Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Írta 2008. június 05. - 20:45
http://kepfeltolto.hu/i/?119649
Bár nem kerék, viszont durva törés. Érdekes, hogy a nyeregcsõ is karbon, de az egy az egyben kiszakadt a váz darabkájával együtt.
Írta 2008. június 05. - 18:41
Mától beléptem én is az outisok népes táborába.
![]()
Milyen bringával léptél be?
Bizony a jó öreg Spinergy.. Nekem is 300ezres számú volt. Érdekes, hogy hosszútávú triatlonversenyeken is inkább a Zippeket favorizálják, mint a Xentis Mark kerekeket, amik azért közelebb vannak a Spinergy-hez. Mondjuk Csomor Erika azt hiszem Xentis-t használ.
Szerintem is felesleges itthonra ez a karbonfelni mizéria. Amikor látom ezeket a cuccokat mindíg eszembe jut,hogy egy-egy túrára viszek magammal 2szer fél háromnegyed kilónyi vizet, akkor minek tököljek egy könnyebb kerékkel, vagy egyéb alkatrésszel. Meg nem is vagyok olyan edzettségi szinten, hogy ilyen apróságokon múljon bármi.
Majd ha már 35ös átlaggal fogom hajtani az Ironman 180km-es kerékpáros távját, elgondolkodom a fejlesztésen
Írta 2008. június 05. - 18:00
Írta 2008. június 05. - 16:46
Nekem Spinergy-m volt ami karbonfelnis kerék, bár ott is a felni karbon-alu keverék volt, egy alumínium házra volt ráragasztva a karbon "feltét" így a súlya baráti, és nem jönnek elõ a fullkarbon miatt a fentiekben fejtegetett problémáim. Sok km-t nem tettem bele,így hosszú távú tapasztalatom nincs de nagyon bírta a kátyúzást. Sajálom hogy megváltam tõle.
Az egy igen jó kerék,megkockáztatom az egyik legjobb a világon, legalábbis a 3xxxxx sorozat, az elsõ kettõvel voltak gondok állítólag. Én 9 éve használom folyamatosan hátul, 28 ezer km van benne és ugyanolyan jó, mint anno, pedig 10 éves karbon-technológiáról van szó. Tojás nulla, 1mm-nél kisebb a nyolcas benne, gyakorlatilag a gyári méretek. Nagy kár, hogy már nem gyártják, mindenki elment a súlycsökkentés irányába ill a mezõnyversenyeken megtiltották a felnivel egybeküllõs kerekeket.
Írta 2008. június 05. - 11:49
Egy karbon kerékszett fajlagos költségei piszok magasak:
-speciális fékpofa kell hozzá, amit általában csak külföldrõl vagy hosszas várakozás árán itthon is be lehet szerezni. Egy ilyen fékpofa drágább is mint a hagyományos alu felnihez való.
-ha karbon a küllõ (pl Mavic R Sys) neadjisten történik vele valami, egyrészt nehéz a plusz küllõ beszerzése, másrészt ez is piszok drága
-ha felütsz egy karbonfelnit nem tudom mi történik vele, egyáltalán lehet-e javítani valahogy, vagy egybõl kukázni kell.
-mindennapos használatra ezért egy karbonfelnis kerék elég drága mulatság lenne.
.
Ha valakinek van 300ezre egy carbon kerékszettre, akkor szerintem nem a fékpofa ára és beszerzése okoz problémát:D
versenykeréknek kérdeztem, és a dura ace az alu "magos" amit én néztem.
csak hallottam ilyen rémhíreket hogy párezer km után lehet kukázni õket...
Írta 2008. június 05. - 11:48
Írta 2008. június 05. - 09:58
arra nemtud senki semmit mondani hogy az ilyen carbon kerékszettek mennyit bírnak? pl dura ace 7850 c50?
Egy karbon kerékszett fajlagos költségei piszok magasak:
-speciális fékpofa kell hozzá, amit általában csak külföldrõl vagy hosszas várakozás árán itthon is be lehet szerezni. Egy ilyen fékpofa drágább is mint a hagyományos alu felnihez való.
-ha karbon a küllõ (pl Mavic R Sys) neadjisten történik vele valami, egyrészt nehéz a plusz küllõ beszerzése, másrészt ez is piszok drága
-ha felütsz egy karbonfelnit nem tudom mi történik vele, egyáltalán lehet-e javítani valahogy, vagy egybõl kukázni kell.
-mindennapos használatra ezért egy karbonfelnis kerék elég drága mulatság lenne.
Nekem Spinergy-m volt ami karbonfelnis kerék, bár ott is a felni karbon-alu keverék volt, egy alumínium házra volt ráragasztva a karbon "feltét" így a súlya baráti, és nem jönnek elõ a fullkarbon miatt a fentiekben fejtegetett problémáim. Sok km-t nem tettem bele,így hosszú távú tapasztalatom nincs de nagyon bírta a kátyúzást. Sajálom hogy megváltam tõle. Mondjuk az is egy másik kategória, mert ugye nem a hagyományos fûzött kerék volt.
Írta 2008. június 04. - 21:31
Írta 2008. június 04. - 11:16
A súlycsökkentésnek jóval mélyebben van a határa, mint ezeknél az ismert szettgyártóknál láthatjuk. Vannak egyéni fejlesztõk (~amatõrök), akik pld. sorban csinálnak 4 kg alatti gépeket, most 3,3 kg-nál tartunk. Itt egy hajtómû 300 gr. alá kerül, egy kerékszett meg 698 gr., váz 600 gr. hátsó váltó 120 gr. körül, stb. És ezek mûködnek is, használják! Bár igazi igénybevétel és sorozatgyártás azért feltehetõleg nem képzelhetõ el.
Írta 2008. június 04. - 11:10
Írta 2008. június 03. - 22:25
gondolattal mûködõ váltóhoz és fékhez nem kell kar se![...] kiváncsi lennék, hova fejlesztené tovább a Sram a szuperkönnyû fékváltókarjait.
akkor már csak a gondolattal mûködõ fogaskereket kéne megcsinálni, hogy a hajtókar és a pedál súlya is lejöjjön... (csak nem tom mit szólha hozzá az UCI, bár ha elég erõsen kéne gondolni, hogy tekeredjen, talán...)
Írta 2008. június 03. - 21:33
Efi a farigcsálás alatt nem azt értem, hogy a Shimano vagy a Sram ez vagy az a modellje ilyen vagy olyan nehéz a másikhoz képest, csak a nagy lelkesedésben összemosódtak a gondolataim. Hanem azt, hogy adott egy bizonyos technika, amit nem lehet a végletekig faragni, minden fejlesztésnek van egy határa. Pl kiváncsi lennék, hova fejlesztené tovább a Sram a szuperkönnyû fékváltókarjait.
Írta 2008. június 03. - 20:11
Hát erre egyre kissebb esélyt látok. Egyetlen egy képletet nem találtam ahol a tömeg számított volna és nem is logikus számomra.
FELADOM!
Írta 2008. június 03. - 19:01
azért is jobb -szerintem- mert nagyobb a tömege.
Hát erre egyre kissebb esélyt látok. Egyetlen egy képletet nem találtam ahol a tömeg számított volna és nem is logikus számomra.
Írta 2008. június 03. - 18:25
Tegyél fel az outira is SPD-t. Praktikusabb, mint pingvinként tipegni.
inmájopíniön: jobb a look vagy az spd sl, sokkal kényelmesebb, használtam sima spd-t is oú-n de nagyon utáltam, alig vártam már hogy lecseréljem lookra
am. teljesítmény ár szempontjából a look delátk a favoritok szerintem
jah és a kioldásban egyetértek az elõttem szólóval
spd oldott már ki sprintben, nem olyan vicces 55nél összeszedni magad és a bringád
Írta 2008. június 03. - 18:20
Kezd unalmas lenni, kb középiskolai fizikai tananyagról beszélgettek. Pár fizika könyvet tudok ajánlani, ha gondoljátok, amiben le van írva a megoldás. A jó megoldás elhangzott már itt is, csak tessék hozzátenni hogy nem ideális a rendszer...
Írta 2008. június 03. - 17:51
Sziasztok ! Úgy néz ki rövidesen belépek az outisok táborába:)
Mivel még eddig nem volt és nem használtam ilyen gépet, érdekelne, hogy ki milyen pedált használ (mert azt ugye venni kell hozzá)
Gondolom az outi SPD más rendszerû mint a montis, tehét a meglévõ Shimano cipõm a stoplival nem tudom majd használni, vagy igen?
Szerintem a look megbízhatóbb az spd-nél, nálam a look sose oldott ki véletlenül.
Írta 2008. június 03. - 17:50
Írta 2008. június 03. - 17:48
Race, no Rest!
Írta 2008. június 03. - 17:32
Mivel még eddig nem volt és nem használtam ilyen gépet, érdekelne, hogy ki milyen pedált használ (mert azt ugye venni kell hozzá
Gondolom az outi SPD más rendszerû mint a montis, tehét a meglévõ Shimano cipõm a stoplival nem tudom majd használni, vagy igen?

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére