Vissza az alapokhoz: milyen is a tökéletes hajtáskör? Kell spiccelni kicsit a felhúzásnál, vagy végig le kell szorítani a sarkat?
Azért kérdezem, mert rájöttem, hogy lehet azért szívok már jó ideje kézzsibbadással (=azért támaszkodok/dőlök túlságosan a kezeimre), mert túl magasan ülök. Méghozzá azért, mert túlságosan spiccelek. Ha végig leszorítom a sarkam, akkor egyből érezhető, hogy magasan van a nyereg. Ma jóval lejjebb engedtem, és egyből jobbnak éreztem a helyzetet, igaz, csak kicsit gurultam, nem tekertem sokat, hosszú távon derülne ki, megoldja-e ez teljesen a zsibbadást (de mostanában a téli bringán görgőzök, szóval nem nagyon van alkalmam tesztelni...)
Amúgy gondoltam már sokmindenre: túl elöl ülök, és azért dőlök rá? Ellenkezőleg: túl hátul, és ezért túl nyújtva a karom? Még meg is döntöttem picit a nyerget fölfelé, hogy ne csússzak rajta előre (a hátsó része, amin ülök, az így nagyjából vízszintes, hogy az orra fölfelé áll). De ezek szerint lehet inkább a magasság nem stimmelt.
a nyeregmagasság megállapításához vannak képletek. én ki is számoltam néhánnyal,de nem voltak meggyőzőek. mindenesetre ki lehet próbálni ezt is. sztem akkor jó a nyeregmagasság,ha nem mozog föl,le a csípője az embernek menet közben. a sarok a pedálon is jó beállítási alap lehet,de ott ugye nincs beleszámolva a pedálkötés,cipőtalp,és a pedálmagasság. a vízszintes pozíciója a nyeregnek viszont kicsit 1xűbb téma. ott ugye van a térdkalácstól leengedett függőón,aztán annyi. ha így is hosszúnak érzed a bringát,akkor érdemes lenne stucnit cserélni. a nyereg dőlése sztem semmiképp nem jó úgy,ha fölfele áll a nyeregorr. ennél a verziónál egy idő után a nemesebb szervekre több nyomás fog kerülni,és a végén úgy fogsz tekerni,mintha a célvonalnál belöknéd a bringát. egyébként,ha nem vízszintes a nyereg,és rosszul érzi magát az ember,akkor a kormány magassággal is gond lehet. ha kicsit magasabban van a kormány,akkor is kevesebb nyomás van a tenyéren. nekem sokszor volt,h tavasszal emeltem egy kicsit a stucnin,és ahogy jobb formába kerültem,úgy engedtem lejjebb.

Sign In
Create Account

Back to top