Az úgy megvan, hogy néha nem vagy 2 órás távolságba a bringáddal a laptopodtól vagy egy jól felkészült bringabolttól ?
Vagy nem vagy egyikhez sem több nap és sok száz km-es körzetben ? Merthogy ez egy bringa, ami hatalmas szabadságot adhat az embernek (annak aki vágyik ilyenre), amikor sokszor elhagyod az infrastruktúrát, laptopot, várost,...ilyeneket. Szóval ahol kezdődik az igazi kaland, nem ?
Vagy csak én montisként, néha nomád bikepacking túrázóként gondolkozom így ?
Na ezt b@szod meg az elektromos váltóddal. Szerintem.
És nem mondom hogy nem lehet az elektromos váltód megbízható hónapokig de hol van ez a bovdenes megbízhatóságától ? Mikor mi Albániában otthagytuk a buszt a kempingben és felmentünk 2 napra full-minimál kiscsomaggal a hegyekbe egy fentalvós túrára ? És persze Murphy törvénye ott ért utol, pont ott, azon a helyen szakadt el a hátsó váltóm bovdenje. De semmi gond, miniszerszám volt, a helyiek adtak egy fogót és átkötöttem a váltót abba a fokba, ahol a szakadás volt. Az ez alatti 3 kis fokozat nem de a többi ezután még gond nélkül használható volt. A buszban meg volt nálunk pótbovden. És ennyi.
Amúgy nem hiszem hogy bármikor is megszűnne a bovdenes rendszer még a felsőbb szinten sem, továbbra is megmarad egymás mellett a 2 változat.
A Cube vázam meg belső bovdenvezetésű, nem tudom hogy a Shimano SP41-es bovdenházak vagy mi miatt de egy év után is álom finomságú és pontosságú a váltás vele. És úgy, hogy minden nap, esőben, hóban, kánikulában használom a bringát, mert ezzel közlekedem a melóba is.