Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34322 hozzászólás a témában

Técs

Técs

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
Ha ez tényleg igaz, és a karbon mondjuk 2-3 év alattt kukaérett, akkor mi ez a horribilis összeg a karbon vázakra, ha nem bírnak ki 3 évet. És hogy mernek egyes gyártók a karbon vázaikra (Fondriest,Trek) életartam garit adni? Egyáltalán ez mit jelent? A karbon élettartalma 3 év (mondjuk), és ezalatt a 3 év alatt vállalják rá a garanciát, utána mehetsz a sunyiba? Vagy az én életem alatt vállalják rá a garanciát? Vagy.

Aladdin

Aladdin

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Nem kell ezt az egészet túl misztifikálni.
Elvileg az alumínium az „emlékezõ” anyag és nem a karbon. Tehát az alu minden egyes ütést, rázkódást „eltárol”. Ezért is lágyulnak ki az alu vázak. Ha már buktál, akkor onnantól kezdve teljesen mindegy, hogy alu vagy karbon kormány volt a gépeden, onnantól rizikó – durvatúlzással - minden egyes kilométer. Jó, az alu talán jobban bírja a direkt ütéseket. Szvsz azért alakult ki ez a sztereotípia a karbon kormányokkal és stucnikkal kapcsolatban, mert most nyomatják a karbont, és kikerülnek agyonkönnyített darabok is, amik persze, hogy könnyebben megadhatják magukat. De ha az aluból is kispórolnák az anyagot… Amúgy nézve ezeket a karbon alk-éket, ez a veszély nem áll fent, mert nem sokkal könnyebbek, mint alu társaik, sõt…
Szerintem
Minél jobban nézel ki, annál többet látsz be.

B.Tom

B.Tom

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Mondjuk én ezt tervezem megvenni:
ITM alu-carbon Super Over kormány
ITM forged lite alu-carbon Super Over stucni

www.biondobike.hu
/alkatrészek/itm

Ez túlzás lenne? Eltörhet ?

Vagy olyat vegyek, ami csak alu?

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Még profi oúti csapatnál is megesett, hogy egy ultrakönnyû karbonkormány elreccsent egy sprintnél, (naná, pont akkor kapja legkeményebben, mikor kiállsz a nyeregbõl, és esélyed sincs korrigálni) és a rider ráfejelt a stucnira. Csak annyi volt az elõzmény, hogy a szerelõnek nem volt kéznél a nyomatékkulcs, és saccra húzta meg a stucni csavarjait.
Meg mondjuk az sem lehet jó érzés, ha eldobod a bicót. Akármilyen jelentéktelen a perec, a kormány mindig elég keményet kap, és a karbon azt nagyon nem szereti. Szóval én, bár karbonimádó vagyok, kormányt nemigen vennék, csak ha megengedhetném magamnak, hogy cserélgessem.

rollingwheels

rollingwheels

vendég

• fórumtag
  • 117 hozzászólás
Csak gondoljatok bele, mi történik, ha eltörik a kormány a kezedben... egyik barátommal megesett 55-ös tempónál. Ha ott és akkor jött volna valami az úton, aligha mesélhette volna el. Igaz, az alu volt és 5 éves. Ezért mondtam. De ha figyelsz, mondtam, hogy a karbon nem törik el figyelmeztetõ jelek nélkül, elõbb lágyabbá, rugalmasabbá válik.
Pl. ha nekem a karbon nyeregcsövem eltörik, nemigen kerülök életveszélybe, de egy kormány... hát...
Egyékbként sajnos szinte törvényszerû, hogy minden a legrosszabbkor törik el.
Annyi igaz, hogy nemcsak idõ, hanem használatfüggõ is. Ha keveset nyomod, ritkábban is elég.
Sokat gondolkodtam én ia azon, nem csak a cégek rágják-e a szánkba ezt a csere-dolgot, hogy többet költsünk, de aztán néhány esetet hallva és pár törött cuccot látva kezdem elhinni, hogy igaz...

B.Tom

B.Tom

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Ezt én is kérdezném, hogy a villánál és váznál nem probléma... Ott nem fog eltörni? Csak a kormány, stucni?

Técs

Técs

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
Nem értem, hogy a karbon kormányt - még amatõr szinten - is miért kell 2-3 évente cserélni, pláne ha jó minõségû. Akkor a karbon vázat vagy pláne villát miért nem?????? Vagy azt is?

rollingwheels

rollingwheels

vendég

• fórumtag
  • 117 hozzászólás
Ami a karbont illeti, meg az alut, az alu ugyanúgy eltörik, sõt.
Csak a karbont két-három évente érdemes MINDENKÉPPEN lecserélni, az alut meg 5-6.
Igaz viszont, hogy az alu minden figyelmeztetés nélkül törik el, a karbon pedig lelágyul elõtte. Szóval sztem döntetlen.

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Hát azt szomorúan tapasztalom, hogy nagyon lehoztátok a karbont, mint kormány/stucni. Szerintem semmi gáz vele az árán kívül (stucnire még vadászok, csak a K-Force-ot nem nagyon hozzák be). A WCS kormányt meg aki látta közelrõl, el kell ismernie, hogy nagyon szép meg merev. Hogy mi lesz 2-3 év múlva, azt majd akkor megosztom veletek. Ha meg lefelé törik le, akkor nem mondok semmit :(

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx apróhirdetõbe légyszives, köszönöm

Aladdin

Aladdin

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Ne hülyéskedj erre való a fórum.
Egyértelmû, hogy ha egy gyárit veszel, akkor anyagilag jobban jársz. Mindössze annyi a hátránya, hogy akkor nem azok az alkatrészek(kormány,nyereg, kerék stb.) lesznek rajta ,amiket te akarsz. De általában ha vki új bringát vesz, akkor komplett gyárit vesz. Én nem teljesen így tettem :) , és ezt súlyos tízezreim bánják. Szóval ha maga a váz és a szett neked megfelelõ, akkor hajrá. Az alumínium váz és a 105-ös szett szvsz bõven elég amatõr szinten. Az hogy a váz melyik gyártótól valamint, hogy a szett shimano vagy campa lesz, az már csak rajtad áll.
Minél jobban nézel ki, annál többet látsz be.

emptytrash

emptytrash

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.789 hozzászólás
Sziasztok!
Bocs, hogy ilyen hülye kérdessel fordulok hozzátok, de máshova nem fordulhattam!
Országúti bringát szeretnék venni, de az a gond, hogy minnél többet járok utána annál nehezebben tudom eldönteni, hogy mi érné meg a legjobban!
Kerékpárt építeni vagy egy gyárit megvenni!
Eddigi " favoritom" egy TREK 1400-as.
Kérdésem és kérésem igen egyszerü, aki tud és van kedve, hogy segítsen nekem kérem írjon az emilemre (emptytrash@freemail.hu), ne a forumba válaszoljon!
Nem akarom, hogy vita legyen belöle! Csak szimpla tanácsokat szeretnék kérni!
Még egyszer bocs a zavarásért!
És kösz elöre is annak aki segíteni tud!
Üdv

rollingwheels

rollingwheels

vendég

• fórumtag
  • 117 hozzászólás
B.Tom, ha tényleg karbont akarsz, és van 30 eFt-d, rá, van a Probike honlapon Cinelli integrált kormány....álomszép...
http://www.cinelli.i.../corsa/RAM.html
bár a Probike honlapot se naponta frissítik.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Hello!

Most építem át a kerékpáromat.
Kösz: B.Tom

Összesen mennyi pénzed van a projektre?
Nem akarod eladni a mostani bicajt, és venni helyette egy teljesen mást/újat?
Én pl. meghagynám az acél villát, és stucnit. Kicsivel rugalmasabb, mint az alu, de nem feleslegesen drága, mint a jó minõségû karbon.
Kormányból ITM, v Ritchey alu sztem elég kényelmes. Ha mégsem, max. duplán bandázsolod.

Full alu gépet használtam, kb. 4000 km bõ év alatt, monti mellett, és nem éreztem, hogy brutál rázós lenne. Pont Xero XCR3 kerekek voltak benne, ip. csapágyas gyári kerekek. Semmit nem kellett velük csinálni, a takarításon kívül.

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás
Hi!
Én nem értek az országútikhoz, csak figyelmeztetni szeretnélek, hogy a biondobike honlapját ritkán frissítik. Legalábbis az árakat. Vagy ha igen, akkor rendszeresen elírják.
Egyébként egy nagyon jó bolt, de az árakról feltétlen érdeklõdj telefonon!

B.Tom

B.Tom

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás

Ipari csapágyas oúti agyak külön beszerzése nem lesz egyszerû, most igy nem is tudnék mondani jót erre. Ezek leginkább gyári kerekekben vannak. Az oversize kormányok erõsebbek, többet bírnak, azonban a stucnira figyelni kell, mert nagyobb átmérõjû kell hozzá (31.8). Tehát ha ilyet veszel, a stucnit is ki kell cserélni. A karbonkormányt nem ajánlanám, hacsak nem probléma, hogy kb. 2-3 évente ajánlott lecserélni õket még amatõr használatnál is, fõleg ha sokat mész vele, és aráyntalanul drágák. A stucniban meg végképp nem jó a karbon, igaz ritka is. A villában alut, vagy inkább karbont mondanék, ha már karbonvázad van, legfeljebb azon lehet elgondolkozni, hogy full-karbont veszel (jóval könnyebb, de drága 50-140e Ft), vagy alunyakú karbont (30-50e Ft), elõbbit szétnyírhatja a homlokcsõ és kormánycsapágy a sz@r magyar utak miatt.

Tehát villából lehet carbon, mondjuk alu nyakkal. Ez azért sokat kibír?

Stucninál és kormánynál viszont már gyengének számít a carbon ? Letörhet könnyen ? (Stucni: ITM alu-carbon forged oversize, Kormány: ITM alu-carbon oversize - Biondobike.hu -n - ez akartam...)
Mondjuk sokat megyek...

g_prefect

g_prefect

törzsvendég

• fórumtag
  • 361 hozzászólás
Esetleg Veloce? A 9-es ára pl viszonylag baráti (igaz, ez nem 2006-os), de a 10-es is korrekt.

Alonso

Alonso

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás

Hello!
2006-os Shimano 105-ös vagy Campagnolo Centaur 2006-os szett-et válasszam ? (Mondjuk a Shimano agyak helyett valami ipari csapágyast szeretnék.)
A stucni és a kormány alu legyen vagy alu-karbon ?

Bár a Centaur és a 105 is felülrõl a harmadik szett a rangsorban, a Centaur árban inkább az Ultegrával meccsel, mint a 105-tel, ha a döntésnél az ár is szempont, ezt is érdemes figyelembe venni.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
Ipari csapágyas oúti agyak külön beszerzése nem lesz egyszerû, most igy nem is tudnék mondani jót erre. Ezek leginkább gyári kerekekben vannak. Az oversize kormányok erõsebbek, többet bírnak, azonban a stucnira figyelni kell, mert nagyobb átmérõjû kell hozzá (31.8). Tehát ha ilyet veszel, a stucnit is ki kell cserélni. A karbonkormányt nem ajánlanám, hacsak nem probléma, hogy kb. 2-3 évente ajánlott lecserélni õket még amatõr használatnál is, fõleg ha sokat mész vele, és aráyntalanul drágák. A stucniban meg végképp nem jó a karbon, igaz ritka is. A villában alut, vagy inkább karbont mondanék, ha már karbonvázad van, legfeljebb azon lehet elgondolkozni, hogy full-karbont veszel (jóval könnyebb, de drága 50-140e Ft), vagy alunyakú karbont (30-50e Ft), elõbbit szétnyírhatja a homlokcsõ és kormánycsapágy a sz@r magyar utak miatt.

B.Tom

B.Tom

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
A felnik maradnak, mert mavic cxp30-asok.
Ipari csapágyas agy-ból mi a jó?

Biondobike.hu-n néztem ki alu-carbon stucnit, kormányt. Mondjuk az tetszik, ahol vastagabb a kormány középrésze. Csak itt a sebeséégmérõ felszerelése lesz gond. Van egy tartó ami ezt megoldja ?

Tom

Spityu

Spityu

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
Nekem 2005-ös sötét szürke full Centaur van. Véleményem szerint jobb mint a 105, szerintem közelebb áll az Ultegrához a szett, úgy összességében (h. váltó talán jobb is...). A váltás pontosságát nem is hasonlítanám össze.
Viszont a hajtókar négyszög-tengelyes, de az én 64 kilómhoz elegendõ: alig tudok csak hajlítani rajta egy-egy nagy taposásnál, az sem a tengely, hanem a lánckerék miatt van. A középcsapágy gyakorlatilag olyan mint az új.
A fékváltókarról annyit, hogy szinte majdnem olyan mint újan, eddig van benne 10 ezer kilcsi, csak a fékkar lötyög nem feltûnõ mértékben, de az már az elsõ 2 hét alatt olyan lesz.
Szépség? Ízlés, így egyén kérdése... speciel nekem a sötét szürke szett nagyon bejön, no meg a hajtókar kialakítása a Shimano futurisztikus dízájnjával szemben.
Összességében, ha célnak megfelelõen használod, a láncot megfelelõ idõközönként cseréled, akkor sokat ki fog bírni, legalábbis én most így látom.
Amúgy sokáig Ultegrát akartam, végül aztán Centaur lett, nem bántam meg. Viszont úgy érzem ha az Ultegra mellett döntöttem volna, azt sem bánnám meg...szal bármelyiket választod, jól jársz.
Szokás mondani, hogy a Shimano alkatrész-ellátottsága jobb. Ez így van, de már nem annyira igaz ez mint régebben, fõleg az online (elsõsorban német) boltok miatt.

Agy? Kerék? Gipiemme Phantom: merev, tartós(elöl 2, hátul 4 ipari), viszont lehetne könnyebb