a füledet :)
jövõ hónapban gondoltam venni ilyen problémák megoldására szerszámot.

ezeket: Cyclus control gauge for derailleur hanger kedvezményes vásárlás az online bike shopban www.rosebikes.hu
Cyclus gauge for fork ends kedvezményes vásárlás az online bike shopban www.rosebikes.hu

Néhány hónapja nekem is sikerült produkálni a friss spd felhasználók szokványos mutatványát egy útkeresztezõdésben... Hogy miként sikerült azt nem tudom, de az XT shadow váltó (mtbrõl van szó) is leért és elgörbült a fül egy picit. Levettem, satu, franciakulcs és 2 perc múlva jobb volt mint régen. Nem tudom mennyire görbe az a fül, de tuti megpróbálnám visszahúzni.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.470 hozzászólás

Köszi!

Megpróbáljuk itt a szervizben, ahová szoktam vinni, de azt mondják, hogy akkor azonnal elpattan...

1 jó szaki sztem vissza tudja egyenesbe állítani a füledet :)
jövõ hónapban gondoltam venni ilyen problémák megoldására szerszámot.

ezeket: Cyclus control gauge for derailleur hanger kedvezményes vásárlás az online bike shopban www.rosebikes.hu
Cyclus gauge for fork ends kedvezményes vásárlás az online bike shopban www.rosebikes.hu

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás

Segitsegre lenne szuksegem, meghozza relative nagyra, es nagyon surgosen... Kovetkezo van: triatlonozom, 27-en van eletem elso iron man versenye, van egy gt zr 2.0 tipusu outim, amivel ma az esore valo kulonos tekintettel elzanyaltam, es elgorbult a hatso valtot rto ful, amit nem lehet tudtommal itthon kapni. Kerdes, hogy nincs-e valakinek ilyen, vagy ezzel kompatibilis bringaja, bagy csak alkatresze, vagy netan otlete, h hol tudnek szerezni. Volt mar ilyen gondom,es az ebayen keresztul tudtam szerezni, de az tobb mint 3hetig jott, nekem pedig mar csak 1van hatra. Koszi mindenkinek elore is.

Szerintem hívd fel, vagy menj el a Berguson-ba, hátha valamelyik GT bringának olyan a váltófüle, mint a tiednek. Szerintem nagy eséllyel találtok valamilyen megoldást.
GT Kerékpár Webáruház
Vagy a kedvenc boltosodat a görbe füllel elzavarod a Velostar-ba, hogy vissza ne merjen jönni váltófül nélkül.:P
Termék lista - Kerékpár webáruház