Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34362 hozzászólás a témában

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
Szereztem egy 52-es tányért. Csak ugye ebben nincs menet, mint az eredeti Ultegrában. Mit csináljak? Hogy fogassam meg?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

szerintem az, úgy hallottam elég sok sportoló használja...
egyébként próbálta már valaki?

Felénk sokan használják.
Annyit ér, mint az orrtapasz.
Ha nem tudod kihozni magadból a maximumot akkor segít, mentálisan.

szerk: A tesztek a legnagyobb átverések. Mûködnek karkötõ nélkül is. :)

A sebesség mindent megold.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Az a "Power Balance band"? Annyira hülye azért nem vagyok.

szerintem az, úgy hallottam elég sok sportoló használja...
egyébként próbálta már valaki?
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

így kell jó reklámot csinálni! :)

mágnesen karkötõ?!

Az a "Power Balance band"? Annyira hülye azért nem vagyok.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
így kell jó reklámot csinálni! :)

mágnesen karkötõ?!

Flickr

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

szintén orrpolip? :D

az utolsó mondatoddal elmondtad, miért nincs nagy jelentõsége-véleményem szerint
esetleg iváskor jövet jól, amikor muszáj az orrodon venni a levegõt

Nem tudom, orvosnak még nem mutattam. Igazából a fejem jobb oldalán több problémával is meg vagyok áldva.

Azért csak jó lehet valamire!

Posted Image

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Próbáltatok már légzéskönnyítõ tapaszt? Azon gondolkodtam, hogy ha az egyszerûen annyit csinál, hogy megnagyobbítja az orrnyílásokat, és így több levegõ tud beáramlani, akkor én állandó hátrányban vagyok, mert nekem az egyik oldal alig szelel. Vagy nem így mûködik? Amúgy is, nagy intenzitásnál már szájon át veszem a levegõt.

szintén orrpolip? :D

az utolsó mondatoddal elmondtad, miért nincs nagy jelentõsége-véleményem szerint
esetleg iváskor jövet jól, amikor muszáj az orrodon venni a levegõt

Flickr

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Próbáltatok már légzéskönnyítõ tapaszt? Azon gondolkodtam, hogy ha az egyszerûen annyit csinál, hogy megnagyobbítja az orrnyílásokat, és így több levegõ tud beáramlani, akkor én állandó hátrányban vagyok, mert nekem az egyik oldal alig szelel. Vagy nem így mûködik? Amúgy is, nagy intenzításnál már szájon át veszem a levegõt.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
Ha mar javitassz, ugyesen! ;)

(404 - OOPS, PAGE NOT FOUND - jo link: http://www.quarq.com...-acquires-quarq )

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
akarod mondani Quarq :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
SRAM fanok orulhetnek megvettek a Quark-ot.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Re: power
Valamelyik GPS alapu tracker website szamol powert a feltoltott hegymaszasbol, de nem emlekszem melyik, annyi van...
Bar konkretan nem tettem meg, hogy allandot szamoljak ra, de eleg pontosan lehet powert josolni erzesre is (tejsavbol)
Csak egyszer meg kell tudni az ember hatarait, es onnan eleg jol lehet saccolgatni.
Mas kerdes, hogy ez mire jo.

climbbybike is tud ilyet..:)

Flickr

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Ez már üreges.

Posted Image

pumukli2

pumukli2

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Ez a 6500-ashoz való, ugyanazt tudja mint bármelyik másik 130mm-es furatkörû lánctányér, csak bármilyet talál olcsóbban.

Lehet elnéztem valamit, akkor bocsánat...miben különbözik a 6700-hoz való a 6500-hoz valótól? Mindkettõ 130-as nem?

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.390 hozzászólás
még a sapka témához: az a vicces,h ezek a sapecok az eldobós kategória lenne. 500 forintnál nem lenne szabad elkérni érte,de hát ez van. én rendeltem 1 ilyet: Decathlon - ruházat kiegészítők fej - sapka sisak B'TWIN - Futósapka B'TWIN - rendszeres kerékpározáshoz. ez talán a legolcsóbb variáció. nincs belõle 1 db sem itthon. rendelésre hozzák meg...............remélem. igazából nem tudom miért nem árulnak idehaza.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
Re: power
Valamelyik GPS alapu tracker website szamol powert a feltoltott hegymaszasbol, de nem emlekszem melyik, annyi van...
Bar konkretan nem tettem meg, hogy allandot szamoljak ra, de eleg pontosan lehet powert josolni erzesre is (tejsavbol)
Csak egyszer meg kell tudni az ember hatarait, es onnan eleg jol lehet saccolgatni.
Mas kerdes, hogy ez mire jo.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

...

Túlzás, hogy jártas, egy hétvégét járt nálam PBG-é :)
Majd haver polar-filejából összesakkozzuk a szintemelkedést, enyémbõl meg az idõt meg a wattot, és kiszámoljuk. Az mondjuk dúrva hogy bringástól-mindenestõl két teli kulaccsal kb 69-70kg vagyok :D

Viszont az átlag wattom 215 vagy 245 lett, nem emlékszem.

ui: szeretem a hosszú posztjaidat.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás
PBG, Kiskubai (+ más tapasztalt wattmérõs sporttárs?): Lehetséges illetve szokás-e (hozzávetõleges) teljesítményt mérni, ha csak magasságmérõ mûszerünk van és hegyre megyünk? Hasonló-e az alantiak szerint (azaz közvetve) kapott eredmény ahhoz, amit a wattmérõ mutat? Mennyi az eltérés, mennyire megbízható?
Pontosabban, ha olyan magasságmérõnk van, ami a pillanatnyi emelkedés sebességét (függõleges sebesség, vertical ascent speed, climbing speed) is méri illetve naplózza. A jobb magasságmérõk ilyenek, ez az érték fontos információ, például arra is következtethetünk, hogy hány perc (óra...) még a hegycsúcs ebben a tempóban.
Így ráadásul egyszerûen lehetségesnek látszik a teljesítményt is megkapnunk, legalábbis a következõ - elismerem, korlátozott és egyszerûsített - modell szerint:
Teljesítmény [W] = erõ [N] * emelkedési sebesség [m/sec] = össztömeg [kg] * 9,81 [m/s^2] * emelkedési sebesség [m/sec]
A szokásos biciklis mûszer (helyesen, azaz ergonómikusan), m/min értéket mutat (függõleges sebességre), így azt 60-al osztani kell.
Példa (saját):
95*9.81*15/60=233 W
Magyarázat: a „modell” elhanyagolja a közegellenállást (tehát minél meredekebb az emelkedõ (minél kisebb a sebesség :)), ez a közelítés egyre jobb (egyre kevesebb hibát okoz)), a gördülési ellenállást, a kerékpáros + kerékpár rendszer egyéb veszteségeit. Azaz síkon vagy lefele nem mûködik, de 3-4% emelkedõtõl már egyre jobban.
Példám teljesítménye amúgy kb. 3 W/kg-ot jelent, nem kell mosolyogni. (78 kg testtömeg, a maradék 17 kg ruházat, kulacsok, 1,5 kg lakat, egyéb fölösleges kényelmi kacatok, szerszámok, fényképezõgép, könnyû csomagtartó - azaz egynapos, könnyû túrafelszerelés.) Sõt az átlagteljesítményem inkább csak 180 W volt (2,4 W/kg), a csúcs meg 420 W (5,4 W/kg).
A többi elemi fizika: munka egyenlõ erõ szorozva irányába esõ elmozdulással (pontosabban erõvektor út szerinti skalárinterálja), a teljesítmény ennek idõegységre vett része, így erõ szorozva sebességgel (helyesebben az erõvektor [ami itt egyszerûen a gravitációs erõ[vel egyenlõ nagyságú, ellentétes irányú izomerõnk]] és a sebességvektor skaláris szorzata).
Gyakorlatban: az állandó
ÖsszTömeg*FöldiGravitációsGyorsulás/60,
egyénre (+ biciklire, kulacsokra, stb.) jellemzõ értéket mindenki elõre is kiszámolhatja magának (ez a példámban 95*9.81/60=15.53, kerekítsük 16-ra, ezzel kicsit csalunk a javamra, ez ellensúlyozza a veszteségeket), így akár menet közben is azonnali (hmm, kis késleltetésû) wattmérõnk van: a mûszer által mutatott függõleges sebesség értéket fejben megszorozzuk ezzek a ránk jellemzõ állandóval, s máris Wattban kapjuk meg a teljesítményünket! Pl. ha 10 [m/min]-t látok az 160 W, 15 az 240 W stb., hamar bele lehet jönni.
Ha a mûszer naplózza is a hegy meredekségét és a pillanatnyi függõleges sebességet, akkor utólag alaposabban ellenõrizhetjük leadott teljesítményünket illetve megszerkeszthetjük teljesítménygörbénket (ismétlem, csak hegyre fölfele mûködik, de épp az az egyik legérdekesebb).
Ezt kéne „igazi" teljesítménymérõvel (wattmérõvel) ellenõrizni illetve ennek alapján esetleg pontosabban meghatározni a modell hibáját és korlátait.
(Persze mindezt csak érettségi után.)
Fölmentem így pár meredek, 5%-nál nagyobb átlagemelkedésû hegyre (pl. Col du Coq a franciaországi Chartreuse hegységben), és az „eredmény”, amit e fenti módon kaptam, jó összhangban volt a várakozással. A TdF középmezõnye hegyen kb. 20 m/perc átlagemelkedést ér el (a menõbbek 30-nál is többet), én sajnos csak 12-t (de ezen a túrán nem volt ideális az áttételem, 39/26 ott nekem sok, kipróbálom egyszer a másik biciklimmel, 30/25-el), bár igaz, megpakolva :). Õk viszont ráadásul többet is mennek, a példámban mért félnapos túrám 64 km volt, õk kb. a dupláját - naponta! No de õket fizetik mindezért, én meg fizetek, hogy mehessek.
Végülis a teljesítménymérést légnyomásmérésre vezettük vissza, ami ugye nem kis teljesítmény :). Az igazi wattmérõ nyilván jobb, mert pontosabb és tényleg pillanatnyi értéket mér, no meg mindig mér, nem csak hegyre föl.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Shimano lánckerék FC-6500-hoz, 52 fog - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja

Ez a 6500-ashoz való, ugyanazt tudja mint bármelyik másik 130mm-es furatkörû lánctányér, csak bármilyet talál olcsóbban.

pumukli2

pumukli2

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Tudtok olyan boltot Magyarorszagon, ahol jelenleg elerheto egy Ultegra 6700-as hajtomuvel kompatibilis 52-es lanckerek?

Shimano lánckerék FC-6500-hoz, 52 fog - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja