Na próbáltam utánna nézni a dolognak, elég szomorú módon sehol sincs semmi, még a Shimano oldalon se, csak írnak róla 3-4 sort, azt is csak a consumer pdf-ben.
Amit kivettem, hogy jelen állásban azt Integrált csapágy + hollowtech-et hívják hollowtech 2-nek. Ebbõl - az egyb is idétlen logikából adódna - hogy az octalink + hollowtechet hívnák, Hollowtechnek, de nem, azt octalink+hollowtechnek nevezik. Ráadásul tényleg idétlen ez az egész logika, mert ez régen úgy volt, hogy jött 2002ben a hollowtech-es Deore, majd 2003ban maradt még ez, és 2004ben, amikor még nem volt integrált csapágy, csináltak egy olyan hollowteches hajtókart, aminek a felsõ részét kiszélesítették, és ezt nevezték hollowtech II-nek. Errõl az idétlen átnevezésrõl árulkodik az is, hogy ha a Shimano oldalon megnézzük a Deore hajtókart, akkor azt írják már, hogy hollowtech, csak simán II nélkül, viszont a táblázatban sikerült ott felejteniük a hollowtech II írást
Most hogy próbálok visszaemlékezni (sajna BikeMag-ok tesómnál vannak

), ha jól rémlik azért volt merevebb a hollowtech a simánál, mert elõtte nem nagyon foglalkoztam a kar kialakításával sima zökök kicsit lekerekített négyszög alaká "rúd", viszont jött a hollowtech, aminek merevség szempontjkából nem az volt a lényeg, h üregees, hanem, hogy a súlycsökkentés miatt, több anyag lehetett, és szélesebb csöböl csinálták, és le is lakították, így mivel nagyobb volt az átmérõ, és lelapították abba az irányba amerre az erõ ráhet, ettõl lett merevebb. De aztán lehet, hogy hülyeséget mondok, igazán idenézhetne Bikemag országúti szerkesztõségbõl valaki

. Na viszont oda akartam kilyukadni hogy mióta ez elterjedt, a nem üregeseket is ilyen alakúra csinálják, szóval lehet hogy neked van igazad, és a Tiagra úgyanolyan merev. Már csak akkor az a kérdés, hogy mennyivel nehezebb 105nél (nem mintha 100kg-nál érdekes lenne

). Mostanság meg ez a módi, hogy egy csomó helyre nem írják ki a súlyát