Szerintem az elektromos váltásnak csak annyi a baja, hogy egy nem létezõ probléma adtak egy bonyolult választ.
Vagy azt is mondhatnám, hogy a kiforrott és egyszerû, hibáktól mentes és olcsón gyártható alaktrészt minimálisan sikerült gyorsabbá tenni (amire nem is igen volt szükség), cserébe ráköltöttek egy vagyont, komplikált lett az egész szerkezet, egy csomó hibalehetõség bejöt, korlátozott lett a mûködése (aksi), és drágább lett a gyártása is.
A kevéske plusz mellett elég sok lett a mínusz. Ez most akkor mûszaki szempontból sikeres termékfejlesztés? Szerintem nem. De majd a marketing eladja (lehet többet költenek arra, mint a fejlesztésre).
Osztom ezt a véleményt!
Azon kívül hogy mechanika fan vagyok, lehet még javítani a mechanikus dolgokon is! A Sram fékváltókarja pl. 25%-al könnyebb lett mint a Shimano csúcsmodellje. Ez mindenképp fejlõdés, még akkor is, ha az alma/körte dolog még benne maradt, azaz olyan finoman még egyik fékváltókar se mûködött, mint a Shimano, jóllehet, ezek egyben a legbonyolultabb rendszerek a piacon. A Sram néha úgy vált mintha épp szét akarna törni, de hát a súly az nagy úr!

))
Campa fékváltókart sosem bírtam megszokni...
Valamikor vagy 10 évvel ezelõtt kitaláltam egy hátsóváltót, ami önmagában reteszel, és kb. kompatibilis az összes piacon kapható fékváltókarral. Na az is full mechanikus, és még nem gyártott ilyet senki se eddig.
Addig várok vele, míg csak megcsinálja valaki!

Rajz sincs róla, úgyhogy ha eldobom a kanalat, akkor temetõdik az is!

))