Folytatásképpen a tegnapelõtti váz elmélkedésemhez:
Újra elolvastam a cikket (
http://www.freeweb.h...tour/tour.html), és részben felül kell vizsgáljam azt, amit írtam (el kellett volna olvasnom, mielõtt írok). Mindenkinek ajánlom, aki tud németül. Aki nem, azok kedvéért összefoglalom:
A vak-teszt szerint igenis vannak érezhetõ különbségek a vázak között.
- A tesztelõk nagyon szerették a fordulékony bicajokat - ez geometria kérdése. A szubjektív élmény-különbségek e téren voltak messze a legnagyobbak.
- Pár tesztelõ (csak pár) menet-stabilitási élménye jól korrelált a váz merevséggel. Elsõsorban nagy sebességgel lefelé kanyarban jött ez ki.
- A kényelem és váz-anyag között nem találtak semmiféle összefüggést. Ebben a tesztben a leginkább a nyeregcsõ hossz és vastagság látszott a kényelmet befolyásolni. (Érthetõ okok miatt nem tudtak egyforma nyeregcsöveket szerelni a vázakra.)
- Nagyon kevés tesztelõ érzett rá a merevség-hajtás hatékonyság összefüggésre, de volt, aki eltalálta.
A merevség és hajtás-hatékonyság kérdéséhez: lehet, hogy a vázak közötti különbségek számítanak, akár fölismerhetõk is lehetnek, de mondjuk egy verseny végeredményében nem hiszem, hogy jelentõs befolyásuk legyen. Illusztrációként néhány, a TdF-en indult csapat bicajának vonatkozó mért adata (a középrészen hány Nm kell 1 fok elcsavarodáshoz?)
CSC Cervéel R3 122
T-Mobile Giant TCR Advanced ISO 114
Crédit Agricole Look 585 99
Euskatel-Euskadi Orbea Opal Replica 89
Caisse D'Epargne-Illes.. Pinarello Paris Carbon 99
Gerolsteiner Specialized S-Works Tarmac SL 100
Quick-Step Time VXRS Ulteam 89
Discovery Trek Madone 5.9 SL 97
Saunier Duval-Prodir Scott CR1 Team Issue 101
Davitamon-Lotto Ridley Damocles Replica Team 112
(volt még pár, de lusta vagyok gépelni)
És érdekességként: A Tour tesztelt 11 db 800 Euro alatti komplett bringát, 101 volt a legkisebb ilyen érték.
A csúcs vázak tömege (csak váz, villa nélkül) 1026 g (Scott) és 1542 g (Ridley) között szór, míg a kommersz amatõr vázaké 1412 g és 2178 g között. Vagyis abban sem volt igazam, hogy a vázak között fél kg. lenne a különbség

Bár ez a heavy-metal bringa merevség terén megveri az összes profi gépet (127 nm/fok)
Amúgy pedig természetesen mindenki higyjen a saját tapasztalatának. De azért ugye mindenki tudja mi a placébó? És azt, is hogy tudományosan igazolt, hogy mûködik