Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34373 hozzászólás a témában

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Mathias: Köszi! és az számít hogy a váz ejtett?

Ha arra gondolsz hogy számít-e a felsõcsõ hossz értelmezésében az hogy sloping a váz akkor azt hiszem nem a válasz. Legalábbis ha azt úgy adják meg mint a De Rosa a "Br" értéket:
http://www.derosanew...zes-3-60991.jpg

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
Az ejtett felsõcsõ az új divat, a TdF csapatok vázainak nagy(obb?) része ilyen már. Tömeg és merevség kérdésben nem hiszem, hogy számítana. Ugyanakkor az ejtett felsõcsõ miatt hosszabb a nyeregcsõ. A nyeregcsõ hajlításra van igénybevéve, illetve - a váz egyéb részeivel ellentétben - a váz síkjában is tud hajlongani: csillapíthatja a rezgéseket, ütéseket. És minél hosszabb, annál jobban tud csillapít.

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás
Mathias: Köszi! és az számít hogy a váz ejtett?
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás

ha segít a hozzáértõknek :
72,5 fejcsõszög, 73 üléscsõszög, 575 mm eff felsõcsõ, 175mm head tube, 265 mm középcsapágy magsság, 72 cm átlépõ magasság, 440 mm láncvilla a geomtriai adatai...

hát köszi az adatokat, de (ezek) a számok sajnos nem segítenek nekem! :(

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Szerintem 184es magassághoz jó az 575ös felsõcsõ

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.278 hozzászólás

Egy kona kona o.uti bicajról van szó. Azt írta a tulaj, hogy a váz mérete M-L körül lehet, viszont ejtett vázú. Számít hogy ejetett vagy nem?
Apróba azt írta, hogy 58"as, de szerinte ez másképp van méretezve...
Na most õ 174 cm, viszont szereti a "nagyobb-kényelmes" vázakat, és rövidebb stucnival használja a gépet.
Én 184 cm vagyok, és eléggé elbizonytalanodtam, hogy jó-e nekem méretben ez a bringa.
szóval szerintetek jó lenne?

azér belinkelem a hirdetést, hátha számít:
http://apro.bikemag....ct=39219&cat=56

Köszi!

ha segít a hozzáértõknek :
72,5 fejcsõszög, 73 üléscsõszög, 575 mm eff felsõcsõ, 175mm head tube, 265 mm középcsapágy magsság, 72 cm átlépõ magasság, 440 mm láncvilla a geomtriai adatai...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Arti

Arti

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás
Egy kona kona o.uti bicajról van szó. Azt írta a tulaj, hogy a váz mérete M-L körül lehet, viszont ejtett vázú. Számít hogy ejetett vagy nem?
Apróba azt írta, hogy 58"as, de szerinte ez másképp van méretezve...
Na most õ 174 cm, viszont szereti a "nagyobb-kényelmes" vázakat, és rövidebb stucnival használja a gépet.
Én 184 cm vagyok, és eléggé elbizonytalanodtam, hogy jó-e nekem méretben ez a bringa.
szóval szerintetek jó lenne?

azér belinkelem a hirdetést, hátha számít:
http://apro.bikemag....ct=39219&cat=56

Köszi!

potty

potty

törzsvendég

• fórumtag
  • 378 hozzászólás
Én sem értem mi a gáz a gyártással?! Látni lehetett pár fázist, azt kanyar. Azt nem lehetett látni milyen csövekbõl van, milyen a karbonszövet mátrixa, hogyan rakják össze a csöveket stb... Azt lehetett látni, hogy a bácsi fúr egy furatot a bowdenvezetõ mûanyag felrögzítésére (bár én nem látom, hogy véletlenül nem -e egy elektromos fúrót használ a csavar becsavarására?!). Gyanítom az a bácsi hátrafelé állva, becsukott szemmel is ki tudná már fúrni azt a furatot.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Hát ja egyetértek LóFarkassal.

Nem csúcstechnológia, de gyártás.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Régen néztem meg, de mi volt a baj a Pinarello gyárral?

Az a festõ elég háborodott, hogy nem használ maszkot, de õ tudja. Lehet h az nem mérgezõ festék.
Arról pont nem láttunk semmit, hogy ki és mekkora odafigyeléssel rakosgatja a karbon rétegeket meg hegeszti a csöveket.
Különben meg a kézimunka az kézimunka:) Tudják õk, hogy hova kell fúrni meg hol kell levágni a csövet.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Hmm. A videóból látott gyártás "technológia"(hát ja. ezt nem kéne annak nevezni :) ) és a mért gyenge(99) merevség ellenére könnyen el tudom képzelni, hogy a Pinarello a legjobb bicajok között lehet. Most attól hogy ceruzával jelöli be hol vágja, meg kézzel fúr, meg nem vesz fel maszkot a festésnél a "mester", attól még lehet hogy sokkal-sokkal jobb bicajt készítenek, mint mások gyártósoron. (pl ha a hervises bringák hiper szuper soron készülnek akkor is inkább kéne egy pinarello)

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
Természetesen sokat számít a méret. A nagyobb váz - azonos csöveket feltételezve - egyszerre nehezebb és kevésbé merev :(

Éppen ezért a Tour tesztekben lehetõleg azonos méretû vázakat tesztelnek. Úgy rémlik mintha - amennyiben a méretek nem egyformák - a tömeg adatokat azonos méretre korrigálnák. Gondolom a merevséggel ezt nem teszik meg, az nem lenne olyan egyszerû. - De most nincs nálam újság, nem tudom megnézni.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
A Tour-féle vak tesztben nem szerepeltek a Pinarelloéhoz hasonló megtört-csavart villájú vázak. El tudom képzelni, hogy talán-talán az ilyesmi valóban csökkenti a vibrációt. Az viszont biztos, hogy - egy másik tesztben - egy ilyen trükkös Pinarello váz (Pinarello Paris Carbon 99) úgy tudott a (majdnem) legkevésbé merev lenni, hogy közben nem is számít a könnyûek közé.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
Hát, tényleg botrányos a Pinarello "magasan kvalifikált" készítése, ennyit a mítoszokról... Ráadásul ez a márka ún. kiemelt szintû (ez leginkább árain látszik meg). Mondjuk kíváncsi lennék a többi nagynevû gyártó mûhelytitkaira is (vagy inkább ne legyek?), fõleg egy meglepetésszerû gyárlátogatás alkalmával.
A tömeg-merevséggel kapcsolatban: ennél számít a méret is, mivel minél kisebb annál kisebb a tömeg és nagyobb a merevség (persze utóbbi valszeg nem jelentõsen). Csak általában a gyártók nem adják meg mindkét adatot (méret/tömeg) párhuzamban (ha a tömeget meg is adják, általában nem reális).
Ha lenne "objektív" tesztelés, feltételezem érdekes dolgok derülnének ki a vázanyagok, márkák témájában...

yobo

yobo

törzsvendég

• fórumtag
  • 500 hozzászólás

B+, rajtam kívül mindenki ott lesz a kiállításon?
Yobi, készíts EZER fotót a ciklokrossz gépekrõl! Biztosan lesznek.

ya hát nem sok volt a Ridley!! de abból 6-7 db
meg volt 1-2 Merdida gagyibb, iyesmi...

nagyméretü képeim lettek, de mayd szurok be..most mással vagyok foglalva.türelem.

amugy szenzációs dolgokat láttam.
a PELLIS márkára yobb ha fiygeltek:)
Feltöltött kép

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

...
Szóval a karbon villa kényelmesebbé teszi a tekerést, vagy csak a súly miatt van szerepe?

Elsõsorban könnyebb, aztán a szerkezete miatt jól elnyeli a rezgéseket (kényelmesebb), és mégis nagyon merev.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
Folytatásképpen a tegnapelõtti váz elmélkedésemhez:

Újra elolvastam a cikket (http://www.freeweb.h...tour/tour.html), és részben felül kell vizsgáljam azt, amit írtam (el kellett volna olvasnom, mielõtt írok). Mindenkinek ajánlom, aki tud németül. Aki nem, azok kedvéért összefoglalom:

A vak-teszt szerint igenis vannak érezhetõ különbségek a vázak között.

- A tesztelõk nagyon szerették a fordulékony bicajokat - ez geometria kérdése. A szubjektív élmény-különbségek e téren voltak messze a legnagyobbak.
- Pár tesztelõ (csak pár) menet-stabilitási élménye jól korrelált a váz merevséggel. Elsõsorban nagy sebességgel lefelé kanyarban jött ez ki.
- A kényelem és váz-anyag között nem találtak semmiféle összefüggést. Ebben a tesztben a leginkább a nyeregcsõ hossz és vastagság látszott a kényelmet befolyásolni. (Érthetõ okok miatt nem tudtak egyforma nyeregcsöveket szerelni a vázakra.)
- Nagyon kevés tesztelõ érzett rá a merevség-hajtás hatékonyság összefüggésre, de volt, aki eltalálta.

A merevség és hajtás-hatékonyság kérdéséhez: lehet, hogy a vázak közötti különbségek számítanak, akár fölismerhetõk is lehetnek, de mondjuk egy verseny végeredményében nem hiszem, hogy jelentõs befolyásuk legyen. Illusztrációként néhány, a TdF-en indult csapat bicajának vonatkozó mért adata (a középrészen hány Nm kell 1 fok elcsavarodáshoz?)
CSC Cervéel R3 122
T-Mobile Giant TCR Advanced ISO 114
Crédit Agricole Look 585 99
Euskatel-Euskadi Orbea Opal Replica 89
Caisse D'Epargne-Illes.. Pinarello Paris Carbon 99
Gerolsteiner Specialized S-Works Tarmac SL 100
Quick-Step Time VXRS Ulteam 89
Discovery Trek Madone 5.9 SL 97
Saunier Duval-Prodir Scott CR1 Team Issue 101
Davitamon-Lotto Ridley Damocles Replica Team 112
(volt még pár, de lusta vagyok gépelni)

És érdekességként: A Tour tesztelt 11 db 800 Euro alatti komplett bringát, 101 volt a legkisebb ilyen érték.

A csúcs vázak tömege (csak váz, villa nélkül) 1026 g (Scott) és 1542 g (Ridley) között szór, míg a kommersz amatõr vázaké 1412 g és 2178 g között. Vagyis abban sem volt igazam, hogy a vázak között fél kg. lenne a különbség :) Bár ez a heavy-metal bringa merevség terén megveri az összes profi gépet (127 nm/fok)

Amúgy pedig természetesen mindenki higyjen a saját tapasztalatának. De azért ugye mindenki tudja mi a placébó? És azt, is hogy tudományosan igazolt, hogy mûködik :)

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.323 hozzászólás
nekem az tetszett amikor a faszikam vedomaszk nelkul festette a bringat:cool2:
Legyél te is szerencse csomag! :icon_bigg

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
Nekem ez a Pinarello mozi megdöbbentõ volt: elképesztõen primitív gyártástechnológia. Szabad kézben tartott fúróval fúrja a vázat, a karbon váz mellé fogja az alu papucsot, aztán ránézésre ceruzával firkál valamit a vázon ...

Így nem csoda, hogy a 2550 Eurós (csak váz szet) "Pinarello Paris Carbon" minden merevség-adata (Tour tesztek) mélyen az én 800eurós (komplett bicaj) bringámé (FAT Road Project SL) alatt van. (Igaz, a Pinarello váz 20 grammal könnyebb).

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.323 hozzászólás

Grolsch láttam neked 1 Bianchi 928 fulkarbon bringát,"bagóért"(1600eu)a fahrrad.de-n,mondjuk elég kesze-kusza felszereléssel de talán nem rossz gép.
Üdv mindenkinek Gyuri

koszi de mar kineztem magamnak ezt:

http://www.bianchi.c...Road_Y7B07.aspx

:D beszerzesi aron 630 font
Amugy osszehasonlitottam es ez a modell konnyebb, mint a full carbon 928...erdekes, marcsak ezert se kene fullcarbon Bia. :(
Legyél te is szerencse csomag! :icon_bigg