alapból a gyári új campa bovden készletbe nem kell kenőanyag. nem is szoktam rakni bele semmit, csak, ha már átkerül a téli bringámra. igen. én újra hasznosítom a bovdeneket is. amit leszedek a bianchiról, az általában a télin teljesít tovább. egy darabig, mert a téli körülmények között gyorsabban használódik el. próbáltam már sok mindent bovden kenésre. volt ami nagyon nem jött be. szilikon zsír pont ilyen. beragad az egész tőle. tudom, h létezik kifejezetten bovdenhez való zsír, de sose próbáltam. ami viszont jól teljesít nálam, az egy wax féleség. magam csináltam. paraffin olaj, és gyertya viasz keveréke. nem olyan sűrű, mint amit lánchoz használok. ebbe több paraffin olajat teszek. máshova nem használom, csak bovdenhez, de ott egész jól működik.
van két váltó bovden, ami még nálam jó szokott lenni, persze nem tökéletes, de megteszi. egyik a decás váltó bovden, a másik meg a sunrace bovdene. mind a kettő feje megfelelő méretű a campához. viszonylag olcsó mind a kettő, ezért ezekből szoktam tartani itthon tartalékot.
próbáltam olyan kombót is, h bovdenes tárcsafékhez való házat kombináltam decás, vagy sunrace bovdennel. azt hittem, h a nagyobb belső átmérő miatt jobb lesz, de nem így volt.
egyébként még a decás fekete teflon bevonatos bovdenek se rosszak, csak abból ritkán van készleten.