kicsit még visszatérve a fékváltókarokhoz, és ebből kiindulva a bovdenekhez.
néhány éve, amikor megjelent az ekar szett, akkor egy magát bringás újságírónak tartó ember (aki egyébként emlékeim szerint még a bikkmakkra is írt) azon nevetgélt a fb-on, h milyen hosszú váltó bovdenház csatlakozik a hátsó váltóhoz ennél a szettnél. aztán vlki egy kommentben leoltotta, h az nem volt gond, h kb 15 évig nem tudta a shimi berakni a bovdeneket a bandázs alá? na mind1. még vergődött vlmit ez az ember, aztán annyiban maradt a dolog.
ez nem is olyan fontos eset, csak éppen az ilyen emberek miatt is lett olyan megítélése idehaza a campának, mint amilyen.
szóval fékváltókarok, és bovden. a shimi hőscincér korszaka tehát a fityegő, libegő váltó bovdenek sztem nem véletlenül voltak úgy vezetve, ahogy. egyrészt összefügg a bovden húzással, és magával a mecanikával is. annyit talán érdemes tudni, h a bandázs alatt vezetett bovden nagyobb súrlódást eredményez, és ezt akár nagyobb bovden húzással is ki lehet küszöbölni. amikor a shimi tutira akart menni, akkor alkalmazta is ezt a dolgot. példa rá a 8-as dura ace. ez a kívül vezetett bovden egyébként elég jól működött. a gond akkor kezdődött, amikor a bandázs alá rakták be a bovdeneket. onnantól több lett a bovden szakadás. (nagyobb súrlódás)
és most térnék rá a bovdenekre, meg a bovdenházakra. a campa elég jó készletet kínál. sőt. már kipróbáltam egy csomó variációt, de a campa a saját készletével működik a legjobban. kicsi a súrlódása. a váltó bovden átmérője kisebb, a ház meg nagyobb, mint az átlag. tényleg frankón működik vele a váltó. a shimi gyárija azért nem ilyen jó. amikor behozták a japánok ezt a barna színű bovdent, akkor egy kicsit meglepődtem, amikor szereltem. már behúztam a zsír új bovdent, akkor lejött róla a bevonat. ezt a bovdent én kerülném. aztán ott van a házon a kupak. kell a fém kupak. nem jó a műanyag. átszúrja a ház a műanyagot, meg deformálódik a vége is, ami miatt nem fog normálisan váltani. az egyik legolcsóbb tuning a bringán, ha jó a bovdenezés. én shimire vlmi utángyártott jobb minőségű bovdent vennék. jagwire, v ilyesmi. campához meg a campát.