Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34366 replies to this topic

ruki

ruki

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem,mert eddig dh-ztam,de most eladtam és szeretnék venni országútit.
De full vakon vagyok mindenben,sosem követtem ezt a szakágat:)
Elõször is 2m 98kg vagyok,mindenki azt mondja,hogy ne vegyek országútit,mert nem fogja bírni a 100kg-t,de gondolom ez hülyeség,bár ritkán látok ekkora bringásokat az tény :)
Egy XXL-es wilier la triestina vázat néztem ki./bár a geonál csak 58,5cm volt írva,ami kicsit fura,elvileg nekem 61-62cm körül kellene nem?/
Hozzá külföldrõl 140ért 105ös szettet újonnan.
Meg olyan kérdés,hogy melyik a jobb választás 100kg-hoz?
Megvenni mondjuk egy fulcrum racing 5ös kereket /vagy mondjatok ár/érték arányban jobbat/ vagy pedig venni e+h ultegra agyat és befûzni egy mavic cxp33 felnibe?
Melyik a jobb megoldás 100kg-hoz? Mert árban kb ugyanott lennék.
Vagy ilyen 300k körül milyen más variációt ajánlanátok?
Elõre is köszi
Üdv

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

nem.. a trekking sorok sokszor 11-28 vagy 11-32 kiosztásúak (vagy mtb, tökmindegy), szóval mászni is könnyebb velük, meg lejtõzni is (azért 50-11 az elég combos.. ) cserébe síkon szívbajt kapsz, hogy nem finom az emelkedés, sokszor fogsz "üresjáratot" érezni, meg hiányozni fog xyz fogszámú lánckerék. :)

Trekkingemen le is cseréltem a 11-32-es hátsó sort ultegra 11-23-ra, nekem jobban bejön, terepre nem megyek vele, csak a súlyom (nameg a pocsék utak) miatt nem vettem outit. Elöl 48-as a nagy lánctányér, hát bõven elég nekem.

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 posts

Cserébe az ellenkezõ oldalon veszítek vele? Pl. egy komolyabb lejtmenetél elfogy a fogaskerék és nem tudok 60 helyett 80-al tekerni?

Nekem 50/12 a legerõsebb áttétel, Pilisszentkereszten mostanában volt pár probalkozasom, de nem sikerült elérni a 80 km/h-t.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Cserébe az ellenkezõ oldalon veszítek vele? Pl. egy komolyabb lejtmenetél elfogy a fogaskerék és nem tudok 60 helyett 80-al tekerni?

nem.. a trekking sorok sokszor 11-28 vagy 11-32 kiosztásúak (vagy mtb, tökmindegy), szóval mászni is könnyebb velük, meg lejtõzni is (azért 50-11 az elég combos.. ) cserébe síkon szívbajt kapsz, hogy nem finom az emelkedés, sokszor fogsz "üresjáratot" érezni, meg hiányozni fog xyz fogszámú lánckerék. :)

bár, ha nem vagy érzékeny a szinte "fokozatmentes emelkedésre", akkor jó lehet (btw, ezért "tetszett meg" a SRAM.. nagyon változatos kiosztású lánckeréksorokat árusítanak, az a kompakttal tényleg bárhova eljuttat..)

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Hogy könnyedén fel tudjál mókuskerekezni a Jánoshegyi kilátóhoz pl...

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Egy full 105-ös compact outit miért szerelnek a CS-HG81 SLX kazettával és miért nem CS-5700-el? Ennek mi elõnye/hátránya?

Hogy könnyedén fel tudjál mókuskerekezni a Jánoshegyi kilátóhoz pl...

hartyi

hartyi

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!
Nagy keresésben vagyok és a tanácsotokat szeretném kérni. Leszûkítettem a potenciális versenyzõket két példányra. Segítenétek dönteni?

Ez lenne az egyes számú.

Tetszik, hogy szinte új, bár a kormányát cserélni kellene (egyenes kormányt szeretnék). Nem tetszik, hogy a felújítása késõbb problémás lehet ritka szabványú részegységek miatt.

Második számú versenyzõ.

Nem annyira az én stílusom, de meg bírnám szokni. Tetszik, hogy láthatóan rendben van tartva (gondos gazda), egy fokkal minõségibb járgány, mint a másik, viszont nyilván nem mai darab.

Ti melyiket választanátok?

ps: Titkolt vágyam ez lenne, de sajna a magasságomhoz (186 cm) ez már túl kicsi. Beszéljetek le róla :)

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Egy full 105-ös compact outit miért szerelnek a CS-HG81 SLX kazettával és miért nem CS-5700-el? Ennek mi elõnye/hátránya?

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts
Tudna valaki segíteni abban, hogy régi shimano 600-as hajtómûvem 44-es kistányérja helyett hol tudnék venni egy kisebbet?

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 posts

a váz merevsége álló helyzetben is csekkolható. támaszd a falhoz, és a jobboldalról kezdd el a 6 óránál lévõ pedált lefele és befele taposni, ha nagy az oldalirányú mozgás, akkor tényleg ettõl van a probléma. átdobó végállását is érdemes pontosítani

Kipróbáltam amit mondtál. Valamennyit mozog, a legkisebb fogaskerékre téve hátul a láncot, még úgy se tudtam hozzáérinteni az átdobóhoz. Az átdobó és a lánc között lévõ rés fele eltûnt, de nem ért hozzá.
Teljesen nem tudtam a falhoz támasztani a pedál miatt, így mikor nagyon nagy erõvel elkezdtem befelé is taposni az látszott, hogy a felnitõl kezdve a hátsó villán át az egész váz csavarodik. A középrész 10-15mm-rel beljebb került mit az eredeti pozíciója.
Kipróbálom még, hogy a tengelyeknél fogva támasztom neki a falnak.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
uuhh, vác elsõ omv kútja mögött gyilkos a kék kút. nem a víz rossz, hanem a csõ alól gyilkos méhek támadnak. kaptam is 2 szúrást a kis geciktõl, pedig épp csak odatettem a kulacsot

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
a váz merevsége álló helyzetben is csekkolható. támaszd a falhoz, és a jobboldalról kezdd el a 6 óránál lévõ pedált lefele és befele taposni, ha nagy az oldalirányú mozgás, akkor tényleg ettõl van a probléma. átdobó végállását is érdemes pontosítani

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Ha pont megfelelõ vázméretût választok (esetemben akkor 58 vagy 59), akkor teljesen a vázon "ül" majd az ülésem a megfelelõ magasságban?.

nem.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 posts

Milyen nagy a váz? Csak nagyobb vázaknál sokan nem is szeretik az SL-t, inkább Cromor, vagy akkor SLX esetleg SP. Egyik sem kályhacsõ, tömegben nagy eltérések nem lesznek..

Bár fogalmam sincs, mennyire számít pl. a muffolás minõsége, esetleg az, mennyit futott már az adott váz. : )

Igen, a váz nagy, 60-as vagy még nagyobb. Régen azért nem volt akkora választék mint manapság. Ezt valaki megrendelte akkoriban, majd nem kellett neki, így került hozzám töredék áron. A Csepel Apollohoz képest egy megváltás volt. :)
Mai fejjel persze sok mindent másképp látok mint 20+ éve. Most már tudom, hogy nekem 56-os váz bõven elég nagy.
A vázban nincs sok, olyan 5000-7000 kilométer lehet.

Akkor valószínûleg tényleg a váz rugalmassága okozza, persze ha rendesen be van állítva a váltó.

A váltó jól van beállítva, mert ez még fokozatmentesen állítható. Normál tekerésnél jó, csak mikor kiállva, vicsorogva tekerek hallom hogy súrlódik. Ilyenkor az ember nem szokott lenyúlkálni a váltóhoz, hogy utána állítson. A legnagyobb bajom az, hogy nem csak a legalsó hátsó fog esetén ér bele, hanem felette kettõvel is. A legerõsebb áttételen, ha jól láttam, az átdobó mind a két oldalához hozzáér a lánc.

lehet hogy elfáradt a váz,ezért vesztett a merevségébõl(persze ehez évekig kell nyüstölni) az a shimano hajtokar azért elég "merev" de lehet hogy csak a tengely van oda.

Egy 105-ös középrész csak erõsebb mint egy mûanyag házas monoblokk. Szerintem 99% hogy a váz gyenge. Már új korában is beleért, akkoriban azt hittem annyira erõs vagyok, hogy el tudom hajlítani a hajtókart. :)

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 posts

Akkor valószínûleg tényleg a váz rugalmassága okozza, persze ha rendesen be van állítva a váltó.
A 105 hajtómû annyira nem rugalmas, nekem is az volt az egyik bringámon, jobb, mint a 2200. Esetleg még a tengely kapcsolattal lehetne gond, de ez biztos feltûnt volna.

lehet hogy elfáradt a váz,ezért vesztett a merevségébõl(persze ehez évekig kell nyüstölni) az a shimano hajtokar azért elég "merev" de lehet hogy csak a tengely van oda.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nem tudom pontosan, olyan 75 kg körül.

Van egy alu vázas bringám Shimano 2200 hajtómûvel. Ott elfér a lánc az átdobóban, nem szokott beleérni.

A 105 hajtómû annyira nem rugalmas, nekem is az volt az egyik bringámon, jobb, mint a 2200. Esetleg még a tengely kapcsolattal lehetne gond, de ez biztos feltûnt volna.

A sebesség mindent megold.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts
Milyen nagy a váz? Csak nagyobb vázaknál sokan nem is szeretik az SL-t, inkább Cromor, vagy akkor SLX esetleg SP. Egyik sem kályhacsõ, tömegben nagy eltérések nem lesznek..

Bár fogalmam sincs, mennyire számít pl. a muffolás minõsége, esetleg az, mennyit futott már az adott váz. : )

Moric

Moric

fórumtag

• fórumtag
  • 23 posts

Karbon váz + integrált hajtómûnél is bele lehet passzírozni a láncot a terelõbe. Hány kg vagy?

Nem tudom pontosan, olyan 75 kg körül.

Van egy alu vázas bringám Shimano 2200 hajtómûvel. Ott elfér a lánc az átdobóban, nem szokott beleérni.

hartyi

hartyi

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

inkább vadássz egy saját méretest

a túl kisméretû váz az nagyon szar, akármit csinálsz vele, sosem lesz jó és csak átkozni fogod a napot, mikor megvetted

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Ha pont megfelelõ vázméretût választok (esetemben akkor 58 vagy 59), akkor teljesen a vázon "ül" majd az ülésem a megfelelõ magasságban? Csak azért kérdezem, mert szeretnék az üléscsõre majd lámpát (esetleg univerzális sárvédõt) rögzíteni, azt meg csak akkor fogom tudni megtenni, ha valamennyire ki van húzva (bocs a profán megfogalmazásokért, de nem teljesen vágom a terminusokat).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Van egy régi acélvázam (20-on éves), ha minden igaz Colombus SL csövekbõl lett építve.
Szerettem volna újra használni, viszont azt vettem észre, hogy a mostani modern vázakhoz képest rettentõen hajlik. Mikor nagytányéron erõbõl tekerek a lánc hozzáér az átdobóhoz.
Létezik olyan acél váz ami merevebb középrésszel rendelkezik?
Milyen vázat/vázanyagot keressek?

Karbon váz + integrált hajtómûnél is bele lehet passzírozni a láncot a terelõbe. Hány kg vagy?

A sebesség mindent megold.