Jelentkezz be Regisztrálj

Országútikról mindent
Írta 2011. május 05. - 20:59

Írta 2011. május 05. - 20:51

szerintem az, úgy hallottam elég sok sportoló használja...
egyébként próbálta már valaki?
Felénk sokan használják.
Annyit ér, mint az orrtapasz.
Ha nem tudod kihozni magadból a maximumot akkor segít, mentálisan.
szerk: A tesztek a legnagyobb átverések. Mûködnek karkötõ nélkül is.

A sebesség mindent megold.
Írta 2011. május 05. - 20:26

így kell jó reklámot csinálni!
mágnesen karkötõ?!
Az a "Power Balance band"? Annyira hülye azért nem vagyok.
Írta 2011. május 05. - 20:16

szintén orrpolip?
az utolsó mondatoddal elmondtad, miért nincs nagy jelentõsége-véleményem szerint
esetleg iváskor jövet jól, amikor muszáj az orrodon venni a levegõt
Nem tudom, orvosnak még nem mutattam. Igazából a fejem jobb oldalán több problémával is meg vagyok áldva.
Azért csak jó lehet valamire!

Írta 2011. május 05. - 19:52

Próbáltatok már légzéskönnyítõ tapaszt? Azon gondolkodtam, hogy ha az egyszerûen annyit csinál, hogy megnagyobbítja az orrnyílásokat, és így több levegõ tud beáramlani, akkor én állandó hátrányban vagyok, mert nekem az egyik oldal alig szelel. Vagy nem így mûködik? Amúgy is, nagy intenzitásnál már szájon át veszem a levegõt.
szintén orrpolip?

az utolsó mondatoddal elmondtad, miért nincs nagy jelentõsége-véleményem szerint
esetleg iváskor jövet jól, amikor muszáj az orrodon venni a levegõt
Flickr
Írta 2011. május 05. - 19:33

Írta 2011. május 05. - 19:03

(404 - OOPS, PAGE NOT FOUND - jo link: http://www.quarq.com...-acquires-quarq )
Írta 2011. május 05. - 18:04

RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2011. május 05. - 15:46

Írta 2011. május 05. - 14:29

Re: power
Valamelyik GPS alapu tracker website szamol powert a feltoltott hegymaszasbol, de nem emlekszem melyik, annyi van...
Bar konkretan nem tettem meg, hogy allandot szamoljak ra, de eleg pontosan lehet powert josolni erzesre is (tejsavbol)
Csak egyszer meg kell tudni az ember hatarait, es onnan eleg jol lehet saccolgatni.
Mas kerdes, hogy ez mire jo.
climbbybike is tud ilyet..

Flickr
Írta 2011. május 05. - 10:03

Írta 2011. május 05. - 08:42

Lehet elnéztem valamit, akkor bocsánat...miben különbözik a 6700-hoz való a 6500-hoz valótól? Mindkettõ 130-as nem?Ez a 6500-ashoz való, ugyanazt tudja mint bármelyik másik 130mm-es furatkörû lánctányér, csak bármilyet talál olcsóbban.
Írta 2011. május 05. - 07:01

Írta 2011. május 04. - 21:21

Valamelyik GPS alapu tracker website szamol powert a feltoltott hegymaszasbol, de nem emlekszem melyik, annyi van...
Bar konkretan nem tettem meg, hogy allandot szamoljak ra, de eleg pontosan lehet powert josolni erzesre is (tejsavbol)
Csak egyszer meg kell tudni az ember hatarait, es onnan eleg jol lehet saccolgatni.
Mas kerdes, hogy ez mire jo.
Írta 2011. május 04. - 19:58

...
Túlzás, hogy jártas, egy hétvégét járt nálam PBG-é

Majd haver polar-filejából összesakkozzuk a szintemelkedést, enyémbõl meg az idõt meg a wattot, és kiszámoljuk. Az mondjuk dúrva hogy bringástól-mindenestõl két teli kulaccsal kb 69-70kg vagyok

Viszont az átlag wattom 215 vagy 245 lett, nem emlékszem.
ui: szeretem a hosszú posztjaidat.
Írta 2011. május 04. - 19:19

Pontosabban, ha olyan magasságmérõnk van, ami a pillanatnyi emelkedés sebességét (függõleges sebesség, vertical ascent speed, climbing speed) is méri illetve naplózza. A jobb magasságmérõk ilyenek, ez az érték fontos információ, például arra is következtethetünk, hogy hány perc (óra...) még a hegycsúcs ebben a tempóban.
Így ráadásul egyszerûen lehetségesnek látszik a teljesítményt is megkapnunk, legalábbis a következõ - elismerem, korlátozott és egyszerûsített - modell szerint:
Teljesítmény [W] = erõ [N] * emelkedési sebesség [m/sec] = össztömeg [kg] * 9,81 [m/s^2] * emelkedési sebesség [m/sec]
A szokásos biciklis mûszer (helyesen, azaz ergonómikusan), m/min értéket mutat (függõleges sebességre), így azt 60-al osztani kell.
Példa (saját):
95*9.81*15/60=233 W
Magyarázat: a „modell” elhanyagolja a közegellenállást (tehát minél meredekebb az emelkedõ (minél kisebb a sebesség

Példám teljesítménye amúgy kb. 3 W/kg-ot jelent, nem kell mosolyogni. (78 kg testtömeg, a maradék 17 kg ruházat, kulacsok, 1,5 kg lakat, egyéb fölösleges kényelmi kacatok, szerszámok, fényképezõgép, könnyû csomagtartó - azaz egynapos, könnyû túrafelszerelés.) Sõt az átlagteljesítményem inkább csak 180 W volt (2,4 W/kg), a csúcs meg 420 W (5,4 W/kg).
A többi elemi fizika: munka egyenlõ erõ szorozva irányába esõ elmozdulással (pontosabban erõvektor út szerinti skalárinterálja), a teljesítmény ennek idõegységre vett része, így erõ szorozva sebességgel (helyesebben az erõvektor [ami itt egyszerûen a gravitációs erõ[vel egyenlõ nagyságú, ellentétes irányú izomerõnk]] és a sebességvektor skaláris szorzata).
Gyakorlatban: az állandó
ÖsszTömeg*FöldiGravitációsGyorsulás/60,
egyénre (+ biciklire, kulacsokra, stb.) jellemzõ értéket mindenki elõre is kiszámolhatja magának (ez a példámban 95*9.81/60=15.53, kerekítsük 16-ra, ezzel kicsit csalunk a javamra, ez ellensúlyozza a veszteségeket), így akár menet közben is azonnali (hmm, kis késleltetésû) wattmérõnk van: a mûszer által mutatott függõleges sebesség értéket fejben megszorozzuk ezzek a ránk jellemzõ állandóval, s máris Wattban kapjuk meg a teljesítményünket! Pl. ha 10 [m/min]-t látok az 160 W, 15 az 240 W stb., hamar bele lehet jönni.
Ha a mûszer naplózza is a hegy meredekségét és a pillanatnyi függõleges sebességet, akkor utólag alaposabban ellenõrizhetjük leadott teljesítményünket illetve megszerkeszthetjük teljesítménygörbénket (ismétlem, csak hegyre fölfele mûködik, de épp az az egyik legérdekesebb).
Ezt kéne „igazi" teljesítménymérõvel (wattmérõvel) ellenõrizni illetve ennek alapján esetleg pontosabban meghatározni a modell hibáját és korlátait.
(Persze mindezt csak érettségi után.)
Fölmentem így pár meredek, 5%-nál nagyobb átlagemelkedésû hegyre (pl. Col du Coq a franciaországi Chartreuse hegységben), és az „eredmény”, amit e fenti módon kaptam, jó összhangban volt a várakozással. A TdF középmezõnye hegyen kb. 20 m/perc átlagemelkedést ér el (a menõbbek 30-nál is többet), én sajnos csak 12-t (de ezen a túrán nem volt ideális az áttételem, 39/26 ott nekem sok, kipróbálom egyszer a másik biciklimmel, 30/25-el), bár igaz, megpakolva

Végülis a teljesítménymérést légnyomásmérésre vezettük vissza, ami ugye nem kis teljesítmény

Írta 2011. május 04. - 18:09

Ez a 6500-ashoz való, ugyanazt tudja mint bármelyik másik 130mm-es furatkörû lánctányér, csak bármilyet talál olcsóbban.
Írta 2011. május 04. - 16:39

Tudtok olyan boltot Magyarorszagon, ahol jelenleg elerheto egy Ultegra 6700-as hajtomuvel kompatibilis 52-es lanckerek?
Shimano lánckerék FC-6500-hoz, 52 fog - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja