"Dr. Matthieu Papin worked jointly with CYFAC and the French National Institute of Sport in Lyon to develop the CYFAC POSTURAL FIT CABINE, a fit study system which produces a frame design and rider fit protocols"
Bike Fitting – The Cyfac Philosophy
Megtaláltam a google segítségével, de még nem jutottam a végére.
Szóval, a saját tapasztalataim alapján furcsa nekem ez. Elmondom, hogy én mit tapasztaltam az elmúlt "pár" ezer km outizás közben (azt azért hozzáteszem, hogy a montin is évrõl évre változik az elfoglalt pozícióm). De elõtte ismertetem a csípõszöges dolgot, hogy mindenki értse. Minél inkább elõre dõlünk adott nyeregbeállítás mellett, annál kisebb erõt tudunk kifejteni, ez pusztán anatómia (pl állj egyenesen és húzd fel a térded, aztán hajolj elõre 90fokban és úgy húzd fel; melyik egyszerûbb?). Saját tapasztaltok, az elsõ ezer km után elkezdtem egyre lejjebb rakni a kormányt, így lett kényelmesebb. Azt vettem észre az elején az idõfutamoknál és a sok alsófogásban bringázás közben, hogy automatikusan elõrébb csúszok a nyeregben és gyakran kellett visszarugdosnom magam, ez meg is felel a csípõszöges dolognak. Aztán ahogy hajlékonyabb lettem (hozzászoktam az outi testtartáshoz) és fokozatosan leraktam a kormányt egyre inkább kezdett eltûnni ez a probléma. Annyit megjegyeznék, hogy elõrébb ülök, mint amit a térdkalács-középtengely formula adna ki, majdnem az uci szabály határán. Amikor májusban átültem a montira, eleinte hátrébb akartam azon ülni, pedig 1centivel hátrébb van azon a nyereg, mint az outin. Érdekes módon az országútin szinte sohasem fogtam a kormányt felül a vízszintes szakaszon, mindig fékváltókar fogást vagy alsófogást használtam, ez meredek emelkedõn jelentett gondot, mert ott a fékváltókar fogás miatt már nagyon terheltem a derekam, de valahogy soha nem volt kényelmes belül fogni a kormányt. Lehet emiatt kezdtem el sokat állva tekerni felfelé, csak gyanítom, hogy ez lehet az oka. Májusban véglegessé vált a kormány magassága, kényelmes volt, nem akartam se lejjebb se feljebb rakni, a stucni hosszát is jónak éreztem és így használtam egészen másfél héttel ezelõttig, amikor szétszedtem a berohadt a stucnit és vágtam belõle. Kb. 1cm-rel került most lejjebb a kormány, nem éreztem túl nagy különbséget az elõzõ beállításhoz képest, ugyanúgy kényelmes volt az alsófogás is, egyedül lejtõn volt kicsit furcsa kanyarodni, mert elõrébb került a súlypontom. Aztán jöttek az emelkedõk versenyen ahol feltûnt, hogy magas intenzitáson nem kényelmes a fékváltókarfogás, nem tudom leadni a max erõt, így vagy állva tekertem vagy belül fogtam a kormányt, most kényelmesebb volt így.
Összefoglalva, nálam nem jött elõ az, hogy sokkal jobban nyújtózkodni akarok a kisebb légellenállás miatt, inkább lejjebb teszem a kormányt, így kényelemesebb (montin is így van nálam), inkább tartom a súlyomat a karomon (nagy tempónál alsó fogásban úgyis a lábaimon van), mint hogy a hátamat terheljem vele. Hátrébb maximum csak hegyen szeretnék ülni, de magasabbra semmikép. Egyébként arra jutottam, hogy kéne egy hegyi és egy sík beállítás is, hegyen magasabb kormány hátrébb tolt nyereg, síkon meg pont az ellenkezõje.